Λίβερπουλ: Πώς θα δουλέψει το «μοντέλο Μουρίνιο» που σχεδιάζεται με τον Γιούργκεν Κλοπ

Η Λίβερπουλ σκοπεύει να αφήσει το πόστο του αθλητικού διευθυντή στον Γιούργκεν Κλοπ, αλλά ο προπονητής της ομάδας δαπανά ήδη πολλή ενέργεια για να μαθαίνει τους παίκτες να παίζουν με τον τρόπο του.

Ο Τζούλιαν Γουόρντ αντικατέστησε τον Μάικλ Έντουαρντς στη θέση του αθλητικού διευθυντή της Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2022. Ο Τζούλιαν Γουόρντ αποχωρεί το καλοκαίρι του 2023.

Στη Λίβερπουλ δεν σκοπεύουν να τον αντικαταστήσουν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Γιούργκεν Κλοπ πρόκειται να αναλάβει και χρέη αθλητικού διευθυντή. Που γίνεται, συμπερασματικά, κατανοητό πως ο Γερμανός τεχνικός θα έχει αυξημένο ρόλο σε ό,τι αφορά το μεταγραφικό κομμάτι της ομάδας. Όχι σε ό,τι αφορά το θέμα της επιλογής των ποδοσφαιριστών, το οποίο περνάει αυτονοήτως από τον ίδιο, αλλά και στα χρήματα που θα ξοδευτούν για εκείνους.

Οι φίλοι της Λίβερπουλ είχαν την αίσθηση, όταν ο Κλοπ ανέλαβε, ότι θα ξοδευτούν πολλά χρήματα για μεταγραφές. Ο Γερμανός αποδείχθηκε σεμνός σε αυτό το κομμάτι και η πιο ακριβή μετακίνηση που έγινε ήταν του Βίρτζιλ φαν Ντάικ το καλοκαίρι του 2017, που στοίχισε στη διοίκηση των «κόκκινων» 84,65 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη θέση ήταν που καταλήφθηκε αυτό το καλοκαίρι, με τη μετακίνηση του Ντάρβιν Νούνιες από την Μπενφίκα, που στοίχισε 80 εκατομμύρια ευρώ. Σύντομα, όμως, η Λίβερπουλ θα πρέπει να κάνει την πιο ακριβή μεταγραφή στην Ιστορία της, ειδικά από τη στιγμή που σκόρπιες κινήσεις δείχνουν πως οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Μπενφίκα ανακοίνωσε ότι δεν δίνει τον Έντσο Φερνάντες με ποσό κάτω από 100 εκατομμύρια ευρώ

Ένα δημοσίευμα κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ότι συμφώνησε προφορικά με την Μπενφίκα για τον Έντσο Φερνάντες, πρέπει να λογίζεται ως αναληθές, ειδικά από τη στιγμή που οι Πορτογάλοι την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, διέψευσαν ότι έχουν πουλήσει τον ποδοσφαιριστή και σχεδόν ανακοίνωσαν ότι δεν τον δίνουν με ένα ποσό κάτω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα και με όσα αναφέρουν στην Αγγλία, ο Τζόρνταν Χέντερσον και ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ δεν έγιναν κολλιτσίδες στον Τζουντ Μπέλιγχαμ μόνο υπό την έννοια του… bromance, αλλά και διότι επιδόθηκαν σε έναν πρώτης τάξεως προσηλυτισμό, προκειμένου να πιάσει λιμάνι.

Φαινόταν ότι ο νεαρός επιθετικός μέσος, που πανθομολογουμένως ήταν ο κορυφαίος Άγγλος ποδοσφαιριστής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα ανέβαζε την αξία του. Το… απονενοημένο διάβημα των «κόκκινων» έγκειται στο να στηλώσει ο ίδιος τα πόδια και να διαμηνύσει στους διοικούντες τη Ντόρτμουντ ότι… ή Λίβερπουλ ή πουθενά.

Και αφ’ ης στιγμής παίκτες ανέλαβαν να σηκώσουν το «βαρύ φορτίο» της μεταγραφής, δεν γίνεται παρά να υπονοείται ότι ο Κλοπ βρίσκεται από πίσω.

Πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό, ουδείς ξέρει. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το είχε δοκιμάσει, με το συγκεντρωτισμό του Ζοσέ Μουρίνιο, και ο Πορτογάλος κατέληξε να κάνει χειραψία με τον… εαυτό του για τις ανανεώσεις των δικών του συμβολαίων. Τότε έφτασαν στο αμήν προκειμένου να τον… παρακαλέσουν να φύγει.

Από τη στιγμή που η Ρεάλ Μαδρίτης πρόκειται να ασχοληθεί με τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, η στρατολόγηση του Τζόρνταν Χέντερσον θα είναι σχεδόν μάταιη

Με τον Κλοπ δεν μοιάζει να είναι αυτό το ζήτημα. Η Λίβερπουλ πρέπει να ηττηθεί 3-0 σε τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια προκειμένου να ψελλιστεί το ενδεχόμενο φυγής του. Το πρόβλημα εδώ είναι ιδιοκτησιακό. Παρ’ ότι οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι είναι μάχιμοι, η είδηση ότι θέλουν να πουλήσουν τη Λίβερπουλ σε ένα fund το οποίο καταρχήν θα δώσει το ποσό που ζητούν, πρέπει να θεωρείται γεγονός.

Δεν είναι βέβαιο αν στο «Άνφιλντ» υποθέτουν ότι με τον Γερμανό στις συζητήσεις η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα είναι καλύτεροι. Είναι, όμως, βέβαιο, ότι στο Μέρσεϊσαϊντ έχουν διαδεί τις αδυναμίες που έχει η ομάδα στο αγωνιστικό κομμάτι. Ψάχνουν, ουσιαστικά, για ένα νέο κέντρο, χαφ που είναι φρέσκοι και ορεξάτοι ώστε να δώσουν νέα πνοή τόσο στην αμυντική όσο και στην επιθετική γραμμή της ομάδας.

Και για να γίνει αυτό, δεν χρειάζονται μόνο χρήματα, αλλά και πειθώ. Για να τεθεί απλά, αν στην περίπτωση του Μπέλιγχαμ η Τσέλσι και η Λίβερπουλ εκδηλώσουν ενδιαφέρον, τότε οι «κόκκινοι» είναι μάλλον το φαβορί. Αν μπει στην εξίσωση η Ρεάλ Μαδρίτης, τότε αυτομάτως η ζυγαριά ρέπει προς το μέρος των «μερένχες».

Ακριβώς ό,τι υπόσχεται η Λίβερπουλ, δηλαδή μακροζωία στο κλαμπ και προνόμια, το εγγυάται η Ρεάλ -και μάλιστα με παραδείγματα. Ο Μπέλιγχαμ είναι ήδη ξενιτεμένος, οπότε συμπλέγματα να φύγει από το σπίτι του δεν έχει. Είναι ευκόλως εννοούμενο το ισπανικό πλεονέκτημα, ακόμα και τα μεγέθη να μπουν δίπλα δίπλα.

Το ζητούμενο που θα προκύψει, ακόμα και στην περίπτωση που όλα βουν καλώς, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που θα τους προπονεί με την ίδια ενέργεια και την ίδια φλόγα που δείχνει ο Κλοπ ως τώρα. Το να λειτουργήσει ως διοικητικός και ταυτοχρόνως να πρέπει να καθοδηγήσει τους παίκτες του για να παίξουν το ποδόσφαιρο που ο ίδιος θέλει, απλώς φαίνεται ότι δεν πρόκειται να αποδώσει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News