ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Ο Σπανούλης έλυσε τα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε σχεδιάσει στο μυαλό του τη νέα χρονιά από εκείνο το βράδυ του Απρίλη με τη Χίμκι και ο Γιάννης Λαμπίρης εξηγεί πως ο Βασίλης Σπανούλης τον βοήθησε να υλοποιήσει το πλάνο του.

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, στο βράδυ της 9ης προς τη 10η Απριλίου, και δούμε προσεκτικά την τελευταία συνέντευξη Τύπου της χρονιάς του Γιώργου Μπαρτζώκα (μετά το παιχνίδι με τη Χίμκι) θα μας θυμίσει κάτι από τα… προσεχώς του σινεμά. Το περίφημο ραντεβού το Σεπτέμβρη που έγραφε η πινακίδα έξω από τις χειμερινές αίθουσες, στο μπάσκετ παραδοσιακά γίνεται Οκτώβρης, αλλά από τον περασμένο Απρίλιο ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε έτοιμο το «σχέδιο» στο μυαλό του.

Βασική παράμετρος για να ολοκληρωθεί ήταν το θέμα του Βασίλη Σπανούλη που ήταν φανερό ότι ο κόουτς δεν τον υπολόγιζε πλέον (αγωνιστικά και όχι σαν αξία ή σαν προσωπικότητα).

«Θα είναι κρίμα να σταματήσει ο Σπανούλης σε ματς σε άδειο γήπεδο, αλλά αν ο Covid-19 είναι για άλλα πέντε χρόνια, θα σταματήσει στα 45 ρε Γιάννη; Αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται standing ovation, εννοείται, αλλά το μπάσκετ δεν είναι τόσο απλό, όλοι εσείς και οι φίλαθλοι το βλέπετε συναισθηματικά, εγώ θα το δω ρεαλιστικά, είμαι υποχρεωμένος, γιατί εμένα θα κράζετε μετά όλη τη χρονιά» είχε απαντήσει τότε στην ερώτησή μας και ίσως σε πολλούς είχε φανεί λίγο άκομψη η τοποθέτηση σε σχέση με τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών του Ολυμπιακού.

Και όμως ο κόουτς Μπαρτζώκας τον θεωρεί τον κορυφαίο όλων στην ομάδα και τον σέβεται όσο κανέναν άλλον, απλά είχε ξεκαθαρίσει μέσα του ότι είχε φτάσει το αγωνιστικό τέλος του αρχηγού και αυτή τη φορά θα πάρει έναν δεύτερο αξιόλογο γκάρντ δίπλα στον νέο ηγέτη (από πέρυσι) της ομάδας Κώστα Σλούκα, όπως και έκανε με τον Τόμας Γουόκαπ.

«Καταλαβαίνω ότι για όλους είναι πολύ σημαντικό να μάθουν τι θα γίνει με τον Σπανούλη. Είναι λογικό να συζητιέται, βλέπω και τα άρθρα. Δεν θέλαμε να τον πιέσουμε να συζητήσουμε τώρα, θα πάρει την απόφαση με την οικογένειά του, μετά θα μιλήσει με τους ιδιοκτήτες, θα ληφθεί υπ’ οψιν και η γνώμη μου» είχε πει επίσης και η τελευταία φράση ήταν όλο το ζουμί. «Θα ληφθεί υπ’ όψιν και η γνώμη μου».

Είχε ζήσει το έργο (με άσχημη εξέλιξη για τον ίδιο) με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο στη Μπαρτσελόνα και ήταν αποφασισμένος να μην το ξαναδεί το σενάριο στον Ολυμπιακό. Η γνώμη του ήταν ξεκάθαρη. Αν ο Σπανούλης συνεχίσει, θα έχει καθαρά συμπληρωματικό ρόλο στην ομάδα με ελάχιστο χρόνο.

Η απόφαση του Βασίλη Σπανούλη απελευθέρωσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα τόσο στο στήσιμο της ομάδας, όσο κυρίως πνευματικά…

Ο Βασίλης Σπανούλης, είχε κερδίσει εδώ και χρόνια μέσα στα γήπεδα, το δικαίωμα, να αποφασίσει αυτός πότε θα «κρεμάσει» τα παπούτσια του και τη φανέλα του και όλοι κρέμονταν από το στόμα του.

Η απόφασή του απελευθέρωσε τον κόουτς Μπαρτζώκα, διότι πλέον σχεδιάζει την ομάδα χωρίς την παραμικρή σκέψη για το πως θα χειριστεί (αγωνιστικά και ως ρόλο στην ομάδα αλλά και χρόνο συμμετοχής) τον εμβληματικό αρχηγό.

