Αϊμπροξ: Στο «καταραμένο γήπεδο», η πρώτη ποδοσφαιρική τραγωδία
Στο καταραμένο γήπεδο του Αϊμπροξ συνέβη η πρώτη ποδοσφαιρική τραγωδία.
Το πρωινό της 5ης Απριλίου -σαν σήμερα- του 1902, οι Σκωτσέζοι ξύπνησαν έτοιμοι για μια ποδοσφαιρική γιορτή. Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν νότια του ποταμού Clyde στην περιοχή Ibrox της Γλασκόβης. Εκεί όπου στις 3:30 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένος ο ποδοσφαιρικός αγώνας Σκωτία – Αγγλία για το British Home International Championship, μια διοργάνωση που γινόταν κάθε χρόνο.
Το γήπεδο Άιμπροξ, ήταν σχετικά καινούργιο καθώς είχε κατασκευαστεί στην πλήρη μορφή του τρια χρόνια νωρίτερα. Για πρώτη φορά οι δύο ομάδες αποτελούνταν μόνο από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Στο γήπεδο βρέθηκαν περίπου 68.000 φίλαθλοι.
Αναφορές εφημερίδων και μεταγενέστερες μελέτες αναφέρουν ότι το κακό έγινε περίπου στο 30ό λεπτό. Τότε στο πίσω μέρος της νεόκτιστης κερκίδας «West Tribune» δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό. Εκατοντάδες φίλαθλοι έπεσαν από ύψος περίπου 12 μέτρων. Από αυτούς 25 έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότεροι από 500 ήταν οι τραυματίες.
Αρκετοί ήταν αυτοί που τρομαγμένοι και χωρίς να γνωρίζουν τι συμβαίνει μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες έτρεξαν στα αποδυτήρια νομίζοντας ότι επρόκειτο για εισβολή φιλάθλων. Ο αγώνας διεκόπη προσωρινά. Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε (1-1), αλλά όταν έγινε αντιληπτό το μέγεθος της τραγωδίας, τότε ακυρώθηκε.
Οι ευθύνες στη βροχή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Το πιο περίεργο 400άρι Ολυμπιακών Αγώνων – Ο υπολοχαγός που έτρεξε μόνος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «καταραμένο» Άιμπροξ που «σκορπά» τον θάνατο
Η βασική αιτία για το δυστύχημα θεωρήθηκε η δυνατή βροχή που έπεφτε την προηγούμενη νύχτα στη Γλασκόβη. Οι μουσκεμένες ξύλινες κερκίδες δεν άντεξαν το βάρος. Τα κομμάτια από την κερκίδα μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια φορεία και νάρθηκες για τους τραυματίες. Μεταφέρθηκαν όπως όπως στα νοσοκομεία της Γλασκόβης, ακόμα και σε σχολεία και στο αστυνομικό τμήμα, όπου ήταν εφικτό να δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Η γιορτή είχε γίνει τραγωδία.
Οι αρχές αποφάσισαν ότι πλέον δεν ήταν ασφαλή τα ξύλινα γήπεδα και οι άρχισε να χρησιμοποιείται το τσιμέντο. Συνολικά 578 άνθρωποι αποζημιώθηκαν.
Ξεκίνησε αμέσως ποινική έρευνα και απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του έμπορου ξυλείας Alexander McDougall. Κατηγορήθηκε ότι για την κατασκευή της κερκίδας χρησιμοποίησε κίτρινο αντί κόκκινου πεύκου, το οποίο θεωρείται υψηλότερης ποιότητας. Διάσημοι πολιτικοί μηχανικοί εμφανίστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης. Υποστήριξαν ότι η επιλογή του κίτρινου πεύκου δεν έπαιξε κανένα ρόλο και έριξαν την ευθύνη στους κατασκευαστές. Ο McDougall αθωώθηκε ομόφωνα και κανένας δεν καταδικάστηκε.
Το Imbrox θεωρήθηκε καταραμένο γήπεδο. Η δεύτερη τραγωδία που το σημάδεψε συνέβη στις 2 Ιανουαρίου 1971, στο ματς Ρεϊντζερς – Σέλτικ με 66 νεκρούς και 200 τραυματίες. Άλλη μια τραγωδία είχε συμβεί στις 5 Σεπτεμβρίου 1931. Ο τερματοφύλακας της Σέλτικ, Τζον Τόμσον σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση που έχει με τον ποδοσφαιριστή της Ρέιντζερς Σαμ Ίνγκλις. Ήταν 22 ετών.
Ο γηραιότερος ενεργός ποδοσφαιριστής
2019: Ο Ισραηλινός τερματοφύλλακας Ισαάκ Χάικ, σε ηλικία 73 ετών και 95 ημερών, γίνεται ο γηραιότερος ενεργός ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε επαγγελματικό αγώνα πρωταθλήματος με την ομάδα της Ironi Or Yehuda εναντίον της Maccabi Ramat Gan για την 4η κατηγορία
2009: Η ομάδα βόλεϊ ανδρών του Ηρακλή κατακτά την δεύτερη θέση του Indesit Champions League χάνοντας στον τελικό του Final Four από την Τρεντίνο με 1-3 (12-25, 25-21, 26-24, 25-22) στην Πράγα. Ο Πλάμεν Κονσταντίνοφ ανακυρύσσεται καλύτερος υποδοχέας της διοργάνωσης.
2009: Ο Βλάσης Μάρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο με 15,375 βαθμούς στο 3ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που διεξάγεται στο Μιλάνο και γίνεται ο πρώτος αθλητής που φτάνει τα τέσσερα χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια στο συγκεκριμένο όργανο. Στην ίδια διοργάνωση, ο Λευτέρης Κοσμίδης με 15,350 βαθμούς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο έδαφος, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία του 2007.
2009: H γυναικεία ομάδα πόλο του ΝΟΒ νικά 12-9 την Οριτζόντε Κατάνια στον τελικό του Final Four στο Κίρισι της Ρωσίας και στέφεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι κοπέλες της Αλεξίας Καμμένου παίρνουν έτσι ρεβάνς για τον περυσινό χαμένο τελικό από τις Ιταλίδες στην Κατάνια και φέρνουν το Κύπελο στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια.
Δυο φίλαθλοι της Leeds σκοτώνονται στην Κωνσταντινούπολη
2000: Δυο φίλαθλοι της Leeds σκοτώνονται σε συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή του πρώτου ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο UEFA με τη Γαλατάσαραϊ. Στις 15/4 η UEFA θα ανακοινώσει ότι απαγορεύει την μετακίνηση Τούρκων φιλάθλων στην ρεβάνς στο Ληντς.
2000: Στον αγώνα Μαρούσι-Ηρακλής για τα play-offs του πρωταθλήματος μπάσκετ ο Τζον Κόρφας του Αμαρουσίου σπάει το ρεκόρ των 360 συμμετοχών του Παναγιώτη Φασούλα στην Α1 με 361.
1990: Ο John Stockton σημειώνει ρεκόρ στο ΝΒΑ με 1000 ασίστ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
1988: Διεξάγεται το πρώτο Final Four Κυπέλλου Πρωταθλητριών Μπάσκετ στη Γάνδη. Νικήτρια η Τρέισερ Μιλάνο που κερδίζει στον τελικό τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 90-84. Από την Ελλάδα μετέχει ο Άρης που τερματίζει τέταρτος έχοντας στις τάξεις του τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη.
Το ρεκόρ του Kareem Abdul Jabbar
1984: Ο Kareem Abdul Jabbar γίνεται πρώτος σκόρερ στο ΝΒΑ συμπληρώνοντας με ένα sky hook από 4.5 μέτρα 31.421 πόντους, έναν περισσότερο από τον Wilt Chamberlain. Στην 20χρονη καριέρα του θα πετύχει 38.387 πόντους.
1973: Το NFL υιοθετεί το νουμερικό σύστημα στις φανέλες με σκοπό τον διαχωρισμό των θέσεων των παικτών.
1967: Ο Wilt Chamberlain των Philadelphia 76ers κάνει ρεκόρ στο ΝΒΑ με 41 ριμπάουντ στην νίκη της ομάδας του επί των Boston Celtics με 115-104 για τα play-offs της ανατολικής περιφέρειας.
1965: To NFL αλλάζει χρώμα στα σημαιάκια του πέναλτι από άσπρο σε χρυσό.
1923: Η εταιρεία Firestone Tire & Rubber Company ξεκινάει την πρώτη μαζική παραγωγή ελαστικών αυτοκινήτων με σαμπρέλα.
1913: Ιδρύεται η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ η οποία αμέσως γίνεται μέλος της FIFA. Το 1961 θα γίνει ένα από τα ιδρυτικά μέλη της CONCACAF (συνομοσπονδία της Βόρειας & Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής).
1884: Πεθαίνει ο John Wisden, συγγραφέας του ”Αλμανάκ του Κρίκετ”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1864 σε 116 σελίδες και κόστιζε 1 σελίνι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Στέβαν Γιόβετιτς: Το μυστικό της αλλαγής στον Ολυμπιακό!
- Μαρία Σάκκαρη: Με περίπατο στην οκτάδα του Charleston Open
- EuroLeague – Σενάρια: Οι θέσεις που μπορεί να καταλάβει ο Ολυμπιακός και τα πιθανά ματσαρίσματα
- Super League - Παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας Άλεξ Χαντιτάγκι και η διάψευση από την ΑΕΚ
- Μπαρτζώκας: «Η θέληση του Ερυθρού Αστέρα είναι ένα μάθημα για εμάς»