FORMULA 1: Ο λόγος που αποδοκιμάστηκε ο Χάμιλτον στη Βουδαπέστη
Μετά την ολοκλήρωση των κατατακτήριων δοκιμών και αφού ο Χάμιλτον είχε πάρει την 101η Pole position ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες από το κοινό στη Βουδαπέστη. Αυτό το χουμε ξαναζήσει και με τον Βρετανό αλλά και στο παρελθόν. Την Κυριακή στον αγώνα ο Χάμιλτον δεν νίκησε κι όμως και πάλι αποδοκιμάστηκε. Έχετε αμφιβολία ότι δεν είναι για αγωνιστικούς λόγους;
Πριν από 8 χρόνια όταν ο Σεμπάστιαν Φέτελ ολοκλήρωνε την 4η σερί χρονιά απόλυτης κυριαρχίας του στη Formula 1 έκανε την εμφάνισή του ένα φαινόμενο που δεν είχε ζήσει το σπορ σε τέτοιο μέγεθος. Την ώρα που ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών ένας αθλητής, να ακούγονται μαζικές αποδοκιμασίες από το κοινό. Ομολογώ ότι όταν το πρωτακούσαμε άργησα να πιστέψω ότι ήταν αποδοκιμασία και πίστευα ότι το μπέρδευα με χειροκροτήματα. Κι όμως ήταν η πρώτη φορά εκείνη τη σεζόν που κάποιοι οπαδοί της Formula 1 θέλησαν να… ποδοσφαιροποιήσουν με την κακή έννοια το σπορ. Το τι κακό έκανε ο Φέτελ; Κέρδιζε με μονοθέσιο που δεν ήταν κόκκινο. Όποτε κι αν ρωτήθηκε για τις αποδοκιμασίες έδινε την ίδια απάντηση και είχε δίκιο. “Βλέπετε ότι στις εξέδρες υπάρχουν μόνο κόκκινα μπλουζάκια και καπέλα. Με αποδοκιμάζουν όχι γιατί με μισούν αλλά γιατί δεν οδηγώ για την ομάδα τους. Κίνητρο μου δίνουν οι αποδοκιμασίες.” Αυτός ήταν ο τρόπος που το διαχειριζόταν και δεν ήταν κρυφό ότι ο Φέτελ… κρυφοκοίταζε μία θέση στη Ferrari από τη μέρα που αποφάσισε να ακολουθήσει τα… χνάρια του ινδάλματός του, Μίχαελ Σουμάχερ.
Τα όσα πρωτοείδαμε το 2013 στη Μόντσα, τη Σιγκαπούρη και όχι μόνο, ήταν μία οπαδική… τρέλα έξω από τη Formula 1, όμως είχε αθλητική εξήγηση. Προσέξτε εξήγηση και όχι φυσικά δικαιολογία. Είναι απαράδεκτο και μόνο ως σκέψη να πηγαίνεις κάτω από το βάθρο των νικητών, να βλέπεις έναν αθλητή να έχει χάσει 4 κιλά μετά από την υπερπροσπάθεια 2 ωρών για να νικήσει τον αγώνα κι εσύ να τον αποδοκιμάζεις είτε γιατί δεν φοράει το χρώμα της αγαπημένης σου ομάδας, είτε γιατί βαρέθηκες να τον βλέπεις να κερδίζει. Έχεις κάθε δικαίωμα να μην τον βλέπεις, να μην πληρώνεις να πας στην πίστα αν αυτό δεν σε ικανοποιεί αλλά και αυτός έχει δικαίωμα να κερδίζει επειδή είναι ο καλύτερος εκείνη την ημέρα. Δεν σου αρέσει που ήταν ο καλύτερος για μια τετραετία ο Φέτελ; Δεν σου αρέσει που ήταν καλύτερος ο Χάμιλτον το 2008, το 2014, 2015 και από το 2017 μέχρι σήμερα; Τότε δεν σου αρέσει η Formula 1.
Αυτά μπορούμε να τα συζητάμε χρόνια, να διαφωνούμε και να μπαίνουμε σε αθλητικές συγκρίσεις χωρίς να μπορούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλον, όμως η αφορμή για το συγκεκριμένο κείμενο ήταν οι αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του Χάμιλτον, όχι γενικά, αλλά στη Βουδαπέστη. Γνωρίζουμε ότι ο Χάμιλτον εκτός από πιστούς οπαδούς έχει και πιστούς haters. Για να πούμε την αλήθεια όλοι οι μεγάλοι αθλητές αυτό βίωσαν στην καριέρα τους. Και για να μην πάμε μακριά, αυτή ήταν η ιστορία της ζωής του Μίχαελ Σουμάχερ. Μην κοιτάτε που το δραματικό ατύχημα στο Μέριμπελ τον έχει κάνει συμπαθή και σε αυτούς που ξύπναγαν βρίζοντάς τον, ο Σούμι είδικά πριν φορέσει τα κόκκινα, είχε περισσότερους haters από οπαδούς. Έτσι και ο Βρετανός της Mercedes έχει πολλούς που είτε γιατί τον θεωρούν “λίγο” ως πιλότο, είτε γιατί δεν φοράει τα κόκκινα, είτε γιατί είναι τυχερός, είτε γιατί κερδίζει μόνο με το καλύτερο μονοθέσιο, τον μισούν και δεν χαίρονται όταν τον βλέπουν στο βάθρο. Όταν το Σάββατο νίκησε στις κατατακτήριες δοκιμές με εμφατικό τρόπο, ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες και όλοι θα σκεφτήκαμε, απογοητευμένοι οπαδοί της Ferrari που βλέπουν στο πρόσωπο του Χάμιλτον την αιτία για το ότι δεν παίρνει ο Λεκλέρκ την pole position (λεπτομέρεια ότι ήταν άλλοι 5 πιλότοι πιο γρήγοροι από το ταχύτερο κόκκινο μονοθέσιο).
Φτάσαμε όμως στην Κυριακή και καταλάβαμε όλοι ότι το… κακό που είχε κάνει αυτή τη φορά ο Χάμιλτον ήταν να φωνάξει στους Ούγγρους να μην ψηφίσουν έναν ρατσιστικό νόμο. Γι αυτό αποδοκιμάστηκε και όχι γιατί νίκησε. Δεν νίκησε αυτή τη φορά. Και ούτε γιατί ήταν τυχερός αφού ο Φέτελ βρέθηκε με λιγότερο καύσιμο και ακυρώθηκε. Δεν το ήξεραν όταν τον αποδοκίμασαν. Και αν δεν θυμάστε τι είχε δηλώσει ο Χάμιλτον φτάνοντας στη Βουδαπέστη:
“Πριν τον αγώνα του Σαββατοκύριακου θέλω να δηλώσω τη συμπαράσταση μου στη LGBTQ+ κοινότητα. Είναι απαράδεκτο και πράξη δειλίας άνθρωποι που έχουν εξουσία να προτείνουν έναν τέτοιο νόμο. Σε όλους αξίζει η ελευθερία της επιλογής σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Ελπίζω ο λαός της Ουγγαρίας να ψηφίσει κατά αυτού του νόμου και να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως χρώματος, πολιτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικών προτιμήσεων. Παρακαλώ την Ουγγαρία να δείξει την αγάπη της σε αυτούς τους ανθρώπους, καθώς η αγάπη στο τέλος πάντα νικάει.”
Και για να έχετε ολοκληρωμένο το παζλ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός θέλει να περάσει νόμο για την… προστασία των παιδιών από τους γκέι. Θέλει μάλιστα να τον περάσει μέσω δημοψηφίσματος με ερωτήματα που εξισώνουν την ομοφυλοφιλία με παιδοφιλία. Μάλιστα μέσω Facebook μας ενημέρωσε ο Όρμπαν ότι: “Οι ΛΟΑΤΚΙ πηγαίνουν στα σχολεία και κάνουν σεμινάρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και θέλουν να το κάνουν και στην Ουγγαρία.” Σε αυτά αντέδρασε ο Χάμιλτον. Και γι αυτό το λόγο οι Ούγγροι τον αποδοκίμασαν.
Κι εσύ που τον θεωρείς τυχερό, ανίκανο να έχει 7 παγκόσμιους τίτλους, μπορείς για μία φορά να είσαι με τον Χάμιλτον και όχι με τον ρατσιστή οπαδό που θεώρησε ότι μπορεί μέσω της Formula 1 να στείλει το ομοφοβικό μήνυμα.