Πάτρικ Γιανγκ: Ήταν ευγνώμων που ζούσε, στάθηκε ξανά

EUROKINISSI

Ο Πάτρικ Γιανγκ, πρώην σέντερ του Ολυμπιακού, είναι όρθιος σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το τροχαίο που εκτιμήθηκε ότι θα τον άφηνε για πάντα παράλυτο.

«Είμαι τυχερός που η μητέρα μου ήταν νοσοκόμα για 25 χρόνια και η αδελφή μου για εφτά», έγραψε ο Πάτρικ Γιανγκ στις 3 Ιουλίου του 2022 στο twitter και έπειτα συμπλήρωσε κάτι που, παρ’ ότι πιθανότατα εννοούσε, αποτυπώθηκε ως νοσηρό χιούμορ: «Αν έχετε τον αριθμό του πατέρα μου, επικοινωνήστε μαζί του, κάντε του μία κλήση ή στείλτε του ένα μήνυμα».

Δεν είχαν περάσει μέρες από τη στιγμή του τροχαίου που έκανε τον 30χρονο Γιανγκ έρμαιο του χειρουργικού νυστεριού. Εδώ δεν επρόκειτο για το μπάσκετ, άλλωστε ο θεόρατος σε εύρος σέντερ, που κοιτάζει τον κόσμο από τα 209 εκατοστά, είχε σταματήσει το 2019, μόλις στα 28 του, αφού οι τραυματισμοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλον.

Κοιτάζει, είπατε; Ναι, κοιτάζει. Σε συνέντευξη που έδωσε προς τα τέλη του Αυγούστου, ο Γιανγκ μίλησε για τις ισχυρές πιθανότητες που υπήρχαν στο να μην περπατήσει ξανά. Οδηγούσε με μόλις 35 χιλιόμετρα την ώρα στη Νεμπράσκα, όταν έγινε το ατύχημα. Ο δρόμος ήταν δύσβατος και ο Αμερικανός σέντερ του Ολυμπιακού, από το 2015 έως το 2017, φοβήθηκε ότι θα μπορούσε να χτυπήσει κάποιον με το φορτηγό του.

Το όχημα γλίστρησε στην πλαγιά, αναποδογύρισε και, όπως το περιέγραψε ο ίδιος, η σπονδυλική στήλη του συμπιέστηκε στη μέση της πλάτης του, αφού συστράφηκε προς τα δεξιά με ορμή. Χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση που κράτησε οκτώ ώρες για να αποκατασταθεί μέρος της ζημιάς.

Τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν σημαντικά, αλλά ο Πάτρικ Γιανγκ τώρα δίνει τη μεγαλύτερη μάχη

Οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι ακόμα και το να περπατήσει, συγκέντρωνε μικρές πιθανότητες. Αλλά ο Γιανγκ άκουσε «διάψευσέ μας». «Έχει ξανασυμβεί να πουν σε ανθρώπους ότι δεν θα περπατήσουν και εκείνοι να το κάνουν», είχε δηλώσει: «Γιατί να μην είναι στο 1% εκείνων που περπάτησαν ξανά;»

Τα ξημερώματα της Τρίτης, 11 Οκτωβρίου 2022, ανήρτησε βίντεο, το οποίο τον δείχνει να στέκεται ξανά με τη βοήθεια ενός οργάνου σε γυμναστήριο. Το «έντυσε» με ένα εδάφιο από την Καθολική Επιστολή του Ιακώβου, στο οποίο μιλάει για τη σημασία του συνδυασμού της πίστης και της δουλειάς.

 

Συνήθεια, πειθαρχία, διάρκεια

 

Τα χέρια του Πάτρικ Γιανγκ παραμένουν έτσι όπως τα θυμούνται οι φίλοι της Γαλατασαράι, του Ολυμπιακού, της Αρμάνι Μιλάνο και της Αβελίνο, των τεσσάρων ομάδων που έπαιξε στην Ευρώπη μετά την τετραετή θητεία του, από το 2010 έως το 2014, στο πανεπιστήμιο του Φλόριντα.

Είναι σκαλιστά. Μοιάζει σαν να τον έχουν σμιλέψει πλατωνικοί γλύπτες. Το χαμόγελό του είναι λαμπερό. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο πάνω του που να αναδεικνύει ότι ο τύπος έχει πρόβλημα. Έτσι όπως κρατιέται από τις μπάρες, είναι λες και από κάτω του έχει δέσει πέντε 15κιλες πλάκες και έχει κάνει τέσσερις επαναλήψεις των 12 για πλάκα.

Φυσικά, δεν είναι έτσι. Το ξέρει μόνο η καρδιά του, πώς πάσχισε για να διατηρήσει την αισιοδοξία του στη διαδικασία. Όλα άρχισαν με το πρώτο tweet, στο οποίο ενημέρωσε για το δυστύχημα. Ο Γιανγκ, που ανέδειξε και την πίστη του στον Θεό, έγραψε πως είναι ευγνώμων για το γεγονός ότι είναι ζωντανός. Συμπλήρωσε ότι ο Θεός ήθελε να γίνει αυτό το δυστύχημα.

Στον ημιτελικό του Final 4 της Euroleague στις 19 Μαΐου 2017, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Αν αυτό έγινε… ομοιοπαθητικά ή το εννοούσε, ουδείς γνωρίζει. Το σίγουρο είναι ότι, ακόμα και αν δεν αισθάνεσαι έτσι, πρέπει να μπεις στη διαδικασία να νιώσεις. Ο ίδιος αυτό έκανε. Προφανώς, στα 30 του δεν ένιωθε έτοιμος για μια τέτοια μάχη και σε ένα σημείο του σώματος που τον ταλαιπώρησε τόσο πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην προτιμά τον πόνο στους χιαστούς και τους μηνίσκους από την παραλυσία.

Δεν υπάρχει, αλλά… υπάρχει. Εκείνος που λέει ότι θέλει, αλλά δεν κάνει κάτι γι’ αυτό.

«Αν έλεγα ότι πιστεύω πως θα περπατήσω ξανά, αλλά δεν έκανα κάτι γι’ αυτό, πιστεύω στ’ αλήθεια;» ρώτησε ρητορικά. «Η ΠΙΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΗ. Πώς μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα, όταν δεν πράττουμε διαφορετικά; Πώς μπορούμε να λέμε ότι πιστεύουμε πως κάτι θα γίνει, αλλά δεν ζούμε λες και έχουμε φτάσει ήδη εκεί;»

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια στην περιγραφή του βίντεο που τον δείχνει όρθιο. Ο Γιανγκ συνέχισε μιλώντας για τη δική του προετοιμασία, αλλά και τι διαχωρίζει το νικητή από το χαμένο: «Μπορεί να μην περπατάω τώρα, αλλά καθημερινά χρειάζεται να βάζω το εαυτό μου στη θέση να προπονεί ξανά και να υπενθυμίζει στο νευρικό σύστημά μου τι ήμουν ικανός να κάνω. Αν απλώς κάθομαι και περιμένω να γυρίσουν τα πράγματα, δεν θα γίνει οτιδήποτε.

Φίλοι, αν θέλετε να γίνετε νικητής, κάντε καθημερινά τα πράγματα που κάνουν οι νικητές. Οι συνήθειες, η πειθαρχία και η διάρκεια είναι ό,τι διαχωρίζει νικητές και χαμένους. Συμπληρώστε το κενό για το τι θέλετε να είστε και πού θέλετε να φτάσετε ως άνθρωπος και ξεκινήστε να γίνετε αυτό τώρα.

Αν δεν έχετε διαβάσει για τις ατομικές συνήθεες, το συστήνω ανεπιφύλακτα, κάνοντας τους στόχους μου στοιχείο της ταυτότητάς μου αντί για εξωγενείς παράγοντες έχει αλλάξει όλη τη ζωή μου».

Ο Γιανγκ μιλάει λες και είναι έτοιμος να παίξει τελικό Euroleague, όπως έκανε το 2017 με τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη. Το ατύχημα που θα τον άφηνε παράλυτο, έγινε πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, αλλά αυτοί μοιάζουν πολύ μακρινοί. Στα υψίπεδα που η ίδια η οντότητα συναντά τη νόηση κατοικεί από τότε, αρνούμενος να δεχθεί οτιδήποτε καταθλιπτικό και νομοτελειακό.

Είναι ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα. Τώρα στάθηκε όρθιος. Και όταν περπατήσει ξανά, θα δείξει πως είναι ο σωστός τρόπος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News