Euroleague Final Four: Οι «εμφύλιοι» είναι… φίλοι του Ολυμπιακού

Στις δικές του δυνάμεις προφανώς θα στηριχτεί ο Ολυμπιακός, διεκδικώντας την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κορυφή, ωστόσο σε περίπτωση πρόκρισής του στον τελικό, θα έχει κι έναν ακόμα σύμμαχο. Την παράδοση, ένεκα του έτερου ημιτελικού.

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ συνιστούν το σχετικό ζευγάρι στο δεύτερο χρονικά παιχνίδι την Πέμπτη και μια «εμφύλια» σύγκρουση σπανίως βγαίνει σε καλό για τη νικήτρια. Συνήθως βγαίνει «άδεια», δίχως την απαιτούμενη συγκέντρωση στον τελικό. Το ξέρουν καλά αμφότερες οι ομάδες που συνθέτουν το clasico (στα οποία παρεμπιπτόντως η Μπάρτσα μετράει σήμερα πέντε συναπτές νίκες), το ξέρει κι ο Ολυμπιακός με την Εφές, όπως θα διαπιστώσουμε παρακάτω. Δεκατέσσερις φορές είχαμε σε φάιναλ φορ ημιτελικούς με συλλόγους από την ίδια χώρα και στα έντεκα από αυτά πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η νικήτρια από το άλλο ζευγάρι.

Clasico σημαίνει 0/3 κι ελληνική στέψη!

Τρεις φορές έχουν διασταυρωθεί οι δρόμοι των δύο ισπανικών μεγαθηρίων στη συγκεκριμένη φάση και σε όλες η ομάδα που κέρδισε, στον τελικό έχασε… Το 1996 στο Παρίσι, ως γνωστόν, υπήρξε η πρώτη ελληνική στέψη και δη του Παναθηναϊκού. Η Μπαρτσελόνα του Καρνισόβας (24 π.) είχε επικρατήσει 76-66 της Ρεάλ του Αρλάουκας (22), προτού ηττηθεί 67-66 στο ματς με την περίφημη τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς. Το καταλανικό 28/39 στα δίποντα, ήτοι φανταστικό 72% στους «4», έγινε δύο μέρες μετά 17/35 (49%)…

Το σενάριο του 2013 στο Λονδίνο δεν χαλάει… καθόλου τον Ολυμπιακό. Ηταν η δική του στέψη, επί Γιώργου Μπαρτζώκα και τότε στο τιμόνι! Η Ρεάλ έχανε 71-62 επτάμισι λεπτά πριν το τέλος, έκανε όμως την ανατροπή και προκρίθηκε με το 74-67, χάρη στους 17 πόντους του Φελίπε Ρέγες. Στον πάγκο της βρίσκεται μέχρι σήμερα ο Πάμπλο Λάσο, όπως και στο ρόστερ της οι Σέρχιο Γιουλ και Ρούντι Φερνάντεθ. Θα δούμε και τον Νίκολα Μίροτιτς στο Βελιγράδι, αλλά ως παίκτη της Μπάρτσα, η οποία έχει και σήμερα τον Αλεξ Αμπρίνες. Ο τελικός προ εννιαετίας ήταν το «ερυθρόλευκο» 100-88, με την κουρασμένη «Βασίλισσα» να γίνεται από θύτης, θύμα ανατροπής: είχε προηγηθεί με 17 πόντους, δέχτηκε 39 στην τέταρτη περίοδο…

Κατοστάρα έριξε η ίδια το επόμενο έτος στο πρώτο ματς του φάιναλ φορ. Μιλάνο 2014 και οι Μαδριλένοι κατατροπώνουν με 100-62 τους Καταλανούς! Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ έλυνε κι έδενε με 21 πόντους και 6 ασίστ, οι συμπαίκτες του τα έβαζαν από παντού, ποιος τους έβλεπε και δεν φοβότανε… Οχι πάντως η Μακάμπι και ο (μετέπειτα «πράσινος») Ταϊρίς Ράις, που με 26 πόντους και 14 στην παράταση (!) υπέγραψε το 98-86. Το σήκωσε δηλαδή για πρώτη και τελευταία φορά στην καριέρα του κι ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης των 9 πόντων. Συμπερασματικά, ισπανικό clasico σε ημιτελικό σημαίνει και ελληνική στέψη, σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο!

«Ερυθρόλευκη» παγίδα, «πράσινη» εξαίρεση

Εχει ζήσει βέβαια και ο Ολυμπιακός στο δικό του πετσί τη σχετική περίσταση. Στη διπλή ελληνική… απόβαση του 2014 στο Τελ Αβίβ, οι Πειραιώτες θριάμβευσαν με το 77-72 επί του Παναθηναϊκού και «κλειδί» τον Γιώργο Σιγάλα των 15 πόντων, 7 ριμπάουντ και κυρίως του «κλειδώματος» του Νίκου Γκάλη (8 π. με μόλις 4/9 δ. και 0/1 β.). Η ταπεινή Μπανταλόνα φάνταζε ο ιδανικός αντίπαλος στον τελικό, εντούτοις το «ερυθρόλευκο» κοκομπλόκο στο τέλος με τα σχεδόν επτά λεπτά δίχως καλάθι έφεραν τη στέψη των Καταλανών με 59-57. Ηταν η πρώτη και μόλις τρίτη γενικά (στέψη) από ομάδα που… επιβίωσε από «εμφύλιο», διότι και η τότε ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε επιβληθεί της Μπαρτσελόνα δύο μέρες νωρίτερα με 79-65.

Τα… ελληνικά φάιναλ φορ δεν τον πάνε γενικότερα τον Ολυμπιακό – κι ας είχε πάρει στα ’90s για τα καλά τον αέρα του «τριφυλλιού». Το επόμενο έτος, το 1995 στη Σαραγόσα, βασίστηκε στην ακόμα καλύτερη άμυνά του, αλλά και στον καυτό σουτέρ Εντι Τζόνσον της 27άρας σε αγώνα που έληξε 58-52 με τους «πράσινους»! Στον τελικό υπέκυψε εύλογα στη σχεδόν γηπεδούχο Ρεάλ του Αρβιντας Σαμπόνις (23 π., 7 ρ.) με 73-61.

Τα ελληνικά ντέρμπι στους ημιτελικούς βρήκαν την εξαίρεσή τους το 2009 στο Βερολίνο. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε σε έναν από τους συγκλονιστικότερους όλων των εποχών 84-82 με 20άρα του Νίκολα Πέκοβιτς (και παρά τους 18 π. του Λιν Γκριρ) και σήκωσε την κούπα με το εξίσου οριακό 73-71 επί της ΤΣΣΚΑ. Η τελευταία είναι η μοναδική άλλη ομάδα που έχει κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο μετά από νίκη σε «εμφύλιο». Πάλι στο Βερολίνο! Το 2016 είχε επιβληθεί 88-81 της Λοκομοτίβ Κουμπάν του… Μπαρτζώκα με 30άρα του Νάντο Ντε Κολό, προτού νικήσει στην παράταση και τη Φενερμπαχτσέ 101-96, με 22άρα του Γάλλου – που αργότερα θα γινόταν παίκτης της Φενέρ.

Από την Μπανταλόνα στην… Εφές

Μεγάλη η λίστα των υπόλοιπων ομάδων που «έμειναν» στον «εμφύλιο» θρίαμβο του ημιτελικού. Το 1992 στην Κωνσταντινούπολη την πατάει η Μπανταλόνα (91-69 την Εστουδιάντες, πριν χάσει 71-70 από την Παρτίζαν της φωτό με το τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς), που πρέπει να κάνει δικό της τον Ομπράντοβιτς ώστε να πανηγυρίσει δύο χρόνια μετά η ίδια. Το 1999 έχουμε ντερμπάρα με την κυριολεκτική έννοια, μια και αναμετρώνται σύλλογοι από την ίδια πόλη: Κίντερ Μπολόνια-Φορτιτούντο Μπολόνια 62-57 στο Μόναχο με 16 πόντους του Ράσο Νεστέροβιτς (τον είχε φέρει ο ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της καριέρας του, η οποία έκλεισε στον Ολυμπιακό), μα 82-74 η έκπληξη του τελικού από τη Ζαλγκίρις – που είχε πετάξει έξω στους «4» τους Πειραιώτες.

Ηταν η εποχή της ακμής ακόμα του ιταλικού μπάσκετ σε διασυλλογικό επίπεδο και την τριετία 2002-04 είχαμε τρεις ακόμα γειτονικούς «εμφύλιους» – και ισάριθμες αποτυχίες στους τελικούς! Κατά σειρά την είχαν πατήσει οι Κίντερ μέσα στην Μπολόνια (90-82 την Μπενετόν Τρεβίζο απ’ όπου η φωτό, αλλά 89-83 ο Παναθηναϊκός του Ιμπραήμ Κουτλουάι, του Ντέγιαν Μποντιρόγκα και της αποκάλυψης Λάζαρου Παπαδόπουλου), η Μπενετόν στη Βαρκελώνη (65-62 τη Σιένα με «διπλό» Χόρχε Γκαρμπαχόθα, αλλά 76-65 η Μπαρτσελόνα του μεσουρανούντος Μποντιρόγκα τότε) και Φορτιτούντο στο Τελ Αβίβ. Η Σκίπερ, όπως την λέγαμε από τον χορηγό της, είχε χρειαστεί έξτρα πεντάλεπτο ώστε να επικρατήσει 103-102 της Σιένα με 27άρα του Κάρλος Ντελφίνο και παρουσιάστηκε τόσο εξαντλημένη στον τελικό, που διασύρθηκε με το ιστορικό 118-74 από τη Μακάμπι του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Ο Σάρας είναι παρών στο Βελιγράδι ως τεχνικός της Μπαρτσελόνα, όπως παρούσα είναι βέβαια και η Εφές. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού αποτελεί το τελευταίο χρονικά θύμα σύγκρουσης με συμπατριώτισσα. Σάρωσε μεν τη Φενερμπαχτσέ με το 92-73 της Βιτόρια το 2019, έχασε 91-83 από την ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη δε. Οι 59 πόντοι του παρόντος και στη σερβική πόλη φυσικά Σέιν Λάρκιν είχαν πάει στράφι. Πλην Μότουμ και Σανλί (παρών κι αυτός στο Βελιγράδι με την Μπάρτσα), ο Εργκίν Αταμάν έχει διατηρήσει έως σήμερα όλους τους παίκτες του από τότε!

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΙΚΛ ΡΟΛ: «Η Εφές δεν είναι μόνο Μίτσιτς και Λάρκιν, να μην τους αφήσει να τρέξουν ο Ολυμπιακός»

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κώστας Σλούκας και… πήγαν τελικό!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Όταν το ξύλο που βγήκε απ’ τον Παράδεισο έπεφτε σύννεφο… στους Άγιους Τόπους!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News