Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Αυτά άλλαξε ο Βόβορας στο ντεμπούτο του!
Ο Μαρίνος Πρίντεζης σχολιάζει όσα είδαμε στην επιστροφή του Γιώργου Βόβορα στον πάγκο του Παναθηναϊκού (91-82 το Λαύριο) και την πρεμιέρα της εποχής Πεδουλάκη στο κουμάντο των «πράσινων».
Ταχύτητα σκέψης για ένα καλό… τρανζίσιον που θα προσφέρει πιο εύκολα πόντους στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ
Προφανώς και δεν μπορούν «μαγικά» από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως μερικά δείγματα γραφής εμφανίστηκαν έστω και στο πρώτο παιχνίδι των «πρασίνων» στην επιστροφή του Γιώργου Βόβορα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού αναζητούσαν ένα πιο γρήγορο τέμπο, ένα πιο γρήγορο παιχνίδι, αλλά μυαλωμένο και όχι με κατάχρηση προσπαθειών. Ο Ελληνας κόουτς τους ζητούσε να «χτυπήσουν» στο τρανζίσιον, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Να ψάξουν με μία πάσα το σουτ. Σε μερικές περιπτώσεις το κατάφεραν από τη στιγμή που το Λαύριο δεν είχε τα σωστά αντανακλαστικά. Βέβαια στο πρώτο ημίχρονο οι «πράσινοι» έψαχναν τους ρόλους τους στο παρκέ και μπήκαν στον γρήγορο ρυθμό του Λαυρίου με αποτέλεσμα να γίνει στη β’ περίοδο ένα run and gun παιχνίδι (25+20 πόντους δέχθηκαν οι «πράσινοι» στα δύο πρώτα δεκάλεπτα). Κάτι που δεν άρεσε στον Ελληνα κόουτς. Διότι ήθελε μέσω της σκληρής άμυνας (κάτι που φάνηκε στην 3η περίοδο στην οποία οι «πράσινοι» δέχθηκαν 15π.) να βγει ενέργεια στην επίθεση με μονάδες όπως ο Ρος και ο Παπαπέτρου.
Πιο απελευθερωμένος Μέικον, χωρίς κατάχρηση της ντρίμπλας και Παπαπέτρου ξανά σε ελεύθερο ρόλο
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε σημαντικές απουσίες στο παιχνίδι του. Νέντοβιτς και Παπαγιάννης ήταν εκτός. Όταν ανέβαλε το τεχνικό επιτελείο του Γιώργου Βόβορα, εστίασε την προσοχή του και στο κομμάτι της πνευματικής δουλειάς. Ένα από αυτά ήταν η «αφύπνιση» του Ντάριλ Μέικον. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν αρκετά στατικός στα προηγούμενα ματς και με μπόλικη κατάχρηση της ντρίμπλας. Κόντρα στο Λαύριο πήρε τα πάνω του, πήρε προσπάθειες, αλλά μετά από κίνηση και σωστά σκριν. Όχι με απομόνωση. Ο Ελληνας κόουτς ζητούσε συνεχή κίνηση των παικτών του χωρίς τη μπάλα. Ο Μέικον έδειχνε πιο μυαλωμένος στον τρόπο παιχνιδιού και κρατούσε ισορροπία και στη δημιουργία. Ταυτόχρονα ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε ξανά έναν πιο ελεύθερο ρόλο. Ο αρχηγός των «πρασίνων» – όπως και μετά την επιστροφή του – είχε τον ρόλο του πόιντ-φόργουορντ. Διότι με αυτό τον τρόπο άνοιγε το γήπεδο. Η 3η περίοδος και το +11 (71-60) των «πρασίνων» «χτίστηκε» μέσω της σκληρής άμυνας, της καλύτερης κάλυψης στη φροντ λάιν και της ενέργειας στην επίθεση.
«Λείπει ο Παπαγιάννης; Οκάρο και Εβανς να παίζετε double – team και άπαντες ψάξτε τα μις-ματς»
Η αλήθεια είναι ότι η απουσία του Γιώργου Παπαγιάννη πάντα αλλάζει την εικόνα των «πρασίνων». Βέβαια το Λαύριο δεν έχει και την πιο ψηλή ομάδα. Όμως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ τα βρήκε σκούρα και στο μαρκάρισμα του Κακλαμανάκη, αλλά και στα μπουκαρίσματα των αντίπαλων φόργουορντ που μετατρέπονταν σε σέντερ. Υπήρξαν φάσεις στις οποίες το δίδυμο Γουάιτ-Εβανς επιχειρούσε με double – team (με άμυνα… δαγκάνα) να κλείσει τον διάδρομο στον εκάστοτε ψηλό ή κυρίως στον Κακλαμανάκη. Όμως ο βαθμός στο αμυντικό πικ εν ρολ ή την άμυνα στο ποστ δεν ήταν και ο καλύτερος. Ταυτόχρονα ο Τζέρεμι Εβανς πίεζε ψηλά τον εκάστοτε γκαρντ για να του κλείσει την πάσα (κυρίως κόντρα στον Βον που δημιούργησε προβλήματα), αλλά υπήρχε αλληλοκάλυψη στη φροντ λάιν για έλεγχο των ριμπάουντ κυρίως από τον Γουάιτ. Επίσης, οι «πράσινοι» έψαχναν συχνά-πυκνά τις μις-ματς καταστάσεις. Κάτι που συμβαίνει με καλή κίνηση και σωστό διάβασμα των αμυντικών αδυναμιών. Άλλες φορές οι «πράσινοι» το κατάφερναν, άλλες φορές όχι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται