Euroleague: Απολύσεις προπονητών - Κατάλληλο timing ή ανυπομονησία;

EUROKINISSI

Ο πρώτος γύρος δεν έχει συμπληρωθεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και ήδη η πολιτική του… φύγε εσύ, έλα εσύ έχει εφαρμοστεί σε πέντε ομάδες. Ηταν σωστές επιλογές ή αποτέλεσμα βιασύνης; Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης.

Ο προπονητής ζει μια… μποέμ ζωή. Δηλαδή σήμερα βρίσκεται στην ανατολή και αύριο στη δύση για να δουλέψει. Διότι όλα τα συμβόλαια έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη αλήθεια που την γνωρίζουν όλοι οι προπονητές του κόσμου (σε οποιοδήποτε άθλημα). Η φετινή σεζόν στην Ευρωλίγκα μετράει ήδη κάποιες αλλαγές. Μερικές προσθαφαιρέσεις. Για να τα κάνουμε πιο λιανά. Πέρυσι, μετά το πέρας της 14ης αγωνιστικής της διοργάνωσης, υπήρχε μόλις 1 απόλυση. Αυτή του Βλάντιμιρ Γιοβάνοβιτς ο οποίος άντεξε μόλις 7 αγωνιστικές στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα και έπειτα ανέλαβε ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Οι λοιπές ομάδες είχαν διατηρήσει αναλλοίωτες τις τεχνικές ηγεσίες τους.

Πλέον μετά από 14 αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα, υπάρχουν ήδη 5 αλλαγές όσον αφορά τους αρχικούς «τιμονιέρηδες». Θα τα πάμε χρονικά. Πρώτος απολύθηκε ο Σέρτζιο Σκαριόλο. Ο Ιταλός κόουτς αποχαιρέτησε στις 15/9 μετά από διαφωνία με την διοίκηση της Βίρτους και ανέλαβε ο Λούκα Μπάνκι. Προσοχή, είναι η μόνη απόλυση που έγινε λίγο πριν την έναρξη της Ευρωλίγκας, αλλά είναι στη λίστα. Επειτα στις 20/10, πάρθηκε η απόφαση για να αποχωρήσει ο Τι Τζέι Πάρκερ από την Βιλερμπάν μια και δεν υπήρχε βελτίωση στην εικόνα της ομάδας και έτσι τη σκυτάλη πήρε ο κόουτς Ποτσέκο.

Μία ημέρα μετά, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς αποχώρησε από τον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα που προσέλαβε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ώστε να αναβαθμίσει την εικόνα της ομάδας που είχε και έχει υψηλές φιλοδοξίες. Αυτή η εξέλιξη επηρέασε τον πάγκο της Μπασκόνια, διότι στις 30/10 αποχαιρέτησε ο Ζοάν Πεναρόγια τους Βάσκους και ανέλαβε για 4η φορά (!), ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς την ομάδα από την Βιτόρια. Στις 13/12, ο Δημήτρης Ιτούδης έλυσε κοινή συναινέσει τη συνεργασία του με την Φενέρ και την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Στις 14/12 και μετά την ήττα της Ζαλγκίρις από την Παρτιζάν αναπτύχθηκε έντονη φημολογία (;) ότι θα αποχωρήσει ο κόουτς Μακσίβιτς από τον πάγκο της Ζαλγκίρις. Μετά από στήριξη των παικτών του, αποφασίστηκε να μην λυθεί το συμβόλαιο (θα πήγαινε ο Τρινκιέρι), αλλά η παραμονή του είναι με… αστερίσκο.

Πλέον μετά από 14 αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα, υπάρχουν ήδη 5 αλλαγές όσον αφορά τους αρχικούς «τιμονιέρηδες».

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Ηταν σωστές οι αποφάσεις ή βιάστηκαν οι διοικήσεις των ομάδων της Ευρωλίγκας; Προφανώς και η τελική σούμα θα κρίνει, αλλά μια πρώτη εκτίμηση, δείχνει πως ορθά άλλαξαν προπονητές οι διοικήσεις των πέντε ομάδων. Αυτό φαίνεται από την βελτίωση της εικόνας που έχει η Βίρτους που αποτελεί την έκπληξη, η Βιλερμπάν που είναι πιο μαχητική (αλλά δεν παύει να είναι άπειρη), ο Ερυθρός Αστέρας που δείχνει να ζωηρεύει περισσότερο και οι παίκτες έχουν διακριτούς ρόλους, η Μπασκόνια βγάζει περισσότερους αυτοματισμούς στο παρκέ και προβάλλει περισσότερο το ταλέντο της ενώ θα κριθεί τον επόμενο μήνα τι… αέρα θα έχει φέρει ο Σάρας στην τεχνική ηγεσία της Φενέρ. Κάτι επίσης σημαντικό. Οι προαναφερθέντες προπονητές που απολύθηκαν είχαν την περσινή σεζόν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά – όπως φάνηκε – ο κύκλος τους τελείωσε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News