Ολυμπιακός: Η ευλογία της… καταραμένης γραμμής του Ζάρκο

Ευρωπαϊκά πλέι οφ και Ολυμπιακός. Μια ιστορία που ξεκίνησε με προσδοκία που έγινε πίκρα, μα που συνεχίστηκε με κεφάλαια επιτυχιών, χαράς, έκστασης. Με τους «ερυθρολεύκους» να ρίχνονται σήμερα στη μάχη με τη Μονακό, μία αναδρομή στους σημαντικότερους ανάλογους σταθμούς είναι επιβεβλημένη.

Με πρώτη, χρονικά, εκείνη το 1993, στο Λιμόζ. Την πόλη που συνοδεύεται στην μπασκετική αργκό από τη φράση «η γραμμή του Ζάρκο». Του Πάσπαλ – ή Πάσπαλιε, όπως τον λέγαμε τότε. Του αναμορφωτή του Ολυμπιακού μέσα στις τέσσερις γραμμές. Ευρωπαϊκή επιστροφή τέσσερα χρόνια μετά, ονειρεμένη πορεία μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, νικηφόρο ξεκίνημα στην… Πάτρα κόντρα στη Λιμόζ.

Ηττα όμως 59-53 στη Γαλλία και ισοφάριση, νέα ήττα 60-58 και αποκλεισμός από το φάιναλ φορ – που διεξήχθη στο ΣΕΦ. Ας όψεται η πλάγια γραμμή που (μάλλον, δεν υπήρξε διαφωτιστικό ριπλέι) πάτησε ο Μαυροβούνιος ηγέτης του, πάνω που με το σκορ ισόπαλο και την κατοχή δική του, ο Ολυμπιακός θεωρητικά στη χειρότερη θα πήγαινε στην παράταση. Ακόμα ήταν 30άρες οι επιθέσεις… Η μπάλα ξαναπήγε στους «λιμουζό», ο Πάσπαλ έχασε και τον Γιούρε Ζντοβτς που έβαλε το νικητήριο καλάθι. Για μερικά εκατοστά, ούτε οι Γάλλοι θα είχαν αναδειχθεί για πρώτη και τελευταία φορά πρωταθλητές Ευρώπης ούτε ο προ ημερών αποθανών Πέταρ Σκάνσι θα έκανε τη μνημειώδη δήλωση περί θανάτου του μπάσκετ, με αφορμή το… κατενάτσιο του Μπόζα Μάλκοβιτς.

Τα νερά της ΤΣΣΚΑ και το… 3 on 3

Κόντρα στη Βίρτους (Μπάκλερ τότε, βάσει χορηγού) Μπολόνια έρχεται το 1994 η πρώτη πρόκριση μέσω πλέι οφ σε φάιναλ φορ, με ήρωα τον Παναγιώτη Φασούλα που τάπωσε τον Πάολο Μορέτι (σε τρίποντο με το σκορ 64-62) στο 65-62 του ΣΕΦ για το 2-1. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ το 1995 έρχεται το πιο περίεργο περιστατικό των προημιτελικών της διοργάνωσης γενικότερα. Οι νίκες μοιράζονται στα δύο πρώτα παιχνίδια, το «ερυθρόλευκο» 79-54 του τρίτου δίνει την πρόκριση στη Σαραγόσα, μα το θέμα είναι… το πώς. Οι Μοσχοβίτες παρατάσσονται με μόλις πέντε παίκτες λόγω δηλητηρίασης από νερό, όπως λένε. Και το τελειώνουν με τρεις.

Οι κατηγορίες τους εναντίον του ελληνικού συλλόγου (για μπουκάλια που τους δόθηκαν μετά το Game 2 και περιείχαν δόση ψυχοφαρμάκων) ποτέ δεν αποδείχθηκαν, το σίγουρο είναι ότι η μισή ομάδα τους αρρώστησε πριν το τρίτο τζάμπολ και το ματς εξελίχθηκε σε παρωδία, με τους γηπεδούχους στο τέλος να… προσαρμόζονται στην περίσταση και να ολοκληρώνουν επίσης με τρεις παίκτες την αναμέτρηση. Στο φάιναλ φορ η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη νίκησε ξανά τον Παναθηναϊκό και… έχασε ξανά στον τελικό.

Η εικοσάρα στο ΟΑΚΑ και το πρώτο

Διάλειμμα στις επιτυχίες το 1996 με αποκλεισμό στους «8» από τη Ρεάλ, θρίαμβος που επιτέλους είχε και συνέχεια το επόμενο έτος. Όχι όπου κι όπου στην προημιτελική φάση, αλλά μέσα στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού. Σειρά με ντέρμπι «αιωνίων» και 69-49 ο Ολυμπιακός για το 1-0 με μπρέικ, στο κατάμεστο (και βάλε – στα σκαλιά καθόταν πλήθος κόσμου, όπως θυμούνται όσοι ήταν μέσα) γήπεδο των «πρασίνων». Πρώτη νίκη μέσα στο σχετικά νεότευκτο ακόμα κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, την κατάλληλη στιγμή.

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς των 17 πόντων και 5 ασίστ απλώς ζεσταινόταν εν όψει Ρώμης, μια και στην Ιταλία με ακόμα καλύτερες εμφανίσεις οδήγησε την ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς στην κατάκτηση της πρώτης ευρωπαϊκής κούπας. Από κοντά ο Ντράγκαν Τάρλατς των 16 πόντων και 9 ριμπάουντ, με την άμυνα να δίνει ρέστα απέναντι σε ένα ανερμάτιστο σύνολο, γεμάτο κοινοτικούς που δεν είχαν κολλήσει μεταξύ τους. Είχε προηγηθεί στους «16» κι άλλη σειρά πλέι οφ, εκείνη με την Παρτιζάν και τα αλλεπάλληλα (τρία) μπρέικ των δύο ομάδων. Ακολούθησε το 65-57 στο ΣΕΦ για το 2-0 και πιο μετά η στέψη.

Το πάθημα… μάθημα με τη Σιένα

Μακάμπι, Μπασκόνια (Τάου Κεράμικα τότε), ΤΣΣΚΑ. Τα πέτρινα ευρωπαϊκά χρόνια (της σύγχρονης ιστορίας του) έχουν περάσει, μα όλο και κάτι γίνεται στα πλέι οφ και ο Ολυμπιακός δεν κάνει την υπέρβαση σε τρεις συναπτές χρονιές. Το ρόδι (ξανα)σπάει το 2009 με θύμα τη Ρεάλ, ακολουθεί το 2010 η πρόκριση επί της Πρόκομ και το 2011 φαίνεται πως θα φτάσει ακόμα πιο εύκολα σε ένα φάιναλ φορ. Η σειρά με τη Σιένα ανοίγει με το απίστευτο 89-41, δεύτερη ευρύτερη νίκη στην ιστορία. Μόνο που οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς (με τον Παπανικολάου από τότε παρόντα) δεν έκαναν καλά που «πάτησαν» τους Ιταλούς. Ο Νίκος Ζήσης, ο Μπο ΜακΚάλεμπ, ο αφάνας Σον Στόουνρουκ το πήραν προσωπικά και με δύο νίκες στην έδρα τους προχώρησαν εκείνοι.

Πίσω είχε ο… Ολυμπιακός την ουρά, όμως. Το 2012 πέφτει πάλι στην ίδια φάση πάνω στο σύλλογο της Τοσκάνης και τον αποκλείει με 3-1. Μπρέικ στη γείτονα με το ξεκίνημα χάρη στην 20άρα του Γιώργου Πρίντεζη, που είχε γυρίσει πια από τη Μάλαγα, άλλες δύο νίκες στο ΣΕΦ μετά την ισοφάριση 1-1 στη Σιένα (ήττα στον πόντο) και «καλημέρα, Κωνσταντινούπολη». Ξέρετε, Βασίλης Σπανούλης στον «Πριντ», πεταχτάρι, πρωταθλητής Ευρώπης 15 χρόνια μετά κλπ.

Πρίντεζης για τρείιιιις!

Η back-to-back κούπα έρχεται με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα το 2013 και (ξε)πέρασμα της Εφές στα πέντε παιχνίδια – και με ανατροπή, διότι το 82-72 για το 3-2 γράφτηκε με τους Τούρκους να έχουν βρεθεί στο +15 στο πρώτο ημίχρονο. Με το ίδιο σκορ αποκλείεται το επόμενο έτος από τη Ρεάλ, για να φτάσει θριαμβευτικά το 2015 στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης – και στα νύχια πάλι της (οικοδέσποινας πια) «Βασίλισσας» στον τελικό. Ο Ολυμπιακός βρίσκει στο διάβα του στους «8» την Μπαρτσελόνα και φτάνει στο 3-1 με μυθικό τρόπο.

Βασικά, με τον Πρίντεζη να διαμορφώνει το σκορ της σειράς σε νεκρό χρόνο και από πάσα ενός ακόμα παίκτη που φοράει και σήμερα τα ερυθρόλευκα, του Κώστα Σλούκα. Ο «Αγιος Γεώργιος» είχε δώσει το προβάδισμα και στα 39’’, προτού… αποτρέψει την παράταση στην εκπνοή, γράφοντας το 71-68. Ηταν η τρίτη συναπτή επικράτηση στη σειρά της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που είχε κάνει το πολυπόθητο μπρέικ στη Βαρκελώνη στο Game 2 με κορυφαίο τον φανταστικό… Πρίντεζη των 22 πόντων και 9 ριμπάουντ. Στο τελευταίο φάιναλ φορ ο Ολυμπιακός έφτασε το 2017 με… α λα 2013 τρόπο: 3-2 την Εφές, γυρίζοντας το πέμπτο ματς στο ΣΕΦ (87-78) με κορυφαίο τον Σπανούλη της 22άρας και… ανατροπέα στο τρίτο δεκάλεπτο τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Το 2018 αποκλείστηκε παρά το πλεονέκτημα έδρας με 3-1 από τη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που είχε Μπράντον Ντέιβις, Κέβιν Πάνγκος και «ρεζέρβα» του τελευταίου κάποιον Βασίλιε Μίτσιτς. Στα πλέι οφ, λοιπόν, επέστρεψε. Τρία βήματα έμειναν ώστε να επιστρέψει και σε φάιναλ φορ…

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΜΟΝΑΚΟ: Η ώρα, το κανάλι – Η Μεγαλοβδομάδα της Euroleague

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News