Παναθηναϊκός: Οι ανεπαρκείς «ενισχύσεις» του από τον πάγκο και οι ανατροπές που δεν έρχονται

Η κανονική διάρκεια της Super League ολοκληρώθηκε, τα Play-offs έχουν ξεκινήσει και το SportDay.gr έκανε μία καταγραφή της φετινής αδυναμίας του Παναθηναϊκού που δεν μπορούσε όχι μόνο να γυρίσει τα παιχνίδια που του στράβωναν, αλλά ούτε καν να μπει ξανά στην διεκδίκηση αυτών από την στιγμή που έμενε πίσω στο σκορ.

Σίγουρα αν κάτι θα μπορούσαν να βελτιώσουν οι «πράσινοι» ανεβάζοντας ταυτόχρονα και τη βαθμολογική συγκομιδή τους ήταν η συμπεριφορά τους στα παιχνίδια που δέχονταν πρώτοι γκολ.

Για να καταδείξουμε καλύτερα το πρόβλημα του «τριφυλλιού» στον συγκεκριμένο τομέα, φέτος ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να κάνει μόλις μία ανατροπή όλη τη σεζόν, αυτή με την Λαμία, αποτυγχάνοντας στα υπόλοιπα ματς όχι απλά να γυρίσει το παιχνίδι αλλά έστω να ισοφαρίσει.

Φυσικά οι περισσότερες απ’ αυτές τις περιπτώσεις, συγκεκριμένα οι 8 από τις 10, αφορούσαν εκτός έδρας παιχνίδια, γιατί στην Λεωφόρο οι «πράσινοι» εμφάνιζαν πολύ καλύτερο πρόσωπο, έχοντας και τον κόσμο στο πλευρό τους, κι έτσι είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να γυρίσει μόλις 1 από τα 11 παιχνίδια που είδε τον αντίπαλό του να προηγείται, ήταν η βοήθεια που δεν έπαιρνε από τον πάγκο του. Και λέγοντας αυτό δεν εννοούμε το κοουτσάρισμα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά την απόδοση των αναπληρωματικών παικτών, όταν έμπαιναν ως αλλαγή.

Βλέπετε οι «πράσινοι» από 118 συνολικά αλλαγές που έχουν κάνει σε 28 παιχνίδια πρωταθλήματος (26 στην κανονική διάρκεια και 2 στα Play-offs) έχουν καρπωθεί μόλις 4 γκολ και 2 ασίστ. Αν εξειδικεύσουμε τα νούμερα μόνο σε παιχνίδια που η ομάδα έχανε ή ήταν ισόπαλη με τον αντίπαλό της στο διάστημα που έγιναν οι αλλαγές, τότε θα δούμε την συγκομιδή της αυτή να μην αλλάζει ιδιαίτερα, όντας ήδη αρκετά χαμηλή, και να πηγαίνει στα 3 γκολ και 1 ασίστ μετά από 62 αλλαγές.

Αγωνιστική

Αντίπαλος

Αριθμός αλλαγών με το σκορ ισόπαλο ή την ομάδα να χάνει

Γκολ ή ασίστ που προσέφεραν με το σκορ ισόπαλο ή την ομάδα να χάνει

1η

Απόλλων Σμύρνης (Εν.) 4-0

(1 γκολ)

2η

ΠΑΣ Γιάννινα (Εκ.) 1-0

5

3η

Άρης (Εκ.) 1-0

5

4η

Βόλος ΝΠΣ (Εν.) 5-1

5η

Ολυμπιακός (Εκ.) 0-0

4

Ιωνικός (Εν.) 4-1

7η

Αστέρας Τρίπολης (Εκ.) 2-1

4

8η

ΟΦΗ (Εν.) 0-0

4

9η

ΠΑΟΚ (Εν.) 1-3

4

1 γκολ

10η

Λαμία (Εκ.) 1-3

4

2 γκολ και 1 ασίστ

11η

Παναιτωλικός (Εν.) 2-0

12η

ΑΕΚ (Εκ.) 1-0

4

13η

Ατρόμητος (Εν.) 2-0

14η

Απόλλων Σμύρνης (Εκ.) 0-3

15η

ΠΑΣ Γιάννινα (Εν.) 2-0

16η

Άρης (Εν.) 2-0

17η

Βόλος ΝΠΣ (Εκ.) 3-1

4

18η

Ολυμπιακός (Εν.) 0-0

3

19η

Ιωνικός (Εκ.) 0-1

20η

Αστέρας Τρίπολης (Εν.) 0-1

4

21η

ΟΦΗ (Εκ.) 3-2

1

22η

ΠΑΟΚ (Εκ.)  2-1

2

23η

Λαμία (Εν.) 2-0

24η

Παναιτωλικός (Εκ.) 1-0

5

25η

ΑΕΚ (Εν.) 3-0

26η

Ατρόμητος (Εκ.) 0-2

2

1η Play Offs

ΑΕΚ (Εν.) 1-1

5

2η Play Offs

Άρης (Εκ.) 0-0

2

Συνολικά

28 παιχνίδια

62/118 αλλαγές

3 γκολ και 1 ασίστ/ 4 γκολ και 1 ασίστ

Πρέπει επίσης να έχουμε στο νου μας ότι στο γενικό σύνολο των αλλαγών υπάρχουν κάποιες που έγιναν για σκοπούς ροτέισον και ξεκούρασης των ποδοσφαιριστών που αγωνιζόντουσαν. Αντίθετα στην άλλη περίπτωση, όλες οι αλλαγές αποφασίστηκαν με γνώμονα να δώσουν το κάτι παραπάνω για να πάρει το «τριφύλλι» το αποτέλεσμα, με εξαίρεση ίσως το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και το τελευταίο με τον Άρη στα Play-offs, όπου ο Σέρβος τεχνικός κοίταζε πιο πολύ να κρατήσει το αποτέλεσμα παρά να πάρει το παιχνίδι.

Όμως, φαίνεται πως οι παίκτες του Παναθηναϊκού που έμπαιναν ως αλλαγή αυτό το παραπάων δεν μπόρεσαν να το προσφέρουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο που σκόραρε ο Μαουρίσιο και μείωσε σε 1-2 και ο εκτός έδρας αγώνα με την Λαμία όπου σκόραρε ο Μακέντα με πέναλτι κι έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (1-2) κι έπειτα έδωσε την ασίστ στον Μαουρίσιο (είχε κερδίσει το πέναλτι) για το 1-3.

Αυτές οι 62 αλλαγές που έγιναν σε διαστήματα αγώνων που το «τριφύλλι» δεν είχε το προβάδισμα περιλαμβάνουν 18 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ. Προφανώς για κάποιους δεν είναι το ίδιο εύκολο να μπουν ως αλλαγή και να κάνουν την διαφορά στο παιχνίδι, ειδικά αν η είσοδό τους, έχει γίνει για λίγα λεπτά. Από την άλλη κάποιος όμως μπορεί να αντιπαραβάλλει το γεγονός πως αυτός που μπαίνει αλλαγή, μπορεί να μην έχει ρυθμό σαν κι αυτούς που παίζουν, έχει όμως πλεονέκτημα αναφορικά με την φυσική κατάσταση, επειδή οι αντίπαλοί του εκείνη τη στιγμή είναι πιο κουρασμένοι.

Οι παίκτες που μπήκαν ως αλλαγή σε ματς τη στιγμή που η ομάδα ήταν ισόπαλη ή έχανε

Ονοματεπώνυμο

Αριθμός Αλλαγών

Προσφορά

Μαουρίσιο

8

2  γκολ

Φώτης Ιωαννίδης

7

 

Τάσος Χατζηγιοβάνης

7

 

Σεμπαστιάν Παλάσιος

5

 

Φεντερίκο Μακέντα

5

1 γκολ και 1 ασίστ

Ματέους Βιτάλ

5

 

Λούκας Βιγιαφάνες

4

 

Ραμόν Λούντκβιστ

4

 

Καρλίτος

3

 

Αϊτόρ

3

 

Γιάννης Κώτσιρας

3

 

Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος

3

 

Γιάννης Μπουζούκης

2

 

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης

2

 

Γιώργος Βαγιαννίδης

1

 

Ρούμπεν Πέρεθ

1

 

Φακούντο Σάντσες

1

 

Δημήτρης Κουρμπέλης

1

 

Αλλά παρ’ όλα αυτά η συγκομιδή παραμένει πολύ φτωχή κι αν κοιτάξετε στις αλλαγές θα δείτε ότι οι περισσότεροι είναι παίκτες που για ένα διάστημα φέτος ήταν και βασικοί. Οι μοναδικοί δύο που κατόρθωσαν να προσφέρουν σε γκολ και σε ασίστ είναι από τους δύο μεγαλύτερους ηλικιακά κι αυτό έχει την σημασία του γιατί και η εμπειρία παίζει ένα ρόλο.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση κάποιοι να έκαναν αρκετά καλό παιχνίδι και να μην «στολίστηκε» αυτή τους η εμφάνιση με κάποιο γκολ ή ασίστ, αφού μπορεί να ήταν από τους καλύτερους παίκτες και να μην έτυχε να είναι στην φάση του γκολ. Όμως, τα παραδείγματα αυτά είναι επίσης ελάχιστα έως μηδαμινά.

Όπως και να ‘χει, τα αποτελέσματα των παικτών του Παναθηναϊκού είναι πενιχρά στον συγκεκριμένο τομέα κι αυτός είναι ένα βασικός λόγος που η ομάδα δεν πήγε καλύτερη βαθμολογικά από πέρυσι, παρ’ ότι η εικόνα της στο γήπεδο ήταν σαφώς βελτιωμένη.

Η ευθύνη αυτή βαραίνει τόσους τους παίκτες (περισσότερο) όσο και τον προπονητή (λιγότερο) και είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει, επειδή ο Παναθηναϊκός όντας μία ομάδα που θέλει να μάθει να κυνηγάει και πάλι τους τίτλους, όπως έκανε στο παρελθόν, θα πρέπει να αποκτήσει και πάλι τη νοοτροπία που θα του δίνει τη δυνατότητα να κάνει ανατροπές και όχι να δέχεται περισσότερες απ’ όσες έχει πραγματοποιήσει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News