Πανιώνιος: Η φανέλα δεν αρκεί για να τελειώσει ο εφιάλτης της Γ' Εθνικής
Πανιώνιος: Η φανέλα δεν αρκεί για να τελειώσει ο εφιάλτης της Γ’ Εθνικής – Τα λάθη από τα οποία χάθηκε η άνοδος για την ομάδα της Νέας Σμύρνης
Οι «κυανέρυθροι» απέτυχαν να ξεκολλήσουν από τη Γ’ Εθνική για δεύτερη διαδοχική χρονιά και βρίσκονται μπρος σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα ευχολόγια και τα πειράματα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα οργανωμένο πλάνο.
Αυτό που βιώνει ο ποδοσφαιρικός Πανιώνιος από το καλοκαίρι του 2020 μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με έναν άνθρωπο που επέζησε από ένα σοβαρό ατύχημα, αλλά δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ ώστε να συνεχίσει τη ζωή του. Τα χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο τους οπαδούς του Ιστορικού: Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, πέρυσι το καλοκαίρι, ο Ιστορικός έχασε δύο ευκαιρίες για να επιστρέψει τουλάχιστον στη Super League 2. Και την Κυριακή, προτού συμπληρωθούν δύο χρόνια από τον υποβιβασμό από τα «σαλόνια» και τη διάλυση της ΠΑΕ, απώλεσε και τρίτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανιώνιος: Χάθηκε το όνειρο της ανόδου – Άλλη μια σεζόν στη Γ΄ Εθνική
Ο Πανιώνιος, το πλάνο, ο επενδυτής και η… ορθόδοξη σειρά της επιστροφής
Προφανώς και δεν περιποιεί τιμή για τον Πανιώνιο να χάνει ανόδους από ομάδες του βεληνεκούς της Κηφισιάς (πέρυσι) και του Ρουφ (φέτος). Ωστόσο, δεν πρόκειται για ανεξήγητο γεγονός. Αν βάλει κανείς τα πράγματα κάτω, θα διαπιστώσει ότι τόσο πέρυσι όσο και πρόπερσι, δεν υπήρξε κανένα οργανωμένο πλάνο επιστροφής της ομάδας στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ο σύλλογος και οι άνθρωποι γύρω από αυτόν, μοιάζουν να μην έχουν ξεπεράσει ακόμα τις παρενέργειες του ατυχήματος που παραλίγο να τους αφήσει… στον τόπο.
Και αν πέρυσι η άνοδος ήταν στόχος που προέκυψε στην πορεία, αφού στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής είχε παραταχθεί ατόφια η Κ-19 της Super League με ελάχιστες προσθήκες, από το καλοκαίρι του 2021 και μετά έγιναν λάθη. Στην πράξη, αποδείχθηκε ότι η ελπίδα των «κυανέρυθρων» να κερδίσουν την άνοδο με τα όποια μέσα διαθέτουν, μπας και βρει επενδυτή που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει το «τέρας» των χρεών της παλιάς ΠΑΕ, δεν είναι εφικτός μόνο με το βάρος της φανέλας. Ο επενδυτής και το πλάνο χρειάζονται πρώτα και κύρια για να ξεκολλήσει το κάρο από τον βούρκο της Γ’ Εθνικής.
Αν προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τα αίτια για την απώλεια της 1ης θέσης στον 7ο Ομιλο της φετινής Γ’ Εθνικής, θα καταλήξουμε στα εξής:
1. Η «ευκαιρία» που έπιασε απροετοίμαστο τον Πανιώνιο
Η «ευκαιρία» που παρουσιάστηκε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου για συμμετοχή στη Super League 2, έπιασε απροετοίμαστο τον σύλλογο και τη διοικούσα επιτροπή του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ήταν δεδομένο ότι θα προέκυπταν κενές θέσεις, όμως από τις 7 Ιουλίου και την αποφράδα ημέρα της ήττας από την Κηφισιά, μέχρι τις 13 Αυγούστου, οπότε και έφτασε επίσημα η πρόσκληση, όλοι στον σύλλογο είχαν παραμείνει αδρανείς. Τότε ήταν πλέον αργά για να βρεθεί λύση με τα χρέη της παλιάς ΠΑΕ που έπρεπε άμεσα να διακανονιστούν.
2. Υπερεκτίμηση στις δυνατότητες της ομάδας
Η περσινή καλή πορεία, αλλά και κάποια θετικά αποτελέσματα στα φιλικά παιχνίδια, έκανε τους «κυανέρυθρους» να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητες της ομάδας τους. Είτε ήταν επιλογή του τότε προπονητή, Δημήτρη Κοροπούλη, είτε όχι, αποδείχθηκε στην πράξη ότι η περσινή ομάδα ήταν δύσκολο να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις του φετινού 7ου Ομίλου, χωρίς να ενισχυθεί.
3. Η αλλαγή προπονητή που δεν ωφέλησε ουσιαστικά
Η αλλαγή προπονητή στα μισά του πρώτου γύρου, είναι αμφίβολο αν τελικά ωφέλησε σε κάτι. Ο Πανιώνιος έπρεπε να γυρίσει σελίδα, παρά την αιώνια ευγνωμοσύνη που θα χρωστά στον Κοροπούλη και τους παίκτες της Κ-19 επειδή βγήκαν μπροστά και δεν άφησαν την ομάδα να διαλυθεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, ο Βαγγέλης Σταυρακόπουλος δεν μπόρεσε να δώσει κάτι παραπάνω στην αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας. Μέχρι να περάσει τη δική του φιλοσοφία, χάθηκαν κι άλλοι πολύτιμοι βαθμοί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βία στα γήπεδα: Άλκη κοίτα τα χάλια μας – Χαμός με ρόπαλα, ξύλο και μηνύσεις στη Γ’ Εθνική!
4. Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου δεν έδωσαν το παραμικρό
Οι μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο βοήθησαν από ελάχιστα έως καθόλου. Εξαιρέσεις αποτέλεσαν ο Σωτήρης Πίσπας, ο οποίος ήταν στέλεχος της ομάδας και πέρυσι, και ο Κλόντιαν Γκίνο. Ο Βαλεντίνος Βλάχος και ο Νίκος Παντίδος ήταν ανέτοιμοι, ο Γιώργος Γκαλίτσιος δεν έκανε τη μεγάλη διαφορά όσο αγωνίστηκε και ο Ματέο Κράσι ήταν φιλότιμος, αλλά λίγος. Πλήρως αποτυχημένη ήταν η μεταγραφή του Εμανουέλ Μενσά και η επιλογή του στο βασικό σχήμα στο ντέρμπι με το Ρουφ (1-1) προκάλεσε απορίες.
Το Ρουφ του έδειξε να καταλάβει… που βρίσκεται!
Ίσως το πιο ανησυχητικό για τον Πανιώνιο είναι ότι το Ρουφ, που τον άφησε δεύτερο, δεν στηρίζεται σε κάποιον πανίσχυρο οικονομικό παράγοντα ούτε διαθέτει ποδοσφαιριστές με ακριβά συμβόλαια και πείρα από ανώτερες κατηγορίες. Είχε, όμως, οργανωμένο πλάνο για την άνοδο. Ίσως ήταν και πιο «κωλοπετσωμένο» εξωαγωνιστικά, αν θέλετε. Αυτό που έλειπε από τους «κυανέρυθρους», οι οποίοι εξακολουθούν να λειτουργούν σαν να παλεύουν να επιβιώσουν και όχι για να πρωταγωνιστήσουν στο άγνωστο πρωτάθλημα που τους έριξε η μοίρα.
Ουσιαστικά τώρα, 20 μήνες μετά το σοκ του αγωνιστικού υποβιβασμού από τη Super League 1, θα δοθεί για πρώτη φορά χρόνος στους ανθρώπους του συλλόγου να συνειδητοποιήσουν πού ακριβώς βρίσκονται. Παράλληλα, όμως, ο Κυριάκος κι ο Δημήτρης Σκούρας, ο Φώτης Κωσταρίδης και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει κόπο και χρήμα για να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα, δεν πρέπει να χάσουν ούτε μια ημέρα για τη σωστή οργάνωση της επόμενης χρονιάς. Διότι όση κατανόηση και υπομονή κι αν έχει ο κόσμος, δεν θα αντέξει για πολύ καιρό ακόμα να βλέπει την ομάδα να αγωνίζεται σε γήπεδα που δεν αρμόζουν στην ιστορία της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται