«Άαλλααα» του Ζαμπέτα στην Τούμπα με την ασπρόμαυρη - Τρεις σπάνιες φωτογραφίες
Σαν σήμερα: Γιώργος Ζαμπέτας στην Τούμπα με την ασπρόμαυρη του ΠΑΟΚ – Τρεις σπάνιες φωτογραφίες.
Νονός του Αιγάλεω, με την καλή έννοια καθώς είναι αυτός που το βάφτισε «Σίτι». Ατακαδόρος από τους λίγους, το ακριβώς αντίθετο του σοβαροφανή, ένας μάγκας με έναν τρόπο ζωής έξω από τις κανονικότητες της εποχής. Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν λαϊκή μορφή, ξεχωριστός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, ένα απίθανος δημιουργός. Ως τις τελευταίες του στιγμές, σαν σήμερα -10 Μαρτίου- το 1992. Τότε που τα κόκαλά του πονούσαν. Ο καρκίνος στα οστά έκανε τη δουλειά του και τον νίκησε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» σε ηλικία 67 ετών.
Πολλά χρόνια νωρίτερα, μακριά από το αγαπημένο του «Σίτι» στη Θεσσαλονίκη. Καλοκαίρι του 1974, στις 24 Ιουνίου, στο γήπεδο της Τούμπας, περίπου 40.000 άνθρωποι ετοιμάζονταν να γλεντήσουν. Ο ΠΑΟΚ πανηγύριζε για την κατάκτηση του κυπέλλου. Διονυσίου, Μητροπάνος, Δούκισσα, Κοντολάζος μεταξύ των καλλιτεχνών που είχαν κληθεί για τη βραδιά του ΠΑΟΚ. Ο Κοντολάζος με το τραγούδι «Μπαρμπαλιάς» ήταν αυτός που άνοιξε το πρόγραμμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο «Καπάντζας» του ΠΑΟΚ και το… πουλάκι Γιώργος Κούδας
Αφού πέρασαν οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες, τα φώτα έσβησαν. Ο προβολέας φώτισε την πλάτη του ανθρώπου που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο. Φορούσε λευκές κάλτσες, λευκό σορτσάκι και την ασπρόμαυρη του ΠΑΟΚ με το νούμερο 10. Δεν ήταν ο Γιώργος Κούδας. Κρατούσε στο χέρι του ένα μπουζούκι και μόλις φώναξε στο μικρόφωνο «Άααααλααααααααααααα», άπαντες αντιλήφθηκαν ότι ήταν ο Γιώργος Ζαμπέτας.
Τραγούδησε, αποθεώθηκε και κράτησε το κύπελλο στα χέρια του. Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν ένας κόσμος μόνος του κι αυτός ο κόσμος εκείνη τη βραδιά ήταν στην Τούμπα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Ρόρι Γκάλαχερ που δεν ήθελε να πεθάνει στο γήπεδο της ΑΕΚ
Οι φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη βραδιά, είναι ευγενική παραχώρηση από τον Praktorino -γνωστός και ως “Πράκτωρ 00-4” της εφημερίδας ΠΑΟΚΤΣΗΣ- και τη σελίδα του στο facebook.
Η εκλογή του Μπαχ
2021: Ο 67χρονος Γερμανός Τόμας Μπαχ επανεκλέγεται σχεδόν ομόφωνα στο ανώτατο αξίωμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της οποίας ηγείται από το 2013, λαμβάνοντας 93 ψήφους υπέρ και μία κατά, ενώ από τη διαδικασία απείχαν τέσσερα μέλη της ΔΟΕ. Η 137η σύνοδος της Επιτροπής ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στην Αθήνα, ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.
2020: Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης ανακοινώνει μέσω facebook ότι τον επισκέφθηκε ο κορονοϊός.
2015: Δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων και 3 Γάλλοι Ολυμπιονίκες, η ιστιοπλόος Florence Arthaud, η κολυμβήτρια Camille Muffat και ο πυγμάχος Alexis Vastine, 5 μέλη της παραγωγής και 2 Αργεντινοί πιλότοι βρίσκουν τραγικό θάνατο σε σύγκρουση 2 ελικοπτέρων στη διάρκεια γυρισμάτων του σήριαλ “Dropped” της γαλλικής TV.
2009: Η Bayern Munchen κερδίζει την Sporting CP με 7-1 και με το 5-0 που είχε κερδίσει στον πρώτο αγώνα κάνει το 12-1. Η διαφορά των 11 γκολ δημιουργεί ρεκόρ για την μεγαλύτερη διαφορά σε φάση knock-out στο Champions League.
Ηθοποιός και μαραθωνοδρόνος Βαγγέλης Καζάν
2008: Πεθαίνει από καρκίνο ο ηθοποιός και μαραθωνοδρόνος Βαγγέλης Καζάν σε ηλικία 70 ετών. Το 1975, είχε τιμηθεί με το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία “Ο Θιάσος” του Θ. Αγγελόπουλου, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1953.
2002: Ο Άκης Τσαταλιός, 33χρονος προπονητής της ομάδας πόλο γυναικών της Βουλιαγμένης, πεθαίνει από ανακοπή κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τον Εθνικό στο κολυμβητήριο του Πειραιά.
1996: Ο Ολυμπιακός παίρνει τον πρώτο του Ευρωπαϊκό τίτλο στο βόλεϊ κερδίζοντας την Βούπερταλ με 3-2 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο ΣΕΦ.
1988: 50 νεκροί και πολλοί τραυματίες στην Τρίπολη της Λιβύης κατά τη διάρκεια σύρραξης μεταξύ των φιλάθλων στον φιλικό αγώνα Λιβύη-Μάλτα.
1978: Απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων σε ραδιόφωνο και τηλεόραση στην Ελλάδα.
1975: Οι κυνοδρομίες πατεντάρονται στην Αγγλία.
Γεννήθηκε ο Ολυμπιακός
1925: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός όταν τα μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς αποφασίζουν σε μία ιστορική συνέλευση τη διάλυση των σωματείων και την ίδρυση νέου. Ο Νότης Καμπέρος ανακοινώνει το όνομα “Ολυμπιακός” και ο Μιχάλης Μανούσκος, ο πρώτος πρόεδρος, το ολοκληρώνει σε “Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς”.
1913: Ο William Knox γίνεται ο πρώτος που σημειώνει perfect game σε τουρνουά μπόουλινγκ στο Toledo του Οχάιο.
1909: Για τον τίτλο βαρέων βαρών ο Victor McLaglen χάνει από τον Jack Johnson σε 6 γύρους. Το 1935 όμως θα γίνει πιο διάσημος όταν θα κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία του John Ford “The Informer”.
Η ίδρυση του ΟΦΗ
1904: Ιδρύεται ο ΟΦΗ. Η ομάδα του Ηρακλείου θα δημιουργήσει το άτυπο ρεκόρ παραμονής προπονητή στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τον Ευγένιο Γκέραρντ στον πάγκο για 15 χρόνια (από το 1985 έως το 2000).
1896: Ο Χαρίλαος Βασιλάκος κερδίζει τον πρώτο μοντέρνο μαραθώνιο με 3 ώρες και 18 λεπτά.
1858:Είκοσι δύο σωματεία της περιοχής της Νέας Υόρκης ιδρύουν τον Αμερικάνικο Σύνδεσμο Παικτών Μπέιζμπολ (NABBP) διοργανώνοντας την πρώτη ερασιτεχνική λίγκα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα