Eurobasket: Μάγκες και φιλόσοφοι - Πώς ο Γιαννάκης ενέπνευσε την Εθνική να διαλύσει τη Γερμανία στον τελικό του 2005

eurokinissi

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης βρήκε το 2005 τον τρόπο να τονώσει την ψυχολογία και να χτίσει την αυτοπεποίθηση των παικτών του πριν από τον τελικό με τους Γερμανούς χρησιμοποιώντας τρία αποφθέγματα.

Μέρα που είναι σήμερα, με τον μεγάλο προημιτελικό κόντρα στη διοργανώτρια του Eurobasket, Γερμανία, εν όψει, είπαμε να θυμηθούμε μια μιρκή,  όχι ιδιαίτερα γνωστή, μα τόσο σημαντική λεπτομέρεια από τον αλησμόνητο τελικό του 2005 και τη νίκη της Ελλάδας επί της Γερμανίας στον τελικό του 2005 στο Βελιγράδι.

Από τον τελευταίο τρόπαιο θριάμβου της Εθνικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλοι θυμούνται τον ημιτελικό με τη Γαλλία, τη μεγάλη ανατροπή και το… «βάλτο αγόρι μου.

Ο τελικός πέρασε στη λήθη, ίσως επειδή η γαλανόλευκη νίκησε κατά κράτος τη Γερμανία, με 78-62.

Ποια ήταν η Γερμανία του 2005

Κι όμως, εκείνη η Γερμανία είχε Νοβίτσκι, καμάρωνε για το χάλκινο μετάλλιο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002 και είχε αποκλείσει διαδοχικά Τουρκία, Σλοβενία και Ισπανία στο δρόμο για τον τελικό. Εξ άλλου, τα πάντσερ μας είχαν κερδίσει το 2001 στο πρώτο νοκ-άουτ επιστρέφοντας από το -22 στο 11’ και το -16 στο ημίχρονο.

Η Ελλάδα κατέκτησε το τρόπαιο με τον κόουτς Παναγιώτη Γιαννάκη να γίνεται ο πρώτος Έλληνας που αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.

Ο «δράκος» εκτός από… αλεπού στην καθοδήγηση της ομάδας ήταν και μετρ της ψυχολογίας, ενός παράγοντα που τόσο καταλυτικό ρόλο παίζει στον αθλητισμό και μετατρέπει γίγαντες σε νάνους ή ωθεί αουτσάιντερ να αγωνίζονται ως φαβορί.

Τα τρία ρητά του Παναγιώτη Γιαννάκη

Στον μεγάλο πίνακα, των αποδυτηρίων, ο Παναγιώτης Γιαννάκης μαζί με τα συστήματα που θα εφάρμοζε η ομάδα στο παρκέ, είχε φροντίσει να γράψει τρία αποφθέγματα:

«Τα μεγάλα έργα επιτυγχάνονται, όχι με τη δύναμη, αλλά με την υπομονή».

«Η μόνη διέξοδος της ομάδας είναι να είμαστε αυτό που είμαστε και να γίνουμε αυτό που μπορούμε να γίνουμε».

«Μόνο όταν είσαι πρόθυμος να περάσεις τα όρια, μπορείς να γίνεις νικητής».

Η Ελλάδα κατατρόπωσε τη Γερμανία του μεγάλου Ντιρκ Νοβίτσκι στον τελικό του 2005.

Τα τρία ρητά ήταν εκεί στον πίνακα, μπροστά στα μάτια των διεθνών, για να τα βλέπουν όλοι τους και να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις τεράστιες δυνατότητές τους.

Οι παίκτες ενστερνίστηκαν τη φιλοσοφία του Γιαννάκη και αφού κέρδισαν όλα τα παιχνίδια που κρίθηκαν στο φινάλε στους ομίλους και στα νοκ-άουτ, διέλυσαν τη Γερμανία στον τελικό.

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Γιαννάκης είπε αργότερα για τη λογική της χρήσης των αποφθεγμάτων:

«Προσπαθούμε να παρακινήσουμε και τη σκέψη των παιδιών, ώστε να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερο στο στόχο».

Οι εμφανίσεις της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ και δη στον τελικό, ανάγκασαν τον μεγάλο Ντιρκ Νοβίτσκι να πει:

«Είναι φαινόμενο το μπάσκετ που έπαιξε η Ελλάδα», ενώ ο εκλέκτορας της Γερμανίας, Ντιρκ Μπάουερμαν συμπλήρωσε: «Αυτοί οι μάγκες είναι μια γροθιά. Παίζουν το μπάσκετ με το σωστό τρόπο».

Η ομάδα αυτή έναν χρόνο μετά έβαλε τέλος στο αήττητο των επαγγελματιών Αμερικανών και σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση του κόσμου. Είχε γίνει πια συνείδηση στους διεθνείς ότι κανείς δεν μπορεί να τους κερδίσει και τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει.

Είχαν γίνει νικητές…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News