Τένις: Ο τίτλος του Τσιτσιπά στο Μόντε Κάρλο σηματοδοτεί τη νέα εποχή

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε τον τίτλο στο Masters του Μόντε Κάρλο για δεύτερη συνεχή σεζόν και σηματοδότησε τη… νέα εποχή του τένις!

Ο θρίαμβος του Μόντε Κάρλο δίνει στον Στέφανο Τσιτσιπά μία τεράστια ώθηση για τη συνέχεια, ενόψει και της πιο… απρόβλεπτης χωμάτινης περιόδου που έρχεται. Με τον Ναδάλ τραυματία και γεμάτο ερωτηματικά έως το Παρίσι και τον Τζόκοβιτς ανέτοιμο, με αμφιβολίες χωρίς αγωνιστική δράση.

Πέραν όλων των άλλων η κατάκτηση αυτού του τροπαίου πιστοποιεί την αλλαγή σκυτάλης και τη νέα εποχή ή την τάση που επικρατεί. Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που έχουμε στη σειρά 8 διαφορετικούς τενίστες, στα 8 τελευταία Masters, αρχής γενομένης από τον τίτλο του Ναδάλ στη Ρώμη το 2021.

Ναδάλ, Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ, Νόρι, Τζόκοβιτς, Φριτζ, Αλκαράθ και τελευταίος ο Τσιτσιπάς, είναι αυτοί που πρόλαβαν σε όλο αυτό το διάστημα να γεμίσουν την τροπαιοθήκη τους. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το διάστημα από το 2001 και τον τίτλο του Πόρτας στο Αμβούργο, έως το Μόντε Κάρλο του 2002 και τον Φερέρο.

 

Φυσικά αυτή η διαφορά έγκειται στο τέλος της κυριαρχίας -σε τέτοιο μεγάλο βαθμό- των big-3. Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς δεν επέτρεπαν να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού ήταν απόλυτοι ακόμα και στα Masters, με λίγο από Μάρεϊ. Όσοι κατάφερναν να μπουν ανάμεσά τους ήταν περισσότερο εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Τον χρόνο βέβαια δεν κατάφεραν να τον κερδίσουν ούτε οι τρεις… Θεοί του αθλήματος. Ο Φέντερερ έχει το τέσσερα μπροστά από τις δεκαετίες τους ενώ οι Ναδάλ και Τζόκοβιτς έμειναν εκτός για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Φυσικά και οι τρεις τους σκόπιμα έχουν επιλέξει τη μείωση των αγώνων τους, για να μην καταπονούν τόσο πολύ το σώμα τους, αφήνοντας ανοιχτό το «παραθυράκι» στους νεότερους.

Μιας και η κουβέντα πήγε προς αυτήν την κατεύθυνση, η ποικιλία στην οχτάδα δεν έρχεται μόνο ένεκα της απουσίας των τριών, αλλά και της… αστάθειας των μικρότερων. Ο Μεντβέντεφ μπορεί και κυριαρχεί στις σκληρές επιφάνειες, ωστόσο σε χώμα και γρασίδι (δεν έχει Masters βέβαια) δεν έχει την ίδια απόδοση. Παρομοίως και ο Ζβέρεφ, ενώ ο Τσιτσιπάς είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τενίστες στο χώμα, όμως δεν μπορεί να φέρει σε ισορροπία με τόση ευκολία τις επιδόσεις του σε διάρκεια μίας σεζόν.

Για τον παραπάνω λόγο βρήκαν τρόπο να απειλήσουν τη next gen οι επόμενοι τενίστες στη σειρά, λέγε με Κάρλος Αλκαράθ. Ο Ισπανός είδε φως και μπήκε στο Μαϊάμι παίζοντας άψογο τένις, αλλά η στάμπα του φαβορί δεν του ταίριαξε στην πρεμιέρα του στο Μόντε Κάρλο και ηττήθηκε στο πρώτο του παιχνίδι.

Μένει να δούμε αν ο Στέφανος συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο των τίτλων, αν οι Ναδάλ και Τζόκοβιτς προλάβουν να επιστρέψουν εγκαίρως ή θα έχουμε τον ένατο διαφορετικό νικητή τον Μάιο στη Μαδρίτη!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News