NBA: Γιατί οι Μπακς τα βρίσκουν πάντα μπαστούνια στο Φίνιξ;

Μια χαρά τα κατάφερε το Μιλγουόκι, ωστόσο για να πάρει τον τίτλο πρέπει να κερδίσει απαραιτήτως μέσα στη «Phoenix Suns Arena». Εκεί όπου μετράει συνεχείς ήττες…

Μέσα στην ημέρα, στο Φίνιξ θα έχει 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο συννεφιασμένο Μιλγουόκι (όπου κατά τη διάρκεια του Game 4 υπήρχαν προβλέψεις ακόμα και για ανεμοστρόβιλους) η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 20 βαθμοί. Η καυτή Αριζόνα δεν έχει καμία σχέση με το παγωμένο Γουισκόνσιν, κάτι που αποτυπώνεται κατά καιρούς ακόμα και στις φανέλες των δύο τοπικών ομάδων. Κάκτους είχε η μεν μια φορά κι ένα καιρό, ελάφια έχει η δε.

Για τα τελευταία, τους Μπακς, η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμα περισσότερο κάθε φορά που επισκέπτονται την έδρα των Σανς. Μέχρι να σπάσει το φετινό ρόδι στο Game 3 των τελικών, η ομάδα του Μάικ Μπουντενχόλζερ μετρούσε πέντε συνεχόμενες ήττες από εκείνη του Μόντι Γουίλιαμς: οι δύο στους ισάριθμους πρώτους τελικούς, άλλες δύο στην κανονική περίοδο και μάλιστα αμφότερες στον πόντο, άλλη μία στην περσινή ρέγκιουλαρ σίζον.

Ειδικά στη «Phoenix Suns Arena», τα «ελάφια» έχουν υποστεί πέντε διαδοχικές ήττες. Τις τέσσερις προαναφερθείσες (τόσες ήταν οι εκτός έδρας) στο 0-5 που είχαν μέσα-έξω κόντρα στο Φίνιξ, συν άλλη μία προ δύο σεζόν. Κοινώς, έχουν να κερδίσουν εκεί από τις 23 Νοεμβρίου του 2017 και το 113-107 στην παράταση, στην οποία είχαν κρατήσει τους γηπεδούχους στους δύο πόντους! Ηρωας είχε αναδειχθεί ο πόιντ γκαρντ Ερικ Μπλέντσο (30 π., 6 ρ., 7 ασ.), που επέστρεψε ως αντίπαλος στο επί τετραετία «σπίτι» του και το… έκλεισε, κλείνοντας και τα αυτιά του στις αποδοκιμασίες των πρώην πιστών του. Δεν είχε παίξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ενώ 40άρα είχε ρίξει ο Κρις Μίντλετον.

Ωπ, λέτε να βρήκαμε θετικό οιωνό; Από ακριβώς 40 πόντους προέρχεται στον τέταρτο τελικό ο γκαρντ-φόργουορντ του Μιλγουόκι! Αφού αναφέρουμε πως στη φετινή κανονική περίοδο οι Σανς είχαν εντός έδρας ρεκόρ 27-9 και οι Μπακς εκτός έδρας ρεκόρ 20-16, πάμε να δούμε αναλυτικότερα τι παθαίνουν οι τελευταίοι όταν επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Αριζόνα. Τι μπορούν να κρατήσουν, τι κυρίως πρέπει να αλλάξουν. Αν δεν σπάσουν τώρα, στο Game 5 ή το πολύ στο Game 7 την αρνητική παράδοση εκεί, θα μείνουν με τα χέρια αδειανά. 

Μπούκερ ζεματάει, Μίντλετον απαντάει

Αν δεν το προσέξατε, κοντεύουν σχεδόν τέσσερα χρόνια από την προηγούμενη φορά που πέρασαν νικηφόρα τα «ελάφια» από την Αριζόνα. Το αρνητικό σερί ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019, όταν έχασαν 114-105. Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο (νυν και… φευγάτος από το Γκόλντεν Στέιτ) Κέλι Ούμπρε με 27 πόντους, κορυφαίος ο Ντέβιν Μπούκερ με 22 και 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Το σκοράρισμα είχε μοιραστεί στους Μπακς, καλύτερος ήταν από τότε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με αντίστοιχοι 21-13-6. Την περασμένη σεζόν πάλι Μάρτιο επισκέφτηκαν το Φίνιξ και γνώρισαν ήττα 140-131. Αθλιοι αμυντικά, επέτρεψαν στον Μπούκερ να ρίξει 36άρα και δεν έφτασε για τους ίδιους η 39άρα του Μίντλετον. Απουσία είχε καταγράψει ο «Greek freak».

Αντιλαμβανόμαστε συνεπώς πως ο Μπούκερ έχει τρομερή προϊστορία απέναντι στο Μιλγουόκι και προέχει για… μία φορά να σταματηθεί στη «Phoenix Suns Arena». Ακολουθούν άλλωστε κι άλλα όργιά του παρακάτω. Ναι, και μέσα στο Μιλγουόκι 42 πόντους μόλις έβαλε ο 24χρονος σούτινγκ γκαρντ, αμέσως πιο πριν όμως, στον τρίτο τελικό, είχε βάλει 10. Στο Γουισκόνσιν εναλλάσσει τις καταπληκτικές με τις προβληματικές εμφανίσεις, στο «σπίτι» του είναι πάντα φοβερός. Επιπροσθέτως, συμπεραίνουμε ότι τα «ελάφια» δεν κερδίζουν άμα δέχονται πάνω από 110 πόντους. Κάτι που βρίσκει εφαρμογή και στις φετινές τους αναμετρήσεις με τους «ήλιους». Για να τις δούμε λοιπόν κι αυτές…

O καλός Πολ και οι x-factors

Πρώτη φετινή κόντρα των δύο ομάδων με γηπεδούχους τους Σανς στις 11 Φεβρουαρίου και το δικό τους 125-124 μένει σε νεκρό χρόνο, επειδή ο Αντετοκούνμπο αστοχεί μπροστά στον Ντιάντρε Εϊτον και τον Κρις Πολ, που έχει έρθει σε βοήθεια του ψηλού μετά την επαναφορά του Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο στα 2,8 δευτερόλεπτα. Φωτιά βέβαια να πέσει να μας κάψει αν τα βάλουμε με τον άνθρωπο που σημείωσε 47 πόντους με 15/19 δίποντα. Και με 17/21 βολές, παρακαλώ. Από τότε δεν καταφέρνουν να σταματήσουν τις επελάσεις του προς το καλάθι οι παίκτες του Γουίλιαμς… Ο Μπούκερ είχε ρίξει 30άρα και ο Πολ 28άρα με 7 ασίστ, δεν έπαιζε όμως ο Τζρου Χόλιντεϊ, ώστε να περιλάβει τον τελευταίο.

Στα φρέσκα κουλούρια, ο πρώτος τελικός έληξε 118-105 με τον Πολ να ανεβαίνει στο αντίστοιχο 32-9 και με τον Μπούκερ να καταγράφει 27-6. Κορυφαίος όμως με 22 πόντους και 19 ριμπάουντ ήταν ο Εϊτον. Στο 118-108 που ακολούθησε στο Game 2, ο Μπούκερ τράβηξε 31 με 6 τελικές πάσες, ο Πολ είχε 23-8, μα το παιχνίδι το καθόρισε ο x-factor Μικέλ Μπρίτζες (φωτό), της 27άρας με 7 ριμπάουντ. Οι 42 πόντοι του Γιάννη δεν είχαν φτάσει, όπως δεν έφτασαν οι ακριβώς 42 και του Μπούκερ στον τέταρτο τελικό στη δική του ομάδα.

Συμπεράσματα; Ο «Greek freak» θα χρειαστεί πάλι συμπαράσταση, διότι μόνος του δεν πρόκειται να νικήσει τους Σανς και μέσα στο «σπίτι» τους. Τα «one man show» έχουν πέραση στο Μιλγουόκι, εντούτοις στο Φίνιξ πρέπει να ξαναβγούν μπροστά ο Μίντλετον, ο Χόλιντεϊ, γιατί όχι και κάποιος άλλος. Κοινός παρονομαστής των εκεί αγώνων και ο «βομβαρδισμός» από τρίποντα των γηπεδούχων: 15/31 στην κανονική περίοδο, 20/40 στον δεύτερο τελικό, σταθερά διψήφιος αριθμός εύστοχων (15,3 τέτοια ο μέσος όρος των τριών σχετικών αγώνων). Κομβικός και ο περιορισμός του Πολ, όπως ακριβώς το κατάφεραν δηλαδή οι Μπακς στο «Fiserv Forum».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News