Όπως στα γήπεδα έπαιρνε πολύ συχνά το τελευταίο (το οποίο ενίοτε το μετέτρεπε και σε μεγάλο) σουτ, έτσι και εδώ ο Kill Bill πρόλαβε και τους προέδρους, αλλά και τα σενάρια που ενδεχομένως θα άρχιζαν να παίρνουν μορφή σαπουνόπερας.

Ανακοίνωσε την απόφαση του και απελευθέρωσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα τόσο στο στήσιμο της ομάδας, όσο κυρίως πνευματικά, να μην έχει στο μυαλό του και αυτό το λεπτό θέμα του χειρισμού ενός τόσο μεγάλου παίκτη με τρομερό αθλητισμό εγωϊσμό που θα ήθελε να έχει ρόλο στην ομάδα.

«Είχαμε ένα αρκετά ισορροπημένο ρόστερ, η ομάδα έδειχνε να χρειάζεται έναν πόιντ γκαρντ ακόμα. Έπρεπε όμως για ισορροπία να φέρουμε έναν περιφερειακό αμυντικό που δεν θα παίρνει πολλές μπάλες» είπε τότε, το έκανε τώρα ακριβώς για αυτό που αναφέραμε παραπάνω.

Τι άλλο είχε πει όμως τότε ;

«Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον Βέσελι με τον Έλις. Αν δείτε πόσα χρήματα πήρε ο Έλις, θα τον κρίνετε πιο θετικά. Είμαι ευχαριστημένος με το μπάτζετ που έχουμε, μπορούμε να πάρουμε ποιότητα και να τη βάλουμε στην ομάδα. Πρέπει οι 3-4 που θα έρθουν να έχουν ξαναπαίξει στην Ευρώπη και να ξέρουν το επίπεδο της EuroLeague. Είναι σοκαριστικό πως η Λίγκα εκθέτει τους παίκτες που δεν την γνωρίζουν. Είναι μια ξεχωριστή κατάσταση που πρέπει να τη γνωρίζουν αυτοί που θα έρθουν».

Ούτε ο Μουσταφά Φάλ θα πάρει τα χρήματα του Βέσελι, αλλά αν μη τι άλλο έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στην Ευρωλίγκα από τον Οκτάβιους Ελις, όπως και ο Τόμας Γουόκαπ από τον Ααρον Χάρισον. Αμέσως αμέσως δύο νέοι παίκτες στις ίδιες θέσεις αλλά με…μυρωδιά Ευρωλίγκας. Αλλά και το τελευταίο απόκτημα, ο Ελληνας Τάιλερ Ντόρσεϊ που έκανε εκπαίδευση… ειδικών δυνάμεων στα χέρια ενός μπαρουτοκαπνισμένου προπονητή στην Ευρωλίγκα του Γιάννη Σφαιρόπουλου και μιας ομάδας από τους θρύλους της διοργάνωσης, όπως είναι η Μακάμπι.

Και για το τέλος, φυλάξαμε μια ατάκα που είχε πεί (σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου) από τις πρώτες:

«Για να είμαι ειλικρινής, αν μπορούσα να σταματήσω τον χρόνο θα το έκανα τη στιγμή που χτύπησε ο Παπανικολάου στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε. Θέλω να μιλήσω γι’ αυτόν, όλοι ξέρετε πόσο σημαντικός είναι για εμάς στην άμυνα».

Πλέον, πρώτα ο θεός, εφέτος θα έχει γερό και ως… μεταγραφή (καθώς έλειψε για μεγάλο χρονικό διάστημα) και έναν κομβικό του παίκτη όπως ο Κώστας Παπανικολάου.

Ολα αυτά από μόνα του δεν διασφαλίζουν ότι ο Ολυμπιακός για παράδειγμα θα μπεί στα πλέι οφ, όμως ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει στα χέρια μια ομάδα (συν τον κορμό από πέρυσι αλλά και μια ακόμα – τουλάχιστον – μεταγραφή εφέτος στο 3-4) που του δίνουν τα εχέγγυα να δουλέψει ακόμα πιο αποτελεσματικά (διότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έφαγε ώρες πέρυσι στο γήπεδο).

Από εκεί και πέρα ο Βασίλης Σπανούλης δεν θα υπάρχει στο ρόστερ αλλά παράλληλα θα έχει χαθεί και ένα σπουδαίο αλεξικέραυνο τόσο για τον κόουτς όσο και για τους παίκτες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News