O Γερμανός πρώην ποδηλάτης που έβγαλε γάργαρα τα ούρα του Ίσις
Σαν σήμερα (16/4) το 1986, ο διεθνής Χιλιανός μέσος του ΟΦΗ, Αλεχάντρο Ίσις, σε έλεγχο ντοπινγκ, που είχε γίνει μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, βρέθηκε για δεύτερη φορά θετικός σε απαγορευμένη ουσία.
Με όσα ισχύουν σήμερα ο ποδοσφαιριστής θα τιμωρείτο με αποκλεισμό δυο ετών αλλά η ομάδα του δεν θα είχε καμιά επίπτωση. Εκείνη την εποχή όμως ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ προέβλεπε ποινές και για την ομάδα.
Σε περίπτωση καταδίκης του Ίσις, ο ΟΦΗ θα έχανε τον αγώνα στον οποίο ανιχνεύτηκε η ουσία και θα του αφαιρούνταν 4 βαθμοί, γεγονός που θα του στοίχιζε ακριβά στη μάχη που έδινε για την κατάκτηση της 2ης θέσης.
Κάπως έτσι τα ούρα του Ίσις αποδείχθηκαν στο τέλος πιο καθαρά και από τα νερά της πηγής «Ζάκρος». Ο Τύπος της εποχής (στην πλειοψηφία του) βέβαια μίλησε για σκάνδαλο αλλά δεν βαριέσαι «συνηθισμένο το βουνό από τα χιόνια…».
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…
Μεγάλη μεταγραφή του Θ. Βαρδινογιάννη
Ο Alejandro Hisis Anaya όπως είναι το πλήρες του όνομα, γεννήθηκε στο Βαλπαραΐσο. Αν και Χιλιανός, ξεκίνησε την καριέρα του, το 1978 από την αργεντίνικη Κομουνικασιόνες. Η χιλιανή Κλουμπ ντε Ντεπόρτες Τεμούκο ήταν το σκαλοπάτι για τη μεγάλη μεταγραφή, στην Κόλο-Κόλο, όπου με τις εμφανίσεις για μια πενταετία έφτασε μέχρι την Εθνική.
Στην Ελλάδα ήρθε το 1985 κι αν αναρωτιέται κανείς πώς κατέληξε στην Κρήτη η απάντηση είναι ότι ο ΟΦΗ ήταν τότε πρωταγωνίστρια ομάδα στο Πρωτάθλημα και στηριζόταν οικονομικά από τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη. Ο Ένγκεν Γκέραρντ είχε καταφέρει να φτιάξει μια θαυμάσια ομάδα στην οποία ο σκληροτράχηλος Χιλιανός χαφ ήρθε και κούμπωσε.
Στις 26 Ιανουαρίου, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Παναχαϊκή, ο Ισις βρίσκεται για πρώτη φορά ντοπέ. Στο αίμα του κυκλοφορούσε η απαγορευμένη ουσία δεκανοϊκή νανδρολόνη.
Το θέμα φέρνει στη δημοσιότητα, με ρεπορτάζ στην εφημερίδα Εθνος ο αείμνηστος συνάδελφος Τάσος Παπαχρήστου, που ήταν εξπέρ στα θέματα ντόπινγκ. Η δημοσιοποίηση ωθεί σε παραίτηση τον γιατρό Χρήστο Σκορδή (υπεύθυνο του ιατρείου) και τον προϊστάμενο του, Ευάγγελο Σαβράμη διευθυντή του ΟΑΚΑ.
Ο Ίσις και ο ΟΦΗ ωστόσο δεν τιμωρούνται με το σκεπτικό ότι είχαν περάσει 15 ημέρες από τότε που είχε ληφθεί το δείγμα. Γίνεται επίσης δεκτός ο ισχυρισμός του Ίσις ότι είχε πάρει το φάρμακο το περασμένο καλοκαίρι στη Χιλή εξαιτίας ενός τραυματισμού.
Η σκόνη είχε κατακαθίσει όταν σκάει νέα βόμβα. Σε έλεγχο που έγινε στο εκτός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής, ο Ίσις βρίσκεται πάλι θετικός στη δεκανοϊκή νανδρολόνη. Ε, τώρα, σε τσακώσαμε, σκέφτηκαν οι ανταγωνιστές του ΟΦΗ. Αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον Μάνφρεντ Ντόνικε…
Ο άνθρωπος που ξεσκέπασε τον Μπεν Τζόνσον
Ποιος ήταν αυτός; Και πού… κολλάει στην υπόθεση; Ο Ντόνικε δεν ήταν διάσημος ακόμη. Έγινε γνωστός παγκοσμίως όταν έβγαλε ντοπαρισμένο τον Μπεν Τζόνσον μετά το τρομερό παγκόσμιο ρεκόρ που είχε πετύχει στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988.
Το 1986, ο πρώην ποδηλάτης και χημικός στο επάγγελμα, ήταν απλά διευθυντής του βιοχημικού τμήματος στο Γερμανικό Αθλητικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Είχε αναπτύξει μια διαδικασία ικανή να ανιχνεύει με ακρίβεια στα ούρα τις απαγορευμένες ουσίες χρησιμοποιώντας αέρια χρωματογραφία και φασματομετρία μάζας.
Ο Γερμανός ειδήμονας ήταν αυτός που ουσιαστικά αθώωσε τον Ίσις με το έγγραφο που έστειλε στη «δίκη». Σε αυτό υποστήριζε ότι τα ίχνη της απαγορευμένης ουσίας στα ούρα του ποδοσφαιριστή ήταν τέσσερις φορές πιο κάτω από τα προηγούμενα επίπεδα.
Μια τέτοια αιτιολογία δεν προβλεπόταν από κανέναν διεθνή κανονισμό ως επαρκής υπεράσπιση αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ήταν αρκετή για να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον ποδοσφαιριστή και κατ΄επέκταση την ομάδα του…
Ο ΟΦΗ δεν τιμωρήθηκε, συνέχισε απτόητος και τερμάτισε στη δεύτερη θέση, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά την έξοδό του στην Ευρώπη (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).
Τρία χρόνια αργότερα, το 1988 αποφασίστηκε η άρση οποιαδήποτε ευθύνης από την ομάδα που ανήκε ο εκάστοτε ντοπαρισμένος παίκτης.
Τι απέγιναν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας…
Ο Ίσις αγωνίστηκε άλλα τρία χρόνια στον ΟΦΗ. Κατέγραψε 129 συμμετοχές και σημείωσε οκτώ γκολ. Φεύγοντας από την Ελλάδα πήγε στη Μοντερέι στο Μέξικο, επέστρεψε στην Κόλο Κόλο και μετά ξανά πίσω στην Τίγκρες και την Πατσούκα στο Μέξικο, πριν κρεμάσει τα παπούτσια του το 1997 στη Σαντιάγκο Μούρνινγκ.
Στη συνέχεια – όχι αμέσως πάντως- ακολούθησε προπονητική καριέρα, ποτέ ωστόσο ως πρώτος προπονητής αλλά πάντα ως βοηθός. Εικοσιδύο χρόνια μετά ο δρόμος του τον έφερε ξανά στην Κρήτη. Τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε βοηθός του κουμπάρου του Χάιμε Βέρα ο οποίος πήρε τη θέση του Νίκου Παπαδόπουλου στον πάγκο του ΟΦΗ.
O Mάνφρεντ Ντόνικε συνέχισε τον πόλεμο του κατά του ντόπινγκ και ως μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου. Και μπορούμε να πούμε ότι «έπεσε μαχόμενος». Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 21 Αυγούστου 1995 στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Χαράρε για να ετοιμάσει ένα εργαστήριο ενόψει των Παναφρικανικών Αγώνων. Ήταν 62 χρονών…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»