Ελλάδα-Πολωνία: Πως να... σκοτώνετε την άμυνα ζώνης!

EUROKINISSI

Η Εθνική είχε τα πάνω και τα κάτω της, έμαθε μέσα από τα «εμπόδια» που της έβαλαν οι αντίπαλοί της και επιβλήθηκε 101-78 της Πολωνίας στη πρεμιέρα του τουρνουά «Ακρόπολις».

Στην Ισπανία, δεν είχε τον «ηγέτη» της (Γιάννη Αντετοκούνμπο), αλλά είχε θετικό πρόσημο. Επαιξε χωρίς εκείνον και έμαθε. Κόντρα στην Πολωνία, είδε μπροστά της την άμυνα ζώνης να την «σφίγγει», αλλά έμαθε μέσα από αυτή, είδε έναν «καυτό» Ντόρσεϊ και συνεχίζει τον δρόμο με φόντο το Eurobasket.

Πίεσε, κλέψε, τρέξε και δεν θα χάσεις!

Οσοι είδαν το πρώτο δεκάλεπτο κόντρα στην Πολωνία (ναι έστω κόντρα σε αυτό το σύνολο που δεν είχε έμπειρο οργανωτή), θυμήθηκαν την εκκίνηση στο εντός έδρας ματς με την Ισπανία. Πίεση, πολλά deflections, πάσες στο μισό γήπεδο και τρανζίσιον. Με σκληρή άμυνα που ανάγκαζε τους Πολωνούς να «βραχυκυκλώνονται». Ειδικά ο Καλάθης ήταν… μανούλα σε αυτό το κομμάτι με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να φθείρει όποιον βρίσκει μπροστά του. Υποδειγματική άμυνα μέσα και έξω από το καλάθι και κυρίως κίνηση χωρίς τη μπάλα.

Η βάση της Εθνικής ήταν, είναι και θα είναι η άμυνά της. Μέσω αυτής μπορεί να βγάζει την αστείρευτη ποιότητά της στο επιθετικό κομμάτι, αλλά και να «χτυπάει» στο τρανζίσιον. Όταν το έκανε πράξη, απλοποιούσε το παιχνίδι της. Κάτι που πρέπει να της γίνει… βίωμα, όταν παίξει κόντρα σε πιο δυνατούς αντιπάλους.

Η ζωνάρα «μπλόκαρε» μέχρι ενός σημείου τα σχέδια των διεθνών!

Η αλήθεια είναι πως η Πολωνία δεν ήταν κάτι το τρομερό, αλλά βρήκε τρόπο για να μπορέσει να προκαλέσει «ζημιά» στους διεθνείς. Να τους προκαλέσει «πονοκέφαλο». Σου λέει πως θα κλείσω τη ρακέτα μου; «Θα παίξω άμυνα ζώνης». Αυτό έκανε στο δεύτερο δεκάλεπτο και προκάλεσε συμφόρηση στη κυκλοφορία της μπάλας της Εθνικής. Η Ελλάδα δέχθηκε ένα επί μέρους 25-5 (το +17 έγινε -3), διότι οι Πολωνοί κατάφεραν να «χαλάσουν» το… μυαλό των διεθνών. Η άμυνα ζώνης θα βρεθεί ξανά στο δρόμο της Ελλάδας και είναι κάτι που θα πρέπει να βρει λύση.

Η Πολωνία και η κάθε Πολωνία θα επιχειρήσει με διάφορες μορφές άμυνας ζώνης να περιορίσει την… σπιρτάδα των διεθνών μας και να μην τους αφήσει να βρουν λύσεις μέσα στο καλάθι. Αναμφίβολα θα είναι ένα κομμάτι που τεθεί υπό επεξεργασία στο μυαλό του Δημήτρη Ιτούδη ενόψει Ευρωμπάσκετ.

Η Ελλάδα χρειάζεται τον ρυθμό του Ντόρσεϊ και αυτό φάνηκε!

Φιλικό είναι και ο Δημήτρης Ιτούδης έχει κάθε λόγο να κάνει και… αλχημείες. Πρωτίστως είδαμε ξανά τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη να παίζει στο «1» και δεν τα πήγε και άσχημα. Βασικά κουβαλούσε τη μπάλα στην επίθεση με τον Σλούκα να αναλαμβάνει, αλλά ήταν φανερό πως ο Ελληνας γκαρντ ακόμα ψάχνει τα πατήματά του. Φυσικά το δίδυμο με τον Καλάθη έκανε την εμφάνισή του, αλλά χωρίς να πάρει θετικό πρόσημο.

Θετικό πρόσημο είχε (το τονίζουμε κόντρα στην Πολωνία), η… έμπνευση να παίξει η Ελλάδα χωρίς άσο. Ντόρσεϊ-Λαρεντζάκης στο δίδυμο των οργανωτών και φυσικά ο ομογενής γκαρντ έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Με προσωπικές φάσεις, «χτύπησε» ασταμάτητα και έδωσε πνοή στην Εθνική. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι παίκτης ρυθμού. Και το ξέρει και το εφαρμόζει.

Ο Κώστας πήρε τη σκυτάλη από τον αδελφό του, Γιάννη!

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το πόσο επιδραστική είναι η παρουσία του κορυφαίου παίκτη στο ΝΒΑ. Και μόνο η παρουσία του, αλλάζει τα πάντα. Όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν εντός παρκέ, οι περιφερειακοί-ψηλοί των Πολωνών ένιωθαν ένα… δέος. Όταν ο πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Μπακς ήταν στον πάγκο, οι αντίπαλοι της Ελλάδας, ξεθάρρευαν. Η παρουσία, του Κώστα Αντετοκούνμπο ήταν πληθωρική και κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Ναι, τακτικά έχει ακόμα δρόμο για να έχει μια σούπερ εμφάνιση.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο Ελληνας σέντερ βρήκε ρυθμό, έβγαλε ενέργεια, βοήθησε στο αμυντικό κομμάτι ενώ στο πλαίσιο των… αλχημειών του Δημήτρη Ιτούδη, ο Ιωάννης Παπαπέτρου αγωνίστηκε αρκετά στο «4» (έχοντας στο «3» τον Κώστα Παπανικολάου). Εν κατακλείδι, η Εθνική είχε μια μεστή εμφάνιση στη πρεμιέρα του «Ακρόπολις» και αγωνίστηκε όσο έπρεπε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News