Μάντσεστερ Σίτι: Ο Ιούνιος της αιωνιότητας και η απάντηση στην Τζούλια Ρόμπερτς

Η μεγαλύτερη πρόκληση του Γιόζεπ Γκουαρδιόλα, το τρεμπλ, θα είναι η απάντηση στην Τζούλια Ρόμπερτς που τον «πλήγωσε».

Η Μάντσεστερ Σίτι έγινε ήδη μέρος της Ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, αφού ύστερα από τη νίκη της Νότιγχαμ Φόρεστ επί της Άρσεναλ, 1-0, κατέκτησε το τρόπαιο του πρωταθλήματος με την ίδια να έχει στο «χέρι» τρία παιχνίδια, το πρώτο εκ των οποίων έδωσε την Κυριακή, 21 Μαΐου, με την Τσέλσι.

Οι «πολίτες» πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τροπαίου, το γεγονός ότι έγιναν μόλις η τέταρτη ομάδα από το 1888, όταν άρχισε ο θεσμός, που καταφέρνει να επικρατήσει τρεις διαδοχικές φορές. Μόνο η Χάντερσφιλντ, τη δεκαετία του ’20 (1924-26), η Άρσεναλ, τη δεκαετία του ’30 (1933-35) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, από το 1999 έως το 2001, το έχουν κάνει και τώρα έφτασε η σειρά της Σίτι.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα και οι παίκτες του πρέπει να ζουν με τον αστερίσκο της μεγαλοσχήμονος νεόπλουτης διοίκησης η οποία ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα για να ενισχύσει την ομάδα, αλλά βέβαια ο Καταλανός, ρέκτης και της σταθερότητας, χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο κορμό ποδοσφαιριστών που είναι, πια, αρκετά χρόνια στην ομάδα ώστε να ξέρουν τι διακυβεύεται.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ ήταν ο πρώτος σκόρερ της Premier League φέτος

Ειρήσθω εν παρόδω, υπάρχουν παλαίμαχοι στην Αγγλία που εκτιμούν τον Καταλανό στο βαθμό που να σημειώνουν ότι σε όποια ομάδα και να ήταν, αν του έδιναν παίκτες αναλογικά με το στάτους κβο της, που να ταιριάζουν στο ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει, η συγκεκριμένη ομάδα θα έφτανε στον κολοφώνα των δυνατοτήτων της και θα έκανε το καλύτερο πλασάρισμα που θα μπορούσε.

Ο Γκουαρδιόλα πόρρω απέχει να είναι γυρολόγος, γι’ αυτό, κιόλας, στο Μάντσεστερ διάγει τη μακροβιότερη θητεία του στον πάγκο ομάδας. Η Σίτι ξόδευε χρήματα και πριν από αυτόν, η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2012 είχε παίκτες όπως ο Γιάγια Τουρέ, ο Νταβίντ Σίλβα, ο Σέρχιο Αγκουέρο, ο Μάριο Μπαλοτέλι, ο Σαμίρ Νασρί, ο Έντι Τζέκο, ο Γκαέλ Κλισί, ο Τζο Χαρτ, δηλαδή ποδοσφαιριστές που είχαν υψηλή τιμή στην αγορά.

Ο Κέβιν ντε Μπρόινε πήγε στη Σίτι σαν αποτυχημένος από την Τσέλσι και ο Μπερνάρντο Σίλβα έφτασε στο Μάντσεστερ από το Μονακό

Ο ίδιος πήρε τον Κέβιν ντε Μπρόινε ύστερα από αποτυχημένη θητεία στην Τσέλσι, ο Μπερνάρντο Σίλβα έφτασε από τη Μονακό, ο Ιλκάι Γκουντογκάν ήταν στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, όπως και ο Ελβετός Μανουέλ Ακάντζι, ο Ριγιάντ Μαχρέζ στη Λέστερ, ο Τζακ Γκρίλις στην Άστον Βίλα, ο Ρούμπεν Ντίας στην Μπενφίκα, ο Ρόντρι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Κάιλ Γουόκερ στην Τότεναμ, για τους Χούλιαν Άλβαρες και Νέιθαν Άκε δεν γίνεται καν λόγος. O Φιλ Φόντεν έχει φορέσει στην καριέρα του τη φανέλα μόνο αυτής της ομάδας. Μόνο ο Έρλινγκ Χάαλαντ ήταν μια μεταγραφή που η Σίτι είχε πραγματικό ανταγωνισμό.

Ναι, φυσικά υπερπλήρωσε τις μετακινήσεις, αλλά δεν γίνεται να παραγραφεί το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές των «πολιτών» υπό τις οδηγίες του Πεπ σημείωσαν πρόοδο που δεν γίνεται παρά να αποδοθεί στον προπονητή -άλλωστε αν η Σίτι κινούνταν στον αυτόματο, η τετράδα του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ θα είχε πολλούς ποδοσφαιριστές της, κάτι που δεν συνέβη. Μόνο ο Άλβαρες έφτασε στους ημιτελικούς, από όσους αναφέρθηκαν.

Είναι περίπου το ίδιο αφήγημα με τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς, στο μπάσκετ, όταν κέρδιζε τα τρόπαια της Euroleague με παικταράδες. Αν αποκαλούνται τέτοιοι ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Μάικ Μπατίστ, δικαίως γίνεται, αλλά είναι αμφίβολο αν θα τα κατάφερναν τόσο να φτάνουν σε τέτοιο επίπεδο όσο και να κατακτούν κάθε τίτλο που διεκδικούν χωρίς τη διαπαιδαγώγηση από τον Σέρβο προπονητή.

Ο Γκουαρδιόλα, βέβαια, έχει την πρόκληση μπροστά του. Τα δύο πρώτα Σάββατα του Ιουνίου έχει ισάριθμους τελικούς που θα κρίνουν αν η… Τζούλια Ρόμπερτς έκανε λάθος.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ακόμη δεν έχει ξεπεράσει ότι η Τζούλια Ρόμπερτς επισκέφτηκε το «Ολντ Τράφορντ» και όχι το «Etihad»

Ο παθιασμένος Καταλανός στάθηκε πριν αρκετούς μήνες μπροστά στους Άγγλους δημοσιογράφους για να μιλήσει για τον καημό του. «Τρία είδωλα έχω στη ζωή μου», τους είπε, «τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Τάιγκερ Γουντς και την Τζούλια Ρόμπερτς». Ο Γκουαρδιόλα αναφέρθηκε στην κινηματογραφική μέγκα σταρ επειδή είχε επισκεφθεί το Μάντσεστερ, το 2016, βέβαια, όταν εκείνος δεν ήταν καν εκεί, και «δεν πέρασε να μας δει». Το είχε παράπονο που «πήγε μόνο στο “Ολντ Τράφορντ”, για να δει τους παίκτες της Γιουνάιτεντ και να φωτογραφηθεί με τα παιδιά της εκεί».

Ο 52χρονος είπε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι «ακόμα κι αν νικήσουμε στο Champions League, θα είμαι αποτυχημένος, επειδή η Τζούλια Ρόμπερτς δεν ήρθε από εδώ». Αυτό, βέβαια, τίθεται ήδη εν αμφιβόλω. Ο τελικός με την Ίντερ μοιάζει πολύ «μονόπαντος», θυμίζει σχεδόν παλιές εποχές, όπως το 1989 που η Μίλαν αντιμετώπισε τη Στεάουα Βουκουρεστίου ή το 1986 που με την ίδια ομάδα έπαιξε η Μπαρτσελόνα. Θεωρητικά, η διαφορά της Σίτι από τους Ιταλούς είναι τέτοια, αν και οι «νερατζούρι» έχουν… τρία Κυπέλλα Πρωταθλητριών περισσότερα από τους «πολίτες».

Φυσικά, πριν καν αρχίσει ο τελικός στην Κωνσταντινούπολη, οι ποδοσφαιρόφιλοι θα αναγνωρίζουν αν η Σίτι βρίσκεται ένα βήμα από το τρεμπλ και την ευκαιρία να κατακτήσει έξι τίτλους μέσα στο 2023. Ο τελικός του Κυπέλλου με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 3 Ιουνίου, στο Γουέμπλεϊ, δεν μοιάζει μόνο πιο σημαντικός, αλλά είναι και η ευκαιρία του Γκουαρδιόλα να «απαντήσει» στη Ρόμπερτς, που δεν πέρασε από το «Etihad» να πει ένα γεια. Μαζί με τη θέση των «γαλάζιων» στη μυθολογία, υποκρύπτεται μια εκδίκηση που αφορά στο lifestyle.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News