ΤΟΚΙΟ 2020: Μπερντ και Ταουράσι, οι κυρίες-χρυσάφι των ΗΠΑ
Αθήνα 2004, Σαϊτάμα 2021. Δεκαεπτά χρόνια, πέντε Ολυμπιακοί, από τόσες κατακτήσεις του για δύο γυναίκες που σάρωσαν τα πάντα και στο NCAA, ακόμα και στη Ρωσία. Στον πάγκο, μια τύπισσα με ακόμα εντυπωσιακότερο εθνικό παλμαρέ.
Με τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Μάτζικ Τζόνσον, τον Λάρι Μπερντ και τα άλλα παιδιά της μίας και μοναδικής Ντριμ Τιμ να προκαλούν χαμό το 1992 στη Βαρκελώνη, η πορεία της θηλυκής Team USA πέρασε απαρατήρητη. Πόσω δε μάλλον που έχασε στον ημιτελικό 79-73 από την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων (πρώην σοβιετικών) Κρατών του Γεβγκένι Γκομέλσκι, αδερφού του Αλεξάντερ.
Ε λοιπόν, έκτοτε οι Αμερικανίδες δεν έχασαν ποτέ και πουθενά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Επτά Ολυμπιακά τουρνουά, επτά χρυσά μετάλλια. Ισοφάριση του ανάλογου ανδρικού επιτεύγματος από το 1936 έως το 1968. Πενηνταπέντε αγώνες, 55 νίκες! Από το 2004 ειδικά, 38/38. Γιατί από το 2004; Διότι τότε ξεκίνησε η συνύπαρξη των Σου Μπερντ (δεξιά) και Νταϊάνα Ταουράσι στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Για την ακρίβεια, και (απαραίτητος ο συμπλεκτικός σύνδεσμος) στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, οι δυο τους όχι απλά ήταν παρούσες στους Αγώνες της Ιαπωνίας, αλλά ως το βασικό δίδυμο γκαρντ των ΗΠΑ ανέβηκαν ξανά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στο 90-75 επί της Ιαπωνίας στον τελικό, η σχεδόν 41χρονη -τον Οκτώβριο- Μπερντ είχε 7 πόντους και από 3 ριμπάουντ και ασίστ (5,5 π. και 5,8 τελικές πάσες οι μέσοι όροι της) και η 39χρονη Ταουράσι αντίστοιχο 7-6-8. Δεν ήταν δηλαδή και τόσο μακριά από ένα τριπλ νταμπλ, έχοντας αυτή μέσους όρους 5,8 πόντων και 3,5 ασίστ.
Τα νούμερα είναι εύλογα πεσμένα από την εποχή που μεσουρανούσαν, ο θρύλος τους ωστόσο μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Πέντε συναπτά χρυσά μετάλλια είναι αυτά… Η πόιντ γκαρντ Μπερντ φαίνεται πως αποχωρεί από την εθνική, αλλά το ενδεχόμενο να παίξει σε ένα ακόμα Μουντομπάσκετ είναι ανοιχτό. Η σούτινγκ γκαρντ Ταουράσι είναι επίσης πολύ μεγάλη ώστε έστω να σκέφτεται τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, εντούτοις η ατάκα της μετά το τέλος ήταν «See you in Paris»! Να αστειευόταν; Ας μην είμαστε σίγουροι.
Μια χώρα στις πλάτες τους
Η (κοινή) ιστορία τους αρχίζει δεκαετίες πριν. Το 2000. Το Κονέκτικατ της Μπερντ έχει κατακτήσει μόλις τον δεύτερο κολεγιακό τίτλο της ιστορίας του (σ.σ: έφτασε τους 11 το 2016!) και στις Χάσκις ενσωματώνεται και η Ταουράσι. Το 2002 κατακτούν μαζί με το UConn το πρωτάθλημα. Αήττητες, με ρεκόρ 39-0! Η πρώτη αποφοιτά και γίνεται παίκτρια των Σιάτλ Στορμ, στις οποίες παραμένει μέχρι σήμερα. Η δεύτερη αποφοιτά το 2004 -έχοντας κατακτήσει άλλους δύο κολεγιακούς τίτλους- και γίνεται παίκτρια των Φίνιξ Μέρκιουρι, στις οποίες παραμένει μέχρι σήμερα.
Θρύλοι δηλαδή αμφότερες και στο WNBA, έχοντας κατακτήσει 4+3 τίτλους και στην κορυφαία γυναικεία επαγγελματική λίγκα του πλανήτη, συνεχίζουν μαζί έκτοτε όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Βοηθούντος του (διαφορετικού) καλενταριού, πάρα πολλές WNBAers βρίσκουν συμβόλαια και στις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Τα περισσότερα λεφτά συνήθως τα δίνουν οι ρωσικές και οι δυο τους επέκτειναν το παρεάκι τους και στην άλλη άκρη του κόσμου. Συμπαίκτριες τη σεζόν 2005-06 στην Ντιναμό Μόσχας (στην οποία η Μπερντ είχε παίξει και το 2004), συμπαίκτριες στη Σπαρτάκ Μόσχας Περιχώρων του -γενικού διευθυντή- Στράτου Κωσταλά από το 2006 έως το 2010 (η Μπερντ έμεινε μέχρι το 2011), συμπαίκτριες και στην Γεκατερίνμπουργκ τη διετία 2012-14 (η Ταουράσι λάμβανε από αυτήν ρούβλια έως και το 2017)!
