Πώς «συναντήθηκαν» Βούδας και Κούδας και ένα απίθανο παραλειπόμενο στο ρεμίξ
Σαν σήμερα: Πότε Βούδας, πότε Κούδας. Νίκος Παπάζολγου, Μανώλης Ρασούλης, Πέτρος Βαγιόπουλος, τραγούδι, ιστορία.
Το άκουσμα του ονόματος του Νίκου Παπάζογλου φέρνει στο μυαλό ήχους και μελωδίες. Ταγούδια που χιλιοτραγουδήθηκαν. Ο Νίκος Παπάζογλου πέθανε σαν σήμερα -17 Απριλίου- το 2011. Πολλά τα τραγούδια που μας έρχονται στη μνήμη όμως σίγουρα για τους περισσότερους, το δημοφιλέστερο είναι το «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» καθώς πρόκειται γι’ αυτό που -όσο κανένα άλλο- τραγουδήθηκε ακόμα και σε χώρους που δεν ακούγονταν τραγούδια του Θεσσαλονικιού τραγουδιστή και τραγουδοποιού. Ίσως και διότι αυτή η συνάντηση, του Βούδα με τον Κούδα, μοιάζει από μόνη της περίεργη και δυσνόητη.
Προφανώς και η συνύπαρξη γίνεται ευκολονόητη όταν την εξηγούν οι δημιουργοί του τραγουδιού. Διότι στα αυτιά μας έφτασε από τον Νίκο Παπάζογλου, όμως αυτός που ήξερε πώς συναντήθηκαν ο Βούδας κι ο Κούδας στο πεντάγραμμο ήταν ο Μανώλης Ρασούλης, ο οποίος είχε γράψει τους στίχους. Επίσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σχόλιο του Πέτρου Βαγιόπουλου που είχε γράψει τη μουσική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το βαπόρι απ’ την Περσία – Η καρφωτή, τα μεμέτια, και η διαμάχη ανάμεσα σε Τσιτσάνη, Μάρκο
Και Βούδας και Κούδας
Το τραγούδι «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» βρίσκονταν στον δίσκο «Εσύ και αν γίνεις υπουργός», ο οποίος κυκλοφόρησε το 1985. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Μανώλης Ρασούλης στην Κρυσταλία Πατούλη για το περιοδικό Thessaloniki Confidential 2010 (Εκδ. Λυμπέρη), είχε πει: «Η ουσία του βουδισμού είναι να παίρνεις τη ζωή σαν παιχνίδι. Ο Βούδας από τη μια πλευρά το δίδασκε αυτό και ο Κούδας από την άλλη δίδασκε το ίδιο, αλλά στο ανθρώπινο επίπεδο: Πως το παιχνίδι είναι η ξανακατακτημένη παιδικότητα που ονομάζουμε «βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο!». Γιατί ο Γιώργος ήταν «βραζιλιάνος» ποδοσφαιριστής, ήταν magic! Έτσι μου «έκατσε» πολύ στιχουργικά, το Βούδας – Κούδας. Και εγώ πλέον λέω «και Βούδας και Κούδας» δηλαδή έχουμε και το ανθρώπινο και το θεϊκό. Μακάρι να αντιλαμβανόμασταν τη ζωή μας σαν ένα παιχνίδι που έχει μαγεία, μας οδηγεί κάπου, στη γνώση, στην απελευθέρωση, στη λύτρωση. Να ζούμε όπως ο Κούδας έπαιζε μπάλα. Αέρινος, δυνατός, μάτζικ. Παιχνίδι με νόημα, ζωή με νόημα. Ελπίζω να βάλω κι εγώ –πολιτιστικά μιλώντας- γκολ στα δίχτυα της άγνοιας. Όλοι οι άνθρωποι στο βάθος θέλουνε να αγαπάν και να τους αγαπάνε. Επομένως όταν το κάνεις πράξη, αυτό είναι το γκολ».
