Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Ο άξιος διάδοχος των θρύλων της πάλης Γαλακτόπουλου, Μηγιάκη και Χολίδη

Η ελληνική πάλη περίμενε 14 χρόνια για να πανηγυρίσει ένα μετάλλιο από άνδρα αθλητή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ήταν ο Εμζάριος Μπετινίδης ο τελευταίος που είχε ανεβεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου το 2008 στο Τάμπερε της Φινλανδίας στην κατηγορία των 74 κιλών. 

Χρυσό μετάλλιο δε, η Ελλάδα έχει κερδίσει σε άνδρες και γυναίκες μόλις τέσσερις φορές με τον Πέτρο Γαλακτόπουλο το 1972, τον Στέλιο Μυγιάκη το 1979 και τον Γιάννη Αγκατζανιάν το 1995, όλοι τους στο στυλ της ελληνορωμαϊκής και τη Σοφία Πουμπουρίδου το 2001.

Η αναδρομή αυτή φανερώνει πόσο σημαντικό και συνάμα ιστορικό είναι το επίτευγμα του Γιώργου Κουγιουμτσίδη, του 20χρονου παλαιστή από τη Θεσσαλονίκη, να κάνει δικό του τον ευρωπαϊκό τίτλο στα 79 κ. της ελευθέρας. Ένα νεαρό παιδί με ποντιακή καταγωγή, που πανηγυρίζει με τη σημαία του Πόντου και της Ελλάδας, και διαδέχεται τους άλλους μεγάλες Έλληνες παλαιστές με την ίδια, καταγωγή που δόξασαν τα ελληνικά χρώματα κατά το παρελθόν.

Από την Ευκαρπία στην κορυφή της Ευρώπης

Ο γεννημένος στις 9 Οκτωβρίου του 2001 πρωταθλητής του Παλαιστικού Συλλόγου Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, από το 2016 που ξεκίνησε το οδοιπορικό του στις μεγάλες διοργανώσεις με τον προπονητή του Θέμη Ιακωβίδη και τον πατέρα του Γρηγόρη πάντα δίπλα του, μαζεύει μετάλλια και διακρίσεις.

Στο πρώτο του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ως παίδας το 2016 στη Στοκχόλμη κατέλαβε την 5η θέση στα 46 κιλά. Στα 17 του, κι αφού ανέβηκε φυσιολογικά στα 60 κιλά, ήρθε το πρώτο μετάλλιο, αργυρό, σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ζάγκρεμπ και πάλι στην κατηγορία των παίδων.

Στα 19 του έφτασε κοντά στην πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά παρ’ ότι κατέκτησε άλλο ένα μετάλλιο, το χάλκινο στο προολυμπιακό της Βουδαπέστης το Μάρτιο του 2021 στα 74 κιλά, δεν κατάφερε να συνοδεύσει στο Τόκιο τον Γιωρίκα Πηλίδη. Δύο μήνες αργότερα ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Κ23 στα Σκόπια και τον Ιούνιο στη δική του ηλικιακή κατηγορία των εφήβων, κι αφού ανέβηκε εκ νέου κιλά στα 79 που αγωνίζεται μέχρι σήμερα, έφτασε μέχρι τον τελικό στο Ντόρτμουντ όπου ηττήθηκε από τον Ρώσο Ρασούλ Ασλούεφ.

 

Τον περασμένο Οκτώβρη, αν και έφηβος, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών στο Όσλο, όπου κατατάχθηκε έβδομος. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο «τυφώνας» Κουγιουμτσίδης σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Χρυσό στο Ευρωπαϊκό Κ23 στο Πλόβνιτβ, πρωταθλητής Ευρώπης και στους άνδρες στη Βουδαπέστη, εκεί όπου έναν χρόνο πριν είχε αφήσει ανολοκλήρωτη την ολυμπιακή πρόκριση.

 

Επόμενο μεγάλη πρόκληση για τον Κουγιουμτσίδη που ανέβηκε στο Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, το πρωτάθλημα κόσμου των ανδρών το Σεπτέμβρη στο Βελιγράδι, πριν αρχίσει το κυνήγι ενός Ολυμπιακού εισιτηρίου το 2023.

Ο Κουγιουμτσίδης είναι «τέρας» δύναμης, το σώμα του εξακολουθεί να «δένει», έχει αντοχή και πολύ καλή τεχνική, ενώ με τον προπονητή καταστρώνουν μια τακτική με δυνατό ξεκίνημα και αντεπίθεση στο τέλος, που αποδίδει. εξαιρετικά. Το μέλλον του φαντάζει ευοίωνο και μακάρι να συνεχίσει να μας κάνει υπερήφανους με ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News