ΠΑΟΚ: Το πείραμα που απειλεί να τινάξει τη σεζόν στον αέρα με το καλημέρα!
Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά την ήττα – σοκ με 2-0 από τη Λέφσκι Σόφιας, και καλείται να ανατρέψει τα δεδομένα καθώς ένας πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη θα μοιάζει με βόμβα στα θεμέλια της προσπάθειας που ξεκίνησε με την ξεκάθαρη αλλαγή πλεύσης στο κομμάτι σύνθεσης του ρόστερ.
Οι «ασπρόμαυροι» αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα και να χαράξουν νέα πορεία. Στο ποδόσφαιρο, τέτοιες κινήσεις απαιτούν χρόνο για να ευδοκιμήσουν και για ομάδες όπως οι Ελληνικές, που οι Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις έρχονται από τα τέλη Ιουλίου, ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που δεν υπάρχει. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» γνώριζε εξ’ αρχής το μέγεθος του ρίσκου που πήρε, με τα περισσότερα από τα κομμάτια του παζλ που έχει στα χέρια του ο Ραζβάν Λουτσέσκου να είναι ποδοσφαιριστές με ελάχιστη αγωνιστική εμπειρία τέτοιας μορφής. Την ίδια στιγμή, το πρότζεκτ περιλαμβάνει και έμπειρους ποδοσφαιριστές, με τους «ασπρόμαυρους» να καθυστερούν να τους εντάξουν, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.
Επτά παίκτες ενδεκάδας με εμπειρία 14 αγώνων
Στο αρχικό σχήμα της αναμέτρησης με αντίπαλο τη Λέφσκι στη Σόφια, βρέθηκαν οι: Κοτάρσκι, Σάστρε, Ιγκσσον, Κάργας, Ράφα Σοάρες, Σβαμπ, Αουγκούστο, Ζίφκοβιτς, Ντάντας, Κουαλιάτα, Κούτσιας. Από αυτούς, οι επτά ποδοσφαιριστές είχαν συνολικά 14 συμμετοχές σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Για τους Κοτάρσκι, Σάστρε, Ντάντας και Κουαλιάτα, η αναμέτρηση στη Βουλγαρία ήταν η πρώτη του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Γιώργος Κούτσιας είχε μετρήσει μια συμμετοχή τη σεζόν 2020-21, ο Γιάννης Κάργα είχε έξι συμμετοχές σε προκριματική φάση Europa League και ο Ράφα Σοάρες είχε επτά σε παρόμοιο επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ έβαλε ως στόχο όχι απλά να περάσει τις τρεις προκριματικές φάσεις αλλά να επαναλάβει την περσινή πορεία, και κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι όταν υπάρχουν επτά ποδοσφαιριστές που συνολικά έχουν παίξει σε λιγότερα παιχνίδια (14) από όσα απαιτούνται για να φτάσει μια ομάδα στην προημιτελική φάση (16)…
Το πρότζεκτ έχει ισορροπία αλλά όχι από την πρώτη μέρα
Το πρότζεκτ το οποίο αποφάσισε να τρέξει ο ΠΑΟΚ, με την απόκτηση ποδοσφαιριστών που στερούνται αγωνιστικών παραστάσεων αλλά είναι ελπιδοφόροι, δεν στερείται έμπειρων ποδοσφαιριστών. Όμως ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε ο Δικέφαλος του Βορρά στις περιπτώσεις των έμπειρων, δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Υπάρχου τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το πρώτο είναι αυτό την υπόθεση με τον Ιβάν Νέσμπεργκ. Μπορεί να στερείται Ευρωπαϊκών παρουσιών αλλά έχει 200 παιχνίδια στα πόδια του σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Ο Νορβηγός περιμένει τη λήξη του συμβολαίου του με τη Βαλερέγκα, στις 31 Ιουλίου, για να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, με τον ΠΑΟΚ να μη μπαίνει σε διαδικασία «απεγκλωβισμού» του νωρίτερα. Η υπόθεση με τον Κάλεντ Νάρεϊ κράτησε 1,5 μήνα μέχρι ο ΠΑΟΚ να τα βρει με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ. Ένας παίκτης που ναι μεν έκανε το Ευρωπαϊκό του ντεμπούτο ως αλλαγή, αλλά έχει εμπειρία 330 αγώνων, μέτρησε πέντε προπονήσεις μέχρι την αναμέτρηση στη Σόφια. Τέλος, η υπόθεση Μπίσεσβαρ. Ο Σουριναμέζος συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ στην αρχή της προετοιμασίας στην Ολλανδία και τελικά υπέγραψε την τελευταία μέρα!
Θέλει να αποφύγει το deja vu του 2017
Η έλλειψη βάθους ήταν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ την περσινή σεζόν, και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος ο ΠΑΟΚ να έχει ένα ρόστερ… υπεράριθμο, αν δεν καταφέρει να φτάσει μέχρι τους ομίλους του Conference League. Η κατάσταση θα θυμίζει τα όσα έγιναν τη σεζόν 2017-18. Μπορεί τα δεδομένα σε σχέση με εκείνη τη χρονιά να είναι διαφορετικά όσον αφορά τη δομή του ρόστερ, όμως αυτό που δεν αλλάζει είναι ο Δικέφαλος του Βορρά «χτίστηκε» με τη λογική των δυο αγώνων την εβδομάδα και υπάρχει κίνδυνος να έχει έναν. Πλην της αγωνιστικής, υπάρχει και η οικονομική πλευρά, καθώς τα χρήματα από μια Ευρωπαϊκή πορεία είναι αυτά που «τρέφουν» τις ελληνικές ομάδες που την επιτυγχάνουν. Ο ΠΑΟΚ πορεύτηκε υπολογίζοντας ως μίνιμουν έσοδο την παρουσία στους ομίλους και αν αυτό δεν επιτευχθεί, καταλαβαίνει κανείς πως θα τεθεί θέμα διαχείρισης εσόδων, ειδικά από τη στιγμή που έχουν ξοδευτεί περίπου 9 εκ. Ευρώ σε μεταγραφές μέσα στο 2022.
Ο ΠΑΟΚ κάνει το σωστό αλλά με λάθη που το υπονομεύουν
Η μεταγραφική τακτική που ακολούθησε ο ΠΑΟΚ είναι η ενδεδειγμένη για να μπορέσει, σε βάθος χρόνου, να φτάσει στον ιδανικό στόχο που είναι η δημιουργία μιας ομάδας που θα μπορεί να συνδυάζει την διειδίκηση στόχων με την παρουσίαση ποδοσφαιριστών που θα βγουν στη βιτρίνα. Τα λάθη που έχουν γίνει στη μέχρι τώρα διαδρομή είναι ικανά να την υπονομεύσουν, σε μια χώρα και ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι μιλάνε για την υπομονή αλλά ελάχιστοι την έχουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: «Ως εδώ! Κύριε Γκαγκάτση, απομακρύνετε σήμερα κιόλας τον Λανουά»
- Αλέξης Κούγιας: Η απάντηση για την υπεράσπιση του Ραζβάν Λουτσέσκου και η επίθεση σε Αλαφούζο
- Κούγιας: «Η απαίτηση του Σαββίδη ήταν να αναλάβω μόνο τον Λουτσέσκου, δεν έχω καμία σχέση με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ»
- ΑΠΟΕΛ: Γαλανόπουλος και επίσημα
- ΑΕΚ: Το επεισοδιακό ντέρμπι στην Τούμπα το 1966 και ο... τραγουδιστής Παπαϊωάννου