Αδελφοί Καλαϊτζάκη: Οι δίδυμοι συμπαίκτες του Παναθηναϊκού και οι… πρόδρομοί τους
Αδέρφια που να παίζουν μπάσκετ στο τοπ επίπεδο, υπάρχουν πολλά. Δίδυμα αδέρφια, πολύ λιγότερα. Δίδυμα που να βρίσκονται και στην ίδια ομάδα, ε, εδώ η λίστα περιορίζεται σε στενότατο βαθμό.
Μετά την απόκτηση του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη στις αρχές Ιουλίου, ο Παναθηναϊκός στα τέλη του ίδιου μήνα επισημοποίησε και την επιστροφή του… τρία λεπτά μικρότερου Γιώργου.
Οι 23χρονοι γκαρντ-φόργουορντ έκαναν τα πρώτα τους μπασκετικά βήματα στο Ηράκλειο (και το τοπικό «Τένις»), αναδείχθηκαν στην εφηβική ομάδα του Αρη, ξανάσμιξαν τη σεζόν 2019-20 στη λιθουανική Νεβέζις – στην οποία ο… μικρός είχε βρεθεί δανεικός από το «τριφύλλι».
Μαζί ήταν και σε μικρές Εθνικές, η πορεία τους ωστόσο εξελίχθηκε μάλλον αντιθετικά και να που στην προεπιλογή της Ανδρών για το Ευρωμπάσκετ είδαμε μόνο τον Παναγιώτη. Το «όνομα» της φαμίλιας ήταν πάντα ο Γιώργος.
Ο ηγέτης των παιδικών και εφηβικών Εθνικών, αυτός που πήρε μεταγραφή στα 17 του στον Παναθηναϊκό, που έπαιξε στην Ευρωλίγκα, πέρυσι και στο ΝΒΑ. Ο δίμετρος πόιντ γκαρντ, που εν τέλει κατέστη σαφές πως είναι (έχοντας ξεπεράσει πια τα τα δύο μέτρα) κι αυτός «δυαροτριάρι».
Ο Πάνος δεν τέντωσε ποτέ το πόδι του. Πιο μικρά βήματα. Γεύση από την πρώτη ομάδα του Αρη, Χολαργός (στη μοναδική του χρονιά στην Α1 με εξαιρετική παρουσία… παίκτης και ομάδα), Νεβέζις, «προαγωγή» στη Λιθουανία με τη Λιετκαμπέλις και την πορεία έως τους τελικούς. Πετώντας μάλιστα έξω την «ισόβια» πρωταθλήτρια Ζαλγκίρις!
Και με 13 πόντους και από 2,8 ριμπάουντ και ασίστ βέβαια στο Γιούροκαπ, που αποτέλεσε τη «βιτρίνα» ώστε να επαναπατριστεί. Και να βρει πάλι δίπλα του τον Γιώργο, που έκλεισε την περασμένη σεζόν με τρελά νούμερα (17,5 π., 3,3 ρ., 3 ασ.) στην Οκλαχόμα.
ΟΚ, οι Θάντερ προέβαιναν σε… άγριο tanking, παρατάσσοντας ουσιαστικά την ομάδα της θυγατρικής τους στην G-League στα συγκεκριμένα τέσσερα ματς. Ο Ελληνας περιφερειακός βρήκε όμως χώρο και χρόνο να παίξει, ανέκτησε αυτοπεποίθηση, βελτίωσε στοιχεία του παιχνιδιού του.
Κι ενώ φάνηκε να έχει μείνει στάσιμος, στα φιλικά προετοιμασίας του Παναθηναϊκού (κυρίως στον μικρό τελικό στο Κάλιαρι και στον ημιτελικό του ΟΑΚΑ) έδειξε έτοιμος να κάνει επιτέλους το step up. Εδειξε πιο έτοιμος από τον Πάνο. Ο υγιής μεταξύ τους ανταγωνισμός βγάζει νικητές και τους δύο.
Νικ και Τομ Κατσίκη, έχετε παρέα
Η σεζόν 1990-91 είναι ιστορική για τον ΠΑΟΚ επειδή πανηγύρισε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του, με το 76-72 επί της Σαραγόσα στη Γενεύη για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Οι Θεσσαλονικείς όμως έγραψαν κι άλλου είδους ιστορία, επειδή μας σύστησαν τα μοναδικά δίδυμα αδέρφια στην ίδια ελληνική ομάδα, μέχρι τους Καλαϊτζάκηδες.
Τους ομογενείς σμολ φόργουορντ από τις ΗΠΑ, γεννηθέντες τον Μάρτιο του 1967, Νικ και Τομ Κατσίκη (η παραπάνω φωτογραφία από το paok-basketballretro.blogspot.com).
The 1988-89 Seton Hall team that reached the NCAA Final Four and national championship game included four NJ players: Anthony Avent (Shabazz), Nick Katsikis (Cherry Hill East), Frantz Volcy (Seton Hall Prep) and Jose Rebimbas (Seton Hall Prep). pic.twitter.com/HdaR2kfo1X
— NJSIAA (@NJSIAA) April 1, 2019
Ο καλύτερος ήταν ο Νικ, που έμεινε τρία χρόνια – όσο δηλαδή ο Τομ, με τον οποίο δεν είναι πανομοιότυποι δίδυμοι, συνέχιζε σε Δάφνη και Πανελλήνιο. Ο πρώτος είχε φοιτήσει μάλιστα στο… ιστορικό και για μας (λόγω Γκάλη) Σίτον Χολ. Τον βλέπουμε με το Νο 52, ενώ επίσης στην πάνω σειρά εικονίζεται με το 32 ο Αντονι Εϊβεντ, ΝΒΑer ψηλός που πέρασε από τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1996-97 και έκλεισε την καριέρα του στον… ΠΑΟΚ.
Στο tweet δεν γίνεται αναφορά στον Αντριου Γκέιζ, εμείς όμως τον παρατηρούμε επίσης, δίπλα στον Εϊβεντ με το Νο 10. Ο θρύλος του αυστραλιανού μπάσκετ είχε κι αυτός πέρασμα από το ΝΒΑ, αλλά και από τα μέρη μας με τον Απόλλωνα Πατρών.
Σε χαμηλότερο επίπεδο έχουν αγωνιστεί κι άλλοι δίδυμοι, με τους (γεννηθέντες επίσης το 1967!) Μπιλλήδες να χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς. Αλλωστε ο (επιεικώς) δυναμικός σέντερ Θανάσης, αδερφός του Δημήτρη, έφτασε μέχρι και την Α1 με τη Δάφνη. Είναι ο πατέρας του Σωτήρη Μπιλλή, 25χρονου φόργουορντ που… πηγαινοέρχεται από τον Πανιώνιο στον Κολοσσό στη δική του καριέρα.
Από τους Λαβρινόβιτς στους Αρόγιο
Γνωστότεροι Ευρωπαίοι δίδυμοι συμπαίκτες, οι πιθανότατα γνώριμοι των Καλαϊτζάκηδων από τη Λιθουανία, Ντάριους και Κσιστόφ Λαβρινόβιτς. Κατά σύμπτωση ανακοίνωσαν πριν από μερικές εβδομάδες από κοινού το τέλος της καριέρας τους, έχοντας αγωνιστεί την τελευταία διετία στη Βίτις της πατρίδας τους.
Από το 2016 (Λιτεκαμπέλις έως το 2018, μετά Πριενάι και Λόντον Σίτι Ρόαγιαλς) ήταν σταθερά μαζί, όπως και στο ξεκίνημα της καριέρας τους: Αλίτα από το 1996 έως το 2002, Ούνικς τη σεζόν 2006-07, αλλά και Ζαλγκίρις το 2012-13.
Επί σειρά ετών παρέα και στην εθνική Λιθουανίας οι σχεδόν 43χρονοι φόργουορντ-σέντερ με το καλό σουτ, έχοντας ανεβεί στο βάθρο των Ευρωμπάσκετ 2007 (χάλκινο μετάλλιο) και 2013 (αργυρό). Αυτοκόλλητοι σε όλα, είχαν καταδικαστεί το 1998 για βιασμό μιας 17χρονης…
Αν οι -πολωνικής καταγωγής- Λιθουανοί ήταν του ίδιου υψηλού επιπέδου παίκτες (σε Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ μεταξύ άλλων ο Ντάριους, επί πενταετία στη μεγάλη Σιένα του Νίκου Ζήση ο Κσιστόφ), οι συνομήλικοί τους, Αρόγιο, ήταν η μέρα με τη νύχτα.
Σίγουρα θα θυμάστε τον Κάρλος, πόιντ γκαρντ επτά διαφορετικών συλλόγων του ΝΒΑ και με χρονιές με διψήφιο αριθμό πόντων σε Γιούτα και Ορλάντο. Επαιξε και στην Μπασκόνια και την Μπαρτσελόνα, τον αντιμετωπίσαμε πολλές φορές με την εθνική του τού Πουέρτο Ρίκο.
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι έχει δίδυμο αδερφό, τον Αλμπέρτο (αριστερά), με τον οποίο έπαιξαν μαζί στο ξεκίνημα της καριέρας τους στους Κανγκρεχέρος ντε Σαντούρθε. Ακόμα και στο πορτορικανικό πρωτάθλημα, ο Μπέρι (όπως τον φωνάζουν χαϊδευτικά) είχε συμπληρωματικό ρόλο στις ομάδες του.
Οι τέσσερις του ΝΒΑ, με Λόπεζ και Μόρις
Δέκα ζευγάρια δίδυμων αδερφών έχουν αγωνιστεί (γενικότερα, όχι απαραίτητα ως συμπαίκτες) στο ΝΒΑ και τα τρία είναι εν ενεργεία. Όλα μάλιστα με κοινή παρουσία σε συλλόγους της κορυφαίας λίγκας: οι Μάρκους και Μαρκίφ Μόρις, οι Κόντι και Κέιλεμπ Μάρτιν, οι εικονιζόμενοι Ρόμπιν Λόπεζ και Μπρουκ Λόπεζ. Οι τελευταίοι έπαιξαν μαζί τη σεζόν 2019-20 στο Μιλγουόκι, με τον πρώτο να αποτελεί «ρεζέρβα» του δεύτερου στο «5».
Οι 34χρονοι Καλιφορνέζοι σέντερ αγωνίστηκαν παρέα και στο χάισκουλ Σαν Χοακίν Μεμόριαλ και στο κολέγιο Στάνφορντ, έκτοτε ωστόσο ο αφάνας Ρόμπιν εξελίχθηκε σε γυρολόγο του ΝΒΑ, μια και οι Καβαλίερς θα γίνουν η ένατη διαφορετική ομάδα του, ενώ ο πάντα κοντοκουρεμένος Μπρουκ έχει μοιράσει την καριέρα του ανάμεσα στους Νετς και τους Μπακς, με ένα μονοετές διάλειμμα (ανάμεσά τους) στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το Λος Αντζελες, για τους Λέικερς.
Tom and Dick Van Arsdale were the first twin brothers to play on the same NBA team (1976-77 Suns). Who was the second pair? pic.twitter.com/hfMPBrW1qm
— Adam Criblez (@adamcriblez) June 7, 2017
Πρώτοι δίδυμοι συμπαίκτες υπήρξαν πάντως οι Τομ και Ντικ Βαν Αρσντεϊλ τη σεζόν 1976-77 με τους Σανς. Ηταν η τελευταία της καριέρας τους, με τον πρώτο (και πολύ καλύτερο, είχε 15,3 π. μέσο όρο σε δώδεκα περιόδους…) να πηγαίνει στο Φοίνιξ, όπου βρισκόταν από το 1968 ο δεύτερος.
Τέκνα της Ιντιανάπολις οι δύο γκαρντ-φόργουορντ, είχαν αγωνιστεί μαζί στο τοπικό λύκειο Εμεριχ Μάνιουαλ και την Ιντιάνα στο NCAA, προτού επιλεγούν σε διαδοχικά νούμερα (10 και 11) στο ντραφτ.
Σε διαδοχικές θέσεις (13η και 14η) έγιναν ντραφτ πικ και οι προαναφερθέντες 33χρονοι πάουερ φόργουορντ Μόρις. Ο αριστερά εικονιζόμενος και «πενταρίζων» Μαρκίφ (που ξεκίνησε καλύτερα κι ακολούθησε έντονα πτωτική πορεία) συνυπήρξε με τον «τριαρίζοντα» Μάρκους (που ξεκίνησε ταπεινά κι εξελίχθηκε σε μια χαρά παίκτη) επίσης στο Φοίνιξ, τη διετία 2013-15. Είχαν «βγει» αμφότεροι το 2011 από το πανεπιστήμιο του Κάνσας.
Και οι σμολ φόργουορντ Μάρτιν βρέθηκαν παρέα στο ΝΒΑ: τη διετία 2019-21 στη Σάρλοτ, αφότου δηλαδή αποφοίτησαν από το Νεβάντα (έχοντας παίξει τις δύο πρώτες σεζόν τους στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ) και με… έναν να επιλέγεται στο ντραφτ.
Οι Χόρνετς πήραν στο Νο 36 τον Κόντι (δεξιά) και υπέγραψαν undrafted τον Κέιλεμπ. Κι εδώ οι αρχικές εκτιμήσεις πηγαίνουν περίπατο, διότι το ξεπέταγμα το έκανε ο τελευταίος πέρυσι, με 9,2 πόντους στο Μαϊάμι της πρωτιάς στην Ανατολή.
Οι άλλοι έξι (δηλαδή… δώδεκα) ΝΒΑers δίδυμοι δεν αγωνίστηκαν στην ίδια ομάδα εκεί, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μαζί στο NCAA.
Ανάμεσα σε αυτούς συναντάμε τους πάουερ φόργουορντ Χόρας (δεξιά, των Μπουλς του Τζόρνταν) και Χάρβεϊ Γκραντ (πατέρας του ΝΒΑer Τζεράμι και των Τζέριαν και Τζερέι που είδαμε στον Προμηθέα), που φόρεσαν τη φανέλα του Κλέμσον τη σεζόν 1984-85. Το αυτό συνέβη (Κεντάκι 2013-15) με τους περιφερειακούς Αντριου και Ααρον Χάρισον. Ο δεύτερος είναι φυσικά εκείνος που έπαιξε στον Ολυμπιακό την περίοδο 2020-21.
Twin brothers Justin & Julian Champagnie on opposing squads for the first time!
🏀 @Raptors vs @Sixers
Tip-Off NEXT on @NBA TV pic.twitter.com/AXu9Yb7AeI— NBA (@NBA) July 9, 2022
Οι επόμενοι δίδυμοι με συμμετοχή στο ΝΒΑ θα είναι λογικά οι Τζάστιν και Τζούλιαν Σαμπάνι, μαζί στο χάισκουλ Μπίσοπ Λάφλιν. Αν και δεν επελέγησαν στο ντραφτ, ο πρώτος εμφανίστηκε πέρυσι 36 φορές με τους Ράπτορς και ο δεύτερος (που άφησε φέτος το κολέγιο Σεντ Τζονς) μόλις υπέγραψε two-way contract με τους Σίξερς.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης δεν είναι στοίχημα, αλλά προσθήκη ουσίας!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ: Κλείνει τη σεζόν με νούμερα… Γιάννη
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Παναγιώτης Καλαϊτζάκης… τριετίας!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα