Ολυμπιακός: 12+1 χρόνια «αυτοδυναμίας» με τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Eurokinissi

Σαν σήμερα το 2010 ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλάμβανε την ηγεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Σωκράτη Κόκκαλη οδηγώντας σε καλύτερες μέρες τόσο την ποδοσφαιρική ομάδα όσο και τον Ερασιτέχνη.

Ήταν σαν σήμερα, μοιάζει σαν χθες κι όμως πέρασαν 12+1 χρόνια από τότε. Εκείνη την Παρασκευή 18 Ιουνίου του 2010. Τότε που η ΠΑΕ Ολυμπιακός άλλαζε χέρια. Από ‘κείνα του Σωκράτη Κόκκαλη περνούσε σ’ αυτά του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ποιός να το περίμενε αλήθεια; Πριν υπάρξει αυτή η αλλαγή είχαν συνηθίσει άπαντες τη φιγούρα του πρώην προέδρου στον θώκο και αισθάνονταν ανασφάλεια στην ιδέα της αποχώρησής του.

Και ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατάφερε από τις πρώτες κιόλας μέρες στην ηγεσία της ομάδας να σβήσει κάθε φόβο, και την παραμικρή υποψία ανησυχίας. Γιατί από την πρώτη μέρα επιβεβαίωσε ότι έχει συγκεκριμένα μότο στη ζωή. Μότο που είχε πάντα στην ψυχή και τον χαρακτήρα του και ύστερα έκανε τατουάζ πάνω του.

Τα μότο της ζωής του

Dream (Ονειρεύομαι), Love (Αγαπώ), Create (Δημιουργώ), Fight (Παλεύω), Survive (Επιβιώνω) Win (Νικώ). Όλα αυτά μαζί περιγράφουν την πορεία της ζωής του, φυσικά και την πορεία των 12+1 ετών του στον Ολυμπιακό. «Συζητήσαμε για το καλό του Ολυμπιακού, για το μέλλον της ομάδας, την προοπτική και την ελπίδα. Η συμφωνία έγινε για το καλύτερο του Ολυμπιακού στα δύσκολα χρόνια που έρχονται», δήλωνε ο Βαγγέλης Μαρινάκης έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ εκείνη την Παρασκευή του 2010 πλάι στον Σωκράτη Κόκκαλη.

Άνω του 40% των τίτλων συνολικά του «ανήκει»!

Και όπως αποδείχθηκε δεν ήταν απλά λόγια. Και προοπτική και καλό και μέλλον υπήρξε και υπάρχει. Το 2010 ο Ολυμπιακός ως σύλλογος είχε (συνολικά στα βασικά ομαδικά σπορ) τρεις τίτλους λιγότερους από τον Παναθηναϊκό. Έκτοτε τον έχει αφήσει να… τρώει τη σκόνη του. Δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιρικοί τίτλοι. Είναι ότι μαζί με την ΠΑΕ «ποτίστηκε» και ο Ερασιτέχνης με συνέπεια, πλέον, ο σύλλογος να ξεπεράσει τους 300 τίτλους και οι 122 εξ’ αυτών (δηλαδή άνω του 40% της ιστορίας!) να φέρουν φαρδιά την υπογραφή του σημερινού ηγέτη.

Ο Ερασιτέχνης που τότε είχε τεράστια (για τα δεδομένα ερασιτεχνικών σωματείων) χρέη 7 εκατομμυρίων ευρώ ήρθε στα ίσια του χάρη στα προσωπικά χρήματα του Βαγγέλη Μαρινάκη και την οικονομική σύνδεση των εισιτηρίων της ΠΑΕ με τον Ερασιτέχνη και ταυτόχρονα γιγαντώθηκε αγωνιστικά σαρώνοντας εντός συνόρων και μεγαλουργώντας διεθνώς φτάνοντας σε τελικούς και κατακτώντας τίτλους.

Τα δεινά οικονομικά της ΠΑΕ το 2010

Όσον αφορά στην ΠΑΕ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης πλήρωσε (τότε) άμεσα 50 εκατομμύρια ευρώ για την ΑΜΚ κεφαλαίου που θα τον έκανε κάτοχο του 67% των μετοχών ενώ γνώριζε (και έγινε δημόσιο λίγες μέρες μετά) ότι ο ισολογισμός τέλος Ιούνη του 2010 θα αποτύπωνε την δεινή πραγματικότητα για τα οικονομικά της ΠΑΕ. Υπήρχαν συσσωρευμένες ζημίες από προηγούμενες χρήσεις ύψους 97,2 εκ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεών της, βραχυπροθέσμων και μακροπροθέσμων έφτανε τα 106 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 29 έπρεπε να πληρωθούν άμεσα!

Και ποιός ξεχνάει ότι αναλάμβανε όλα αυτά σε μια συγκυρία που η Ελλάδα έμπαινε στην περίοδο των μνημονίων και του ΔΝΤ, δηλαδή της χειρότερης -οικονομικά και γενικά- φάσης της σύγχρονης ιστορίας της.

Η γιγάντωση του Ολυμπιακού (και) ως πολυαθλητικού οργανισμού

Ένα από τα πιο αγαπημένα και σημαντικά οράματα του Βαγγέλη Μαρινάκη, πέρα από τη διεθνή καταξίωση της ποδοσφαιρικής ομάδας (έφτασε ως και το 24 του ranking της UEFA) αλλά και γενικώς του Ολυμπιακού ως ενός κορυφαίου πολυαθλητικού συλλόγου αφορά στην ακαδημία. Μαζί του βελτιώθηκε με κάθε πιθανό τρόπο και σε κάθε επίπεδο η λειτουργία της ακαδημίας και φυσικά οι εγκαταστάσεις της που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνες των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη. Για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες της ακαδημίας, της οποίας το ετήσιο κόστος λειτουργίας ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ, βγήκαν από την τσέπη του προέδρου ως τώρα περίπου 35 εκατ. ευρώ

Η ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά

Και την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά τα σημαντικά σε αθλητικό επίπεδο, υπήρχε και κάτι ακόμα πιο σπουδαίο, η κοινωνική προσφορά. Και για τον Βαγγέλη Μαρινάκη ούτε εδώ υπήρχαν σύνορα. Ο Ολυμπιακός άπλωσε το χέρι βοήθειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (Εύβοια, Έβρος, Μάνδρα, Λάρισα, Κρήτη, Ψέριμος, ενίσχυση της δημόσιας υγείας την περίοδο της covid-19, Ιδρύματα Ελπίδα και Φλόγα) για κάθε είδους ανάγκη ωστόσο μέσω της UNICEF και όχι μόνο (φιλικό για την ενίσχυση των πληγέντων από τον πόλεμο της Ουκρανίας) πέρασε τα σύνορα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News