Επιπλέον, 4+3 (με πρώτα αναφερόμενη πάντα την Μπερντ) είναι και τα χρυσά μετάλλιά τους σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Ηταν μαζί και στο χάλκινο του 2006 στη Βραζιλία, σε μία από τις ελάχιστες αποτυχίες τους με την «αστερόεσσα». Το χρυσαφένιο σερί τους σε Ολυμπιακούς είχε ξεκινήσει το 2004 στο ΟΑΚΑ, επικρατώντας 102-72 στον προημιτελικό της Ελλάδας της Αναστασίας Κωστάκη (26 π.). Ρωσία και Αυστραλία «υποκλίθηκαν» επίσης -βάζοντας γενναία αντίσταση πάντως- στην παρέα της Μπερντ, της Ταουράσι, αλλά και των θρύλων της προηγούμενης γενιάς, Λίζα Λέσλι και Σέριλ Σουπς. Μαζί τους στην αμερικανική δωδεκάδα ήταν και η σημερινή προπονήτρια της Team USA! Η κυρία που ακολουθεί…
Στέιλι, Στέιλι, Στέιλι!
Δύο χρόνια προτού αποχωρήσει από την ενεργό δράση, η Ντον Στέιλι φορούσε κι εκείνη το χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα. Γκαρντ κι εκείνη στα νιάτα της, έγινε έξι φορές Ολ Σταρ, με τη δε εθνική των ΗΠΑ έφτασε το δικό της σερί στα τρία χρυσά μετάλλια, μετά από εκείνα του 1996 και του 2000. Κοινώς, το αμερικανικό σερί των κατακτήσεων ξεκίνησε με Στέιλι μέσα στις τέσσερις γραμμές και μόλις έφτασε στην έβδομη διαδοχική κούπα με Στέιλι στον πάγκο. Και ενδιάμεσα, όμως, η 51χρονη σήμερα κόουτς εκεί ήταν συνήθως.
Τόσο το 2008, όσο και το 2016, η κυρία που δεν τολμάμε να την αποδώσουμε στα ελληνικά με το παρατσούκλι της πλέον (Golden Dawn…) ήταν βοηθός προπονητή στη γυναικεία Team USA. Είναι η πρώτη μαύρη χεντ κόουτς στην ιστορία της και η δεύτερη Αμερικανίδα που κατακτά χρυσό σε Αγώνες με την τριπλή ιδιότητα της παίκτριας, ασίσταντ και πρώτης προπονήτριας, μετά την Αν Ντόνοβαν. Στο παλμαρέ της βρίσκουμε κι ότι κατέκτησε τον κολεγιακό τίτλο το 2017, χαρίζοντας τον πρώτο του στο Σάουθ Καρολάινα. Στις Γκέιμκοκς του USC συνεχίζει ακόμα, όταν δεν βρίσκεται τα καλοκαίρια στην εθνική.
Το θηρίο, τα γενέθλια, η MVP
Πάνω και από τα ιστορικά επιτεύγματα του περιφερειακού διδύμου και της προπονήτριάς τους (και παλιά συμπαίκτριας), η συμβολή στην κατάκτηση του χρυσού στη Σαϊτάμα επιμερίζεται κυρίως σε τέσσερις άλλες γυναίκες. Η πρώτη αποτελεί την αφανή ηρωίδα της Team USA. Ονομάζεται Κάρολ Κάλαν και είναι ο θηλυκός… Τζέρι Κολάντζελο. Όπως και ο 81χρονος διοικητικός παράγοντας που είχε την ευθύνη για την ανδρική και αποχωρεί πλέον μετά την επιτυχία της ομάδας του Γκρεγκ Πόποβιτς, έτσι και η -team director όπως είναι ο ταπεινός τίτλος της- Κάλαν φτάνει στο τέλος της πορείας της με αυτήν την ιδιότητα. Απαραίτητη σημείωση: είχε αναλάβει το 1996, άρα της πιστώνεται ολόκληρο αυτό το σερί των επτά χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες!
Πάνω στο παρκέ και… κάτω από τα καλάθια κυριάρχησε η Μπρίντεϊ Γκράινερ, που εικονίζεται με τις Μπερντ και Ταουράσι λες και οι -πολύ μεγαλύτερες- συμπαίκτριές της είναι παιδιά της. Η ύψους 2,06 μ. (!) 30χρονη σέντερ έκανε πάρτι με τις κοντύτερες Γιαπωνέζες κι έριξε 30άρα με 14/18 δίποντα. Συμπαίκτρια της Ταουράσι στο Φίνιξ, αλλά και την τριετία 2014-17 στη Γεκατερίνμπουργκ, ολοκλήρωσε το τουρνουά με 16,5 πόντους (με 68,9% στα δίποντα) και 7,2 ριμπάουντ, καταγράφοντας αξιολόγηση 21,2. Σχεδόν ίδιοι οι μέσοι όροι της 25χρονης φόργουορντ Εϊτζα Γουίλσον (16,5-7,3-21,8), που είχε γενέθλια ανήμερα του τελικού και κέρασε 19 πόντους. Η αθλήτρια των Λας Βέγκας Εϊσις ήταν πρωταθλήτρια στο κολέγιο με το Σάουθ Καρολάινα της Στέιλι, που λέγαμε πιο ψηλά.
Κορυφαία όλων, η MVP του τουρνουά Μπριάνα Στιούαρτ. Επίσης φόργουορντ, η συμπαίκτρια της Μπερντ στο Σιάτλ και MVP δις στο WNBA είχε στη Σαϊτάμα αντιστοίχως 15-4,7-23,8. Η πιο πολυσύνθετη μπασκετμπολίστρια της σύγχρονης εποχής έβγαλε τον τελικό με 14άρια σε πόντους και ριμπάουντ, έχοντας επίσης 5 ασίστ, 4 κλεψίματα και 3 κοψίματα!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται