Μπενουά Κοστίλ: Η «κατάρα» των υποβιβασμών

Η Σαλερνιτάνα έπεσε από τη Serie A και η νέα σεζόν θα τη βρει στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Με αυτόν τον υποβιβασμό, θα συνεχιστεί και το αρνητικό σερί του τερματοφύλακα Μπενουά Κοστίλ, ο οποίος μετράει τρεις «πτώσεις» τα τελευταία τρία χρόνια!

«Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα», λέει η παροιμία και στην περίπτωση του Μπενουά Κοστίλ ταιριάζει άψογα.

Ο 36χρονος τερματοφύλακας της Σαλερνιτάνα έχει διανύσει μία αξιόλογη καριέρα, με 606 επίσημα παιχνίδια σε συλλογικό επίπεδο, έχοντας κρατήσει σε 168 περιπτώσεις ανέπαφη την εστία του, με το εν λόγω ποσοστό να ανέρχεται στο 27,6%.

Με τις εμφανίσεις του κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ντιντιέ Ντεσάν και υπήρξε για χρόνια ο τρίτος τερματοφύλακας της εθνικής Γαλλίας, συνήθως πίσω από τους Ούγκο Λορίς και Στιβ Μανταντά, γράφοντας μάλιστα και μία συμμετοχή με το εθνόσημο.

Ολα καλά μέχρι τότε για τον ύψους 1,88μ. γκολκίπερ. Την τελευταία τριετία, όμως, η κατάσταση άλλαξε άρδην. Φαίνεται σαν να τον κυνηγάει κάποια «κατάρα».

Αρχή με Μπορντό

Πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν 2021-22 , ως αρχηγός της Μπορντό, δέχθηκε 58 τέρματα σε 25 εμφανίσεις για το πρωτάθλημα, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ, καθώς δεν κατάφερε να κρατήσει σε κανένα παιχνίδι ανέπαφη την εστία του.

Μάλιστα, στο παιχνίδι με την Μονπελιέ, λίγες αγωνιστικές πριν το οδυνηρό τέλος της σεζόν, ενώ η ομάδα του βρισκόταν με 0-2 πίσω στο σκορ, ο πολύπειρος γκολκίπερ άνοιξε διάλογο με τους φανατικούς οπαδούς της ομάδας και αποδοκιμάστηκε πολύ έντονα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις οπαδών και Κοστίλ ήταν η πολύ άσχημη συμπεριφορά που επέδειξε ο τερματοφύλακας απέναντι στον Βόσνιο συμπαίκτη του, Ανελ Αχμέντχοζιτς, κατά τη διάρκεια του εν λόγω αγώνα.

Η κόντρα με τους οπαδούς συνεχίστηκε και εκτός αγωνιστικού χώρου, όταν με επίσημη τοποθέτηση τους, έκαναν λόγο για ανάρμοστες και επιθετικές προς τους συμπαίκτες του συμπεριφορές στα αποδυτήρια από τον Γάλλο τερματοφύλακα.

Προφανώς, οι «Γιρονδίνοι» υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας στο φινάλε της σεζόν, για πρώτη φορά έπειτα από το μακρινό 1991.

Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ και ο Κοστίλ αποφάσισε να το ελαφρύνει, λύνοντας το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς τη συνεργασία του με τη Μπορντό, αναζητώντας τη νέα του ποδοσφαιρική στέγη.

Συνέχεια με Οσέρ

Η Οσέρ ήταν η επόμενη ομάδα που άνοιξε τις αγκάλες της και τον υποδέχτηκε. Αγωνίστηκε για 19 παιχνίδια με την ομάδα από την κεντρική Γαλλία στη Ligue 1, έχοντας 2 clean sheets (σ.σ. ο διεθνής όρος για την ανέπαφη εστία) και 41 γκολ παθητικό, ήτοι 2,1 ανά αγώνα.

Αποχώρησε κακήν κακώς τον Γενάρη, σε μία προσπάθεια να διαφυλάξει τη φήμη του, καθώς η ομάδα πήγαινε «καρφί» προς τον υποβιβασμό.

Στη θέση του ήρθε ο Ρουμάνος διεθνής τερματοφύλακας, Αντρέι Ράντου, ο οποίος, κατά γενική ομολογία, πραγματοποίησε κλάσης ανώτερες εμφανίσεις από τον προκάτοχό του, μετρώντας 17 εμφανίσεις, 5 clean sheets και 20 γκολ παθητικό, δίχως όμως να καταφέρει να αποσοβήσει τον μοιραίο υποβιβασμό. Το δεύτερο μισό της σεζόν βρήκε τον Κοστίλ στο ρόστερ της Λιλ, χωρίς να «γράψει» κάποια συμμετοχή.

Η λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2022-23 βρήκε την Οσέρ  στην 17η θέση της Ligue 1, η οποία, όπως προαναφέραμε, σήμαινε και τον υποβιβασμό της, με τον Γάλλο τερματοφύλακα να έχει κι αυτός σημαντικό μερίδιο ευθύνης για αυτή την εξέλιξη.

Τρίτωσε το κακό στην Ιταλία

Το συμβόλαιό του με τη Λιλ ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023, όταν η Σαλερνιτάνα τού χτύπησε την πόρτα για να τον κάνει δικό της.

Η ομάδα από τον ιταλικό νότο είχε θέσει ως ξεκάθαρο στόχο από την αρχή της χρονιάς το χτίσιμο ενός αξιόμαχου συνόλου που θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την παραμονή στη Serie A.

Οι μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού και του χειμώνα ήταν προς αυτή τη κατεύθυνση, καθώς ήρθαν γνωστά ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως ο Γκιγιέρμο Οτσόα, ο Ζερόμ Μπόατενγκ αλλά και ο δικός μας, Κωνσταντίνος Μανωλάς.

Παρ’ όλα αυτά η ομάδα δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει χημεία, δεχόμενη γκολ με χαρακτηριστική ευκολία, ενώ ο Κοστίλ αγωνίστηκε σε 15 παιχνίδια, κρατώντας 3 φορές ανέπαφη την εστία του.

Συνολικά στη σεζόν, η Σαλερνιτάνα δέχθηκε 79 γκολ, με τον Γάλλο τερματοφύλακα να μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα του σε 29 περιπτώσεις. Μοιραία, λοιπόν, ήρθε και ο υποβιβασμός, αφού στους τελευταίους 23 αγώνες η συγκομιδή ήταν μόλις 7 βαθμοί.

Ο Μπενουά Κοστίλ, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να κρεμάσει ακόμη τα γάντια του και στα 36 του χρόνια ετοιμάζεται να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Αραγε η «κατάρα» θα τον ακολουθήσει και στην επόμενη ομάδα του…;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News