Άρσεναλ: Το χαμένο στοίχημα που κερδίζει ο Αρτέτα
Επιστροφή στη δράση της Πρέμιερ Λιγκ και η τελική ευθεία του πρωταθλήματος βρίσκει την Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πώς άλλαξε το κλίμα ο Ισπανός και κερδίζει το χαμένο στοίχημα της φετινής σεζόν.
Ήταν Σάββατο 28 Αυγούστου όταν η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα διασυρόταν από την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα με 5-0 στο Έτιχαντ φιγουράροντας στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ με μηδέν βαθμούς και συντελεστή τερμάτων 0-9. Από την τρίτη αγωνιστική και έπειτα, οι «Κανονιέρηδες» έχουν συγκεντρώσει 54 βαθμούς δείχνοντας μεταμορφωμένοι.
Δεν βρίσκονται απλά στην προνομιούχο 4η θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης σεζόν, αλλά μπαίνοντας στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, είναι το απόλυτο φαβορί για την τετράδα και την επιστροφή τους στα «αστέρια» μετά το 2017. Ο λόγος της μεταμόρφωσης έχει ονοματεπώνυμο. Μικέλ Αρτέτα. Η διοίκηση Κροένκε στήριξε όσο ποτέ άλλοτε τον Ισπανό και εκείνος, προς το παρόν, τους δικαιώνει στο μέγιστο. Πώς όμως ο 40χρονος τεχνικός κατάφερε να αντιστρέψει την κάκιστη εικόνα της ομάδας του;
Σφιχτό ροτέισιον και εμπιστοσύνη στις επιλογές του
Βλέποντας κανείς την εξαιρετική πορεία της φετινής Άρσεναλ και τα λεπτά συμμετοχής των ποδοσφαιριστών της, αντιλαμβάνεται πως η επιτυχία των «Κανονιέρηδων» βασίζεται σε έναν κορμό 12-13 παικτών. Από αυτούς, Ράμσντεϊλ, Τομιγιάσου, Γκάμπριελ, Γουάιτ, Τόμας και Όντεγκααρντ είναι μεταγραφές που πραγματοποίησε ο Ισπανός τεχνικός.
Οι Σακά, Σμιθ-Ρόου και Μαρτινέλι είναι τα «διαμαντάκια» που καθιέρωσε, ο Τίρνεϊ έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο σταθερούς ακραίους οπισθοφύλακες ενώ κατάφερε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό δύο «τελειωμένων», όπως αρκετοί σχολίαζαν, ποδοσφαιριστών, του Τσάκα και του Λακαζέτ. Στον παρακάτω πίνακα, βλέπουμε ενδεικτικά τους 12 παίκτες της ομάδας με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ.
Εκκαθάριση των αποδυτηρίων και απαλλαγή από «βαριά» συμβόλαια
Είναι σαφές πως για να αποδώσει καλά μια ομάδα χρειάζεται την ομαλή λειτουργία των αποδυτηρίων της. Κάθε παίκτης έχει έναν ξεκάθαρο ρόλο που του δίνει ο προπονητής τον οποίο πρέπει να γνωρίζει και να αποδέχεται, λειτουργώντας προς όφελος της ομάδας. Καλώς ή κακώς, υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο Ισπανός τεχνικός ενοχλήθηκε από συμπεριφορές μεμονωμένων παικτών (π.χ. Γκεντουζί, Οζίλ, Ομπαμεγιάνγκ) και το αποτέλεσμα αυτού ήταν να αποχωρήσουν, ακόμα και χωρίς κάποιο αντίτιμο στα ταμεία του συλλόγου.
Τέλος, βρέθηκε η χρυσή τομή ώστε να αποχωρήσουν παίκτες που είτε δεν υπήρχαν στο μακροπρόθεσμο πλάνο του Ισπανού (π.χ. Σωκράτης, Μουστάφι, Κολάσινατς, Μάρι, Μπεγερίν, Τορέιρα, Μέιτλαντ-Νάιλς), είτε έφεραν προτάσεις που ικανοποίησαν τα οικονομικά θέλω του συλλόγου (Γουίλοκ, Τσέιμπερς, Μαρτίνεζ) ενώ στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και το ερχόμενο καλοκαίρι.
Έμφαση στην αμυντική λειτουργία και το ξεχωριστό κεφάλαιο Ράμσντειλ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Άρσεναλ των τελευταίων ετών (και όχι μόνο) ήταν ανέκαθεν η προβληματική αμυντική λειτουργία και τα «παιδικά» σφάλματα που οδηγούσαν σε γκολ των αντιπάλων. Ο Αρτέτα γνώριζε καλά πως για να πετύχει το φετινό δημιούργημά του θα χρειαζόταν ριζικές αλλαγές στα μετόπισθεν. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι επένδυσε ένα ποσό κοντά στα 100 εκατομμύρια για την απόκτηση τριών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που πίστευε πως θα του έκαναν τη διαφορά στην άμυνά του.
Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τον Γουάιτ και κυρίως τον Ράμσντεϊλ κρίθηκαν από πολλούς υπέρογκα, όμως ο Ισπανός δικαιώθηκε περισσότερο από ποτέ. Από την τέταρτη αγωνιστική, λοιπόν, και το ματς με την Νόριτς, η αντεπίθεση των «Κανονιέρηδων» ξεκίνησε με τον 23χρονο Άγγλο κάτω από τα γκολπόστ στη θέση του Μπερντ Λένο. Από τότε, η Άρσεναλ έχει δεχθεί 22 μόλις τέρματα έχοντας κρατήσει 13 φορές το μηδέν παθητικό, οι 12 με τον Ράμσντειλ και η 1 με τον Λένο στο πρόσφατο παιχνίδι με την Άστον Βίλα.
Ο Γάλλος “μετρ” των στατικών φάσεων
Τέλος, να μη λησμονούμε ίσως την πιο “αθόρυβη” μεταγραφή της φετινής Άρσεναλ που δεν είναι άλλη από τον εξειδικευμένο προπονητή των στατικών φάσεων, Νικολά Ζοβέ, τον οποίο ο Αρτέτα έφερε το καλοκαίρι από την Μάντσεστερ Σίτι. Η λεπτομερής δουλειά του Γάλλου κόουτς σε συνδυασμό με την ικανότητα των ποδοσφαιριστών της ομάδας στο ψηλό παιχνίδι και το ταλέντο του Ράμσντειλ στις εξόδους, έχει φέρει ως αποτέλεσμα οι “Κανονιέρηδες” να έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά 134 κόρνερ των αντιπάλων τους ενώ στο επιθετικό κομμάτι, τα 11 από τα συνολικά 44 τέρματα που έχουν επιτευχθεί, προήλθαν από στατικές φάσεις (3η καλύτερη επίδοση στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό