ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: 9+1 πράγματα που μάθαμε από τη θητεία του Φαν τ’ Σιπ στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας

Τι πρόσφερε ο αμφιλεγόμενος προπονητής, τι αφήνει πίσω και τι θέλουμε να ξεχάσουμε

Το φινάλε ήταν αναμενόμενο. Είχε και μια θεατράλε δόση από τον Φαν τ’ Σιπ γιατί δεν μπορεί, όλο και κάτι θα είχε ακούσει πως δεν επρόκειτο να συνεχίσει στο τιμόνι της εθνικής Ελλάδας. Απλά, προτίμησε να φύγει προτού τον διώξουν, αν και αυτό δεν είναι τούτη τη στιγμή το ζητούμενο. Να δούμε 9+1 σημεία που μένουν στη μνήμη από το διάρκειας 2,5 ετών πέρασμα του Ολλανδού από τα μέρη μας;

1. Θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει ως προπονητική –φωτοβολίδα. Όπως με… φωτοβολίδες έμοιαζαν κάποια από τα αποτελέσματά του όλο αυτό το διάστημα. Το 2-1 επί της Βοσνίας στην αρχή (15/10/19) ισοδυναμούσε με συστατική επιστολή που έκανε πολλούς να χαμογελάσουν βγάζοντας αισιοδοξία. Αρκετούς μήνες αργότερα ήρθαν το 1-1 με την Ισπανία εκτός έδρας, το 1-1 με το Βέλγιο σε φιλικό μακριά από το ΟΑΚΑ, αλλά και το 2-1 επί της Σουηδίας στο Μαρούσι. Που όμως όλα αυτά ήταν μεν καλά, ωστόσο δεν έφταναν…

2. Στον αντίποδα, κρύο ντους ήταν ορισμένα στραπάτσα με τον Φαν τ’ Σιπ στο τιμόνι. Όταν δεν νικάς δύο φορές το Κόσοβο στο σπίτι σου, μια ομάδα που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στον χάρτη, ή όταν αποτυγχάνεις να κεφαλαιοποιήσεις την επιτυχία με τους Φούρια Ρόχα και φέρνεις ισοπαλία (1-1) με τη Γεωργία εντός, προσγειώνεσαι απότομα και κόβονται τα φτερά σου.

3. Αν ένας παίκτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «παιδί του Ολλανδού», αναμφίβολα είναι ο Τάσος Μπακασέτας. Προσοχή, όμως: όχι πως δεν το άξιζε ο αριστεροπόδαρος χαφ. Απλά ο τεχνικός τον πίστεψε, τον εξέλιξε, του έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού τονώνοντας την αυτοπεποίθησή του και άρχιζε την ομάδα από αυτόν! Με συνέπεια να κάνει σερί συμμετοχών και να έχει ανεβάσει το προφίλ του ο «Μπάκα»,  εντός και εκτός Ελλάδας.

4. Φυσικά, υπήρχαν και άλλοι ευνοημένοι από την παρουσία του Φαν τ’ Σιπ. Είναι το δίδυμο των …Ολλανδών, ο Χατζηδιάκος και ο Παυλίδης. Δεν τους γνώριζε σχεδόν κανείς. Τους μάθαμε από τις κλήσεις του προπονητή. Ο μεν πρώτος συνεπής αμυντικός χωρίς κάτι το πολύ σπέσιαλ όμως πέραν της μαχητικότητας και της συνέπειας, ο δεύτερος ένα καλό φορ δίχως αυτό που συνήθως λέμε «έφεση στο εύκολο γκολ». Ηρθαν, έπαιξαν και τελικά έμειναν.

5. Αντίθετα, τρεις που σταδιακά είδαν να τους κλείνει την πόρτα της εθνικής ομάδας ο Φαν τ’ Σιπ, δεν μπορεί να ειπωθεί πως στερούνται ταλέντου. Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σιόβας. Ολοι τους παίκτες με υψηλή κλάση και δυνατότητες. Και εδώ έρχεται άμεσα η ερώτηση: δεν θα μπορούσε να βρεθεί φόρμουλα ώστε να βοηθήσουν, ένας ή περισσότεροι, προκειμένου να βελτιωθούν οι άγουροι που βρέθηκαν ξαφνικά στα μετόπισθεν και με βάρος στις πλάτες που ίσως δεν γινόταν να αντέξουν;  Όχι πως δεν είχαν ταλέντο, η εμπειρία τους έλειψε και η σωστή καθοδόγηση.

6. Ουδέποτε βρήκε ο προπονητής λύση στο μείζον θέμα του δεξιού μπακ. Ο Μπακάκης με τα γνωστά πάνω κάτω στην απόδοσή του και με τα καλά χρόνια πίσω του. Ο Μαυρίας, απλά ένα πείραμα και τίποτα παραπάνω. Ο Ρότα, δεν μπορεί να θεωρηθεί έτοιμος για την εθνική ακόμη και από τους πλέον πιστούς φίλους του. Ο Χατζηδιάκος δεν είναι ακραίος με το σύνολο των στοιχείων για τη θέση. Ο δε Ανδρούτσος, παίκτης που πήρε τη θέση εσχάτως, μοιάζει ο υπέρτερος όλων, θέλει όμως ένα κλικ παραπάνω για να θεωρηθεί «βασικός και αναντικατάστατος».

7. Σε ένα μπαράζ κλήσεων, πέρασαν πολλοί την πόρτα της ομάδας. Αντίθετος με τη φιλοσοφία  του Ρεχάγκελ που ζητούσε ένα κλειστό κλαμπ, ο Ολλανδός λειτούργησε στη  λογική των… ανοιχτών θυρών. Κάπως έτσι προέκυψε  ο Γιακουμάκης επειδή έβαζε γκολ στην Ολλανδία αλλά τελικά δεν έπεισε,  ή ο Μήτογλου με τα μόλις τρία παιχνίδια με τη φανέλα της ΑΕΚ. Υπήρχαν όμως και παίκτες- κέρδη όπως είναι ο Βρουσάι, ο Μαυροπάνος, ο Δουβίκας.

8. Εχοντας κόψει τους ποδοσφαιριστές με παραστάσεις υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό και αναφορικά με την άμυνα, ο κόουτς επέλεξε να πορευτεί με αριστεροπόδαρο στην άμυνα. Αρχικά με τον Σταφυλίδη, μετά τον Τζαβέλα. Δεν είναι σούπερ αυτό που δίνουν, αλλά ο δεύτερος από κάποιες άλλες λύσεις μοιάζει να προσφέρει παραπάνω ασφάλεια.

9. Πολλές φορές ο Φαν τ’ Σιπ απαξίωσε με δηλώσεις του συλλήβδην τους Ελληνες ποδοσφαιριστές. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αγωνίζονται περισσότεροι στις ομάδες. Δεν στάθηκε όμως στο γεγονός πως πολλοί παίζουν στο εξωτερικό, άρα το ταλέντο δεν τους λείπει. Και εν τέλει, από αυτή τη δεξαμενή όφειλε να βρει παίκτες, να τους βελτιώσει και να τους κάνει ατρόμητους!

10. Στα κρίσιμα ραντεβού δεν τον λες και επιτυχημένο. Μάλλον σε τοίχο έπεφτε ο προπονητής. Κρίμα. Γιατί λειτουργούσε πάντα υπό πίεση, λες και θόλωνε όταν καλείτο να εξασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Η ήττα στη Σουηδία, η αδυναμία να πάρουμε κάτι από το πρόσφατο ματς με την Ισπανία στην Καλογρέζα και το 1-1 απέναντι στο Κόσοβο, επίσης εντός, όλα σε ραντεβού του φθινοπώρου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής. Ένα φινάλε επίσημων αγώνων χωρίς λάμψη. Μένει πλέον να φανεί ποιος θα είναι ο διάδοχός του Τζον Φαν τ’ Σιπ…

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News