FORMULA1: Ο πιτσιρικάς Χάμιλτον, ο μπόμπιρας Φερστάπεν

Ο ένας με όνομα Ολυμπιονίκη, ο άλλος γεννήθηκε οδηγός. Οι… ρίζες των δύο πρωταγωνιστών της Formula1, λίγες ώρες πριν από την τελική μάχη του Λιούις Χάμιλτον με τον Μαξ Φερστάπεν.

Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο μπροστά σίγουρα θα φτάναμε στη στιγμή που θα πέσει η καρό σημαία στο Grand Prix του Άμπου Ντάμπι. Τότε θα μαθαίναμε ποιος είναι το αφεντικό της Formula 1 και ο μεγάλος νικητής στη μάχη του Λούις Χάμιλτον με τον Μαξ Φερστάπεν ή του Μαξ Φερστάπεν με τον Λιούις Χάμιλτον αν προτιμάτε.

Προφανώς και είναι αδύνατο να καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Ίσως έχουμε περισσότερες πιθανότητες αν προσπαθήσουμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Μεταφορικά φυσικά και όχι κυριολεκτικά. Να πάμε εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα για τους δύο μονομάχους.

Το όνομα του Καρλ Λιούις

Ας αρχίσουμε από τον μεγάλο της παρέας, τον Lewis Carl Davidson Hamilton. Γεννήθηκε στο Στίβενεϊτζ, μια πόλη περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου, στις 7 Ιανουαρίου του 1985. Πήρε το όνομά του από τον Καρλ Λιούις, τον Αμερικανό ολυμπιονίκη του στίβου. Ο πατέρας του είναι μαύρος, η μητέρα του λευκή. Χώρισαν όταν ο Λιούις ήταν μόλις 2 ετών.
Με ρίζες από τη Γρενάδα, στην Καραϊβική θάλασσα , ήταν ο πρώτος έγχρωμος οδηγός της Formula 1.

Σε αγώνες τηλεκατευθυνόμενων

Για πρώτη φορά έπιασε τιμόνι στα χέρια του πολύ μικρός. Επρόκειτο όμως για ένα διαφορετικό τιμόνι καθώς πήρε μέρος σε αγώνες τηλεκατευθυνόμενων. Ήταν εξαιρετικός και στα 6 του έκανε το επόμενο βήμα και πήρε μέρος σε αγώνες καρτ.

Η πρώτη επαφή

Σε ηλικία 10 ετών πλησίασε το διευθυντή της McLaren, Ρον Ντένις και του είπε ότι ήθελε να αγωνιστεί για εκείνον μία ημέρα. Τρία χρόνια μετά υπέγραψε συμβόλαιο με τη Μακλάρεν και τη Mercedes-Benz, στo πλαίσιo ενός προγράμματος για νεαρούς οδηγούς. Το 2007 έγινε οδηγός για τη Μακλάρεν, έπειτα από τις νίκες του στα βρετανικά πρωταθλήματα της Φόρμουλα Ρενό, στη Φόρμουλα 3 και στο GP2. Έκανε σπουδές στο καθολικό σχολείο Τζον Χένρι Νιούμαν, της γενέτειράς του. Είναι και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, έχοντας δηλώσει ότι αν δεν ήταν πιλότος της Φ1, θα γινόταν ποδοσφαιριστής ή παίκτης του κρίκετ.

Ζωή στην Ελβετία

Στις 29 Οκτωβρίου του 2007 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζήσει στην Ελβετία, μακριά από το κυνήγι των ΜΜΕ που έχει στη Βρετανία. Ως αιτία για την απόφασή του αυτή ανέφερε πάντως και τη φορολογία. Στις 18 Δεκεμβρίου του 2007 του αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης στη Γαλλία για έναν μήνα έπειτα από τη σύλληψή του για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας (έτρεχε σε γαλλικό αυτοκινητόδρομο με 196 χλμ.).

Ο Μαξ, γεννημένος για οδηγός

Λίγο πριν ο Χάμιλτον υπογράψει το συμβόλαιο με τη Μακλάρεν και τη Μερσέντες-Μπενζ, στo πλαίσιo του προγράμματος για νεαρούς οδηγούς, αρκετά χιλιόμετρα μακριά, συγκεκριμένα στο Χάσελτ του Βελγίου, γεννιόταν ο Μαξ Εμίλιαν Φερστάπεν. Ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου 1997 και προφανώς για πολλά χρόνια Φερστάπεν και Χάμιλτον αγνοούσαν ο ένας την ύπαρξη του άλλου.

Ο Μαξ έχει μια νεαρότερη αδελφή την Βικτόρια. Η οικογένεια του έχει μια μακρά σχέση με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ο πατέρας του, Γιος Φερστάπεν, είναι ένας πρώην Ολλανδός οδηγός της Formula 1 ενώ η Βελγίδα μητέρα του, Sophie Kumpen, αθλήθηκε στα kart. Όμως με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό έχει εμπλοκή γενικότερα το… σόι. Ο πρώτος του εξάδελφος, Anthony Kumpen, αγωνίσθηκε σε αγώνες αντοχής και είναι ένας δις πρωταθλητής του NASCAR Whelen Euro Series και διατελεί πλέον διευθυντής για την ομάδα PK Carsport για το Euro Series.

«Αισθάνομαι πιο πολύ Ολλανδός»

Παρόλο που ο Φερσταπεν έχει Βελγίδα μητέρα, γεννήθηκε στο Βέλγιο και διέμενε στο Bree του Βελγίου, αποφάσισε να αγωνισθεί με ολλανδικό δίπλωμα αγώνων διότι, όπως έχει πει ο ίδιος: «Αισθάνομαι πιο πολύ Ολλανδός». Αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι πέρασε πιο πολύ χρόνο με τον πατέρα του παρά με την μητέρα του. Η τελευταία ασχολήθηκε κυρίως με τις δραστηριότητές τις στα kart. Έτσι ο Μαξ υπήρξε περικυκλωμένος από Ολλανδούς, μεγαλώνοντας στην πόλη Maaseik, μια βελγική πόλη στα ολλανδικά σύνορα. Ο Φερστάπεν είπε το 2015: «Βασικά διέμενα στο Βέλγιο μόνο για να κοιμάμαι, αλλά κατά την διάρκεια της μέρας πήγαινα στην Ολλανδία και είχα τους φίλους μου επίσης εκεί. Μεγάλωσα ως Ολλανδός και έτσι αισθάνομαι». Επέλεξε επίσημα την ολλανδική υπηκοότητα όταν ενηλικιώθηκε. Αγωνίσθηκε στην Formula 1 για πάνω από μισή σεζόν προτού αποκτήσει το δίπλωμα οδήγησής του στα 18α γενέθλιά του. Ο Φερστάπεν διαμένει στο Μονακό από τον Οκτώβριο του 2015, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν για φορολογικούς λόγους.

Ξεκίνημα στα kart

Ξεκίνησε την καριέρα του στα kart στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Αγωνίσθηκε στο πρωτάθλημα Mini Junior στο Βέλγιο. «Οδηγούσε ήδη καρτ ή τετράτροχα, πριν καν μάθει να διαβάζει ή να γράφει», θυμήθηκε πρόσφατα η μητέρα του, Σόφι Κούμπεν, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην ολλανδική τηλεόραση «NOS».

Το 2006 προήχθη στην κλάση Rotax Max Minimax και κέρδισε το βελγικό πρωτάθλημα. Το 2007 ο Φερστάπεν κέρδισε το ολλανδικό πρωτάθλημα Minimax. Αγωνιζόμενος σε ένα kart τύπου CRG κέρδισε τα βελγικά και ολλανδικά πρωταθλήματα Minimax καθώς και το βελγικό πρωτάθλημα Cadet. Το 2009, ο Φερστάπεν μπήκε στην ομάδα Team Pex Racing, μια ομάδα υπό την CRG. Εκείνη την χρονιά, κέρδισε το πρωτάθλημα Flemish Minimax και το βελγικό πρωτάθλημα KF5.

Στο διεθνές karting

Το 2010, ο Φερστάπεν προήχθη στο διεθνές karting. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο KF3, τερμάτισε δεύτερος. Κατέκτησε το WSK Euro Series και το WSK World Series. Το 2012 επελέγη για το πρόγραμμα οδηγών Intrepid για να οδηγήσει στις κλάσεις KF2 και KZ2. Κέρδισε το WSK Master Series στην κλάση KF2 και το χειμερινό κύπελλο South Garda στην κλάση KF2

Στο τέλος του 2012, ανακοινώθηκε ότι ο Φερστάπεν θα έφευγε από την Intrepid. Η πρώτη εμπειρία του Φερστάπεν σε αγωνιστικό μονοθέσιο ήταν στην πίστα Pembrey στις 11 Οκτωβρίου του 2013.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News