NBA: Αντετοκούνμπο και Κόνατον, οι πολυαθλητές και πολυθεσίτες του Μιλγουόκι

Ο ένας μεγάλωσε θαυμάζοντας τον Ζιοβάνι προτού το γυρίσει σε… Νικοπολίδης, ο άλλος έχει πραγματικά αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο σε τρία διαφορετικά αθλήματα. Αντετοκούνμπο και Κόνατον, οι άνθρωποι (και) του 2-2.

Λέγεται Πάτρικ. Είναι ξανθωπός με λευκό δέρμα και ροδαλά μάγουλα. Αποφοίτησε από το Νοτρ Ντέιμ, δηλάδή τους Fighting Irish. Ο Πατ Κόνατον κάνει «μπαμ» πως έχει ιρλανδικές ρίζες. Με το… κανονικό -και αγαπημένο των προγόνων του- ποδόσφαιρο δεν ασχολήθηκε ποτέ, δεν άφησε όμως και αρκετά ομαδικά αθλήματα δίχως να τα δοκιμάσει – και να αριστεύσει. Ηταν κουόρτερμπακ στο αμερικάνικο φούτμπολ, στο δε μπάσκετ και το μπέιζμπολ δηλώνει πολυθεσίτης. Στο ντραφτ της επαγγελματικής λίγκας του τελευταίου μάλιστα επελέγη το 2014, ένα χρόνο προτού γίνει πικ και σε εκείνο του ΝΒΑ! Χαμηλό (πικ) στο MLB, μόνο και μόνο επειδή ήταν γνωστή η πρόθεσή του να επιστρέψει  για άλλη μία χρονιά στο κολέγιο και τους «μαχητικούς Ιρλανδούς», ώστε να παίξει κατά τη διάρκειά της μόνο μπάσκετ πλέον.

Μάλλον επέλεξε ο ίδιος σωστά. Δεν έμελλε να κάνει καριέρα με τους Μπάλτιμορ Οριολς, αλλά με τους Μιλγουόκι Μπακς (αφότου συμπλήρωσε και μια τριετία στην αφάνεια του Πόρτλαντ έως το 2018). Και να που κρίνει ολόκληρο τελικό του ΝΒΑ, με τα μακρινά σουτ, το κρύο αίμα, κάποιες άμυνες. Εντάξει, είδε κι έπαθε κάποια στιγμή όταν ρίχτηκε πάνω στον καυτό Ντέβιν Μπούκερ, στο τέλος του αγώνα όμως είχε το απίστευτο +21 στο ομαδικό +/-. Απίστευτο διότι το ματς κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό και το 109-103 κολακεύει τη νικήτρια ομάδα του, απίστευτο και διότι είναι αναπληρωματικός. Που λέει ο λόγος, βέβαια. Στην πράξη, ο Μάικ Μπουντενχόλζερ «έβγαλε» το Game 4 με τον Κόνατον μέσα αντί του αρνητικού Μπρουκ Λόπεζ, χαμηλώνοντας το σχήμα και περνώντας στο «5» τον Αντετοκούνμπο. Μη βιάζεσαι όμως Γιάννη, θα έρθει κι η σειρά σου.

Με 11 πόντους και 9 ριμπάουντ, το «δυαροτριάρι» που λόγω δύναμης μπορεί να βοηθήσει και στο «4» παρά τα μόλις 196 εκατοστά του βγήκε μπροστά. Ξανά. Τρία τρίποντα-μαχαιριά στην καρδιά των Σανς, ανάμεσά τους εκείνο στο τρίλεπτο για τη λήξη, με το οποίο η παρέα του προσπέρασε 97-95. Αλλα τόσα επιθετικά ριμπάουντ, μονάχα ένα λάθος σε 32 λεπτά. Ο παίκτης με το αμέσως επόμενο καλύτερο ομαδικό +/- (δηλαδή πόσους περισσότερους/λιγότερους πόντους βάζει η ομάδα ενός παίκτη όσο αυτός βρίσκεται στο παρκέ) ήταν ο Κρις Μίντλετον με υποδιπλάσιο: +10, με τον σκόρερ 40 πόντων να είναι βέβαια ο MVP της αναμέτρησης. Μόνος του ως προς σκοράρισμα μετέτρεψε το 99-99 σε 105-99 κι ισοφάρισε τους τελικούς. Ως προς το σκοράρισμα, έτσι; Αν δεν είχε γίνει η τάπα της χρονιάς στο 101-99, τώρα οι Μπακς μπορεί να βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο. 

Μία στιγμή για μία καριέρα

Ολοι οι μεγάλοι NBAers έχουν από μία ανάλογη (μεγάλη) στιγμή σε αγώνα πλέι οφ συνήθως, που εντυπώνεται στη συλλογική μνήμη και τους προσδιορίζει. Το λεγόμενο signature moment. Για τον Γιάννη, αυτό ήρθε 76 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του Game 4. Πρώτα άφησε προς στιγμήν τον Ντιάντρε Εϊτον, πηγαίνοντας να βοηθήσει τον Πι Τζέι Τάκερ στο μαρκάρισμα του Μπούκερ και κλείνοντας τον διάδρομο προς το καλάθι. Μετά, όταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα έκανε τη λόμπα για τον θεωρητικά αμαρκάριστο συμπαίκτη του, ο Αντετοκούνμπο γύρισε, διέσχισε μέσα σε κλάσματα τη ρακέτα από το ένα άκρο της στο άλλο, σηκώθηκε με το ιδανικό τάιμινγκ και τάπωσε τον Μπαχαμέζο σέντερ με τις κοινές (νιγηριανές) καταβολές.

Κρυστάλλινα καθαρό κόψιμο στον ουρανό του «Fiserv Forum», φάση που κόβει τα πόδια των αντιπάλων, στιγμή που ενδέχεται να αποβεί κομβική στην εξέλιξη της σειράς. Το μισό ΝΒΑ έχει ήδη εκφραστεί με λόγια θαυμασμού και το μπλοκ παρομοιάζεται με εκείνο του Τζέιμς στον Αντρε Ιγκουοντάλα στους τελικούς του 2016, αν και με εκείνο εμείς θα συσχετίζαμε ένα άλλο του «Greek freak». Αυτό στον πρώτο τελικό με τους «ήλιους» και με θύμα τον Μικέλ Μπρίτζες, επειδή και τότε ο Γιάννης -όπως ο ΛεΜπρον των Καβαλίερς- είχε έρθει από πίσω με χίλια.

Όπως και να ΄χει, σε μια στιγμή ο Ελληνας σούπερ σταρ έκλεψε τη δόξα από τον κορυφαίο Μίντλετον και κράτησε όρθια την ομάδα του(ς). «Το κορυφαίο μπλοκ όλων των εποχών», λέει ο Κόνατον. Ενας από τους συμπαίκτες του που ευεργετούνται από το παιχνίδι του Αντετοκούνμπο. Αυτός μπουκάρει κάθετα και μαζεύει τις άμυνες πάνω του, οι άλλοι στέκονται στα «φτερά» ως άλλοι εξτρέμ και εκτελούν όταν ο ηγέτης τους «σπάει» την μπάλα κατά το ποδοσφαιρικώς λεγόμενο.

Αμυντικά, βεβαίως, ο «Greek freak» είναι ο τερματοφύλακας των «ελαφιών». Αποσοβεί άμεσα ή έμμεσα καλάθια, φοβίζει και μόνο με την παρουσία του στο «ζωγραφιστό» τους αντιπάλους. Σε θέση «5» πέρασε την περισσότερη ώρα και στην τέταρτη αναμέτρηση με το Φοίνιξ, κάνοντας όσα δεν μπόρεσε να κάνει στο ξεκίνημα ο Λόπεζ. Στον αγώνα στον οποίο φάνηκε να μην πατάει καλά και δεν ήταν το πρώτο βιολί επιθετικά, πήρε το δοξάρι και κατάφερε απανωτά χτυπήματα στους Σανς: 14 ριμπάουντ με 5 επιθετικά, συμβάλλοντας όσο κανένας άλλος στις 19 περισσότερες κατοχές των Μπακς, τρία κλεψίματα, άλλη μια τάπα – πλην εκείνης που θα μείνει στην ιστορία. Οι 26 πόντοι του και οι 8 ασίστ σχεδόν τον καθιστούν… μέτριο επιθετικά, αν σκεφτούμε ότι προερχόταν από διαδοχικές 40άρες.

Κορυφαίος αμυντικός της λίγκας το 2020 και με τρεις συναπτές παρουσίες στην καλύτερη αμυντική πεντάδα, για να μην ξεχνιόμαστε, ο Ελληνας σταρ κατεβάζει την μπάλα, παίζει ως φόργουορντ που τύποις είναι η θέση του, κάνει τη διαφορά ως σέντερ και ως… goalkeeper. Εδώ που τα λέμε, όνομα τερματοφύλακα έχει ο Κόνατον. Επί δεκαετίες ολόκληρες, τα (μακρινά) πατριωτάκια του έβλεπαν να υπερασπίζονται με επιτυχία τις εστίες της Βόρειας Ιρλανδίας και του Εϊρε ο Πατ Τζένινγκς και ο Πατ Μπόνερ, αντίστοιχα. Ο Γιάννης έχει όμως και τη συγκεκριμένη χάρη. Το παρατσούκλι του («Greek freak») το έχει βρει εδώ και χρόνια, το signature moment μόλις το έζησε, ώρα να γραπώσει σφιχτά κι ένα τρόπαιο στις τεράστιες παλάμες του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News