Formula 1: Ιστορικός Φερστάπεν κέρδισε και στο Μεξικό και ξεπέρασε Σουμάχερ και Φέτελ

AMNA

Ο Μαξ Φερστάπεν συνεχίζει να κερδίζει και να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με τη νίκη του στο Μεξικό έγινε ο πρώτος που φτάνει τις 14 νίκες σε μια σεζόν και ξεπέρασε το ρεκόρ των Σουμάχερ και Φέτελ. Μαζί του στο βάθρο Χάμιλτον και Πέρεζ.

Ο Μαξ Φερστάπεν δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα από τον δεύτερο Λιούις Χάμιλτον και κατάφερε να πανηγυρίσει μια ιστορική νίκη. Ο Ολλανδός (δις) Παγκόσμιος Πρωταθλητής κατέρριψε άλλο ένα σπουδαίο ρεκόρ καθώς έγινε ο πρώτος που έφτασε τις 14 νίκες σε μια αγωνιστική σεζόν, ξεπερνώντας τις 13 των Σουμάχερ και Φέτελ.

Από το βάθρο του Μεξικανικού Γκραν Πρι δεν θα γινόταν να λείπει ο τοπικός ήρωας, Σέρχιο Πέρεζ ο οποίος κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Τζορτζ Ράσελ με τον Βρετανό της Μερσέντες να τερματίζει τέταρτος. Εκτός ρυθμού οι δύο Φεράρι με Σάινθ και Λεκλέρ σε πέμπτη και έκτη θέση. Εντυπωσιακός Ρικιάρντο best of the rest και στην έβδομη θέση.

Καθαρή εκκίνηση, έμεινε μπροστά ο Φερστάπεν, χαμένος ο Ράσελ

Τα κόκκινα φώτα έσβησαν και ο Μαξ Φερστάπεν, εκμεταλλευόμενος την διαφορά των γομών (είχε μαλακή σε αντίθεση με τη μέση των Ράσελ και Χάμιλτον) δεν απειλήθηκε από τις δύο Μερσέντες που ακολουθούσαν πίσω του, οι οποίες μονομάχησαν μεταξύ τους με τον Χάμιλτον να περνά τον ομόσταβλό του. Εξαιτίας αυτής της μάχης ο Ράσελ έχασε και άλλη μια θέση από τον Πέρεζ πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος τομέας της πίστας.

Πιο πίσω οι δύο Φεράρι μονομάχησαν μεταξύ τους για την πέμπτη θέση με τον Σάινθ να μην αφήνει τον Λεκλέρ να περάσει ενώ στην έβδομη θέση (ή αλλιώς best of the rest) είχε ανέβει ο Φερνάντο Αλόνσο με τον Βάλτερι Μπότας να πέφτει όγδοος. Τις περισσότερες θέσεις στην εκκίνηση κέρδισε ο Λανς Στρολ ο οποίος από το τέλος του grid είχε φτάσει 15ος.

Η Ρεντ Μπουλ δεν είχε να ανταγωνιστεί τις στρατηγικές της Φεράρι, αλλά της Μερσέντες

Ο Μαξ Φερστάπεν δεν μπορούσε να ανοίξει διαφορά από τον Λιούις Χάμιλτον, με τον Βρετανό να μένει συνεχώς σε απόσταση μάξιμουν δύο δευτερολέπτων, έχοντας μάλιστα τη μέση γόμα σε αντίθεση με τη μαλακή του Φερστάπεν. Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση και μεταξύ Πέρεζ και Ράσελ στη μάχη της τρίτης θέσης. Οι μάχες της στρατηγικής αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τη Ρεντ Μπουλ απειλούσε η Μερσέντες και όχι η Φεράρι. Σε αυτό τον αγώνα η Φεράρι είχε θυσιάσει το αποτέλεσμα για την αξιοπιστία του κινητήρα και ήταν εμφανώς εκτός διεκδίκησης κάποιου αποτελέσματος.

Στον 24ο γύρο ο πρώτος από τους πρωτοπόρους που προχώρησε σε αλλαγή ελαστικών ήταν ο Σέρχιο Πέρεζ, με την ομάδα του να καθυστερεί ελαφρώς στο πιτ στοπ και να τον βγάζει πίσω και από τον Λεκλέρ. Δυο γύρους αργότερα ακολούθησε και ο πρωτοπόρος Φερστάπεν, ο οποίος είχε χτίσει τέτοια διαφορά από τον πέμπτο Σάινθ που βρέθηκε μπροστά του μετά το πιτ στοπ. Στη Μερσέντες κράτησαν και τους δύο πιλότους τους εντός πίστας, κάτι που τους έδινε τη δυνατότητα η επιλογή της μέσης γόμας.

Στον 30ο γύρο η Μερσέντες κάλεσε για αλλαγή ελαστικών τον Λιούις Χάμιλτον με την επιλογή της να είναι η σκληρή γόμα, προσδοκώντας ξεκάθαρα σε στρατηγική ενός πιτ στοπ. Φερστάπεν και Πέρεζ είχαν περάσει από τη μαλακή στη μέση και στη Μερσέντες δεν υπολόγιζαν ότι θα φτάσουν στο τέλος. Οι διαφορετικές στρατηγικές πάντως δεν σταμάτησαν εκεί με τον Ράσελ να ζητά να επεκτείνει το stint του, ζητώντας στην ομάδα του να σκεφτεί την επιλογή του ενός πιτ στοπ αλλά με αλλαγή σε μαλακή γόμα. Η ομάδα του, όμως, δεν τον άκουσε και του έβαλε στον 35ο γύρο τη σκληρή γόμα.

Νικήτρια της στρατηγικής η Ρεντ Μπουλ, νικητής του αγώνα ο Φερστάπεν

Ήταν δεδομένο ότι η στρατηγική της Μερσέντες έγινε είτε με σκοπό να μείνουν Χάμιλτον και Ράσελ μπροστά υπολογίζοντας σε δεύτερο πιτ στοπ των δύο Ρεντ Μπουλ, είτε με σκοπό να έχουν πολύ πιο φρέσκα ελαστικά στο τέλος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ίσως αυτό να συνέβαινε. Παρ’ όλα αυτά, λίγο οι ζεστές και διαφορετικές συνθήκες της πίστας του Μεξικό και λίγο η… δαιμονιώδης κατάσταση της Ρεντ Μπουλ και του Φερστάπεν δεν επιβεβαίωσαν κανένα σενάριο.

Η μέση γόμα άντεξε για αρκετούς γύρους, ο Φερστάπεν άνοιξε μια μεγάλη διαφορά ασφαλείας από τον Χάμιλτον και δεν απειλήθηκε καθόλου στο δεύτερο stint των δύο. Αντίστοιχη εικόνα και στη μάχη της τρίτης θέσης. Ο Πέρεζ μπορεί να μην κατάφερε να απειλήσει τον Βρετανό για το πολυπόθητο 1-2 αλλά δεν απειλήθηκε από τον Ράσελ και βρέθηκε σε άλλο ένα βάθρο στον εντός έδρας αγώνα του.

Αναλυτικά η κατάταξη:

1. Φερστάπεν
2. Χάμιλτον
3. Πέρεζ
4. Ράσελ
5. Σάινθ
6. Λεκλέρ
7. Ρικιάρντο
8. Οκόν
9. Νόρις
10. Μπότας
11. Γκασλί
12. Άλμπον
13. Ζου
14. Φέτελ
15. Στρολ
16. Μ. Σουμάχερ
17. Μάγκνουσεν
18. Λατίφι
Δεν τερμάτισαν Αλόνσο και Τσουνόντα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News