ΠΑΟΚ: Όταν από κοινού με τον Άρη τιμωρούσαν πρωτοκλασάτους παίκτες τους για το ΠΡΟΠΟ
Τέτοιες μέρες πριν από εξήντα χρόνια ένα σκάνδαλο που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη έκανε τους δυο άσπονδους αντιπάλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές. ΠΑΟΚ και Άρης άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους, που τότε δεν ήταν τόσο αβυσσαλέες όσο σήμερα και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να λάβουν από κοινού αποφάσεις.
Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής 18 Μαρτίου 1962. Οι οπαδοί έφυγαν σιχτιρίζοντας από τα γήπεδα της Τούμπας και του Χαριλάου καθώς στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ο Άρης είχε γνωρίσει αναπάντεχη ήττα 1-0 από τον Φωστήρα και ο ΠΑΟΚ ακόμη πιο αναπάντεχη 2-1 από τον ουραγό του πρωταθλήματος Αιγάλεω.
Εξήγηση δεν μπορούσαν να δώσουν, παρά μία. Γρήγορα αυτό που ψιθυριζόταν έφτασε και στις εφημερίδες. Από την άλλη μέρα κιόλας έκαναν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα που εκφράζοντας τα «θέλω» του κόσμου καλούσαν τις διοικήσεις του ΠΑΟΚ και του Άρη «να ξυπνήσουν από την μακαριότητα γιατί δεν επιτρέπεται να εμπαίζονται οι φίλαθλοι οι οποίοι πληρώνουν εισιτήριο».
Λόγω του ΠΡΟΠΟ
Πρώτη στην πίεση της κοινής γνώμης ανταποκρίθηκε η διοίκηση του Άρη η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστό ότι «του λοιπού δεν θα κάνει χρήσιν των υπηρεσιών των ποδοσφαιριστών Παπαδόπουλου Σ. και Σοφιανού Μ. ως και προηγουμένως εγένετο με τον ποδοσφαιριστή του Πετράκην».
Η ανακοίνωση δεν ανέφερε τον λόγο της τιμωρίας των ποδοσφαιριστών αλλά όλοι (πίστευαν ότι) τον ήξεραν. Οι ίδιοι οι παράγοντες διοχέτευαν πληροφορίες στον Τύπο ότι κατείχαν στοιχεία συγκεκριμένα ότι οι παίκτες συνετέλεσαν στις ήττες ελθόντες σε συνεννόησιν με παίκτες του ΠΡΟΠΟ».
Το ΠΡΟΠΟ πρωτομπήκε στη ζωή των φιλάθλων το 1959 και μέσα σε τρία χρόνια είχε αποκτήσει φανατικούς φίλους. Συνεπώς πολλοί δεν κλαίγανε μόνο γιατί έχασε η ομάδα τους αλλά επειδή χάσανε το 13αρι.
Επέμβαση εισαγγελέα
Μετά τον Άρη και η διοίκηση του ΠΑΟΚ έλαβε μέτρα «προς αποτροπήν επαναλήψεως του ποδοσφαιρικού ανοσιουργήματος της παρελθούσης Κυριακής». Έφτασε μάλιστα να μιλά μέχρι και για αναστολή λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος…
Πρώτα φυσικά τιμώρησε τους ποδοσφαιριστές Αντ. Κεμανίδη και Δημ. Ραπτόπουλο με αποκλεισμό από κάθε επίσημο ή φιλικό αγώνα μέχρι το τέλος της σεζόν. Σύστησε επίσης 3μελη επιτροπή με σκοπό να ερευνήσει και να αποκαλύψει τους υπαίτιους της σκευωρίας και κάλεσε τους φιλάθλους να καταθέσουν σε αυτή ό,τι γνώριζαν…
Από το θόρυβο που σηκώθηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, επενέβη αυτεπάγγελτα και έδωσε εντολή στην Ασφάλεια να κάνει ανακρίσεις και να του διαβιβάσει το σχετικό πόρισμα. Στο πλαίσιο της έρευνα κλήθηκαν να καταθέσουν παράγοντες και ποδοσφαιριστές.
Από κοντά και η ΕΠΟ αποφάσισε να στέλνει στο εξής παρατηρητές σε ματς που υπάρχουν υπόνοιες συνδιαλλαγής! Μια κίνηση που προκάλεσε θυμηδία στο πανελλήνιο γιατί με αυτή το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να κλονίσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των παικτών του ΠΡΟΠΟ.
Από τις ανακρίσεις διέρρευσε ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου κυκλοφορούσαν φήμες στη Θεσσαλονίκη για «διπλά» στους συγκεκριμένους αγώνες. Ο Άρης μάλιστα φέρεται να συγκέντρωσε τους παίκτες του και να τους επέστησε την προσοχή…
Μπροστά στο κοινό εχθρό τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο ο Άρης και ο ΠΑΟΚ αλλά και ο Ηρακλής και ο Απόλλων Καλαμαριάς έκαναν σύσκεψη για να λάβουν από κοινού μέτρα.
Στην ανακοίνωση που έβγαλαν δήλωναν την πεποίθησή τους ότι τα αποτελέσματα αρκετών αγώνων τους στη Θεσσαλονίκη δεν ανταποκρίνονταν στις αγωνιστικές δυνατότητες των ομάδων «αλλά είναι αποτελέσματα φθοράς του ηθικού των ποδοσφαιριστών των δι’ οικονομικών παροχών» και υπόσχονταν να αγωνιστούν σκληρά για «να αποκαλυφθούν οι βυσσοδομούντες κατά των σωματείων».
Οι «απολογίες»
Οι ποδοσφαιριστές από την πλευρά τους διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι ήταν αθώοι. Η αλήθεια είναι ότι στοιχεία εναντίον τους δεν υπήρχαν. Μόνο μια καταγγελία κατά του Παπαδόπουλου είχε κάνει ο συμπαίκτης του στον Άρη, Σωτηριάδης ο οποίος κατέθεσε ότι τον είχε και άλλη φορά πλησιάσει ο κατηγορούμενος.
Ο Παπαδόπουλος ισχυριζόταν ότι ο Σωτηριάδης το έκανε ωθούμενος από μίσος εναντίον του και υπενθύμιζε ότι στον αγώνα με τον Φωστήρα ήταν ο καλύτερος παίκτης. Άφηνε μάλιστα υπονοούμενα για τον Σωτηριάδη λέγοντας ότι το μοναδικό (και νικητήριο γκολ) δεν μπήκε από την πλευρά του αλλά από την πλευρά του Σωτηριάδη!
Ο Σοφιανός υποστήριζε ότι τα αίτια της τιμωρίας του ήταν οικονομικά και ότι πλήρωνε το κακό παρελθόν του. Ο Κεμανίδης εξέφραζε την πικρία ότι τιμωρήθηκε δίχως να απολογηθεί και ο Ραπτόπουλος αναρωτιόταν πώς από ήρωας έγινε προδότης αφού αυτός ήταν που είχε πετύχει το γκολ για το 1-0…
Η υπόθεση απασχόλησε την κοινή γνώμη επί δυο περίπου εβδομάδες. Ωστόσο η έρευνα που έγινε δεν οδήγησε πουθενά δεδομένου ότι ουδείς μάρτυρας είχε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο να παρουσιάσει. Σιγά σιγά σταμάτησαν και οι εφημερίδες να ασχολούνται. Και η ζωή ξαναπήρε τον δρόμο της…
Ο Σοφιανός
Δεν έζησαν όμως όλοι καλά. Ο Λάκης Σοφιανός, που είχε υπογράψει το 1961 στον Άρη μετά από καριέρα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, έμεινε ελεύθερος στο τέλος της χρονιάς και επέστρεψε στον Παναιγιάλειο όπου αγωνίστηκε δύο χρόνια πριν φύγει για τη Δυτική Γερμανία, όπου έπαιξε ποδόσφαιρο και εργάστηκε ως προπονητής.
Δεν ξέκοψε όμως από τις παράνομες δραστηριότητες με αποτέλεσμα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 να γίνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, από την οποία έχασε το ένα του χέρι. Επέστρεψε στην Ελλάδα με την σύζυγο και τις δύο κόρες του, αλλά έπεσε στα ναρκωτικά και στα τέλη της δεκαετίας του ’80 κατέληξε στην φυλακή, όπου στις 2 Αυγούστου 1989, βρέθηκε απαγχονισμένος.
Ο Κεμανίδης
Ο Αντώνης Κεμανίδης, υπήρξε από τις σημαίες του ΠΑΟΚ στον οποίο αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 1953. Η περιπέτεια αυτή τον βρήκε στην ένατη χρονιά του στην ομάδα. Οι δρόμοι τους χώρισαν το 1963. Τα τελευταία χρόνια τιμήθηκε από την ΠΑΕ για την προσφορά του. Πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ηλικία 87 ετών.
Ο Ραπτόπουλος
Ο Δημήτρης (Τάκης) Ραπτόπουλος αγωνίστηκε και στις δύο μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Στον ΠΑΟΚ πήγε από τη ΜΕΝΤ το καλοκαίρι του 1958 κι έμεινε ως το 1965. Στη συνέχεια μεταπήδησε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια και το 1967 μεταγράφηκε στον Άρη με τον οποίο στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας το 1970. Έκλεισε την καριέρα του στο ΠΟ Μουδανιών. Το 2013 έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 75 ετών. Η κηδεία του έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Θεράποντος στην Τούμπα.
Ο Παπαδόπουλος
Ο Σεραφείμ (Σαράφος) Παπαδόπουλος αγωνίστηκε στον Άρη Θεσσαλονίκης από το 1956 ως το 1963, Στις 26 Απριλίου 1959, ο Άρης αποκλείστηκε από τη Νίκη Βόλου στο Κύπελλο και ο Παπαδόπουλος κατηγορήθηκε από συμπαίκτη του για μειωμένη απόδοση. Η διοίκηση τον τιμώρησε, αφήνοντας τον εκτός προπονήσεων και αγωνιστικών δραστηριοτήτων μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επανήλθε στην ενεργό δράση τον Ιανουάριο του 1960 αλλά στην ήττα του Άρη με 0-1 από τον Φωστήρα κατηγορήθηκε εκ νέου από συμπαίκτη του ότι προσπάθησε να τον παρασύρει για να έχει μειωμένη απόδοση. Επέστρεψε τον Ιανουάριο του 1963 και στο τέλος της χρονιάς αποχώρησε από τον Άρη. Πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία 87 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Wyscout analysis - Το... φαινόμενο Ελ Καμπί στο ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Παναθηναϊκός: Ιωαννίδης 2028 και επίσημα
- Ολυμπιακός: Ετοιμοπόλεμοι οι Τσικίνιο και Εσε για Στεάουα
- Υπεράνω Ολων: Είναι καιρός να αρχίσουμε να εμπιστευόμαστε τα δικά μας παιδιά
- Μονακό: Και τυπικά εποχή Σπανούλη, ντεμπούτο στο ΟΑΚΑ