ΑΕΚ: Ο Κριχόβιακ μπαίνει στο Πάνθεον των τεράστιων που φόρεσαν τη φανέλα της
Δεν είναι δα και συνηθισμένο στα μέρη μας, ένας αθλητής να είναι πόλος έλξης σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Απόψε ωστόσο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ΟΑΚΑ για το ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ και όλα τα μάτια των φίλων της Ενωσης θα είναι στραμμένα πάνω στον πολύ Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ.
Αλλωστε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπου μειώθηκαν τα χρήματα που δαπανούν οι ομάδες και άνοιξε η ψαλίδα με τους μεγάλους του εξωτερικού, για τους φιλάθλους δεν είναι σύνηθες να βλέπουν παίκτες από το πάνω ράφι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Ο Κριχόβιακ ανήκει στην ελίτ του ποδοσφαίρου και μέχρι πριν από λίγες ημέρες, περίμενε κάποιος πως θα μπορούσε να τον αντικρίσει μόνο σε ματς κορυφαίων ευρωπαϊκών διοργανώσεων ή τουρνουά Εθνικών ομάδων. Εστω και μέσω της τραγικής συγκυρίας του πολέμου, ο Πολωνός σταρ προβάρει τα «κιτρινόμαυρα». Στα 32 του έρχεται από γεμάτες σεζόν σε πολύ μεγάλα πρωταθλήματα όπως αυτά της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας. Με πάνω από 400 αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μία δεκαετία και με 86 συμμετοχές στην Εθνική Πολωνίας, με την οποία συμμετείχε στα τελευταία χρόνια σε δύο Εuro και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο τεράστιος Ριβάλντο
Αναμφίβολα, ο Κριχόβιακ μπαίνει στην ιστορία της ΑΕΚ (και ελπίζουν για καιρό), ως μια τεράστια προσωπικότητα και ένα συγκλονιστικό βιογραφικό. Εκείνος βέβαια που παραμένει μακράν ο κορυφαίος όλων είναι ο τεράστιος Ριβάλντο. Παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία, τεράστιες επιτυχίες με την Μπαρτσελόνα και τη Μίλαν, προτού καταλήξει στα μέρη μας και βάλει τη σφραγίδα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο με ορισμένες ανεπανάληπτες στιγμές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ: Η αποστολή κόντρα στον ΠΑΟΚ
Στην ΑΕΚ τον απόλαυσαν για λίγο, μόνο για μια χρονιά. Αλλά ήταν μια σεζόν στην οποία η ΑΕΚ έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, έχοντας βέβαια και πολύ σημαντικούς παίκτες ακόμα όπως τους Λυμπερόπουλο, Μπλάνκο, Ζήκο, Δέλλα, Παπασταθόπουλο. Αναδείχθηκαν πρώτοι εντός αγωνιστικού χώρου, έκαναν πορεία στην Ευρώπη, αλλά δεν μπόρεσαν να δρέψουν τους καρπούς της προσπάθειας τους με όσα συνέβησαν. Στην ίδια χρονιά, υπήρχε στην ΑΕΚ ακόμα ένας παίκτης με σπουδαίο βιογραφικό, ο Ροδόλφο Αρουαμπαρένα, αλλά η πορεία του με την ΑΕΚ υπήρξε δυσανάλογη της αξίας του.
Οι πρώτοι μύθοι
Σε άλλες εποχές, όπου στο ελληνικό ποδόσφαιρο επιτρέπονταν δύο ξένοι παίκτες μόνο, οι ομάδες έψαχναν πάρα πολύ τις επιλογές τους και έφεραν στα μέρη μας ορισμένα τεράστια ονόματα των καιρών εκείνων. Οπως ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, εν ενεργεία διεθνής με την ενιαία Εθνική Γιουγκοσλαβίας, δύο χρονιές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της χώρας του με τη μικρή Βελέζ και με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974.
Ο Χόκαν Σάντμπεργκ είχε κατακτήσει το κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την Γκέτερμποργκ πριν έρθει στην ΑΕΚ, ενώ ο Μάρτον Εστερχάζι το 1984 ήταν το μεγάλο αστέρι της πολύ καλής Εθνικής Ουγγαρίας εκείνων των εποχών και λεγόταν πως βρισκόταν στο στόχαστρο της Μπαρτσελόνα. Ο Μίροσλαβ Οκόνσκι το 1988 ερχόταν από δύο σεζόν στην Μπουντεσλίγκα με το Αμβούργο και ήταν ένα από τα αστέρια εκείνης της γενιάς Πολωνών ποδοσφαιριστών. Η ΑΕΚ κατάφερε να φέρει μέχρι και εν ενεργεία πρωταθλητή Ευρώπης, τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς από τον Ερυθρό Αστέρα, που στην ΑΕΚ άλλαξε για πάντα το ρόλο του αμυντικού χαφ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ – Σωκράτης Οφρυδόπουλος: «Ο Κριχόβιακ είναι έτοιμος για το ματς»
Ο Γκαμάρα και οι άλλοι
Αν και το βιογραφικό του Κριχόβιακ δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με άλλους, υπήρξαν και άλλοι σπουδαίοι παίκτες. Ο Κάρλος Γκαμάρα ήρθε ως δανεικός από τη Φλαμένγκο, έκανε εξαιρετικό σεζόν, πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας και εξασφάλισε μεταγραφή στην Ιντερ. Δανεικός είχε έρθει και ο Ντράγκαν Τσίριτς από την Μπαρτσελόνα (ο πρώτος παίκτης που ήρθε σε ελληνική ομάδα από τους Καταλανούς), αλλά δεν μπόρεσε να δείξει τίποτε και έφυγε άδοξα.
Ισως το πιο εντυπωσιακό βιογραφικό που κόντραρε επί ίσοις όροις τον Κριχόβιακ, ανήκε στον Εϊντούρ Γκούντγιονσεν. Επειτα από μεγάλη πορεία σε Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Τότεναμ έφτασε στην ΑΕΚ, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός τον έθεσε νοκ άουτ. Τεράστιο βιογραφικό είχε ο Τζόλεον Λέσκοτ, που μετατράπηκε σε φιάσκο λόγω τραυματισμού. Σημαντική πορεία, έστω και σε δεύτερο επίπεδο είχε ο Ούγκο Αλμέιδα, ενώ ο Τσιγκρίνσκι ακολουθούνταν πάντα από το βάρος της μεταγραφής των 20 εκατ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα