Ντανιήλ Μεντβέντεφ: Μια γλυκόπικρη νύχτα για το νούμερο 1 στον κόσμο
Τη μέρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε εισβολή στην Ουκρανία, ο συμπατριώτης του, Ντανιήλ Μεντβέντεφ, επικύρωσε την άνοδό του στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις.
Ήδη αντιπαθης από ένα ευρύ φάσμα των φίλων του τένις, ο Ντανιήλ Μεντβέντεφ, το νέο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, έμελλε να μάθει τα ευχάριστα νέα της «προαγωγής» του την ημέρα που, με τις ευλογίες και την ώθηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία.
Τελών υπό φόρτιση και ανέτοιμος σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έπεσε θύμα τρανταχτής έκπληξης στο τουρνουά τένις του Ντουμπάι. Ο Σέρβος ηττήθηκε από τον Γίρι Βέσελι, έναν Τσέχο που για να βρει κάποιος το ονοματεπώνυμό του στην παγκόσμια κατάταξη έπρεπε να προσπεράσει 122 ονόματα. Ο «Νόλε» ηττήθηκε 2-0 σετ και, μαζί με τον αποκλεισμό, έχασε και κάτι που έμοιαζε κεκτημένο: το νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη, στο οποίο κατοικοεδρεύει από τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή επί μία διετία, αλλά έχει συμπληρώσει συνολικά 361 εβδομάδες.
Ο επόμενος, αν και δεν στοιχειοθετεί έκπληξη, υπό συγκεκριμένη χρονική διάσταση προκαλεί σοκ: ο Ντανιήλ Μεντβέντεφ, που τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, θα δει το όνομά του να βρίσκεται στο… ψηλότερο σκαλί της ΑΤΡ, είναι ο πρώτος τενίστας που δεν λέγεται Ρότζερ, Ράφα ή Νόβακ που φτάνει στο νούμερο ένα από τον Ιανουάριο του 2004. Τότε, ο Άντι Ρόντικ είχε την πρωτοκαθεδρία, επισφραγίζοντάς την με την κατάκτηση του US Open το 2003, που ήταν το ένα και μοναδικό Major που κατέκτησε στην καριέρα του.
Όμως ο Αμερικανός δεν είχε φτιάξει μια ασφαλή διαφορά. Κυρίως με το Masters Cup στο Τέξας το 2003, ο Ρότζερ Φέντερερ βρέθηκε σε απόσταση βολής από τον Ρόντικ και όταν, πια, στη Μελβούρνη, ο 21χρονος από την Ομάχα αποκλείστηκε από τον Μαράτ Σάφιν και ο Ελβετός νίκησε τον Ρώσο 3-0 στον τελικό, έγινε το προσπέρασμα, που έμοιαζε προσωρινό -αφού την προηγούμενη χρονιά άλλαξε πέντε φορές, από τον Λέιτον Χιούιτ στον Άντρε Άγκασι, ξανά στον Χιούιτ, μανά στον Άγκασι, από εκεί στον Χουάν Κάρλος Φερέρο και, τέλος, στον Ρόντικ- αλλά ουδέν μονιμότερον αυτού: ο Φέντερερ έμεινε στην κορυφή για εξοργιστικό διάστημα, 285 εβδομάδες, ρεκόρ που ούτε ο Τζόκοβιτς κατάφερε να σπάσει αν και τον προσπέρασε στο συνολικό, αφού έχει 361, σε σχέση με τις 310 συνολικά του Ελβετού, πάει να πει σχεδόν ένα χρόνο.
Ο Μεντβέντεφ γίνεται ο τρίτος Ρώσος στην Ιστορία που τα καταφέρνει, μετά τον Γεβγκένι Καφέλνικοφ και τις 6 εβδομάδες του το 1999 και τον Μάρατ Σάφιν, που τρεις φορές και συνολικά 9 εβδομάδες μέσα στο 2001 βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας.
Για τον Ντανιήλ, βεβαίως, αυτή η πρωτιά είναι γλυκόπικρη. Τα μαντάτα για τη δική του αναπόφευκτη επιτυχία ήρθαν την ίδια μέρα που ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε, ξεκάθαρα πια, δίχως οποιαδήποτε διπλωματία και με την απειλή ότι ο κόσμος θα διαπιστώσει πως υπάρχουν όπλα που δεν τα έχει ξαναδεί, στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος
Η καθοριστική συνέντευξη στη Μελβούρνη
Ο Μεντβέντεφ… βρομάει ξανθό γένος, ακόμα και οι άγαρμπες κινήσεις του είναι έμπλεες σλαβοσύνης. Εξαρχής, είτε επρόκειτο για «κράξιμο» στους διαιτητές είτε για επίθεση στους αντιπάλους του, o πλέον 26χρονος τενίστας εκδήλωνε ένα ταμπεραμέντο που έμοιαζε ανοίκειο, σε σχέση με τις ελάχιστες αποκλίσεις, συμπεριφορισιακά, των Ρώσων αθλητών, αλλά οι στραβές γκριμάτσες στο στόμα του και το ίδιο το φιζίκ του προειδοποιούσαν ότι έρχεται από τον Βορρά. Στο Γουίμπλεντον του 2017 πέταξε κέρματα σε Πορτογαλίδα διαιτητή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του με τον Σταν Βαβρίνκα, ενώ τον Απρίλιο του 2016, σε παιχνίδι για το Savannah Challenge, που δεν ανήκει καν στα… εδάφη της ΑΤΡ, κατηγόρησε τη διαιτητή Σάντι Φρεντς για φιλία με τον αντίπαλό του εκείνη τη μέρα, Αμερικανό Ντόναλντ Γιανγκ.
Φυσικά, οι γκραβούρες συνεχίστηκαν και φτάνουν ως τις μέρες μας: στο US Open του 2019 πίκαρε το κοινό που τον αποδοκίμαζε, λέγοντας ότι «αν δεν ήσαστε εσείς, δεν θα έφτανα τόσο μακριά». Πράγματι, έφτασε πολύ μακριά και ηττήθηκε μόνο από τον Ράφα Ναδάλ στον τελικό, 3-2 σετ, σε μια ρέπλικα αυτού που έγινε φέτος στη «Ροντ Λέιβερ Αρίνα». Το τσεκούρι του πολέμου μόνο επιφανειακά είχε ταφεί, αφού φέτος ήταν στα… αίματα: τη μία παρότρυνε τον κόσμο να μην τον αποδοκιμάζει επειδή μιλούσε με τον Τζιμ Κούριερ, την άλλη χαμογελούσε ειρωνικά και, όταν ολοκληρώθηκε ο τελικός με τον Ναδάλ, που έδωσε στον Ισπανό το 21ο Major του, έδωσε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία είπε ότι «σκότωσε» το παιδί που αγαπούσε το τένις και τώρα θα παίζει μόνο για τον εαυτό του και τους συμπατριώτες του.
Η απάντηση-κλειδί, βεβαίως, ήρθε όταν τον ρώτησαν αν θεωρούσε πως η εθνικότητά του έκανε τον κόσμο εχθρικό εναντίον του: η απάντηση, δίχως να είναι απόλυτη, ήταν καταφατική. Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι παίζει ρόλο το γεγονός πως είναι Ρώσος.
Ο εκπρόσωπος του… Πούτιν
Η εχθρική αντιμετώπιση από τον κόσμο
Το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας ιμπεριαλιστής που αποδεικνύεται ο γιος του Μεφιστοφελή, δεν σημαίνει ότι η Δύση δεν έχει εξυφάνει, με πολύ μεγάλη προσοχή και αρχής γενομένης από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, προπαγάνδα εις βάρος των Ρώσων. Αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σε θέση άμυνας και μετά τον αρχικό κλονισμό για το γεγονός ότι ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας πραγματοποίησε την απειλή του, η ανθρώπινη ψυχή πρόκειται να γεμίσει με μίσος για τους νεκρούς, τις εικόνες των προσφύγων και τον πολεμικό οχετό.
Όπως συνέβη στην περίπτωση του κορονοϊού, οι εικόνες βίας πρόκειται να έχουν το ρόλο του μεταδότη. Ο προπηλακισμός και η κακοποίηση των Ασιατών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στιγμιότυπα νωπά στη μνήμη -η μισαλλοδοξία δεν έχει πρόσωπο και γίνεται κατά κανόνα ανεξέλεγκτη.
Ο Μεντβέντεφ είναι ήδη, λόγω της έντονης προσωπικότητάς του, αντιπαθής στη μεγάλη πλειονότητα του κόσμου, μοιάζει από εκείνους τους τύπους που θέλεις να τους ρίξεις μια γροθιά χωρίς να ξέρεις γιατί. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένας αθλητής που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να κάνει καλύτερα αυτό που αγαπάει -το 2018 ήταν το νούμερο 267 της παγκόσμιας κατάταξης και σε τρία χρόνια ουδείς φτάνει να γίνει νούμερο ένα χωρίς τρομακτική θυσία.
Η σεζόν από εδώ και μπρος έχει το hard court και τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το Indian Wells, από τις 7 έως τις 20 Μαρτίου, και το Miami Open, από τις 21 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου, πριν «αναλάβει» το χώμα. Αυτές οι μέρες θα είναι κρίσιμες για τον ίδιο τον αθλητή, που πίσω από το μανδύα ενός σκληρού τενίστα υπάρχει μια εύθραυστη ψυχοσύνθεση. Τα νέα τον βρήκαν στο Ακαπούλκο, για το τουρνουά Abierto Mexicano, με συμμετέχοντα και τον Στέφανο Τσιτσιπά. Η αναμέτρησή του με τον Ναδάλ για τον ημιτελικό, δύο μέρες πριν την ενθρόνισή του, δεν εξελίχθηκε καλά, αφού ηττήθηκε 2-0. Η περίοδος, όμως, είναι μεγάλη και ο Μάρτιος θα είναι ένας μήνας που το νέο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα εντός κορτ, μια και έχει προλειάνει σε αθλητικό επίπεδο το έδαφος ώστε να παίξει το ρόλο του θύτη.
Και δεν υπάρχει σωστό τάιμινγκ για να γίνει μια εισβολή -απλούστατα, είναι χυδαίο και αισχρό για το ανθρώπινο είδος- αλλά για έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους τενίστες αυτήν την εποχή, η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμα πιο σύνθετη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται