Μπράιαν Κοέν στο sportday.gr: «Το Βρετανικό Συμβούλιο είναι το πιο ηλίθιο που έχω συναντήσει»

«Κρέμασαν» τη Χριστίνα Λιναρδάτου στον αγώνα της για τη ζώνη της WBC Interim και ο μάνατζέρ της, Μπράιαν Κοέν, αποκάλυψε όλες τις διεργασίες

Η κάτοχος της ζώνης της WBO δις, τον Μάρτιο του 2019 και τον Φεβρουάριο του 2020, ύστερα από την πανδημία εξαιτίας της Covid-19 και τη γέννηση του γιου της Απόλλωνα, είχε το κουράγιο και το θράσος να βγει… παγανιά. Η Χριστίνα Λιναρδάτου και ο προπονητής της, Μανώλης Λαβδάκης, μέσω του μάνατζέρ τους, παλαίμαχου πυγμάχου Μπράιαν Κοέν, και του προμότερ τους, Λου ΝτιΜπέλα, κατόρθωσαν να κλείσουν τον καλύτερο δυνατό αγώνα, εκείνον με την Αμερικανίδα Μικαέλα Μάγερ για τον τίτλο της WBC Interim στα 61,3 κιλά, δηλαδή την κατηγορία των ελαφρών βαρών.

Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος για το Μεγάλο Σάββατο της Ορθοδοξίας, στις 15 Απρίλιου του 2023, και από τις 26 Μαρτίου η ελληνική αποστολή βρισκόταν στο Λονδίνο, όπου επρόκειτο να αγωνιστεί. Τη Μεγάλη Παρασκευή, 30 ώρες πριν την αναμέτρηση στο «Κόπερ Παρκ», επρόκειτο να λάβει χώρα το επίσημο ζύγισμα. Όμως αυτό δεν έγινε.

Το πρωί προς μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο φορέας British Boxing Board of Control ενημέρωσε τη Λιναρδάτου και τον προπονητή της, Μανώλη Λαβδάκη, ότι λόγω μιας επέμβασης στα μάτια για καταρράκτη από το… 2016, η Ελληνίδα πυγμάχος δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στην αναμέτρηση!

Το κατάφωρο σε ό,τι αφορά την αδικία της απόφασης, είναι πως η Λιναρδάτου είχε αγωνιστεί στο Λονδίνο με την Κέιτι Τέιλορ, τον Νοέμβριο του 2019, χωρίς πρόβλημα για τον παγκόσμιο τίτλο. «Έλα ντε, γιατί;», απάντησε ο Μπράιαν Κοέν, Αμερικανός πρώην πυγμάχος και μάνατζερ της Λιναρδάτου, στην ερώτηση που του υπεβλήθη από το sportday.gr.

Ο Μπράιαν Κοέν με μία από τις πυγμάχους που εκπροσωπούσε, την Κάλι Ρέις

Στις οχλήσεις για ένα σχόλιο, ο φορέας δεν αντέδρασε καν. Η ελληνική πλευρά γλίτωσε το medical suspension, δηλαδή να αποφανθεί το όργανο ότι η 35χρονη πυγμάχος δεν πρέπει να αγωνιστεί ξανά. Μια τέτοια απόφαση θα επέσειε δικαστική διαμάχη που ο Λαβδάκης και η πυγμάχος του δεν είναι σίγουρο ότι θα άντεχαν. Τώρα, έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες κινήσεις από την πλευρά του προμότερ, Λου ΝτιΜπέλα, και του δικηγορικού τιμ με επικεφαλής τον Αμερικανό δικηγόρο Άλεξ Ντόντροφ, προκειμένου να συμπληρωθεί μια άρτια αγωγή για αποζημίωση, καθώς συγκεκριμένα ο ΝτιΜπέλα έχασε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την αναβολή της αναμέτρησης.

Ο Κοέν μίλησε για το «πιο ηλίθιο συμβούλιο ανθρώπων που έχω συναντήσει στην καριέρα μου στην πυγμαχία. Οι άνθρωποι ». Για να μην υπάρχει, μάλιστα, παρερμηνεία, το είπε δις κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Υπεραμύνθηκε μιας κάποιας αδράνειας που υπήρξε από την πλευρά του, λέγοντας ότι «εγώ, ο προμότερ της Χριστίνας, ο προπονητής της Χριστίνας και η ίδια η αθλήτρια κάναμε καλά τη δουλειά μας».

Ζύγισμα σε κλειστό δωμάτιο ξενοδοχείου

Η αίσθηση που έμεινε από την ελληνική πλευρά για τον αγώνα που δεν έγινε, ήταν πως ακριβώς επειδή η Top Rank, δηλαδή η εταιρεία προώθησης αγώνων μποξ παγκοσμίως, είχε περικυκλώσει με ασπίδες προστασίας τη Μάγερ, φοβήθηκε το φιάσκο από μια αναμέτρηση με τη Λιναρδάτου.

Η Μάγερ και η Λιναρδάτου έκαναν κανονικά το προμόσιον του αγώνα πριν η BBBc αποφασίσει το ανεκδιήγητο

Ενδείξεις το αφήνουν να αιωρείται. Τη Μεγάλη Πέμπτη, «το BBBc μάς ζήτησε το MRI (σ.σ. τη μαγνητική τομογραφία) για τα μάτια της Χριστίνας. Το έστειλα σε νευροχειρουργό οπτικό στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε νευροχειρουργό οπτικό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι δύο έδωσαν το “ΟΚ”, ότι δηλαδή μπορεί να αγωνιστεί», είπε ο Κοέν, που δεν ήταν σίγουρος αν στην εγκύκλιο των κανόνων της Βρετανικής Ομοσπονδίας πυγμαχίας υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει σε πυγμάχο να αγωνιστεί αν έχει κάνει εγχείρηση στα μάτια: «Νομίζω ότι υπάρχει ένα μέρος που επιτρέπει στους ίδιους να ενεργούν κατά βούληση».

Το τραγελαφικό της υπόθεσης, πάντως, συνέβη λίγες ώρες αργότερα, όταν επρόκειτο να γίνει το ζύγισμα. Για να μη χάσει τον αγώνα η Μάγερ, ορίστηκε ως αντίπαλος η Λούσι Γουάιλντχαρτ, η οποία ήταν αντίπαλος της Λιναρδάτου στο σπάρινγκ τις τρεις εβδομάδες της τελικής προετοιμασίας της στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Η Μάγερ ζυγίστηκε επισήμως, όχι όμως και η Γουάιλντχαρτ. «Έκαναν το ζύγισμα σε κλειστό δωμάτιο ξενοδοχείου», κατήγγειλε ο Κοέν, δήλωση που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την εκτίμηση του Λαβδάκη, ότι δηλαδή «η Λούσι έμοιαζε να είναι δύο κατηγορίες κάτω σε κιλά». Ο αγώνας έγινε και η Μάγερ νίκησε στα σημεία.

Με την έντονη αίσθηση ότι η ελληνική πλευρά κυνηγά χίμαιρες, μοιάζει επείγον να αφήσει ό,τι συνέβη στο Λονδίνο και να προχωρήσει ταχέως παρακάτω. Ο Κοέν δήλωσε υπεύθυνα πως «αυτήν τη στιγμή “τρέχουμε” τις διαδικασίες ώστε να κανονίσουμε αγώνα με την Αλίσια Μπαουμγκάρντνερ τον Ιούλιο». Αυτό σημαίνει πως «θα είναι ένας αγώνας για όλες τις ζώνες της ελαφρών βαρών».

Η Λιναρδάτου είχε πετύχει μια σπουδαία νίκη επί της Μπαουμγκάρντνερ στο Λούιβιλ, στις 28 Ιουλίου του 2018, με την οποία πήρε τη ζώνη της WBC International Super Feather και έγινε διεκδικήτρια για τον τίτλο της WBO. Σε ό,τι αφορά, όμως, το ζήτημα των ματιών της, το τιμ ψάχνει «μια πολιτεία που να μην απαγορεύει σε πυγμάχο που έχει κάνει εγχείρηση στα μάτια να αγωνιστεί. Όπου και να την εξετάσει οφθαλμίατρος, θα κοπεί, οπότε εμείς ψάχνουμε για το ΟΚ με απλή εξέταση από οφθαλμολόγο», συμπλήρωσε ο Κοέν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News