NBA Finals: Σαν Φρανσίσκο και Βοστώνη, η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κόσμων

Και γεωγραφικά να το δει κανείς, εκπροσωπούν τα άκρα των ΗΠΑ. Πιο… δυτικά δεν γίνεται οι Γουόριορς, δεδομένου ότι εδρεύουν στα παράλια του Ειρηνικού ωκεανού. Αντίστοιχα, πιο ανατολικά δεν γίνεται οι Σέλτικς, παράκτιοι στον Ατλαντικό.

Πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίζουν το Σαν Φρανσίσκο του Γκόλντεν Στέιτ και τη Βοστώνη. Οι ομάδες τους αναμετρώνται στους τελικούς του ΝΒΑ και η διαφορά τους επεκτείνεται πέραν του «αλέγρου» μπάσκετ με τη συνεχή κίνηση και τα πολλά τρίποντα των «πολεμιστών» και της άμυνας που… στραγγαλίζει των «Κελτών». Πέρα από τις 123 συμμετοχές σε NBA finals των μεν και τις… μηδέν των δε.

Μπίτνικς και χίπις ή φημισμένα πανεπιστήμια;

Πόλη 875.000 κατοίκων, αλλά με 4,7 εκατομμύρια στη μητροπολιτική περιοχή του, το Σαν Φρανσίσκο είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη των ΗΠΑ μετά τη Νέα Υόρκη. Ισπανοί οι πρώτοι Ευρωπαίοι που εγκαταστάθηκαν το 1776 στην πόλη της Καλιφόρνιας, αυτοί άλλωστε της έδωσαν το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου. Τα τελευταία χρόνια συνδέεται με τη Σίλικον Βάλεϊ, έδρα (λίγο πιο έξω) των μεγαλύτερων τεχνολογικών επιχειρήσεων, μα ακούγοντας «Σαν Φρανσίσκο» πρώτοι μας έρχονται στο νου οι χίπις και η μπίτνικ κουλτούρα – κι ας γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη (όπου η Βοστώνη) ο Τζακ Κέρουακ, χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της «Beat generation» και εισηγητής του ομώνυμου όρου. Είναι το κέντρο του φιλελεύθερου ακτιβισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ως πιο γνωστό τοπόσημο τη Γέφυρα της Χρυσής Πύλης στον Ειρηνικό. Golden Gate Bridge δηλαδή, εξ ου και η ονομασία του συλλόγου και το σήμα του (όπου απεικονίζεται εκείνη).

Πόλη με πληθυσμό μικρότερο των 700.000 κατοίκων, αλλά με 4,9 εκατομμύρια στη μητροπολιτική περιοχής της, η Βοστώνη στις ακτές του Ατλαντικού είναι μία από τις παλαιότερες της χώρας. Καθαρά… αγγλικό το αξάν, δεδομένου ότι οι πρώτοι Αγγλοι άποικοι εγκαταστάθηκαν το 1630. Είναι άλλωστε η μεγαλύτερη πόλη της ευρύτερης περιοχής της Νέας Αγγλίας (…). Η πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης είναι γνωστή για τα φημισμένα κολέγια, σαν το Χάρβαρντ και το Ταφτς. Βασικά, είναι η γνωστότερη πανεπιστημιούπολη του πλανήτη. Εξ ου και αποκαλείται «Αθήνα των Αμερικής», ως το πανεπιστημιακό και πολιτιστικό της κέντρο. Φημισμένος και ο Μαραθώνιος της Βοστώνης.

Metallica και Μαχάρσαλα Αλί ή Pixies και Μαρκ Γουόλμπεργκ;

Διαθέτουν και λαχταριστή κουζίνα οι Καλιφορνέζοι (εν αντιθέσει με των Βοστονέζων), ιδίως με θαλασσινά. Πιάτα με καβούρια, γαρίδες με περίεργες σάλτσες, τέτοια πράγματα. Στα ανοιχτά του Σαν Φρανσίσκο υπάρχει και το νησί Αλκατράζ με την (κλειστή εδώ και δεκαετίες) ομώνυμη φυλακή. Στην «Απόδραση από το Αλκατράζ» έπαιζε ο Κλιντ Ιστγουντ (που έπαιζε και μπάσκετ μικρός, κατά δήλωσή του), γέννημα-θρέμμα του Σαν Φρανσίσκο. Παρ’ όλα αυτά, μικρός είχε συναντήσει και φωτογραφηθεί με παίκτες των… Σέλτικς, που μεσουρανούσαν τότε. Δίπλα του στη φωτογραφία είναι ο θρυλικός πόιντ γκαρντ Μπομπ Κούζι, κανονικά εν ζωή στα 94 του. Ο μόλις… 92χρονος Ιστγουντ είναι πάντα ενεργός σκηνοθετικά! Ενεργός μπασκετικά σε υψηλό επίπεδο έχει υπάρξει ο Μαχάρσαλα Αλί. Προτού πάρει δύο Οσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για το «Moonlight» και το «Πράσινο βιβλίο», το τέκνο του γειτονικού Οκλαντ (όπου και βρισκόταν το γήπεδο των Γουόριορς έως το 2019) ήταν κανονικός μπασκετμπολίστας, παίζοντας επί τέσσερα χρόνια στο NCAA με το κολέγιο Σεντ Μέρις. Φυσικά είναι δεδηλωμένος οπαδός του Γκόλντεν Στέιτ.

Από την ευρύτερη περιοχή της San Fransisco Bay Area είναι και ο Τομ Χανκς και ήταν ο Στιβ Τζομπς. Από την τοπική μουσική σκηνή ξεχώριζαν οι Grateful Dead, που συνδέονται με το μπάσκετ με την εθνική… Λιθουανίας. Είχαν «ντύσει» τον Σαμπόνις, τον Μαρτσουλιόνις, τον Καρνισόβας και τους άλλους παικταράδες της «Λιέτουβα» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, δωρίζοντάς τους μπλούζες με ψυχεδελικά μοτίβα που έκαναν αίσθηση και τις φορούσαν εκείνοι παντού πλην αγώνων. Μέχρι και στην απονομή των χάλκινων μεταλλίων παρουσιάστηκαν έτσι ενδεδυμένοι, τιμώντας τη γενικότερη δωρεά του μακαρίτη Τζέρι Γκαρσία και των άλλων μελών της μπάντας. Η νεοσύστατη λιθουανική ομοσπονδία, λίγο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, δεν είχε χρήματα για αθλητικό υλικό. Και με συνδετικό κρίκο τον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, που έπαιζε στους Γουόριορς, ήρθε η εξ Αμερικής και… μουσικής βοήθεια.

Από το Σαν Φρανσίσκο ήταν και οι Jefferson Airplane του «White Rabbit» και του «Somebody to love» στα ’60s, αλλά δεν κόβουμε για μπασκετόφιλη την Γκρέις Σλικ. Διασημότερο συγκρότημα όλων είναι οι Metallica. Αυτοί είναι σίγουρα φίλοι της ομάδας και έχουν βρεθεί στο γήπεδο και ως… περφόρμερ. Στον τρίτο τελικό του 2019 με τους Ράπτορς είχαν αποδώσει τον -καθιερωμένο πριν τα τζάμπολ- εθνικό ύμνο με τον δικό τους τρόπο.

Η μουσική σκηνή της Βοστώνης δεν είναι τόσο πλούσια, αλλά σε αυτήν συναντάμε από τους διάσημους Αerosmith μέχρι τους πολύ πιο επιδραστικούς για άλλα συγκροτήματα Pixies του (γέννημα-θρέμμα Βοστωνέζου) Φρανκ Μπλακ – και του ντράμερ Ντέιβιντ Λόβερινγκ, που έχει παίξει σε συναυλίες τους φορώντας φανέλα των Σέλτικς.

Από τους σελέμπριτι που βλέπουμε συχνά-πυκνά στο «TD Garden», αναφοράς χρήζει σίγουρα ο Μπεν Αφλεκ. Αν και γεννήθηκε στην… Καλιφόρνια, μεγάλωσε στη Βοστώνη κι έγινε φανατικός οπαδός των «Κελτών». Φανατικότερος όλων είναι ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, που σπανίως λείπει από αγώνα τους, όταν δεν βρίσκεται για κάποιο γύρισμα εκτός της γενέτειράς του, Βοστώνης.

Μαζί του συχνά και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Ντόνι, όπως και ο Ματ Ντέιμον, επίσης τέκνο της Μασαχουσέτης. Mέσα από τη Βοστώνη και… μέσα στο «Γκάρντεν» είναι συχνά και ο Εντουαρντ Νόρτον. Γενικά στους ηθοποιούς έχουν τρομερή πέραση οι Σέλτικς. Τέτοια δηλώνει μεταξύ άλλων και η δική μας παρουσιάστρια Μαρία Μενούνος, ελληνικής καταγωγής και βοστωνέζικης ανατροφής.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA FINALS: Κάρι και Τέιτουμ, οι ηγέτες που έχουν και ειδικό κίνητρο για το δαχτυλίδι

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ: Η διπλή δικαίωση του «Ιώβ» Αλ Χόρφορντ

ΣΤΙΒ ΚΕΡ: Το μήνυμα που συγκλόνισε και η τραγωδία που είναι αποτυπωμένη στο πετσί του

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News