Σαν σήμερα: Ο «Βαλεντίνος» της ΑΕΚ που υπέδειξε γκολ του Ολυμπιακού κι ο πρώτος ύμνος της Ένωσης

Σαν σήμερα: Ο Γιώργος Γιάμαλης ήταν ο «Βαλεντίνος» της ΑΕΚ που υπέδειξε γκολ του Ολυμπιακού κι ο πρώτος ύμνος της Ένωσης

Όταν σαν σήμερα -24 Φεβρουαρίου- το 1985 πέθαινε ο Γιώργος Γιάμαλης έσβηνε ο Βαλεντίνος της ΑΕΚ αλλά και ο πρωταγωνιστής μιας πραγματικά απίθανης ιστορίας, η οποία με τα χρόνια απέκτησε μυθικές διαστάσεις.

Ο Γιάμαλης πέθανε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία 82 ετών. Ο τερματοφύλακας της Ένωσης έγραψε ιστορία και με την Εθνική Ομάδα, μέλος της οποίας υπήρξε στην πρώτη της εμφάνιση.

Γεννημένος στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης το 1907 ή το 1903, ξεκίνησε από τον Ήφαιστο Κωνσταντινούπολης το 1921 αλλά αγωνίστηκε και στην ομάδα της Ροβέρτειου σχολής όπου φοιτούσε κατά το 1922-1925. Μέχρι το 1924 αγωνιζόταν στην θέση του χαφ όταν από ένα τυχαίο γεγονός έπαιξε τερματοφύλακας και καθιερώθηκε σε αυτή την θέση. Στην Ροβέρτειο σχολή συμμετείχε και στην ομάδα στίβου στα 400 μέτρα.

Το 1926 ήρθε στην Ελλάδα και έπαιξε στην ΑΕΚ έως το 1932, όταν σε ηλικία 25 ετών, εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Κατέκτησε ένα κύπελλο Ελλάδας την περίοδο 1931-32.

Το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 1929, στον πρώτο ιστορικά αγώνα της Ελλάδας εναντίον της Β’ Ιταλίας, στο Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το παρατσούκλι «Βαλεντίνος» και ο Ολυμπιακός 

Ο Γιώργος Γιάμαλης, θα μπορούσε να κάνει ακόμα και καριέρα μοντέλου. Εξ ου και το παρατσούκλι του «Βαλεντίνος». Έμεινε στην ιστορία διότι σε αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό είχε υποδείξει γκολ υπέρ των ερυθρόλευκων, το οποίο δεν είχε αντιληφθεί ο διαιτητής. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον δημοσιογράφο, Ανδρέα Μπόμη στην τότε ΕΙΡΤ είχε πει μεταξύ άλλων: «Τους είχαμε βάλει δύο γκολ και μας είχαν βάλει ένα. Μας είχαν μπλοκάρει. Μονότερμα. Δεν έμπαινε γκολ. Για μια στιγμή, δεν ξέρω πως, ο Γιώργος ο Ανδριανόπουλος, του ήρθε μια βολική μπαλιά και τραβάει ένα χαμηλό σουτ και πάει η μπάλα, δίπλα στο γκολπόστ, σκίζει τα δίχτυα και πάει στο κιγκλίδωμα, απ’ έξω. Ήταν μια φάση πολύ γρήγροη και δεν την είδε ο διαιτητής και σηκώνεται και φεύγει για να πει… άουτ. Ο Γιώργος Ανδριανόπουλος του λέει κύριε διαιτητά… γκολ ήταν. …Εκείνη τη στιγμή πάω στον διαιτητή και λέω “κύριε διαιτητά πάρτε τη μπάλα. Ήταν γκολ”.

Ο πρώτος ύμνος της ΑΕΚ

Ο Γιώργος Γιάμαλης είναι ο Βαλεντίνο που συναντάμε και στον πρώτο ύμνο της ΑΕΚ. Του στίχους διαβάζουμε σε θέμα του Σταύρου Καζαντζόγλου στο enwsi.gr:

Ο αρχηγός, είναι ο φίλος μας Νεγκρό / Που έχει μπόι συμμαζεμένο και μικρό
Είναι απ’ την Πόλη / Τον τρέμουν όλοι / Και έχει σουτάρισμα αλήθεια φοβερό

Εχουν γκολκίπερ ένα νέο εκπληκτικό / Μελαχρινό, ομορφομάτη και γλυκό
Που αν αριβάρουν / Και του σουτάρουν / Τους παίζει αυτός σαν γάτα με τον ποντικό

Τραβούνε πέναλτι που δεν τον συγκινεί / Και στους αγώνες την πιο κρίσιμη στιγμή
Ορθός εκείνος / Σαν Βαλεντίνος / Ποζάρει δίπλα στο φιλέ σαν στο πανί

ΡΕΦΡΕΝ

Τα Πολιτάκια, τα Πολιτάκια / Είναι παιδιά ευγενικής ψυχής
Μικρά μεγάλα / Παίζουνε μπάλα
Και λένε «Εν τη Ενώσει η ισχύς».

 

Ο θρίαμβος του Τσιτσιπά 

2019: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικρατεί με 7-5, 7-6 (5) του 30χρονου Μιχαϊλ Κουκούσκιν από τον Καζακστάν και πανηγυρίζει την κατάκτηση του ATP 250 που διεξάγεται στη Μασσαλία.

2002: Ολοκληρώνονται οι 19οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ που ξεκίνησαν στις 8/2.

1993: Πεθαίνει από καρκίνο του στομάχου ο Bobby Moore, λίμπερο και αρχηγός της Eθνικής Αγγλίας που γεννήθηκε στις 12/4/1941.

1991: Ντεμπούτο του Νίκου Μαχλά με την ομάδα του ΟΦΗ εναντίον του Πανιωνίου.

1987: Ο Kareem Abdul Jabbar των LA Lakers φτάνει τους 36.000 πόντους στην καριέρα του και σημειώνει το πρώτο του τρίποντο.

1980: Πεθαίνει στο Λονδίνο σε ηλικία 77 ετών ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, μία από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού αθλητισμού. ο “επικεφαλής” της θρυλικής πεντάδας του “προπολεμικού” Ολυμπιακού και της Εθνικής Ομάδας.

1968: Ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ποδοσφαίρου σημειώνεται στο Hampden Park όταν 134.461 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα Σκωτία – Αγγλία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

1963: Επινοείται η μεταλλική ρακέτα του τένις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News