Εθνική Ελλάδας: Από τον Σβόμποντα στον Ομπστ, οι «δήμιοι» της μιας βραδιάς!

FIBA.BASKETBALL/EUROBASKET/2022

Οι απίθανοι σκόρερ που συνέθεσαν τα «Βατερλό» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος χωρίς να είναι τα μεγάλα αστέρια των αντιπάλων μας.

Πρώτο τρίποντο του προημιτελικού, άλλα δύο καλάθια στο καπάκι, άλλα τέσσερα εύστοχα σουτ τριών πόντων. Το όλον, 19 πόντοι με 5/7 και στο καναβάτσο η Ελλάδα. Από τα χτυπήματα και του Αντρέας Ομπστ.

Τα γράψαμε αναλυτικά για τον παίκτη των ούτε τριών πόντων στην Ευρωλίγκα, ο οποίος απλώς… μπήκε στο κλαμπ των απρόσμενων εκτελεστών της Εθνικής μας. Στο κλαμπ των παικτών που λίγοι τους ήξεραν, ελάχιστοι τους περίμεναν και όμως έκαναν τη διαφορά για τους αντιπάλους μας σε κρίσιμα παιχνίδια μεγάλων διοργανώσεων και μας έστειλαν σπίτι μας. Όπως έκανε στο Ευρωμπάσκετ της χώρας του ο Γερμανός σούτινγκ γκαρντ.

Ο απόλυτος Σβόμποντα το ’91 στη Ρώμη

Χρυσοί στο Ευρωπαϊκό του ’87, αργυροί το ’89, παγοκολώνες το ’91. Σαστισμένοι, να κοιτάζουμε κάποιον Γιαν Σβόμποντα λες κι ήταν κράμα Χακίμ Ολάζουον με Ντέιβιντ Ρόμπινσον. Βασικά, ο Τσεχοσλοβάκος ψηλός δεν θα είχε πάει καν στη Ρώμη, αν δεν είχε χτυπήσει ο Οτο Ματίτσκι.

Και ίσως να μην είχε μπει καν στον αγώνα, αν δεν είχαμε προηγηθεί 35-19 προτού καν συμπληρωθεί δεκάλεπτο. Μπήκε, όμως. Και έβαλε 32 πόντους με 12/12 δίποντα (!), υπογράφοντας διπλή ανατροπή της παρέας του: σε κανονική διάρκεια (105-105, έχανε 94-79) και παράταση (123-113, από ελληνικό 111-105).

Ενας μπασκετμπολίστας που δεν αγωνίστηκε (πλην των κολεγιακών του χρόνων) ποτέ εκτός τσεχικών συνόρων κράτησε την Εθνική του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου εκτός τετράδας στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης. Το 93-81 επί της Γαλλίας που ακολούθησε δεν έφτανε, χρειαζόμασταν +18 στην τριπλή ισοβαθμία.

Τσεχική «επανάληψη» και… Μπάρτον κάτω

Ο Κώστας Πετρόπουλος έβλεπε τον Γίρι Βελς να εφορμά, ο τραυματίας Φραγκίσκος Αλβέρτης καθόταν στον πάγκο με πολιτικά.

Ευρωμπάσκετ 1999 στη Γαλλία και η Εθνική πατώνει, γνωρίζοντας την ήττα και στα τρία παιχνίδια του 3ου ομίλου στην Ντιζόν. Στον πόντο το πρώτο από τη Γερμανία του νεαρού Ντιρκ Νοβίτσκι, καθαρά από τη Λιθουανία του Αρτούρας Καρνισόβας, μα παραδίνοντας πνεύμα ενδιάμεσα και στους Τσέχους.

Ηταν η σειρά του Λούμπος Μπάρτον να μας ρίξει στο καναβάτσο, με 26άρα και 7 ριμπάουντ στο 83-72 της παρέας του. Α λα… Ομπστ, ο τότε φόργουορντ του Βαλπαρέιζο στο NCAA έβαλε 5/8 τρίποντα και με 11/11 βολές το ελληνικό γλυκό, έδεσε.

Η δική του καριέρα αποδείχθηκε πολύ πιο επιτυχημένη βέβαια σε σχέση με του Σβόμποντα, μια και έφτασε μέχρι και την Μπαρτσελόνα. Γιαννούλη (τον Λαρεντζάκη) είχαμε εμείς τώρα διασωθέντα με τη Γερμανία, Γιαννούλη (τον Γιάννη, 19 π. και 8 ρ.) είχαμε και τότε.

Ο Νταγκουντούρο το έκοψε αμέσως μετά

Ο Σπανούλης της 25άρας με 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ έκανε τα πάντα, έπεσε όμως στην περίπτωση.

Πάμε και στο Προολυμπιακό του 2012, στο Καράκας της Βενεζουέλας; Στην άλλη άκρη του κόσμου πήγαμε, προκειμένου να επιστρέψουμε στην Ευρώπη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Μόνο που το πολυπόθητο «εισιτήριο» δεν βρέθηκε ποτέ σε ελληνικά χέρια.

Οι δύο πειστικές νίκες επί Ιορδανίας και (κυρίως) Πουέρτο Ρίκο ακολουθήθηκαν από το απόλυτο σοκ: 80-79 η Νιγηρία (σ.σ: καμία σχέση με την τωρινή ομάδα, γεμάτη από ΝΒΑers) στον προημιτελικό του τουρνουά, πτήση για Λονδίνο εν τέλει για τους Αφρικανούς, αλλά και τους Ρώσους και τους Λιθουανούς.

Τη ζημιά έκανε με όλα τα μεγάλα καλάθια στο τέλος, δηλαδή στο 1,11’’ για το 75-72 και στα 30’’ για το νέο νιγηριανό προσπέρασμα 78-76 με τρίποντο, ο Αντε Νταγκουντούρο. Απάντηση του Κώστα Παπανικολάου για τρεις; Πάλι Νταγκουντούρο και γράψιμο του τελικού 80-79 από τη γραμμή στα 3,5’’.

Τι να το κάνεις που η αμυντική του ενέργεια στην εκπνοή ήταν φάουλ στον Βασίλη Σπανούλη που δεν δόθηκε; Το θέμα είναι ότι την πατήσαμε από έναν σούτινγκ γκαρντ που σταμάτησε το μπάσκετ ακριβώς εκείνη τη χρονιά, σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News