Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Ο Κλέι Τόμπσον αποβλήθηκε εξαιτίας του Ντρέιμοντ Γκριν

Τα νεύρα του Κλέι Τόμπσον, σούτινγκ γκαρντ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, δεν είναι καλά επειδή η ίδια η ομάδα του βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης.

Μυστικό, ότι ο Ντέβιν Μπούκερ μιλάει πολύ, δεν είναι. Ο σούτινγκ γκαρντ των Φοίνιξ Σανς φαίνεται ότι δεν άλλαξε ρότα, παρ’ ότι το καλοκαίρι ο Λούκα Ντόντσιτς τον εξέθεσε σε βαθμό που ενδεχομένως να έπρεπε να αναθεωρήσει κάποιες καταστάσεις. Αυτός είναι ο τρόπος του και, αν ρωτήσεις 10 παίκτες στο NBA για την κορυφή του παγόβουνου στους περίφημους trash talkers, οι οκτώ θα απαντήσουν τον Μπούκερ.

 

Το χαρακτηριστικό γνώριμά του είναι ακριβώς αυτό: έπρεπε να στο πουν για να το μάθεις. Μέσα στο παιχνίδι, ο οσονούπω 26χρονος (γεννημένος στις 30 Οκτωβρίου) σταρ των Σανς δεν εμφανίζεται ως κάποιος που μιλάει πολύ, αφού μπορεί με διάφορα τρικ να το κρύβει. Αυτό κάπως φανερώθηκε απέναντι στους Μάβερικς και η έκθεση δεν έκανε καλό στον ίδιο και την ομάδα του.

 

Αυτήν τη σεζόν, η πρώτη εβδομάδα της οποίας κλείνει, ο Μπούκερ το έπιασε σκοινί κορδόνι. Και προς μεγάλη έκπληξη και του ίδιου, μάλλον, είδε τον Κλέι Τόμπσον να εκρήγνυται σε μία κατάσταση η οποία ξεκάθαρα δεν τον βόλευε. Οι Γουόριορς, ειρήσθω εν παρόδω και για να μη μένουν κενά στη διήγηση, οι Γουόριορς συνετρίβησαν από τους Σανς 134-105.

 

Ο επικείμενος εισαχθείς στο Hall of Fame μπαίνει σπάνια σε αντιδικία μέσα στο παρκέ. Έπρεπε να μπει στη δωδέκατη σεζόν του για να αποβληθεί σε ένα ματς. Δεν είναι να πεις πως δεν ήξερε τι θα συναντούσε. Οι Γουόριορς και οι Σανς είναι στη δυτική περιφέρεια, οπότε η μία ομάδα αντιμετωπίζει την άλλη τέσσερις φορές το χρόνο. Ο Κλέι ματσάρει με τον Μπούκερ και, ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς των πρωταθλητών στο NBA, τον μαρκάρει την περισσότερη ώρα των παιχνιδιών τους.

Ο Κλέι Τόμπσον έχασε την ψυχραιμία του στο παιχνίδι με τους Φοίνιξ Σανς

Αυτή η απειρία από τέτοιες καταστάσεις έγινε ενδεικτική σε αυτά που δήλωσε ο παίκτης των Σανς ότι του είπε ο αντίπαλός του. Ο Μπούκερ περιέγραψε πώς ο Τόμπσον, από τη στιγμή που αποφάσισε να μπει στην κόντρα μαζί του μέχρι να αποβληθεί, στη διάρκεια της τρίτης περιόδου, του επαναλάμβανε ότι έχει τέσσερα δαχτυλίδια πρωταθλητή -και τον ρωτούσε πόσα έχει στην κατοχή του εκείνος.

 

Η αλήθεια είναι ότι ο Τόμπσον, που είναι ένας αυτόφωτος χαρακτήρας ο οποίος δεν υπάγεται ακριβώς σε ό,τι είναι ένας ακριβοπληρωμένος σταρ που ακολουθεί την πεπατημένη στο lifestyle, είναι δαήμων. Η έκρηξή του είναι πρωτόγνωρη, αν και όχι ακριβώς αντίθετη με το χαρακτήρα του και την αυξημένη νοημοσύνη του. Ο Τόμπσον δεν τα έβαλε με τον Μπούκερ, 100%, όσο με τη συγκυρία. Έγινε, κι αν αυτό δεν είναι ξεκάθαρο μπορεί να γίνει μέσα από τη λογική σκέψη, θύμα μιας τοξικής κατάστασης, η οποία έχει τις ρίζες της μέσα στην ίδια την ομάδα του.

 

Οι φυσικές και τεχνητές κρίσεις των Γουόριορς

 

 

Η αποζήτηση εχθρών δεν είναι τυχαία στο NBA. Όλα τα υπερεγώ γίνονται ανά περιπτώσεις εύθραυστα -και ό,τι εναντιώνεται έχει το στοιχείο της «βρόμικης βόμβας», ενός όρου που είναι στη μόδα, τώρα τελευταία. Οι παίκτες ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με δίκτυα που θα αμφισβητήσουν την αξία τους, αλλά ο παρονομαστής είναι ίδιος: η μία πολυεθνική τα βάζει με την άλλη.

Μια φάση από τότε που ήταν… αγαπημένοι

Από το «απαιτώ το γ…νο σεβασμό μου», που αναφώνησε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς όταν οι Λέικερς κατέκτησαν το πρωτάθλημα του 2020, έως το «τι θα πουν τώρα;», που είπε ο Στέφεν Κάρι με το τρόπαιο του πρωταθλητή και του MVP των τελικών αυτό το καλοκαίρι, η αλήθεια δεν βρίσκεται φυσικά στα άκρα. Οι Γουόριορς ήταν για χρόνια οι αγαπημένοι του NBA, έως και το 2016 απήλαυαν μιας ασυλίας που προσιδίαζε σε εκείνη των Σικάγο Μπουλς, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Παρ’ όλα αυτά, η προσθήκη του Κέβιν Ντουράντ έφερε τις πρώτες κριτικές, που αφορούσαν στο υπόβαθρο της πράξης.

 

Έπειτα, το 2019 και ύστερα από δύο τίτλους, οι δημοσιογράφοι σχεδόν ανάγκασαν τον Ντουράντ να μπει στους τελικούς με τους Ράπτορς, για να αναδείξει την ηγετική φυσιογνωμία του. Είχε προηγηθεί το σκηνικό του τσακωμού με τον Ντρέιμοντ Γκριν, το οποίο οι Γουόριορς έριξαν βιαστικά κάτω από το κρεβάτι και μια μομφή στο χαρακτήρα του και τι θα φανερωνόταν στην περίπτωση που θα απουσίαζε -όπως και η σύγκριση με τους πραγματικά μεγάλους του μπάσκετ και τι έκαναν σε αντίστοιχες περιπτώσεις- αρκούσε για να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά.

 

Ήταν η σειρά που τόσο ο ίδιος όσο κυρίως ο Τόμπσον τραυματίστηκαν και γεύτηκαν την οδύνη της μακρόχρονης απουσίας. Για τον τελευταίο, μάλιστα, ο χρόνος αποθεραπείας υπήρξε παροιμιώδης, αφού κράτησε πάνω από δύο χρόνια. Επέστρεψε μια Δευτέρα, και μάλιστα μετά Βαΐων και Κλάδων, και παρ’ ότι από πολύ νωρίς οι αναλύσεις για το αν θα ήταν όντως βοηθητικός είδαν το φως της δημοσιότητας -ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο, πρώτα με τη μορφή της αμφιβολίας και έπειτα με εκείνη της αρνητικής βεβαιότητας- ο Κλέι έγινε αρωγός στην κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματος σε οκτώ σεζόν.

 

Η νέα περίοδος, όμως, έμελλε να βρει τους Γουόριορς στη μέγιστη υπαρξιακή κρίση τους. Η μπουνιά του Ντρέιμοντ Γκριν στον Τζόρνταν Πουλ άλλαξε τις γραμμές των οριζόντων. Αμέσως μετά τη διαρροή του βίντεο, το τι είναι ανεκτό ως κόντρα μεταξύ συμπαικτών έγινε το θέμα συζήτησης.

Ο Κλέι Τόμπσον φόρεσε το τέταρτο δαχτυλίδι πρωταθλητή και έπειτα το… διαλάλησε

Και το 2019, στους τελικούς, και τώρα οι Γουόριορς λικνίζονται σε έναν κυκεώνα τοξικότητας. Η Καλιφόρνια ανέκαθεν ξεδιψούσε με ανθρώπινο αίμα -και όλοι θέλουμε λίγο από Χόλιγουντ. Τα σκάνδαλα τρέφουν τις συνειδήσεις πολύ περισσότερο από τα επιτεύγματα για το ανθρώπινο καλό. Ο Γκριν, στο πέρασμα του χρόνου, δεν δείχνει σημάδια υποχωρητικότητας, αλλά αυτήν τη στιγμή η ενέργειά του, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντίθεσή του με τη διοίκηση, που δεν ήθελε να του πληρώσει την ανανέωση του συμβολαίου του με τον τρόπο που αυτός θα θεωρούσε δίκαιο, ασκεί επιρροή σε όλους τους συμπαίκτες του.

 

Ο Τόμπσον, που διαχειρίζεται τις καταστάσεις με σχεδόν ανατολική ηρεμία και μειλιχιότητα, φαίνεται ότι έπεσε θύμα αυτής της διαδικασίας. Ίσως, στα 32 του, έχει μεγαλώσει τόσο που είναι κουρασμένος στη διάσταση της υπομονής, ενδεχομένως και το γεγονός ότι το NBA δεν τον συμπεριέλαβε στους 75 καλύτερους όλων των εποχών στις αρχές του έτους -μαζί με το γεγονός ότι πάντα η παρουσία του σε ό,τι αναδείκνυε τα προσωπικά κατορθώματα τίθεται εν αμφιβόλω- να του έχει δημιουργήσει το αίσθημα της αντίδρασης, για την εμπάθεια που δείχνει η λίγκα προς το πρόσωπό του.

Ο Ντρέιμοντ Γκριν προσπαθεί να τα βρει με τον Τζόρνταν Πουλ μετά τη γροθιά που παρήγαγε μπόλικη ίντριγκα για τους Γουόριορς

Το σίγουρο είναι ότι ο Κλέι «έκαψε» ένα ματς νωρίς, ίσως επειδή βαρέθηκε να αμφισβητείται η αξία του και σε συνδυασμό με το ότι βρίσκεται σε μία ομάδα που προσπαθεί να λύσει τα ζητήματά της μέσω του χρόνου και να πληρώσει, μέσω των προσωπικών ζητημάτων των παικτών, τις παρενέργειές τους, αντί να ανοίξει τον ασκό της ειλικρίνειας. Όταν ο Ντουράντ είπε στο podcast του Γκριν ότι αυτό που τον πείραξε περισσότερο από τον δικό τους καβγά είναι ότι η υπόλοιπη ομάδα υποκρίθηκε σαν να μην έγινε, πέτυχε φλέβα χρυσού.

 

Η πλάκα, δε, είναι ότι αυτός ο τρόπος λειτουργεί για τους Γουόριορς. Είναι ο κορυφαίος οργανισμός του NBA την τελευταία δεκαετία. Η διαφωνία με τη λογική της διαχείρισης θα απευθύνεται εις ώτα μη ακουώντων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News