Αντώνης Καρπετόπουλος: Το αντίο του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ ήταν ο πραγματικός επίλογος του Euro 2024

Η παραίτηση του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ από την θέση του ομοσπονδιακού προπονητή της Αγγλίας είναι ο πραγματικός επίλογος του Εuro2024. Κανείς σ’ αυτό δεν συζητήθηκε περισσότερο από τον Σαουθγκέιτ. Στο τέλος της διοργάνωσης ο Αγγλος ομοσπονδιακός έκρινε ότι ολοκληρώθηκε μαζί του και η παρουσία του στην Εθνική.

Η παραίτηση του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ από την θέση του ομοσπονδιακού προπονητή της Αγγλίας είναι ο πραγματικός επίλογος του Εuro 2024.

Eνδεικτικό του πόσο ο Αγγλος προπονητής προσπάθησε να προστατεύσει τους παίκτες του είναι ότι την Κυριακή άφησε την ομοσπονδία να ανακοινώσει την παράταση του συμβολαίου του. Με αυτό τον τρόπο έδειξε σε όλους τους παίκτες ότι κανείς δεν χρειάζεται να παίξει αυτόν τον τελικό για τον ίδιο, αλλά ότι όλοι έπρεπε να κάνουν κάτι παραπάνω για την χώρα τους και την καριέρα τους. Παραιτήθηκε χθες γυρίζοντας στην Αγγλία και αφού μετά την πρόκριση στον τελικό αντέστρεψε το εναντίον του κλίμα. Ο Σαουθγκέιτ έφυγε χωρίς να επιτρέψει σε κανέναν τελικά να ισχυριστεί ότι τον έδιωξε. Και μπράβο του που έφυγε.

Λεπτομέρειες

Τώρα που ιστορία ολοκληρώθηκε μπορούμε να θυμίσουμε και τις λεπτομέρειες της. Ο Σάουθγκέιτ έλαβε την Εθνική Αγγλίας μετά το Εuro2016. Σε εκείνη την διοργάνωση οι Αγγλοι είχαν αποκλειστεί από τους Ισλανδούς (!). Παράξενο; Καθόλου! Αν δει κανείς τι έχουν κάνει στις μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια, που έχουν το ακριβότερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, ο αποκλεισμός είναι λογική κατάληξη: η συμμετοχή σε δυο τελικούς του Euro είναι εξαίρεση στον κανόνα. Στο Μουντιάλ του 2006 αποκλείστηκαν από την Πορτογαλία στα πέναλτι κι αφού προηγουμένως είχαν φτύσει αίμα με την υπερδύναμη που λέγεται Εκουαδόρ. Στο Εuro2008 δεν πήγαν καν. Στο Μουντιάλ του 2010 με προπονητή τον ακριβότερο τότε ομοσπονδιακό στον κόσμο Φάμπιο Καπέλο έφυγαν από την Νότιο Αφρική έχοντας δεχτεί τέσσερα γκολ από τους Γερμανούς, πράγμα καθόλου παράδοξο αν σκεφτείς ότι είχαν χάσει την πρωτειά στον όμιλο από τους Αμερικάνους. Στο Εuro2012 ο αποκλεισμός στα πέναλτι από την Ιταλία ήταν έως και τιμητικός: η εμφάνισή τους σε εκείνο το ματς ήταν από τις χειρότερες στην ιστορία τους. Στο Μουντιάλ του 2014 στην Βραζιλία τα κατάφεραν ακόμα χειρότερα: τους πέταξε έξω η Κόστα Ρίκα που όπως είχε γράψει η Mirror «εννέα Αγγλοι 9 στους 10 από αυτούς που πάνε γήπεδο δεν ξέρουν που βρίσκεται». Μετά από ένα τέτοιο συναρπαστικό κύκλο αποτελεσμάτων ο αποκλεισμός από την Ισλανδία
το 2016 ήταν ένα λογικό αποτέλεσμα.

Ράμσεϊ

Αυτή την Αγγλία παρέλαβε ο Σάουθγκέιτ και σήμερα που έφυγε, έφυγε έχοντας τα καλύτερα αποτελέσματα από οποιοδήποτε άλλο ομοσπονδιακό προπονητή των Αγγλων από τον καιρό του Σερ Αλφ Ράμσεϊ. Γιατί τον στοχοποίησαν; Οι Αγγλοι δεν είναι τρελοί: ξέρουν ότι η Εθνική τους δεν έχει ούτε σταθερότητα, ούτε αποτελέσματα και πως το να κερδίσει κάτι σπουδαίο είναι δύσκολο. Αν ανέβασαν τον πήχη των απαιτήσεων αυτό οφείλεται προφανώς στα καλά αποτελέσματα των συλλόγων τους και στα καλά αποτελέσματα των Εθνικών ομάδων. Οι σύλλογοι του κερδίζουν χάρη σε ξένους παίκτες και ξένους προπονητές. Τα όσα καλά πετυχαίνουν οι μικρές τους Εθνικές δείχνουν πως δουλεύοντας θα τα καταφέρουν. Αλλά το πράγμα θέλει χρόνο.

Πολλούς

Ο Σαουθγκέιτ έφερε στην ομάδα των Αντρών πολλούς από τους ταλαντούχους μικρούς που στις Εθνικές Undrer19 και Under21 έκαναν σπουδαία πράγματα. Αλλά είναι δύσκολο να περιμένεις από εικοσάχρονος να αλλάξουν την μοίρα μιας εθνικής που τα τελευταία 60 χρόνια δεν κερδίζει τίποτα. Η δουλειά του θα ήταν ευκολότερη αν όσοι έχουν λόγο και απευθύνονται σε οπαδούς μπορούσαν να την εξηγήσουν.
Αλλά ο Σάουθγκέιτ ήταν άτυχος: βρέθηκε στην Εθνική Αγγλίας τον καιρό που το να την ισοπεδώνεις (διασύροντας και τον προπονητή της) μπορεί να σε κάνει πλούσιο.

Στόχος

Το πρόβλημα του Αγγλου ομοσπονδιακού ήταν ότι πολύ σύντομα έγινε εύκολος στόχος από τους κατ επάγγελμα αναλυτές πρώην ποδοσφαιριστές που τον τσάκισαν για να δικαιολογήσουν τα μεγάλα τους συμβόλαια στην τηλεόραση. Η τηλεόραση τον καιρό του Youtube και του Τik Τok θέλει τηλεθεατές και για να τους έχεις πρέπει να ισοπεδώνεις ανθρώπους. Τον δρόμο άνοιξε ο Λίνεκερ που λέγοντας κάποτε τον πόνο του («στο ποδόσφαιρο κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί») πέρασε ως σοφός. Στο Euro2024 έβριζε (κυριολεκτικά καθώς σε ένα pod τους αποκάλεσε «σκατά») τον Σάουθγκέιτ και τον Κέιν φουντώνοντας το τυφλό μίσος των σαλεμένων που πετούσαν στον Σάουθγκέιτ ποτήρια μπύρας. Ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι με χειρότερο τον Γκάρι Νέβιλ που ήταν βοηθός προπονητή όταν το 2016 οι Αγγλοι αποκλείστηκαν από τους Ισλανδούς και οκτώ χρόνια αργότερα έγινε ο τιμητής των πάντων! Μάζι του και Ρόι Κιν, ο Ρίο Φέρντιναντ, ο Ιαν Ράιτ που διέλυσαν τον Σάουγκέιτ χωρίς να έχουν καμία επιτυχία ως προπονητές και χωρίς έχουν κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Αυτοί οι τύποι έκριναν να με απερίγραπτη αυστηρότητα παίκτες και προπονητές όχι γιατί τους έπιασε η αγάπη για την Εθνική, αλλά για να δικαιολογήσουν εξωφρενικές αμοιβές που βασίζονται στην ισοπέδωση.

Βάσεις

Ο Σάουθγκέιτ θα γλυτώσει από όλους τους. Εβαλε τις βάσεις για να κερδίσει κάποια στιγμή κάτι και η Εθνική Αγγλίας. Δούλεψε καλά σε μια χώρα που το να φουσκώνεις τα μυαλά του κόσμου μιλώντας αόριστα για ένα μεγάλο παρελθόν σε κάνει πλούσιο…

Αυτό είναι είδηση

Είναι φανερό ότι ο Παναθηναϊκός στα μεταγραφικά του προσέχει πολύ φέτος. Η απόκτηση του Ινγκανσον δείχνει πως θέλει να αποφύγει κάθε λάθος: μετράει η ουσία των κινήσεων κι όχι η ταχύτητα όπως πέρυσι. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχε πάρει τον Τζούρισιτς, τον Βιλένα και τον Μλαντένοβιτς, φέτος δεν βιάζεται. Η επιλογή του Ισλανδού (και η προσπάθεια απόκτησης του Γιαννούλη) δείχνει ότι βασικό κριτήριο είναι οι παίκτες να μην έχουν πρόβλημα προσαρμογής. Ας το έχουμε στα υπόψιν μας για την συνέχεια…

Φορτούνης

Λέγονται πολλά για τον Φορτούνη. Ας δούμε τι έκανε πέρσι. Στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος ο Φορτούνης είχε έξι γκολ και 7 ασίστ. Δεν είναι εντυπωσιακά νούμερα, αλλά υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο: 5 από αυτά τα 7 γκολ και 5 από τις ασίστ καταγράφονται στον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο έχει ελάχιστα. Στα πλέι οφ δεν σκοράρει, κι έχει δύο ασίστ στα ματς με τον Άρη – το πρώτο έληξε 3-0.

Εχει πάει καλύτερα στην Ευρώπη. Αλλά και εδώ η διαφορά στην απόδοση μεταξύ πρώτου και τελευταίου τετραμήνου είναι μεγάλη. Στο Europa League, στο οποίο εμφανίσεις του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο, έχει 3 γκολ και 7 ασίστ σε 10 ματς. Στο UEFA Conference League η προσφορά του πέφτει. Σκοράρει στο εντός έδρας ματς με την Φενέρ και στο εκτός με την Μακάμπι τελ Αβίβ. Υπάρχουν και δύο ακόμα στοιχεία άξια αναφοράς. O Ολυμπιακός πέρσι σε 10 παιχνίδια που έδωσε χωρίς το Φορτούνη στο πρωτάθλημα είχε μία ισοπαλία με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι) και εννέα νίκες. Από την άλλη σε δύο
ντέρμπι που αυτός δεν ξεκίνησε βασικός (με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη και τον ΠΑΟΚ στην
Τούμπα για τα play off) ο Oλυμπιακός έχασε εύκολα.

Αυτή είναι η περσινή χρονιά του Φορτούνη. Αξίζουν αυτά που έκανε 2,5 εκατομμύρια ευρώ το
χρόνο που ο Ολυμπιακός του πρόσφερε; Συγνώμη αλλά πολύ αμφιβάλλω. Ο Φορτούνης ήθελε να πάρει στο τελευταίο συμβόλαιο της καριέρας του τα χρήματα που έχασε εξαιτίας τραυματισμών στο
προηγούμενο. Αλλά η περσινή του απόδοση δεν δικαιολογεί ένα μεγάλο συμβόλαιο: γι’ αυτό δεν βρέθηκε και καμιά ευρωπαϊκή ομάδα για να του το δώσει. Αν βρει τα 3 εκατομμύρια στην Σαουδική Αραβία μπράβο του. Αν ο Ολυμπιακός τον αντικαταστήσει με ένα παίκτη που θα πληρωθεί με 2,5 εκατ το χρόνο γιατί το αξίζει, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν αποκτηθεί κάποιος χειρότερος η γκρίνια θα χτυπήσει κόκκινο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News