Παναθηναϊκός : Τα 4α και τελικά… «βαφτίσια» του ΠΑΟ ( pics)
Οι τρεις προηγούμενες ονομασίες του μεγάλου αθηναϊκού συλλόγου μέχρι να πάρει στις 15 Μαρτίου 1924 αυτήν που φέρει έκτοτε
Ήταν αισίως 16 ετών και βάλε όταν για τέταρτη και τελευταία φορά άλλαξε σαν σήμερα (15 Μαρτίου 1924) το όνομα του σύλλογου μεγάλου, που όπως πρεσβεύει και ο ύμνος του δεν υπάρχει άλλος πιο δυναμικός. Η κορυφαία ποδοσφαιρική (και όχι μόνον) αθηναϊκή ομάδα είχε «γεννηθεί» τον Φεβρουάριο του 1908 από την παρέα των αδερφών Καλαφάτη αλλά το σημερινό της όνομα το απέκτησε πολύ αργότερα.
Το χρονικό της πολλαπλής αυτής ονομασίας και μετονομασίας του «τριφυλλιού» ξεκινά με την ίδρυση της ομάδας τον Φεβρουάριο του 1908. Η ιδέα του Γιώργου Καλαφάτη, ενός αθλητή του στίβου αρχικά και μετέπειτα του ποδοσφαίρου, που καταγόταν από τα Διλινάτα της Κεφαλλονιάς, του αδερφού του Αλέξανδρου και του Δημήτρη Δουκάκη, έμελλε να φέρει ως αποτέλεσμα την ίδρυση ενός εκ των κορυφαίων συλλόγων όχι μόνον της πρωτεύουσας αλλά ολάκερης της Ελλάδας, με πάμπολλες τρανές επιτυχίες εντός κι εκτός των συνόρων.
Ο 18χρονος τότε, Γιώργος Καλαφάτης έχοντας αποχωρήσει μαζί με άλλους 35 αθλητές από τον Πανελλήνιο μετά τη διακοπή της λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος κατάφερε να πείσει φίλους και γνωστούς ότι η Αθήνα χρειαζόταν τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. Μια από τις κορυφαίες σελίδες του ελληνικού αθλητισμού και πολιτισμού άνοιξε τότε. Η ομάδα που εκείνη η παρέα δημιούργησε σύντομα λατρεύτηκε όχι μόνο από τους Αθηναίους, αλλά σιγά-σιγά σε κάθε γωνιά του πανελληνίου.
Στην σύσκεψη με τη συμμετοχή 40 φίλων και συναθλητών του από τον Πανελλήνιο ΓΣ σε αίθουσα της Ιππευτικής Σχολής του Πεδίου Αρεως,αφού ακούστηκαν πολλές απόψεις γύρω από την ονομασία του νέου συλλόγου, κατέληξαν όλοι στο «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών». Λίγους μήνες μετά (9/9/1908) ο ΠΟΑ, με τον πρωτομάστορα της ίδρυσης Καλαφάτη να κάνει τη διαφορά, κατακτά τον πρώτο τίτλο του και στα χρόνια που ακολούθησαν, πέραν της καθιέρωσης της πράσινης-λευκής ενδυμασίας, ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ) ανδρώθηκε εντυπωσιακά. Δεν άργησε να ξεκινήσει και για σειρά από μετονομασίες.
Η πρώτη εξ αυτών στις αρχές του 1910, ήταν Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (Π.Π.Ο) με την οποία συνέχισε να δραστηριοποιείται και να κερδίζει μεγάλο αριθμό φιλάθλων. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναρχίζει η ποδοσφαιρική δραστηριότητα με τον ΠΠΟ να έχει υιοθετήσει το πράσινο χρώμα και το έμβλημα του τριφυλλιού, το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού. Το τριφύλλι «έφερε» στον Παναθηναϊκό, ο αθλητής και μετέπειτα Γ.Γ. του Συλλόγου, Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος το φορούσε στην Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν.
Εννιά χρόνια αργότερα (1918) έχοντας πλέον τμήματα και σε άλλα σπορ (πυγμαχία και ξιφασκία από το 1912), απέκτησε την ονομασία Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Ομιλος (ΠΠΑΟ) και με αυτή το 1919 χρονιά στην οποία η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομίλων της Αθήνας και του Πειραιά οργάνωσε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα στο οποίο ανακηρύχθηκε πρωταθλητής. Για να έρθει μια 5ετία αργότερα η 4η και τελευταία βάφτιση του συλλόγου. Τα μέλη του συλλόγου ζήτησαν ένα βραχύτερο όνομα, που να μην περιέχει τη λέξη «Πανελλήνιος». Ήθελαν να απογαλακτιστούν από το μητρικό σωματείο (ΠΓΣ) και να αποφύγουν τη σύγχυση που δημιουργούσε στην αλληλογραφία η ύπαρξη δύο Πανελληνίων (ΠΓΣ και ΠΠΑΟ).
Αποφασίστηκε το 1922 και επισημοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση της 15ης Μαρτίου 1924 να ονομάζεται πλεον Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ). Την ίδια χρονιά, ο Παναθηναϊκός, έπειτα από δίχρονη περιπέτεια, απέκτησε νέα ποδοσφαιρική έδρα στην περιοχή της Περιβόλας Αμπελοκήπων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης». Τα υπόλοιπα είναι μια ακόμα σπουδαιότερη αθλητική Ιστορία….
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα