Ολυμπιακός: Η σύγκριση Κάνααν - Ντόρσεϊ, η κίνηση χωρίς την μπάλα και οι διαφορές στην άμυνα
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ αποτελεί παρελθόν από την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού μετά από μόλις έναν χρόνο, με τους «ερυθρόλευκους» να κινούνται άμεσα καλύπτοντας το κενό στην περιφέρεια με τον Αϊζάια Κάνααν.
Ο Αμερικανός έπειτα από δύο σχεδόν χρόνια στην Ούνικς Καζάν και ένα επιτυχημένο πέρασμα από την Γαλατασαράι, γίνεται κάτοικος Πειραιά για τα επόμενα δύο χρόνια, με σκοπό να μπει στα παπούτσια του 26χρονου και να οδηγήσει εκ του ασφαλούς την επίθεση του Ολυμπιακού.
Η επιλογή του 31χρονου δεν γίνεται απλά για να γίνει, αφού ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε καιρό στο μπλοκάκι το όνομα του Κάνααν, ως τον εκλεκτό που μπορεί να καλύψει επάξια τον ρόλο του combo γκαρντ, σε περίπτωση πάντα που έπρεπε να βρεθεί αντικαταστάτης.
Ο Αμερικανός έρχεται με φόρα από τις δύο προηγούμενες σεζόν για να κουβαλήσει επιθετικά τους Πειραιώτες, που δίνουν την ευκαιρία σε ένα σκόρερ ολκής να δείξει το ταλέντο του σε μία ομάδα με υψηλότερους στόχους.
Η σύγκριση των δύο στην επίθεση και η κίνηση χωρίς την μπάλα
Οι δύο παίκτες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά στην επίθεση. Αμφότεροι έχουν ανεπτυγμένο το επιθετικό φίλτρο και αποζητούν την ευθύνη, θέλουν να παίρνουν προσπάθειες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά. Από την άλλη όμως έχουν και πολλές διαφορές στον τρόπο που κινούνται και εκτελούν.
Την προηγούμενη σεζόν, ο Κάνααν εκτελούσε με 41% στο τρίποντο στην Euroleague, με τον Ντόρσεϊ να βρίσκεται πιο χαμηλά, στο 37.4%. Ο Αμερικανός από την άλλη εκτελεί με χειρότερα ποσοστά στο δίποντο, με τον Ντόρσεϊ να φτάνει στο πολύ υψηλό 51.7%.
Ο Κάνααν τελείωσε την κουτσουρεμένη σεζόν του με 11.8% πόντους μέσο όρο στην Euroleague, όντας άκρως απειλητικός για τις αντίπαλες άμυνες. Ο Αμερικανός εκτελεί με μεγάλη ευκολία από μακριά, παίρνοντας σουτ ακόμα και από τα 8μ., με τρομερά ποσοστά ευστοχίας.
Όπως δείχνουν τα νούμερά του, ο Κάνααν αποτελεί μέγιστη απειλή από τα 6.75 με εξαιρετική μάλιστα επιτυχία. Αρέσκεται να εκτελεί από τις γωνίες, με την αριστερή πλευρά να είναι αυτή που του ταιριάζει, με το εξωπραγματικό 67%, αλλά και από τις 45 μοίρες στην ίδια πλευρά. Από την άλλη τρομερά είναι τα ποσοστά του και από τα δεξιά, αφού το ποσοστό του δεν πέφτει κάτω από το 40%.
Αυτό που τον διαφοροποιεί από τον Ντόρσεϊ είναι η κίνηση χωρίς την μπάλα, αφού ο Κάνααν ναι μεν δημιουργεί και εκτελεί μετά από ντρίμπλα, όμως είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στο off screen, να περνά δηλαδή πίσω από το σκριν υποδεχόμενος την μπάλα με σκοπό να εκτελέσει, αλλά και ως Spot up shooter.
Άρα μπορεί να ζήσει χωρίς την μπάλα στα χέρια του, όμως ακόμα και όταν καλείται ο ίδιος να φτιάξει τις καταστάσεις μπορεί να ανταπεξέλθει με τεράστια επιτυχία. Είναι σχετικά καλός στο σουτ μετά από ντρίμπλα από όλους τους χώρους του γηπέδου, ενώ δεν διαστάζει να πηγαίνει κοντά στο καλάθι παρά το μειονέκτημα του ύψους.
Πρόκειται για έναν πολύ αθλητικό παίκτη με μοναδικό πρώτο βήμα και αλλαγή κατεύθυνσης, ενώ η ικανότητά του να στέκεται στον αέρα την ώρα που εκτελεί του επιτρέπει να έχει πλουραλισμό στον τρόπο που εκτελεί.
Από την άλλη ο Ντόρσεϊ θέλει αρκετό χρόνο την μπάλα στα χέρια του. Δεν είναι spot up shooter και θέλει να δημιουργεί ο ίδιος για τον εαυτό του, κάτι που σημαίνει λιγότερη κυκλοφορία της μπάλας. Όπως φαίνεται στον πίνακα, ο 26χρονος σουτάρει εξαιρετικά από το τρίποντο, όμως δεν έχει την ίδια συνέπεια, με τον Αμερικανό. Σκοράρει βέβαια περισσότερο κοντά στην ρακέτα απ’ ό,τι ο 31χρονος, παρόλα αυτά όμως δεν είναι τόσο δυναμικός στο τελείωμα.
Επιπροσθέτως, ο Ντόρσεϊ δεν έχει τόσο άμεση εκτέλεση σε σχέση με τον Κάνααν, κάτι που πολλές φορές μπορεί να τον κάνει προβλέψιμο για τις αντίπαλες άμυνες. Ο 26χρονος βέβαια δεν υστερεί στο σουτ μετά από ντρίμπλα, κάτι που είναι και το δυνατό σημείο του, σε αντίθεση με τον Κάνααν που σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται βελτίωση.
Το ζήτημα με τον Ντόρσεϊ είναι πως δεν έχει την ίδια συνέπεια με τον Κάνααν. Αυτή η έλλειψη σταθερότητας είναι που δίνει ένα μικρό προβάδισμα στον Κάνααν, αφού ο Αμερικανός εάν πιάσει τα στάνταρ του, μπορεί να ανεβάσει επίπεδο την επίθεση του Ολυμπιακού και να κάνει τους φίλους της ομάδας να τον λατρέψουν.
Οι διαφορές τους στην άμυνα, με τον Αμερικανό να βρίσκεται και πάλι μπροστά
Είναι αλήθεια πως το ύψος του Κάνααν, μόλις 1.83 μπορεί εκ πρώτης όψεως να προβληματίζει όσον αφορά την άμυνα. Αλήθεια είναι επίσης πως ο Ντόρσεϊ είναι ένα από τα πιο σύχρονα γκαρντ, με ύψος και μέγεθος που μπορεί να κοντράρει ψηλά κορμιά, που δεν τον σπρώχνουν εύκολα.
Από την άλλη όμως ο 26χρονος Ελληνοαμερικανός δεν είναι κανένας αμυντικός εξολοθρευτής, ούτε αρέκσεται στο να κυνηγάει τα αντίπαλα γκαρντ.
Ο Κάνααν σίγουρα θα έχει θέμα στο συγκεκριμένο ζήτημα, στην άμυνα στο post δηλαδή, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να καλείται να καμουφλάρει την συγκεκριμένη αδυναμία. Ο 31χρονος όμως είναι πολύ πιο σκληρός παίκτης με καλύτερο κέντρο βάρους και ίσως λίγο πιο ανταγωνιστικός.
Είναι σίγουρα καλύτερος στην άμυνα πάνω στην μπάλα, αφού μπορεί να πιέσει τον αντίπαλο, να βγει μπροστά από το σκριν και να κυνηγήσει με γρήγορα πόδια τον παίκτη του.
Όπως και να έχει όλα θα φανούν στο γήπεδο. Ότι αναλύσεις και να γίνουν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι, όμως η προσθήκη ενός τόσο ποιοτικού παίκτη για αντικαταστάτη του ήδη πολύ καλού Ντόρσεϊ, μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τον Ολυμπιακό.
Πηγή γραφημάτων: 3stepsbasket.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολυμπιακός Μεταγραφές: Αϊζάια Κάνααν, o ιδανικός αντικαταστάτης του Ντόρσεϊ. Δείτε τον
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολυμπιακός μεταγραφές: Ανακοίνωσε Αϊζάια Κάνααν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται