Μπάγερν Μονάχου-Παρί Σεν Ζερμέν: Το μέγεθος και πώς αποδεικνύεται στο Champions League

Η Μπάγερν Μονάχου πέτυχε δύο νίκες επί της Παρί Σεν Ζερμέν στη φάση των «16» του Champions League, με το 2-0 στη Βαυαρία να της χαρίζει μια πανεύκολη, για τον υποσχόμενο ανταγωνισμό, πρόκριση. Υπάρχουν πλείστοι λόγοι που αυτό συνέβη.

Το παιχνίδι που έκρινε τις τύχες της Παρί Σεν Ζερμέν σε αυτό το Champions League, ήταν το περυσινό στο «Μπερναμπέου» με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο αποκλεισμός με σκορ 3-1 ενώ την είχε στα σκοινιά.

Επίσης, υπήρχε το ματς της Μακάμπι Χάιφα με την Μπενφίκα την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι Πορτογάλοι νίκησαν 6-1 με το γκολ του Ζοάο Μάριο στο 90+2’ και ήρθαν πρώτοι στην ισοβαθμία.

Είναι μια αλήθεια ότι μπροστά σε έναν αποκλεισμό οι δικαιολογίες ολισθαίνουν, αλλά αν αναλογιστεί κάποιος πως οι «αετοί» πέρασαν την Κλαμπ Μπριζ με συνολικό σκορ 7-1 και δύο νίκες, θα κατανοούσε ότι, λογικά, η Παρί θα έπαιζε απέναντι σε μια ομάδα παρόμοιου βεληνεκούς και πιθανότατα θα έφτανε στους προημιτελικούς της διοργάνωσης.

Θα έπαιζε, αυτό, ρόλο μείζονα ώστε οι Γάλλοι να έχουν πιθανότητες να προχωρήσουν ακόμα μακρύτερα στη διοργάνωση; Δεν αποκλείεται, διότι όσο πιο μακρινή θα ήταν η απόσταση από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ τόσο πιο μεγάλη θα ήταν η επιθυμία και του Λιονέλ Μέσι και του Κιλιάν Εμπαπέ να κερδίσουν μαζί το Champions League.

Δεν έχουν παρέλθει τρεις μήνες, καλά καλά, από εκείνον το μυθικό τελικό, ο οποίος έχει πάρει ήδη ιστορικές προεκτάσεις. Ο ένας έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής, ο άλλος είχε ήδη κερδίσει αυτόν τον τίτλο και σχεδόν χάρισε το τρόπαιο στη Γαλλία.

Μετά το 8-2 της Λισαβόνας το 2020, ο Λιονέλ Μέσι έπεσε για ακόμα μία φορά στο καναβάτσο από τον Τόμας Μίλερ και την Μπάγερν Μονάχου

Όλοι όσοι διαβάσουν αυτό το κείμενο, ακόμα και εκείνοι που θα δουν τον τίτλο και δεν θα το διαβάσουν, δεν έχουν παίξει σε τελικό Παγκόσμιου Κυπέλλου, αλλά γίνεται να υποτεθεί ότι ύστερα από μια τέτοια αδρεναλινική και, στην περίπτωση των ανδρών, τεστοστερονική εμπειρία, δίνεται ιδιαίτερο νόημα στην ξεκούραση και ενδείκνυται ο αθλητής να μην μπαίνει κατευθείαν στον ανταγωνισμό.

Η γενική αίσθηση, πάντως, είναι ότι η Παρί Σεν Ζερμέν αποκλείστηκε στη Βαυαρία επειδή δεν μπορεί να ματσάρει την Μπάγερν Μονάχου, μία ομάδα που έχει κατακτήσει πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, σε μέγεθος.

Αποδεικνύεται το ασφαλές του λόγου ποικιλοτρόπως: σε ένα παιχνίδι που η Παρί έπρεπε να κυνηγήσει το γκολ και τη νίκη, δέχθηκε μία κίτρινη κάρτα στο… 90+5’. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αυτό το στατιστικό δείχνει κάτι από έλλειψη επιθυμίας και λαχτάρας ώστε να γίνει η υπέρβαση.

Επίσης, η υπόθεση εργασίας ότι υπάρχει ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον, στο σημείο που οι παίκτες να μην έχουν την αυτοκίνηση για να βάλουν την επιπλέον ταχύτητα, ώστε να κυνηγήσουν την πρόκριση στο Μόναχο, δεν είναι άτοπη. Αυτή εμφανίζεται σε σημάδια, αλλά κυρίως στον τρόπο που οι ιδιοκτήτες διάλεξαν να πορευθούν. Η Παρί έκανε, με τον Εμπαπέ στον πυρήνα, δύο κινήσεις μέσα σε δύο καλοκαίρια που η μία καταστρατήγησε την άλλην.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ ενδεχομένως να ήταν σε καλύτερη θέση αν είχε φύγει από την Παρί Σεν Ζερμέν το περασμένο καλοκαίρι

Το 2021, αρνήθηκε με μια περηφάνια στην οποία θα μπορούσε να χτίσει το κλαμπ, την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης για τον Κιλιάν Εμπαπέ, η οποία θεωρείται ότι έφτασε ως και τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Την επόμενη χρονιά, όμως, όταν ο Γάλλος επιθετικός ήταν ελεύθερος να υπογράψει στην ομάδα της αρεσκείας του, γονυπετείς οι Άραβες τον παρακάλεσαν να παραμείνει, του προσέφεραν προνόμια διοικητικού επιπέδου και προσέτρεξαν για βοήθεια μέχρι και στον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να έπαιξε ρόλο προκειμένου ο Εμπαπέ να συνεχίσει να φορά τη φανέλα των Παριζιάνων.

Αυτή η επιτυχία ήταν, στην πραγματικότητα, αποτυχία, καθώς μέσα στο κλαμπ υιοθετήθηκε μια παντελής έλλειψη σεβασμού και το γεγονός ότι ο Εμπαπέ είδε ότι δεν μπορούσε να κάνει χρήση των προνομίων που του είχαν υποσχεθεί, δεν βοήθησε.

Η ευχαρίστηση της νίκης

Συγχρόνως, στη Βαυαρία η Μπάγερν συνέχισε να λειτουργεί σε πίεση. Ο Τόμας Μίλερ είχε δηλώσει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι «παίζουμε στην Bundesliga για να νικάμε προκειμένου να μας αφήνουν ήσυχους το Σαββατοκύριακο».

Για την Μπάγερν, που είναι πρώτη με την Μπορούσια Ντόρτμουντ ύστερα από 23 παιχνίδια πρωταθλήματος, έχοντας κατασπαταλήσει -πρωτοφανώς για την τελευταία δεκαετία- 20 βαθμούς ως τώρα, το πρωτάθλημα δεν ενέχει οποιαδήποτε ευχαρίστηση. Αυτό που κυνηγούν στη Βαυαρία είναι το Champions League κάθε χρονιά, η μόνη διοργάνωση που περιέχει για τους ίδιους την ευχαρίστηση της νίκης.

Σε κάθε τέτοιο παιχνίδι Champions League, ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν παίζει τη μακροβιότητά του στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου

Μάλιστα, η ευρωπαϊκή διοργάνωση κρίνει, περισσότερο από όλα, το μέλλον του προπονητή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Γερμανών δημοσιογράφων, ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, που το 2021 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας, θα είχε μάξιμουμ ακόμα μία χρονιά, έως και τον Ιούνιο του 2024 δηλαδή, στην περίπτωση αποκλεισμού στη φάση των «16».

Τώρα δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν οι πιθανότητες να μείνει παραπάνω, αλλά ήταν με το μαχαίρι στα δόντια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στο Μόναχο και αυτό το 2-0 δεν μπορεί παρά να συνιστά παράσημο και στο δικό του πέτο.

Όσο δυσνόητο και να είναι σε οποιονδήποτε το γιατί χρειάζεται επιπλέον κίνητρο στους γύρους των διπλών παιχνιδιών στο Champions League, δεν γίνεται να παραγνωριστεί ότι είναι ακριβώς σε αυτούς τους γύρους που τα λάθη όλης της σεζόν λειτουργούν αθροιστικά. Η Παρί, ένας χώρος καβγάδων και αντεγκλήσεων, βρέθηκε απροετοίμαστη για τα παιχνίδια της δικής της χρονιάς.

Το χειρότερο για τους Γάλλους, όμως, είναι ότι αυτό, βαθιά μέσα τους, δεν τους πειράζει. Η μία κάρτα στον Ασράφ Χακίμι, στις καθυστερήσεις του δεύτερου παιχνιδιού, είναι καθώς πρέπει πειστήριο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News