Eurobasket 2022: Και τώρα, ποιος μπορεί να σταματήσει τον Γιάννη και την παρέα του;
Τα νοκ άουτ του Eurobasket ξεκινούν, η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο… τρομάζει, αλλά τώρα η εθνική μας ομάδα θα κληθεί να τα βάλει και η ίδια με παίκτες που… οργίασαν στην πρώτη φάση του τουρνουά!
Τέρμα τα όποια αστεία, τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα. Οι νοκ άουτ αναμετρήσεις, οι αγώνες δίχως αύριο. Στο Βερολίνο παρατάσσονται 16 ομάδες, 192 παίκτες και ανάμεσά τους, μερικοί από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες του πλανήτη.
Ο καλύτερος όλων ίσως και να είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που θέλει να οδηγήσει ύστερα από πολλά χρόνια την Εθνική μας τουλάχιστον στην κατάκτηση ενός μεταλλίου. Πρώτος σκόρερ (29,5 π.) και στην αξιολόγηση (33,8 μονάδες) έως τώρα, ο «Greek freak» δεσπόζει και στις στατιστικές κατηγορίες.
Ποιοι άλλοι, ψηλοί και κοντοί, διάσημοι και άσημοι, τα πάνε περίφημα στο Ευρωμπάσκετ; Ποιοι εξ αυτών απειλούν να γκρεμίσουν τα όνειρα του Giannis και της παρέας του; Ιδού…
Ντόντσιτς και Γιόκιτς, τα άλλα δύο… φρικιά
Το καλό είναι ότι αμφότερους μπορούμε να τους πετύχουμε πλέον μόνο στον τελικό. Λούκα Ντόντσιτς, το φαβορί για MVP του ΝΒΑ τη νέα σεζόν, Νίκολα Γιόκιτς, ο νυν (back-to-back μάλιστα) MVP. Οι άλλοι δύο σούπερ σταρ της διοργάνωσης εντυπωσιάζουν επίσης.
Από ολόκληρη 47άρα προέρχεται ο Ντόντσιτς, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία των Ευρωπαϊκών. Απέναντι στην ισχυρότατη Γαλλία μάλιστα. Αμέσως πιο πριν είχε ρίξει 36άρα στους ανάλογα δυνατούς Γερμανούς, γενικώς ο Σλοβένος έχει αφήσει πίσω του το άστοχο ξεκίνημα (4/22 τρ., 6/12 β.) και κάνει ανεπανάληπτα πράγματα.
Γκαρντ του 74% στα δίποντα, παίκτης των 7,6 ριμπάουντ και 6,8 ασίστ, αλλά και των σχεδόν δύο (1,8) κλεψιμάτων, ο ηγέτης των Μάβερικς είναι πολύ περισσότερα από ένας δεινός σκόρερ. Αν έλειπε και η διαρκής γκρίνια του στους διαιτητές, θα ήταν και πιο συμπαθής.
Ο Λούκα πάει για δεύτερη συναπτή ευρωπαϊκή στέψη, ο Νίκολα ψάχνει την πρώτη του. Δεν τον έχουμε δει άλλωστε πολλές φορές με το σερβικό εθνόσημο και πάντως όχι αφότου εκτοξεύτηκε στη στρατόσφαιρα του ΝΒΑ.
Παίζοντας εντελώς στο ρελαντί, άλλωστε έχοντας μείνει στο παρκέ μία φορά πάνω από 26’ και προερχόμενος από συμμετοχής 18 λεπτών με την Πολωνία, ο Γιόκιτς βάζει 19,6 πόντους με 74,5% στα δίποντα και ανάλογα φανταστικά ποσοστά στις υπόλοιπες κατηγορίες, αν και με λιγοστές προσπάθειες (40% τρ., 88,9% β.).
Αυτός, δε, κι αν είναι πολυσύνθετος… Βρίσκεται στο Τορ-5 του τουρνουά στα ριμπάουντ με 10,5, στο Τορ-10 στα κλεψίματα με 1,8 και έριξε και τρεις τάπες στους δύο πιο πρόσφατους αγώνες της Σερβίας. Θυμίζουμε ότι ο 27χρονος σέντερ των Νάγκετς είχε καταγράψει 29-8-6 στις τρεις βασικές στατιστικές κατηγορίες στο 100-94 επί της Εθνικής μας για τα προκριματικά του Παγκόσμιου.
Σατοράνσκι και Σρέντερ, οι άμεσοι κίνδυνοι
Μπροστά μας, βέβαια, στέκεται η Τσεχία. Και άλλη είναι η Τσεχία με τον Τόμας Σατοράνσκι παρόντα και άλλη με τον 30χρονο πόιντ γκαρντ απόντα (με Σερβία και Ολλανδία) ή ωσεί παρόντα (με Πολωνία και Φινλανδία, 2 π. συνολικά με 1/10 σουτ σε 21,5 λεπτά).
Οι ενοχλήσεις από το διάστρεμμα που έθεσε εν αμφιβόλω την παρουσία του στο τουρνουά υποχώρησαν και στον άτυπο τελικό με το Ισραήλ ο παίκτης που επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα ύστερα από μια εξαετία στο ΝΒΑ φλέρταρε με τριπλ νταμπλ: 14 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 11 ασίστ στο 88-77!
Καλύτερος πασέρ του τρέχοντος Ευρωμπάσκετ με 9 ασίστ παρ’ ότι έπαιζε με ένα πόδι προηγουμένως, ο «Σάτο» ήταν επίσης σχεδόν «τριπλός» απέναντι στην Ελλάδα στο Μουντομπάσκετ 2019 με αντίστοιχο 13-8-9 και η παρέα του προκρίθηκε εις βάρος μας, παρά την ήττα με 84-77. Στον περσινό τελικό του Προολυμπιακού είχε… μόνο 12-3-3, επειδή δεν χρειάστηκε (97-72).
Αν τέλος πάντων περάσουμε τους Τσέχους, πέφτουμε εκτός… μαυροβούνιου απροόπτου πάνω στους Γερμανούς. Πάνω δηλαδή στην παρέα του Ντένις Σρέντερ, επίσης πόιντ γκαρντ, που ψάχνει τον επόμενο σταθμό του στο ΝΒΑ, ώστε να κλείσει δεκαετία στις ΗΠΑ. Μιλάμε για παίκτη των 14,2 πόντων και 4,7 τελικών πασών εκεί…
Στο Ευρωμπάσκετ είναι ο μοναδικός παίκτης πλην Ντόντσιτς με παρουσία στο Τορ-5 και στις δύο κατηγορίες! Εχει 18,3 και 6,8 αντιστοίχως, μετά την άστοχη πρεμιέρα με τη Γαλλία δεν έχει μείνει κάτω από τους 18 πόντους, πήρε και το ρεπάκι του με την Ουγγαρία.
Παίζει και στο «2», άλλωστε μοιράζεται πολλή ώρα το παρκέ με τον επίσης κόμπο γκαρντ και επίσης άκρως επικίνδυνο Μαόντο Λο, έχει εκρηκτικό πρώτο βήμα, μα δεν είναι συνεπής σουτέρ. Πολύ πιο αξιόπιστος στα τρίποντα είναι ο σμολ φόργουορντ Φραντς Βάγκνερ, γενικώς η Γερμανία έχει αρκετούς παίκτες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Μάρκανεν και Βαλαντσιούνας, οι επόμενοι
Αν τώρα περάσουμε και το εμπόδιο του προημιτελικού και μπούμε στην τετράδα, αντίπαλος θα είναι μία εκ των Ισπανίας (του σέντερ Γουίλι Ερνανγκόμεθ των 15,4 π. και 7,4 ρ. και των… δύο πάρτι στην ελληνική ρακέτα στα πρόσφατα φιλικά), Κροατίας (την νικήσαμε στην πρεμιέρα, ο σμολ φόργουορντ Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς βάζει 18,4 π. κι έχει ρίξει δύο 27άρες), Φινλανδίας και Λιθουανίας.
Ας μην ξεγράψουμε τους Φινλανδούς απέναντι στους Κροάτες, άλλωστε δείχνουν πιο ομάδα. Κι έχουν Μάρκανεν! Ο Λάουρι, που ξεκινάει στο «5» στην εθνική του, έπαιξε πέρυσι στο «3» στο Κλίβελαντ των… «τριπλών πύργων» και λογικά θα επιστρέψει στη φυσική θέση του, το «4» στη Γιούτα, δίνει ρεσιτάλ εμφανίσεων.
Τέταρτος καλύτερος σκόρερ του τουρνουά με 24,8 πόντους, ο 25χρονος των 211 εκατοστών είναι και εξαιρετικός σουτέρ, έχοντας 41,9% στα τρίποντα. Κατεβάζει 7,4 ριμπάουντ, στο Ισραήλ έριξε 33άρα και στην Τσεχία 34άρα – και στην… Ελλάδα, πιτσιρίκι στο Ευρωμπάσκετ 2017, είχε βάλει 17 πόντους, ρίχνοντας την Εθνική μας στο καναβάτσο.
Μάλλον τις περισσότερες πιθανότητες απ’ όλους να φτάσει στα ημιτελικά έχει η Λιθουανία του Γιόνας Βαλαντσιούνας. Ο έτερος ΝΒΑer και σταρ εκεί ψηλός Ντομάντας Σαμπόνις δεν πραγματοποιεί ιδιαίτερα καλές εμφανίσεις, ο σέντερ των Πέλικανς, όμως, έχει 18,4 πόντους και 11,4 ριμπάουντ.
Τρομάζει η σταθερότητα του 30χρονου αρχηγού της Λιέτουβα, πέρυσι στη Νέα Ορλεάνη είχε 17,8 πόντους και 11,4 ριμπάουντ! Ρίχνει και μία τάπα ανά αγώνα στο Ευρωμπάσκετ, σουτάρει με σούπερ ποσοστό για ψηλό στις βολές (84,4%, κι έχει εκτελέσει 32, καθόλου λίγες…), σε δύο παιχνίδια μοίρασε και από 5 ασίστ.
Εδώ καλείται να θυμηθεί μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της… πρώιμης καριέρας του ο Γιώργος Παπαγιάννης. Στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό του 2017 είχαμε αποκλείσει τους Λιθουανούς στους «16» με 77-64 και με τον 20χρονο τότε «Παπατζόν» να περιορίζει αισθητά τον Βαλαντσιούνας (13 π. σε 33’) στα 13 λεπτά της δικής του συμμετοχής.
Συνεχίζει ο Βεζένκοφ, για δες ο Πέρι…
Οι πιθανοί αντίπαλοί μας στη συνέχεια προφανώς και διαθέτουν και άλλες μονάδες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ένα ματς, ποιος άλλωστε δεν αναγνωρίζει π.χ. την αξία του Λιθουανού νέου γκαρντ-φόργουορντ του Παναθηναϊκού, Μάριους Γκριγκόνις, ή του Τσέχου ψηλού και επίσης νέου αποκτήματος της Μπαρτσελόνα (όπως ο Σατοράνσκι) Γιαν Βέσελι κοκ.
Υπάρχουν και κάποιοι που περνούν κάτω από τα ραντάρ και δεν λογίζονται οι ηγέτης των ομάδων τους, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά εντυπωσιάζουν με τα όσα καταθέτουν στο παρκέ. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο Κέντρικ Πέρι.
Ο πόιντ γκαρντ που έφυγε μεσούσης της προηγούμενης σεζόν από τον Παναθηναϊκό ως ένας ακόμη αποτυχών στο γαϊτανάκι των άστοχων επιλογών στο «1», βγάζει μάτια ως νατουραλιζέ του Μαυροβουνίου: 13,2 πόντοι και 7,4 ασίστ, έχει δώσεις τις περισσότερες σε απόλυτο αριθμό (37, μαζί με τον Σέρβο Βασίλιε Μίτσιτς) από κάθε άλλον παίκτη που συνεχίζει στη διοργάνωση!
Οσο για τον Σάσα Βεζένκοφ, συνέχισε από εκεί που το άφησε με τον Ολυμπιακό και ήταν μια ομάδα μόνος του. Όταν ο δεύτερος καλύτερος παίκτης της Βουλγαρίας ήταν ο Ντι Μποστ των κάκιστων ποσοστών (61% β., 31% τρ.) και ο τρίτος ο βετεράνος Τσαβντάρ Κοστόφ της διπλής προ πολλών ετών θητείας στην Καβάλα και του τρομερού… μουσιού, πώς να προκριθεί;
Πέτυχαν πάντως μία νίκη στην επιστροφή τους σε τελική φάση οι γείτονες, παίρνοντας μαζί τους στον πάτο του 1ου ομίλου τους οικοδεσπότες Γεωργιανούς. Ο ηγέτης φόργουορντ των «ερυθρολεύκων» κατέγραψε έριξε 28άρα με 14 ριμπάουντ και ήταν σταθερότατος στο σκοράρισμα: 26, 28, 26, 28, πάλι 26 πόντοι!
Με 26,8 ολοκλήρωσε την πρώτη φάση (και τη δική του παρουσία) ως ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ μετά τον Αντετοκούνμπο, με τα 12,2 ριμπάουντ είναι πρώτος (!) στο Ευρωμπάσκετ, με τις 31,2 μονάδες στην αξιολόγηση υπολείπεται πάλι μονάχα του Γιάννη. Θαυμάστε, δε, ποσοστά: 57% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα, 93% στις βολές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Υπεράνω Ολων: Τον Ολυμπιακό δεν θα τον δείτε ποτέ «όμηρο» και «σκλαβωμένο»
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Ολυμπιακός: Τι χάνει από τον Βεζένκοφ, τι κερδίζει με τον Πίτερς
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης