Μπόστον Σέλτικς: Γκραντ Γουίλιαμς, ο αναγεννησιακός… σπασίκλας που σταμάτησε τον Γιάννη

Το προφίλ του, αντίθετο με το συνηθισμένο ενός ΝΒΑer. Σε μια λίγκα γεμάτη από νεαρούς με τρομερά φυσικά προσόντα και ταλέντο που τους βοήθησε να υπερκεράσουν μαθησιακές δυσκολίες, ο… κοντός, παχουλός, μα φοιτητής-θαύμα Γκραντ Γουίλιαμς δείχνει ότι υπάρχει κι ο άλλος δρόμος.

Αυτός που συνδυάζει τις σπουδές στο ανώτερο επίπεδο με… σπουδαίο μπάσκετ. Ο 23χρονος πάουερ φόργουορντ των μόλις 198 εκατοστών, ένας από τους κοντύτερους παίκτες της θέσης του, ρίχτηκε στον δεύτερο ανατολικό ημιτελικό πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα πήγε περίφημα. Ο ηγέτης των Μπακς έμεινε στο ένα καλάθι έως την ανάπαυλα, όταν δηλαδή η διαφορά είχε ήδη εκτοξευτεί στους 25 πόντους, και δεν απέτρεψε τη βαριά ήττα 109-86 και την ισοφάριση των Σέλτικς.

Παρ’ ότι δεν είναι αθλητικός, ο… άσημος Γουίλιαμς των «Κελτών» (στους οποίους είναι βασικός ο σέντερ Ρόμπερτ) έρχεται από τον πάγκο και αναλαμβάνει δύσκολες αμυντικές αποστολές. Δυσκολότερη από το μαρκάρισμα του καλύτερου παίκτη του ΝΒΑ, δεν υπάρχει. Κι όμως, χάρη στον δυνατό κορμό του, τον όγκο, τα γρήγορα -παρά τον σωματότυπο- πόδια και την εξυπνάδα του, ο νεαρός Τεξανός ανταποκρίθηκε… ανάλογα. Με τον καλύτερο τρόπο, στο παιχνίδι στο οποίο απουσίασε ο λαβωμένος στον δεξιό τετρακέφαλο Μάρκους Σμαρτ. Ο καλύτερος αμυντικός της φετινής σεζόν της λίγκας, τον οποίο ούτε που ένιωσε ο Giannis στο θριαμβευτικό για τους πρωταθλητές Game 1.

 

Πολυοργανίστας, πολυαθλητής και… πολυεργαλείο

Εχοντας μέχρι και προσωπικό φαν κλαμπ στην εξέδρα του «TD Garden», ο Γουίλιαμς των σχεδόν 110 κιλών αρίστευσε και στην αλλαγή των μαρκαρισμάτων, πέφτοντας πάνω σε γκαρντ, ήταν ωστόσο η άμυνά του στον Αντετοκούνμπο που έκανε τη διαφορά. Ο MVP των περσινών τελικών προσπάθησε αρκετές φορές να τον ποστάρει. Εις μάτην. Βράχος κανονικός, ο τύπος από το Χιούστον, μια και η μητέρα του η Τερίζα ήταν επί δεκαετίες ηλεκτρολόγος μηχανικός στη ΝΑΣΑ, «βραχυκύκλωσε» το μεγάλο όπλο των φιλοξενούμενων, που πήρε μπρος όταν ήταν πια αργά.

Μια χαρά τα πήγε στο μαρκάρισμα του «Greek freak» και ο ανάλογης σωματοδομής και ψηλός (φόργουορντ-σέντερ γαρ) Αλ Χόρφορντ. Οι δυο τους στις δύο πρώτες αναμετρήσεις με τα «ελάφια» έχουν εξωθήσει τον Αντετοκούνμπο σε 7 λάθη ενόσω τον μαρκάρουν και σε μόλις 35% ποσοστό ευστοχίας από τα 14 καλάθια του σε 40 προσπάθειες. Μιλάμε για τον άνθρωπο που «έβγαλε» τους περσινούς τελικούς με 62%, έτσι;

Ο ίδιο ο Γκραντ Γουίλιαμς είναι ένας αναγεννησιακός άνθρωπος, όπως τον αποκαλούν οι οικείοι του. Καταπιάνεται με ένα σωρό πράγματα και είναι πολύ καλός σε όλα. Μάλλον καλύτερος από το μπάσκετ, στο οποίο θα είναι για πάντα ένας συνειδητοποιημένος ρολίστας. Ντραφτ πικ στο Νο 22 από τη Βοστώνη, δεν ξέφυγε από το οικογενειακό πεπρωμένο, δεδομένου ότι επί τρεις γενιές όλοι στη φαμίλια έχουν μπιστήξει την πορτοκαλί μπάλα – ο μπαμπάς Γκιλ και σε κολεγιακό επίπεδο, παίζοντας και στο εξωτερικό.

Μόνο που ο Γκραντ έμαθε από μικρός να παίζει και πολλά μουσικά όργανα, έχοντας και συμμετοχή σε ένα μιούζικαλ. Μόνο που ήταν τόσο καλός μαθητής και σε τόσο πολλά διαφορετικά πεδία, που δέχτηκε υποτροφία από το Γέιλ και το Χάρβαρντ. Και ο αθεόφοβος τις απέρριψε, για να σπουδάσει στο ταπεινό Τενεσί. Δύο οι λόγοι. Ηταν πιο κοντά στο σπίτι του και είχε καλύτερη ομάδα μπάσκετ.

Με τους «εθελοντές» (Βολουντίρς) έφτασε όντως στο σημείο να γίνει NBAer, παράλληλα όμως πήρε το πτυχίο του στη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας μέσα σε τρία χρόνια και όχι στην προβλεπόμενη τετραετία! Είχε μπει στο Πανεπιστήμιο για να γίνει μηχανολόγος μηχανικός, άλλαξε αντικείμενο στην πορεία και μέσα σε δυόμισι χρονάκια είχε πάρει το χαρτί. Οσο για τον αθλητισμό, έχει παίξει επίσης γκολφ και τένις, δοκιμάζοντας το ταλέντο του και σε αγωνίσματα του στίβου.

 

Συμβολή και στο ιστορικό +51 από τα τρίποντα

Α, ξεχάσαμε να αναφέρουμε ότι ο Γουίλιαμς έβαλε και… 21 πόντους με 6/9 τρίποντα τα ξημερώματα. Διέλυσε τα ατομικά του ρεκόρ σε ποστ σίζον, κατέβασε και 5 ριμπάουντ, είχε δύο ασίστ για κανένα λάθος σε 35 ολόκληρα λεπτά συμμετοχής και κατέγραψε το καλύτερο ομαδικό +/- με +22 όσο βρισκόταν στο παρκέ. Εξαιρετικός spot shooter και δη από τις γωνίες, ακροβολιζόταν συνεχώς και εκτέλεσε το Μιλγουόκι.

Από κοντά και ο εικονιζόμενος Τζέιλεν Μπράουν, ο MVP της συγκεκριμένης αναμέτρησης με 30άρα και 6/10 σουτ τριών πόντων. Κυρίως με 25άρα στο πρώτο ημίχρονο (!) και 17 πόντους ήδη από την πρώτη περίοδο, όταν σε ολόκληρο το Game 1 είχε παραμείνει άφαντος, με 4/13 σουτ και 12 ποντάκια. Oι δυο τους, μαζί με τον Τζέισον Τέιτουμ που ανέβηκε μετά την ανάπαυλα και τον αναπληρωματικό γκαρντ Πέιτον Πρίτσαρντ (συν ένα σουτ από τα 7,25 μ. του Χόρφορντ) έγραψαν την απίστευτη επίδοση των 20/43 τριπόντων – ενώ οι Μπακς είχαν 3/18! Διαφορά 51 πόντων, πώς να «επιβιώσουν» οι τελευταίοι…

Τα 17 περισσότερα τρίποντα των «Κελτών» συνιστούν τη δεύτερη μεγαλύτερη σχετική διαφορά μιας ομάδας από την αντίπαλο της σε αγώνα πλέι οφ. Το ρεκόρ διατήρησαν οριακά οι Γουόριορς από τον έκτο δυτικό τελικό του 2016 στην Οκλαχόμα των Κέβιν Ντουράντ και Ράσελ Γουέστμπρουκ. Ηταν η βραδιά των 11/18 τριπόντων του Κλέι Τόμπσον και των 21/45 του Γκόλντεν Στέιτ, έναντι 3/23 των γηπεδούχων. Τα χθεσινά 20 εύστοχα της Βοστώνης, όπως και τα 13 της (σε 20 προσπάθειες) στο πρώτο μέρος συνιστούν ρεκόρ συλλόγου για ποστ σίζον.

Οσο για τον Γουίλιαμς των 7,8 πόντων στη ρέγκιουλαρ σίζον (ανεβάζοντας και στην τρίτη του στο ΝΒΑ τα νούμερά του σε σκοράρισμα, αλλά και σε ποσοστά και ριμπάουντ), αυτός αρκέστηκε να εξηγήσει πως «σκεφτόμουν ότι ήμουν μόνος με τον Γιάννη σε ένα νησί. Ετσι αντιμετώπισα την πρόκληση και βοήθησα τον εαυτό μου να αντεπεξέλθει σε αυτήν». Μάλιστα… «Smart choice», είχε χαρακτηρίσει το 2019 την επιλογή του στο ντραφτ ο τότε προπονητής και νυν πρόεδρος και τζένεραλ μάνατζερ Μπραντ Στίβενς. Εξυπνη, δηλαδή – και τη βραδιά που έλειψε ο… Σμαρτ, ο Γουίλιαμς δικαίωσε για μία ακόμα φορά το αφεντικό του.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΕΛΤΙΚΣ – ΜΠΑΚΣ: Ο δρόμος προς το repeat έχει… πολλή ανηφόρα

ΣΕΛΤΙΚΣ-ΜΠΑΚΣ: Moνομαχία κάτω από τον πράσινο ήλιο του ΝΒΑ με Τέιτουμ και Γιάννη

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News