ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: "Δεδομένη η επιτυχία του Κάιπερς".
Ο Μπιόρν Κάιπερς είναι έκλεκτός της UEFA για να διευθύνει τον τελικό του EURO 2020 μεταξύ της Αγγλίας και της Ιταλίας. Ο φίλος του Τάσος Σιδηρόπουλος, αναλύει στο sportday.gr τον άνθρωπο Κάιπερς, έτσι όπως τον έχει γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια, με τις κοινές τους διαιτησίες, προετοιμασίες, αλλά κυρίως με την οικογενειακή τους σχέση η οποία αναπτύχθηκε με βάση τη Ρόδο.
Ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο, μετά τα παιχνίδια του EURO 2020 μέχρι στιγμής, πως ο Μπιόρν Κάιπερς θα ήταν και το μεγάλο φαβορί για να οριστεί να διευθύνει τον τελικό της διοργάνωσης. Ο πολύπειρος Ολλανδός διαιτητής, γίνεται ο πρώτος από τη χώρα του, που επιλέγεται για να διαιτητεύσει τελικό EURO και φυσικά διευρύνει και τη δική του λίστα μεγάλων αγώνων, προσθέτοντας μια ακόμα διάκριση στην πλούσια καριέρα του.
Ο Μπιόρν Κάιπερς, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως είναι λάτρης της Ελλάδας και αυτό οφείλεται κατά πολύ στον στενό του φίλο, Τάσο Σιδηρόπουλο. Ο διεθνής ρέφερι υποδέχεται κάθε χρόνο τον Κάιπερς στο νησί των ιπποτών και όπως είναι φυσικό, τον αναζητήσαμε για να μας μιλήσει, όχι για τον “διαιτητή Κάιπερς”, για τον οποίο άλλωστε μιλούν από μόνα τους τα επιτεύγματά του, αλλά για τον “άνθρωπο Κάιπερς”.
“Πάλεψε πολύ για να βρεθεί σε αυτό το επίπεδο, αλλά παραμένει ταπεινός και αδαμάντινος χαρακτήρας”.
–Κύριε Σιδηρόπουλε, ο φίλος σας Μπιόρν Κάιπερς επιλέχθηκε να είναι ο διαιτητής του τελικού. Φαντάζομαι πως δεν σας προξένησε καμία έκπληξη αυτή η απόφαση.
–Δεν μου προξένησε καμία έκπληξη η επιλογή του. Φυσικά, εγώ δεν τον θαυμάζω μόνο ως διαιτητή, τον οποίο θεωρώ κορυφαίο, αλλά και ως άνθρωπο. Η σχέση που έχουμε αναπτύξει όπως γνωρίζετε, είναι οικογενειακή και φυσικά θα τον περιμένω και φέτος στη Ρόδο.
-Ακριβώς γι αυτό το λόγο επικοινώνησα μαζί σας. Για να μας μιλήσετε για τον Κάιπερς που έχετε γνωρίσει εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου και να μάθουμε κάποια πράγματα γι αυτόν. Φαντάζομαι ότι έχετε μιλήσει μαζί του, πριν από τον τελικό.
–Μιλάμε καθ’ όλη τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και φυσικά θα μιλήσουμε και πριν τον τελικό. Όμως ούτως ή άλλως έχουμε επικοινωνία, τακτικότατη και όχι μόνο για τα ποδοσφαιρικά θέματα. Άλλωστε και οι οικογένειές μας συνδέονται και όπως σας είπα η φιλική μας σχέση είναι, αυτό που λέμε, στενή. Μιλήσαμε και μετά από τα παιχνίδια που σφύριξε στη διοργάνωση μέχρι τώρα και στα οποία κατά γενική ομολογία πήγε εξαιρετικά καλά. Γι αυτό άλλωστε επιλέχθηκε και για τον τελικό.
“Δεν έχει δηλώσει ο ίδιος ότι ο τελικός θα είναι και το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του”.
-Ο τελικός θα είναι και το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του;
-Δεν έχει πει ο ίδιος κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι το έχει αναφέρει πουθενά. Ναι μεν έχει γραφτεί στον ευρωπαϊκό Τύπο, αλλά δεν έχει πει ο ίδιος κάτι. Πάντως κι εγώ, εάν και δεν το έχει πει ο ίδιος επαναλαμβάνω, έχω την αίσθηση πως μάλλον θα είναι το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του.
-Οπότε μετά τον τελικό θα τον περιμένετε και στη Ρόδο για τις διακοπές σας;
-Όχι ακριβώς αμέσως. Βλέπετε στη χώρα του, τα σχολεία δεν είναι κλειστά και οι διακοπές τους είναι ουσιαστικά όταν εμείς έχουν φθινόπωρο. Σίγουρα πάντως, θα έρθει όπως κάνει κάθε χρόνο, καθώς λατρεύει το Ρόδο και γενικά τη χώρα μας.
-Άρα μπορώ να σας ρωτήσω εάν ισχύει η πληροφορία ότι σχεδιάζει να αποκτήσει και το δικό του σπίτι στη Ρόδο.
–Επίσης είναι κάτι που αν γίνει θα είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτή τη στιγμή δεν έχει κάνει κάτι, όμως ξέρετε είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η ηρεμία. Είναι ένας διαιτητής που έχει παίξει σε μεγάλα παιχνίδια, έχει σφυρίξει τελικούς, έχει καταφέρει να είναι αναγνωρίσιμος παντού, αλλά από την άλλη πλευρά, παραμένει προσγειωμένος. Δεν είναι αυτό που λέμε “βεντέτα”. Δεν διαθέτει social media, δεν του αρέσει να αυτοπροβάλεται. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη χαρά του δίνει να καθίσει σε ένα μικρό ταβερνάκι στη Ρόδο να απολαύσει το ψάρι του, παρά το να είναι με ένα μεγάλο γιότ και να γυρίζει επιζητώντας την αναγνώριση και αυτό δείχνει και τον χαρακτήρα του. Οι μικρές χαρές της ζωής είναι αυτές που τον γεμίζουν περισσότερο απ’ ό,τιδήποτε άλλο.
-Θεωρείται από πολλούς, όπως διαβάζω στα διεθνή μέσα, ο πλουσιότερος διαιτητής, κυρίως λόγω της αλυσίδας σούπερ μάρκετ που έχει στην πατρίδα του.
–Ξαναλέω ότι πάλεψε πολύ για να βρεθεί σε αυτό το επίπεδο. Το μεγαλύτερο όπλο του όμως είναι η θαυμάσια οικογένεια που έχει. Αυτό είναι το μεγάλο προσόν του. Γιατί του προδίδει ηρεμία για να μπορεί να είναι συγκεντρωμένος στο έργο του και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Ξέρετε είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους διαιτητές, να έχουμε ηρεμία στον οικογενειακό μας κύκλο. Λείπουμε πολλές μέρες από τα σπίτια μας και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όλα είναι καλά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Με άλλη ψυχολογία μπαίνεις στο γήπεδο όταν όλα είναι ήρεμα και με άλλη όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα στο σπίτι και σκέφτεσαι την οικογένειά σου. Ευτυχώς και οι δύο έχουμε αυτό το μεγάλο προνόμιο, της οικογενειακής ηρεμίας.
“Δεν σκέφτεται τίποτα πριν από τον τελικό. Δουλεύει με την ομάδα του σε τεχνικές λεπτομέρειες του ματς και κάνουν την προεργασία τους”.
–Τώρα που βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν τον τελικό, ποιες μπορεί να είναι οι σκέψεις του;
–Σίγουρα είναι απόλυτα ήρεμος και δεν έχει κανένα άγχος για το παιχνίδι. Άλλωστε είναι ο πιο έμπειρος Ευρωπαίος διαιτητής και σίγουρα είναι έτοιμος να απολαύσει ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι στην καριέρα του. Με την ομάδα του, η οποία φυσικά και είναι κι αυτή κορυφαία, αναλύουν όλα τα δεδομένα των δύο ομάδων για να είναι προετοιμασμένοι. Μην ξεχνάμε ότι το μεγάλο όπλο πλέον είναι και το VAR το οποίο βοηθάει φυσικά να μην υπάρχει και μεγάλο άγχος για τις αποφάσεις, καθώς όλα μπορούν να διορθωθούν. Είναι σε εξαιρετική ψυχολογία και είμαι σίγουρος ότι θα τα πάει περίφημα και σε αυτό το ματς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται