ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Ο Ντίνος Μήτογλου δεν είναι Βασίλης Σπανούλης

Ο Γιάννης Λαμπίρης γράφει για την επιλογή του Ντίνου Μήτογλου να αφήσει την Ελλάδα και την κόντρα Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Την ώρα που θα ολοκληρωνόταν το συμβόλαιο του Ντίνου Μήτογλου με τον Παναθηναϊκό ήταν δεδομένο ότι θα γινόταν ένας μικρός χαμός με τους ενδιαφερόμενους καθώς εκτός από τις προτάσεις του εξωτερικού παραμόνευε και ο Ολυμπιακός.

Όμως ο διεθνής φόργουορντ του τριφυλλιού είχε πάρει την απόφασή του από πολύ νωρίς. Όχι για το σε ποια ομάδα θα συνεχίσει την καριέρα του ή για το αν θα δεχόταν την πρόταση ανανέωσης του Παναθηναϊκού (που παρεμπιπτόντως θα έπρεπε να την είχε κάνει πριν κάνα χρόνο).

Αλλά για το γεγονός ότι δεν θα πήγαινε με τίποτα στον Ολυμπιακό!

«Φίλε ξέχασέ το δεν πρόκειται να υπογράψω με τίποτε στον Ολυμπιακό» απάντησε ξεκάθαρα σε κάποιον που τον ρώτησε τις μέρες που ήταν με την εθνική ομάδα για το τουρνουά Ακρόπολις, πριν αρχίσουν οι αγώνες.

Η απόφασή του δεν είχε να κάνει με την πρόταση. Η οποία πάντως δεν έγινε ποτέ επίσημα γνωστή, αν και οι πληροφορίες έλεγαν ότι με το που θα έβγαινε ο παίκτης ελεύθερος στην αγορά οι Ερυθρόλευκοι ήταν διατεθειμένοι να του προσφέρουν τριετές συμβόλαιο με το γνωστό τρόπο πλέον του 2+1 και με ετήσιες αποδοχές άνω του εκατομμυρίου, στο 1.2 το χρόνο !

Αν μη τι άλλο ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια που θα είχαν δώσει οι Πειραιώτες στην ιστορία τους για Έλληνα παίκτη.

Όμως ο Ντίνος (Μήτογλου) δεν είναι Βασίλης (Σπανούλης) και απλά δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία να πάει από τον έναν «αιώνιο» στον άλλο.

Θέλει (και) κότσια αλλά και γερά νεύρα για να πάρεις μια τέτοια απόφαση και να είσαι έτοιμος να ακούσεις τα πάντα (περί…προδοσίας, λάθος εκτίμησης και αρκετά άλλα) και να ζεις μια “κόλαση” κάθε φορά που παίζεις απέναντι στην πρώην ομάδα σου με ύβρεις για 40 λεπτά και βάλε για όλη σου την οικογένεια.

Όταν ο Βασίλης Σπανούλης αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση των αδελφών Αγγελόπουλων και μάλιστα ανακοινώθηκε καλή ώρα όπως τώρα σε εποχή που διεξαγόταν μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση (στο ημίχρονο του τελικού του Μουντιάλ του 2010 μεταξύ Ισπανίας και Ολλανδίας) έφευγε από τους Πράσινους στα ντουζένια του.

Ήταν mvp  – και πρωταθλητής Ευρώπης – του δυσκολότερου φάιναλ φορ στην ιστορία της Ευρωλίγκας (Βερολίνο 2009) έχοντας ξεχωρίσει και αναδειχθεί κορυφαίος στην ομάδα του και στη διοργάνωση μεταξύ δύο τεράστιων παικτών του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Και όμως το έλεγε η καρδιά του και ο (τεράστιος) αθλητικός εγωϊσμός του θέλοντας να αποδείξει πρώτα απ’ όλα στον εαυτό του ότι μπορεί να το κάνει με επιτυχία. Ηθελε να πάει στον “αιώνιο” αντίπαλο και να τον κάνει πρώτο.

Αλλαξε την ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού και εν μέρει και του ελληνικού μπάσκετ έστω και αν άκουσε τα εξ’ αμάξης για τον ίδιο και την οικογένειά του όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού αλλά ακόμα και από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλό στο περίφημο ντέρμπι όπου είχε κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση με τα αυτιά του (του στυλ “Δεν σας ακούω”) μετά από ένα μεγάλο καλάθι.

Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν ηλίου φαεινότερο ότι προτιμούσε (και) την ηρεμία του εκτός από τα χρήματα που θα έβρισκε και στον Ολυμπιακό

Όμως η απόφασή του ήταν συνειδητοποιημένη και την είχε ζυγίσει 101%.

Ο Ντίνος Μήτογλου αντίθετα ήταν ηλίου φαεινότερο ότι προτιμούσε (και) την ηρεμία του εκτός από τα χρήματα (που θα τα έβρισκε στον Ολυμπιακό) ενώ στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα προσφέροντας και τα τρία συστατικά (αγωνιστική πρόκληση, χρήματα και ησυχία) απλόχερα για έναν παίκτη.

Αρκεί κανείς μόνο τον τελευταίο χρόνο να διαβάσει τις συνεντεύξεις των γενικών διευθυντών της Αρμάνι Μιλάνο (Χρήστος Σταυρόπουλος) και της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Μάνος Παπαδόπουλος) για να καταλάβει πως είναι η ζωή μακριά από την «τοξικότητα» της αντιπαράθεσης των «αιωνίων» στο παρκέ αλλά και εκτός αυτού.

Το ότι ο Ολυμπιακός ενδιαφερόταν για τον συγκεκριμένο παίκτη ήταν δεδομένο, καθώς τον είχε διεκδικήσει υπό τη μορφή ενδιαφέροντος και το 2017 όταν ο παίκτης πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το Wake Forest ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση των σπουδών του προκειμένου να φορέσει την πράσινη φανέλα και να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Τσάβι Πασκουάλ.

Όπως είχε πει τότε σε μια συνέντευξή του τον κέρδισε η επιμονή των Πρασίνων και το πρότζεκτ του Ισπανού τεχνικού.

Τέσσερα χρόνια μετά αποφασίζει να φύγει και από τους πρωταθλητές (οι οποίοι προσπάθησαν να «ματσάρουν» την προσφορά της Αρμάνι) καθώς θέλει να κάνει το βήμα του εξωτερικού και να αφήσει πίσω του τα ντέρμπι «αιωνίων» σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο έστω και αν την τελευταία διετία είναι μόλις δύο το χρόνο και αυτά στην Ευρωλίγκα όπου το περιβάλλον πάντα είναι πιο πολιτισμένο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News