«Θα ντρεπόταν για την παραποίηση της μουσικής μου»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: «Άαλλααα» του Ζαμπέτα στην Τούμπα με την ασπρόμαυρη – Τρεις σπάνιες φωτογραφίες
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν παλαιότερη ανάρτηση του Πέτρου Βαγιόπουλου στο facebook, ο οποίος είχε γράψει για το τραγούδι:
«Έχουν γίνει πάμπολλες εκτελέσεις…
–Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ απ’ όλες, η πιο ΕΥΓΕΝΙΚΗ, η πιο ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ αλλά σαφής, η πιο ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΗ και η πιο ΟΜΟΡΦΗ.. είναι -μακράν- η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ. Προσέξτε πως και τι παίζει το μπουζούκι !! Η εισαγωγή που έχω βάλει -και με αντιπροσωπεύει- δεν υπάρχει σε ΚΑΜΜΙΑ επανεκτέλεση..
Όλες είναι ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ..!! (Όσο για τα ακόρδα !! Ο,τι θέλει ο καθείς βάζει!!!)… –Ιδίως στο τέλος της εισαγωγής (5 νότες πριν το τέλος), όλοι βάζουν κάτι νότες-μόρια, που σε παραπέμπουν σε σκυλάδικο, σε γύφτικο, σε απαίσιο, τέλος πάντων, ”εύρημα”, που καμία σχέση δεν έχει με το υπόλοιπο τραγούδι, αλλά και με τον συνθέτη του τραγουδιού, που δε χρησιμοποιεί τέτοιες νότες σε κανένα του τραγούδι!
Στα 130, περίπου, που δισκογράφησα, πουθενά δε θα βρείτε τέτοιες νότες. –Ο 1ος που έβαλε αυτά τα μόρια, ήταν ο βιολιστής, στο live στον Λυκαβηττό, στη γνωστή επανεκτέλεση του Παπάζογλου, ο οποίος αν με ήξερε ποιος είμαι και τι γράφω, θα ντρεπόταν για την παραποίηση της μουσικής μου… Κι όσοι σκέφτεστε.. ”σιγά μωρέ τώρα.. για μια-δυο νότες κάνεις έτσι”. συγγνώμη, αλλά εγώ πιστεύω ότι σε ένα τραγούδι μπορεί να παίξει ρόλο ακόμη και ΜΙΑ ΝΟΤΑ..
Φανταστείτε π.χ. να έλειπε η η ψιλή νότα στο ..”πότε Βούδας πόΤΕ” ..ναι! αυτή η νότα στο ”ΤΕ”! Μπορεί το τραγούδι ούτε καν να ακουγόταν.. –Αλλά και οι μουσικοί έπαιξαν ρόλο… — Ο Μουλιάκος, που παίζει μπουζούκι, συνεργάζεται μαζί μου, από 17 χρονώ!! –Ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος (και συνθέτης)- που παίζει κιθάρες, έγραψε τις παρτιτούρες, έκανε μαζί μου την ενορχήστρωση και την επιμέλεια στο στούντιο (στο δίσκο έπαιξε κ η γυναίκα του Ευανθία Ρεμπούτσικα), ήταν από χρόνια φίλοι με τον Ρασούλη, άρα και δικοί μου…
–Ο Γιώργος Λαβράνος (και συνθέτης), που παίζει κρουστά με περίσσιο μεράκι και ”κατόρθωσε” να μεταβάλει ένα νταούλι Γιαννιώτικο σε ντραμς (!!), όπου ακούγονται 3 χτυπήματα, που τα ήθελα εγώ σαν.. ”μποτα- τομ1- τομ2” (για τους γνωρίζοντες). –Ο αξέχαστος φίλος Μάκης Γιαπράκας (και συνθέτης) έπαιξε μπάσο και φυσικά —ο Αντώνης Βαρδής που ήταν ο παραγωγός του δίσκου, αλλά, παρ’ ότι ήταν ο ίδιος και ενορχηστρωτής, δεν παρενέβη καθόλου στο έργο μας. –Τελευταίον άφησα τον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ. Ακούστε τη φωνή του … ΤέΛΕΙΑ !!
Απόρησε και ο ίδιος μόλις την άκουσε! Ούτε στο δικό του στούντιο δεν έχει πετύχει τέτοια φωνή!! ΧΡΟΙΑ, ΑΠΟΔΟΣΗ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ.. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ!! και προσέξτε Από το 0.30” μεχρι το 0.39” το λέει με ΜΙΑ ανάσα !! .. –(Ηχολήπτης ήταν ο Κώστας Φασολας)…
Το παραλειπόμενο
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΟ Όταν κάναμε το ρεμίξ, του Μανώλη του φάνηκε ότι ο Παπάζογλου ”το μάσησε” το.. ”εδώ είναι του Ρασούλη” και ακουγόταν ”εδώ είναι του ΡασούΤη”.. Ρε γμτ, λέει, μέσα από τα δόντια του το είπε??!! Να, ακούστε και σεις..!!
Ακούει ο ηχολήπτης”χμ, λέει, δεν είναι καθαρό” !! (Βλέπετε τι συμβαίνει, αν σου μπει κάτι στο μυαλό ??!!!) Άκου και συ Πέτρο, λέει ο Μανώλης”’δεν ξέρω, λέω..χμ, ναι , είναι λίγο μασημένο”!! Αλλά κι ο Βαρδής δεν ήταν σίγουρος.. και ο Νίκος ήταν ήδη Θεσ/νικη..
”Περιμένετε μια στιγμή”..λέει ο Αντώνης Φεύγει για ένα λεπτό και γυρίζει μαζί με μια κυρία.. Της λέει ”Θα σου βάλουμε να ακούσεις μια φράση και θα μας πεις τι λέει, οκ?” –ΟΚ, λέει η κυρία.., το ακούει ”Γιά πες μας ”…. Και απαντά η κυρία … ”Βρε δεν είναι εδώ το Σούλι, εδώ είναι του ΡασούΛη”.
”Ευχαριστούμε πολύ, γειά σας”, λέει ο Βαρδής.. -Ρε συ, ποιά ήταν αυτή; -”Η ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ” !!! —χα..χα..».
Ο 17χρονος και το παγκόσμιο ρεκόρ
2015: Ο 17χρονος αθλητής του Ηρόδικου Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ με 2:13.09 στα 200μ. πεταλούδα κατηγορίας S9 στο πλαίσιο της 2ης ημέρας του διεθνούς μίτινγκ κολύμβησης που διεξάγεται στο Βερολίνο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Ιταλός Φεντερίκο Μορλάτσι από τις 29 Απριλίου 2011 με 2:15.10.
2013: Στον ημιτελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος, ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 5 διαιτητές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και στον άλλο ημιτελικό, καθώς και στην 2η αγωνιστική της ημιτελικής φάσης αλλά και στον τελικό.
2011: Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσιεύει τον κατάλογο με τους 39 αγώνες ποδοσφαίρου που θεωρούνται από την UEFA σαν ύποπτοι για στήσιμο, με βάση τον βαθμό διαφθοράς, από 1 (ελαφρώς ύποπτος) έως 5 (άκρως διαφθαρμένος), οι οποίοι μαζί με τους αγώνες που θα υποδείξει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης θα προκαλέσουν την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου.
Φεύγει ο Γιάννης Λάτσης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Θύρα 13, τρεις νεκροί κι ο Γιάννης Λάτσης
2003: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο μεγαλοεφοπλιστής Γιάννης Λάτσης, ο επονομαζόμενος “καπετάνιος”, που μέσω της Eurobank χορηγεί την Εθνική ομάδα μπάσκετ. Στις 14/6/1987 και με αφορμή την επιτυχία της εθνικής ομάδας στο Eurobasket είχε απευθύνει συγχαρητήρια επιστολή στον προπονητή Κώστα Πολίτη και την είχε δημοσιοποιήσει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.
2002: Η SLUC Nancy χάνει από την Lokomotiv Rostov με 95-74 στην Ρωσία αλλά κατακτά στο Κύπελλο Korac αφού στον πρώτο αγώνα στην Γαλλία (στις 10/4) είχε κερδίσει με 98-72. Είναι ο τελευταίος τελικός του Κυπέλλου Korac αφού ένα μήνα μετά η FIBA θα ανακοινώσει την ενοποίηση του Κυπέλλου Korac με το Κυπέλλο Saporta σε μία διοργάνωση. Δύο εβδομάδες μετά, στις 30/4/2002, η Pamesa θα χάσει από την Montepaschi με 71-81 στον τελευταίο τελικό του Κυπέλλου Saporta.
2001: Το Μαρούσι κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα νικώντας στον τελικό της Βαρσοβίας τη γαλλική Chalon με 74-72 και γίνεται η πέμπτη ελληνική ομάδα που παίρνει το τρόπαιο. Ο Βαγγέλης Βουρτζούμης γίνεται ο πρώτος Έλληνας παίκτης που κατακτά 3 ευρωπαϊκά τρόπαια με 3 διαφορετικές ομάδες (Κυπελλούχων με τον Άρη το 1993, Πρωταθλητριών με τον Παναθηναϊκό το 1996 και Σαπόρτα με το Μαρούσι το 2001).
2000: Η 28χρονη Danalyn Adams Scharf γίνεται η πρώτη γυναίκα που τερματίζει σε μαραθώνιο (5:53.00, Βοστόνη) έχοντας υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.
1993: Ο Neil Thomas γίνεται ο πρώτος Βρετανός που κερδίζει μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα γυμναστικής με το αργυρό στις ασκήσεις εδάφους στο Birmingham.
1972: Η Nina Kuscsik γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει τον τίτλο στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.
1964: Η Jerrie Mock γίνεται η πρώτη γυναίκα που κάνει τον γύρο του κόσμου πετώντας μόνη της.
Ματς με 149.547 θεατές.
1937: Στο παιχνίδι Σκωτία-Αγγλία (1-3) στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης σημειώνεται ρεκόρ προσέλευσης αφού το παρακολουθούν 149.547 θεατές.
1920: Δημιουργείται η American Professional Football Association (μετέπειτα NFL).
1888: Η πρώτη επίσημη συνάντηση για την σύσταση της ποδοσφαιρικής λίγκας στην Αγγλία γίνεται στο Royal Hotel του Manchester από 12 ομάδες ιδρυτικά μέλη (Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke, West Bromwich Albion και Wolverhampton Wanderers).
1875: Ο συνταγματάρχης Sir Neville Champerlain προσθέτει χρωματιστές μπάλες σε ένα παιγνίδι μπιλιάρδου σε γεύμα αξιωτατικών στην πόλη Jamalpur της κεντρικής Ινδίας, δημιουργώντας ένα καινούριο παιγνίδι. Το μπιλιάρδο χρονολογείται τον 15ο αιώνα και το όνομά του προέρχεται από την γαλλική λέξη “bille” (μπάλα). Το καινούριο παιγνίδι όμως ονομάζεται snooker, από έναν υποτιμητικό όρο που χρησιμοποιείται για τους πρωτοετείς δόκιμους αξιωματικούς της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Woolwich στην Βρετανία. Το πρώτο, όμως, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Snooker θα χρειαστεί να περιμένει για μισό αιώνα ακόμα αφού θα διοργανωθεί το 1927.
1860: Διεξάγεται ο πρώτος διεθνής αγώνας μποξ με γυμνά χέρια μεταξύ του Βρετανού Tom Sayers και του Aμερικανού John C. Heenan στο Faranborough του Hampshire. Ο αγώνας λήγει ισόπαλος μετά από 37 γύρους. Σύμφωνα με τους κανόνες, ο κάθε γύρος τελειώνει όταν ένας αθλητής πέφτει κάτω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται