NBA FINALS: Μπακς 2021, όπως λέμε Χιτ 2006 - οι απίθανες ομοιότητες στις δύο πορείες

Δίχως να το επιδιώκουν ή και να το ξέρουν, στο Μιλγουόκι σκαρώνουν με φοβερές ομοιότητες την επιστροφή του συλλόγου της Φλόριντα από το 0-2 προ 15ετίας. Πριν το «Bucks-in-Six» υπήρχε το «Heat-in-Six», έστω κι όχι ως σύνθημα στα χείλη των οπαδών.

Υπήρχε, βέβαια, ήδη από τη δεκαετία του ’80 η σειρά «Miami Vice», που προβαλλόταν με τεράστια επιτυχία και στην Ελλάδα ως «Οι σκληροί του Μαϊάμι». Σειρά που μάλιστα έχει αποτελέσει έμπνευση με τα χρώματα, τη γραμματοσειρά και τη γενικότερη αισθητική της για πολύ πρόσφατες φανέλες των Χιτ. Σε αυτούς τον ρόλο των Ντον Τζόνσον και Φίλιπ Μάικλ Τόμας ενσάρκωσαν μπασκετικά το 2006 οι Ντουέιν Γουέιντ και Σακίλ Ο’ Νιλ, χαρίζοντάς τους τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους κόντρα στους Μάβερικς.

Τον πρώτο σύγχρονο της δικής τους ιστορίας και δεύτερο μετά από εκείνον του 1971 κυνηγούν τα ξημερώματα της Τετάρτης οι Μπακς, σε μια θεότρελη πορεία με πάμπολλες ομοιότητες με αυτήν του Μαϊάμι προ 15ετίας. Η προφανέστερη είναι φυσικά πως για πρώτη φορά από τότε, μία ομάδα του ΝΒΑ επιστρέφει από το 0-2 σε τελική σειρά και πάει για τη στέψη με τέσσερις διαδοχικές νίκες, ώστε να φτάσει στο 4-2. Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο αφιέρωμά μας για τους τέσσερις μοναδικούς έως σήμερα NBA finals που γύρισαν από 0-2 και ανεξαρτήτως αν έληξαν με 4-2 ή 4-3 (https://www.sportday.gr/Article/5020/mpaks-ki-omws-ginetai), ειδικά ο Γουέιντ είχε πραγματοποιήσει εξωπραγματικές εμφανίσεις για να φορέσει χρυσό δαχτυλίδι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του.

Σε ρόλο Γιάννη, ο Ντουέιν

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια προτού καταφτάσει ο ΛεΜπρον Τζέιμς από το Κλίβελαντ και ο Κρις Μπος από το Τορόντο ώστε να δημιουργηθούν οι «Big 3» και να κατακτηθούν άλλοι δύο τίτλοι τη διετία 2012-13, ο Γουέιντ έπαιρνε από το χεράκι την αγαπημένη του ομάδα και την έφτανε έως το τέλος του δρόμου. Με 39,3 πόντους, 8,3 ριμπάουντ, 3,5 ασίστ και 2,5 κλεψίματα στους τέσσερις τελευταίους τελικούς, ο τότε 24χρονος σούτινγκ γκαρντ εμφάνιζε σε κάποιες κατηγορίες νούμερα μεγαλύτερα ακόμα και από αυτά που καταγράφει στην τρέχουσα σειρά και δη στα νικηφόρα παιχνίδια της παρέας του ο Αντετοκούνμπο. Φυσικά στο τέλος ψηφίστηκε MVP ο παλαίμαχος γκαρντ, όπως θα ψηφιστεί και ο Γιάννης αν με το καλό τα «ελάφια» φορέσουν δαχτυλίδια.

Θυμίζουμε πως ο D-Wade έμεινε πιστός στο Μαϊάμι επί 13 συναπτά χρόνια αφότου επελέγη στο ντραφτ και προτού πάει στη γενέτειρά του, το Σικάγο. Στο Μαϊάμι επίσης επέστρεψε προ τριετίας για να κλείσει τη μεγάλη καριέρα του. Ο «Greek freak» αποτελεί ήδη ένα άλλο παράδειγμα αφοσίωσης στον ίδιο σύλλογο, με οκτώ χρονιές συνεχούς πίστης σε οργανισμό που κι αυτός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα επιτυχημένος ως προς το παλμαρέ του και που εδρεύει σε ακόμα μικρότερη αγορά.

Σακ, τρέιντ α λα Χόλιντεϊ

Αναμφισβήτητα η ειδοποιός διαφορά των Μπακς σε σχέση με το ρόστερ που είχαν τα προηγούμενα έτη είναι η αναβάθμιση στο «1». Άλλο ο συμβατικός και μονοδιάστατος Ερικ Μπλέντσο, άλλο ο καταπληκτικά πολυσύνθετος Τζρου Χόλιντεϊ. Παρ’ ότι βαδίζει προς τα 32, ο ύψους 1,91 μ. πλέι μέικερ με την ευχέρεια χρησιμοποίησης και στις άλλες θέσεις της περιφέρειας, όπως και την ευχέρεια να μαρκάρει και «τεσσάρια» (!), είναι ένας από τους πιο δυνατούς γκαρντ της λίγκας. Εχει αναδειχθεί νικητής στην προσωπική του μονομαχία με τον Κρις Πολ, είναι ο μοναδικός παίκτης του Μάικ Μπουντενχόλζερ που προβληματίζει τον Ντέβιν Μπούκερ όταν στέλνεται πάνω του, καταγράφει νούμερα που πλησιάζουν σε τριπλ νταμπλ και στο μπρέικ του Game 5 ήταν ο κορυφαίος όλων, με 27 πόντους, 13 ασίστ και 3 κλεψίματα. Για χάρη του οι Μπακς υποθήκευσαν το μέλλον τους στο ντραφτ τον περασμένο Νοέμβριο, παραχωρώντας στα πλαίσια του τετραπλού τρέιντ (που έφερε τον Χόλιντεϊ στο Γουισκόνσιν από τη Νέα Ορλεάνη) όλα τα πικ πρώτου γύρου έως το 2028.

Πίσω στο 2004, το Μαϊάμι έφερνε στα μέρη του ένα άλλο τέρας δύναμης με πατημένα τα πρώτα -άντα, αναγκαζόμενο να παραχωρήσει (όχι τόσο ντραφτ πικ, μόνο ένα έδωσε με το οποίο μάλιστα οι Λέικερς επέλεξαν τον Τζόρνταν Φάρμαρ, όσο) τη μισή ομάδα του και δη φροντ λάιν: Μπράιαντ Γκραντ, Λαμάρ Οντομ, Κάρον Μπάτλερ… Ο 32χρονος Σακίλ Ο’ Νιλ βέβαια δεν ήταν ένας υποτιμημένος αστέρας σαν τον Χόλιντεϊ, αλλά ένας σούπερ σταρ. Ακόμα κι αυτόν, που κουβαλούσε δύο συναπτές αποτυχίες των «λιμνάνθρωπων» και με τα νούμερά του να παρουσιάζουν αισθητή κάμψη, συνόδευε κάμποση μουρμούρα. Στην παρουσίασή του πρόβαλε ως βασικό λόγο της καταφατικής του απάντησης στην πρόκληση των Χιτ, ότι ήθελε να παίξει με τον κατά τη γνώμη του καλύτερο νέο παίκτη του ΝΒΑ – όπως ακριβώς έκανε ο Τζρου, αναφερόμενος στον Γιάννη. Μάλιστα ο Σακ χάρισε τις ίδιες ημέρες στον Γουέιντ το προσωνύμιο «flash», που τον ακολούθησε στο υπόλοιπο της καριέρας του. Δήλωσε πως θα χαρίσει και στον σύλλογο τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του και δύο χρόνια μετά ήρθε η στέψη. Ηταν η τελευταία σεζόν του Ο’ Νιλ με 20 πόντους μέσο όρο (στην κανονική περίοδο) και παρ’ ότι στους τελικούς έπεσε στους 13,7, ανέβηκε στα 10,2 ριμπάουντ και η αμυντική παρουσία του ήταν το «κλειδί» για την επικράτηση.

Γκρίνια, αλλαγές, θρίαμβος

Εν τάχει, οι Μάβερικς είχαν ξεκινήσει το 2006 με δύο διψήφιες νίκες στην έδρα τους, όπως γηπεδούχοι ήταν στα πρώτα παιχνίδια και οι Σανς φέτος με τις εξίσου καθαρές (και διψήφιες) επικρατήσεις. Οι Χιτ ισοφάρισαν με μία δύσκολη και μία εύκολη νίκη στην έδρα τους, όπως οι Μπακς τώρα. Το σενάριο εκ των πραγμάτων αλλάζει λίγο εν συνεχεία, μια και το φορμά των τελικών ήταν 2-3-2 και ο πέμπτος τελικός είχε διεξαχθεί επίσης στο «σπίτι» της ομάδας με το μειονέκτημα έδρας. Το Μαϊάμι ολοκλήρωσε την ανατροπή με το 101-100 στην παράταση, ματς δηλαδή που κρίθηκε την ύστατη στιγμή, όπως το φρέσκο Game 5 στο Φίνιξ (123-119). Η στέψη έλαβε χώρα στο Ντάλας με σκορ 95-92 και τον Τζέισον Τέρι να αστοχεί στο τρίποντο της ισοφάρισης.

Παίκτης-ορχήστρα (ο Γουέιντ των 34,7 πόντων στους τελικούς, o Αντετοκούνμπο έχει 32,3), «υπαρχηγός» στο παρκέ που ήρθε κι άλλαξε τον ρου της ιστορίας, εξέλιξη των αγώνων ανατριχιαστικά παρεμφερής. Επιπλέον, οι Χιτ δεν απέδιδαν καλά στη ρέγκιουλαρ σίζον και ο πρόεδρος (από τότε) Πατ Ράιλι έδιωξε τον Σταν Βαν Γκάντι κι έκατσε ο ίδιος ξανά στην άκρη του πάγκου. Το 52-30 στο τέλος της κανονικής περιόδου ήταν απλώς καλό, μα 12 νίκες κάτω από το ρεκόρ των κορυφαίων της Ανατολής, Πίστονς. Ετσι και οι Μπακς, οπισθοχώρησαν αισθητά αυτήν τη σεζόν στη ρέγκιουλαρ σίζον, μετά από δύο χρόνια που σάρωναν τα πάντα στο διάβα τους. Φούλαραν στα πλέι οφ, στα οποία έκαναν το colpo grosso αποκλείοντας στον δεύτερο γύρο τους Μπρούκλιν Νετς των τριών (άλλο αν δεν έπαιξαν όλοι λόγω τραυματισμών) σούπερ σταρ. Ποιους είχε πετάξει έξω στον δεύτερο γύρο της Ανατολής το Μαϊάμι το 2006; Τους… Νετς, οι οποίοι απλώς έδρευαν ακόμα στο Νιου Τζέρσεϊ τότε.

Μην ξεχάσουμε κι ότι εκείνο το ζευγάρι στους τελικούς είχε προκύψει κόντρα σε κάθε προγνωστικό. Από το 1971 είχαμε να δούμε NBA finals με πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες σε αυτούς, ενώ το 1978 ήταν η τελευταία φορά που και οι δύο φιναλίστ δεν είχαν κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα. Οι Σανς μέχρι σήμερα επίσης δεν έχουν πανηγυρίσει ποτέ τίτλο, οι δε Μπακς όπως αναφέραμε το έχουν κάνει μόνο πριν από μισό αιώνα. Αναπάντεχο και το φετινό ζευγάρι, άλλο αν μας θυμίζει σχεδόν στα πάντα εκείνο του 2006…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News