Eurobasket: Όταν η Εσθονία συστήθηκε, σοκάροντας Γερμανία και Ευρώπη

EUROKINISSI

Η σημερινή αντίπαλος της Εθνικής έχει… μείνει στις εξαιρετικές εμφανίσεις της στο Ευρωπαϊκό του 1993 (με τον μπόμπερ Κούουσμα) και το αναπόφευκτο Βερολίνο.

Μπαγκάζια για (την τελική φάση στο) Βερολίνο έχουν ήδη ετοιμάσει οι διεθνείς μας, κι ας επίκειται μια ακόμα αναμέτρηση στο Μιλάνο. Αυτή με την Εσθονία, η οποία έχει πραγματοποιήσει τη μακράν καλύτερη παρουσία της σε Ευρωμπάσκετ στην ίδια γερμανική πόλη.

Στη διοργάνωση του 1993 που διεξήχθη στη Γερμανία, η Εesti, όπως λέγεται στη γλώσσα της, είχε εμφανιστεί πρώτη φορά στο ευρύ κοινό μετά την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ενωση. Είχαν προηγηθεί δύο προπολεμικές εμφανίσεις της, το 1937 και το 1939.

Ακολούθησαν, δε, δύο ανάξιες θύμησης (εμφανίσεις) το 2001 και το 2015, με… καμία (0-3) και μία νίκη (1-4), αντίστοιχα. Πριν από 29 χρόνια, όμως, φρόντισε να καταθέσει διαπιστευτήρια με το… Guten Morgen.

Σε τρεις γερμανικές πόλεις έλαβαν χώρα οι όμιλοι και οι Εσθονοί έπαιξαν στην κατεδαφισμένη, πλέον, «Ντοϊτσλαντχάλε» του Βερολίνου – και «κατεδάφισαν» στην πρεμιέρα την οικοδέσποινα, η οποία μάλιστα έμελλε να φτάσει λίγες ημέρες αργότερα για πρώτη και τελευταία φορά στην κατάκτηση μιας μεγάλης διοργάνωσης!

Στις 22 Ιουνίου του 1993 η Εσθονία σόκαρε τη Γερμανία με 113-103, χάρη στην 30άρα του Αϊβαρ Κούουσμα. Ναι, του ξανθούλη και… γεματούλη σούτινγκ γκαρντ, που χάρη και σε εκείνες τις εμφανίσεις αποκτήθηκε λίγες ημέρες αργότερα από τον Παναθηναϊκό.

Ακολούθησε με καθυστέρηση ενός έτους τον συμπατριώτη του και πολύ γνωστότερο γκαρντ (από τα χρόνια της ΕΣΣΔ), Τίιτ Σοκ, ο οποίος είχε γίνει… Ελληνας για να φορέσει τα πράσινα και δεν έπαιξε με την πραγματική πατρίδα του το 1993.

Γιαννόπουλος το ελληνικό επώνυμο του Σοκ, Μαγουλάς (όνομα και πράμα!) του Κούουσμα! Το τότε 26χρονο «δυάρι» με τη δεινότητα στα τρίποντα ήταν πρώτος σκόρερ και στη νίκη 79-78 επί του Βελγίου, με αποτέλεσμα η Εσθονία να περάσει ως πρώτη στη δεύτερη φάση των γκρουπ.

Θανάση, θυμάσαι το δικό σου ρεκόρ;

Για δες πέρασε ο μεγάλος Αντετοκούνμπο στο Ταλίν…

Εκεί, πάλι στο Βερολίνο, επικράτησε και της Τουρκίας 77-74, χάρη σε 22 πόντους του Σεργκέι Μπαμπένκο. Αν κάτι σας λέει το όνομα, είναι ο ίδιος ψηλός, με τη μογγολική καταγωγή, που είχε εκπροσωπήσει τη Σοβιετική Ενωση στο χρυσό για την Εθνική μας Ευρωμπάσκετ του 1987.

Η ήττα 98-80 από την Κροατία ήρθε παρά την 20άρα του Γκερτ Κουλαμάε, πατέρα του νυν βασικού σούτινγκ γκαρντ, Κρίστιαν Κουλαμάε. Και οι φίλοι μας έφτασαν στους «8», όπου αποκλείστηκαν από τη «μαμά Ρωσία» με 82-61.

Άλλο ένα ροζ φύλλο με 40άρα του Κούουσμα (!) στο 99-91 επί της Βοσνίας, έκτη θέση στην κατάταξη για την ομάδα του Τζάακ Σάλουμετς. Μια χαρά για ρούκι σύνολο σε Ευρωπαϊκό, πάνω άλλωστε από Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Σλοβενία!

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα παιχνίδι με την Εσθονία έχει πραγματοποιήσει το ατομικό του ρεκόρ πόντων με το εθνόσημο ο Αντετοκούνμπο. Όχι βέβαια ο Γιάννης, για τον οποίο παραμιλάει ακόμα όλος ο κόσμος με τους 41 του στους Ουκρανούς, αλλά ο Θανάσης.

Με τους Εσθονούς έχουμε αναμετρηθεί τέσσερις φορές: για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2001 και για εκείνα του Μουντομπάσκετ 2019. Ολες νικηφόρες αναμετρήσεις, όλες με διψήφια διαφορά. Στην τελευταία χρονικά και ευρύτερη σε έκταση, έκανε ό,τι ήθελε ο πρεσβύτερος Αντετοκούνμπο.

Στο 78-56 μέσα στο Ταλίν τον Ιούνιο του 2018, ο Θανάσης σημείωσε 18 πόντους (5/6 δ., 2/4 τρ., 2/4 β. σε μόλις 24’). Ο μοναδικός άλλος παίκτης (του Θανάση Σκουρτόπουλου τότε) που δίνει το «παρών» και σήμερα στο Μιλάνο, είναι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης των τριών πόντων.

Οι Εσθονοί του (ομοσπονδιακού τεχνικού πλέον, και πατέρα με τη σειρά του τού επίσης νυν διεθνούς Στεν) Σοκ, αντιθέτως, έχουν πρακτικά την ίδια ομάδα έκτοτε. Οι οκτώ στους δώδεκα του Ταλίν, θα βρίσκονται σε λίγες ώρες στο «Φόρουμ».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News