Bασίλης Χατζηπαναγής: Tαινία για τον σκοτωμένο «αδερφό του»

Λίγο πριν αφήσει την Τασκένδη για να έρθει στην Ελλάδα, το 1975, ο Βασίλης Χατζηπαναγής παραβρέθηκε στο γάμο του συμπαίκτη του στην Παχτακόρ, Μίχαϊλ Αν. Οι δυο τους, μαζί με τον Βλαντιμίρ Φιοντόροφ, αποτελούσαν μια μαγική τριάδα (φωτό), που όλες οι ομάδες στη Σοβιετική Ένωση θα ήθελαν να έχουν.

Η δεξίωση έγινε στο Hotel Uzbekistan, η αίθουσα του οποίου ήταν κατάμεστη από κόσμο. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι τρεις κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της ομάδας αγκαλιάστηκαν κι έβγαλαν μια φωτογραφία για να θυμούνται το γεγονός.

Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη γιατί οι τρεις τους θα χώριζαν ωσονούπω δεδομένου ότι ο Χατζηπαναγής ετοιμαζόταν να φύγει για την Ελλάδα, τον τόπο των γονιών του, προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στον Ηρακλή. Αποχαιρετίστηκαν και δεν ξαναϊδωθήκανε ποτέ πια γιατί ο Αν και Φιοντόροφ σκοτώθηκαν το 1979 στο αεροπορικό δυστύχημα που ξεκλήρισε όλη την Παχτακόρ.

Σαράντα χρόνια μετά την τραγωδία ο Αμερικανοθρεμμένος κορεατικής καταγωγής σκηνοθέτης Μπράιαν Σονγκ έκανε ταινία τη ζωή του Μίχαϊλ Αν. Το φιλμ έχει τον τίτλο «Misha» και διαφημίζεται ως «η τραγική ιστορία του σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή που δεν έχετε ακούσει ποτέ».

Ποιος ήταν ο «Πελέ του Ουζμπεκιστάν»

Ο Μίχαϊλ Αν ήταν δυο χρόνια μεγαλύτερος από τον Χατζηπαναγή. Είχε γεννηθεί το 1952 σε ένα χωριό της Τασκένδης από γονείς εξόριστους Κορεάτες τους οποίους ο Ιωσήφ Στάλιν μετακίνησε από τα σοβιετικά εδάφη της Άπω Ανατολής το 1937, φοβούμενος ότι θα συνδράμουν την ιαπωνική εισβολή. Ο μικρός Μίχαϊλ μυήθηκε στα μυστικά της μπάλας από τον κατά 13 χρόνια μεγαλύτερό του αδερφό Ντμίτρι που ήταν ο πρώτος Κορεάτης που αγωνίστηκε στο σοβιετικό πρωτάθλημα.

Στην Παχτακόρ εντάχθηκε το 1971, σε ηλικία 19 ετών. Την επόμενη χρονιά υποδέχθηκε στην ομάδα τον Χατζηπαναγή και τον Φιοντόροβ και η μαγική τριάδα μπήκε στα σκαριά. Ο Αν ήταν τεχνίτης χαφ που διακρινόταν για τις μακρινές μεταβιβάσεις ακριβείας που έκανε. Οι ντόπιοι υπερηφανεύονταν ότι είχαν τον δικό τους Πελέ στο Ουζμπεκιστάν. Τα χτυπήματά του ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Σε ένα ματς, μάλιστα, με την Κρίβμπας, έβαλε δυο γκολ με απευθείας εκτελέσεις κόρνερ.

Ο Misha, λόγω της καταγωγής του, έπρεπε να δουλέψει σκληρότερα από τους άλλους για να αναδειχθεί αλλά τελικά τα κατάφερε καθώς έγινε αρχηγός της εθνικής Νέων, της Ολυμπιακής ομάδας και τέλος μέλος της Εθνικής Ανδρών της Σοβιετικής Ένωσης.

Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα

Η καριέρα του διακόπηκε βίαια στις 11 Αυγούστου 1979 σε αεροπορικό δυστύχημα. Φοβόταν τα ταξίδια με το αεροπλάνο και όσο μπορούσε τα απέφευγε. Ήταν εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού στο ματς με την Ντιναμό στο Μινσκ αλλά δεν ήθελε να αφήσει μόνους τους συμπαίκτες του. Έτσι φόρεσε το κοστούμι του κι ανέβηκε μαζί τους στο μοιραίο αεροπλάνο.

Η ταινία του Μπράιαν Σονγκ περιλαμβάνει συναρπαστικά πλάνα από αγώνες και προπονήσεις, καθώς και συνεντεύξεις από την οικογένεια του Misha, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Nτμίτρι, φίλων, πρώην προπονητών, κατοίκων της περιοχής και συγγενών των θυμάτων. Για τις ανάγκες του φιλμ ο σκηνοθέτης ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και μίλησε με τον Βασίλη Χατζηπαναγή.

Ο Βάσια αναφέρθηκε με συγκίνηση στον πρώην αρχηγό του χαρακτηρίζοντάς τον ως δάσκαλο, φίλο και οδηγό. «O Mίσα ήταν το κάτι άλλο… Πολύ καλό παιδί… Ήταν μεγάλη υπόθεση για όλη τη Σοβιετική Ένωση… Με τον Μίσα σαν αδέρφια ήμασταν… Δεν υπάρχουν λόγια για να πεις… Σε τέτοιες στιγμές τα λόγια είναι περιττά» δηλώνει στην ταινία ο Χατζηπαναγής.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Μisha»

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News