Eurobasket 2022: O έλεγχος των (νυν και πρώην) «Ελλήνων»

ΑΠΕ

Καλό βαθμό παίρνουν για τις εμφανίσεις τους στο Ευρωπαϊκό οι πέντε παίκτες ελληνικών συλλόγων – ποιοι ξεχώρισαν και από τους γνωστούς μας από το πρόσφατο παρελθόν.

Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει πάψει να προσελκύει παίκτες πρώτης γραμμής με τη συχνότητα αλλοτινών εποχών, εντούτοις και στο Ευρωμπάσκετ που μόλις τελείωσε είδαμε κάποιους δικούς μας ανθρώπους.

Παίκτες που έπαιζαν και θα συνεχίσουν να παίζουν σε ελληνικούς συλλόγους, δηλαδή τους «ερυθρόλευκους» Βεζένκοφ και Φαλ (φωτό), άλλους που αποκτήθηκαν αυτό το καλοκαίρι, σαν τον «πράσινο» Γκριγκόνις και τον «κίτρινο» Μάντσεν. Ρίχνουμε όμως και μια ματιά στους πολύ περισσότερους πρώην παίκτες ελληνικών ομάδων.

Αριστα για Βεζένκοφ, περνάει άνετα τη βάση ο Φαλ

Ο Σάσα συνέχισε από κει που το άφησε με τον Ολυμπιακό, «πυροβολώντας» ασταμάτητα και με την Τουρκία.

Τρίτος σε μέσο όρο πόντων με 26,8, πίσω μόνο από Γιάννη Αντετοκούνμπο και Λάουρι Μάρκανεν, κορυφαίος ριμπάουντερ (!) με 12,2, τα περισσότερα νταμπλ-νταμπλ (μαζί με άλλους τρεις παίκτες, περισσότερων συμμετοχών όμως οι περισσότεροι) με τέσσερα, στο… βάθρο και της αξιολόγησης με 31,2 μονάδες.

Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν φανταστικός, εναλλασσόταν σταθερά από τους 26 στους 28 πόντους (!), σούταρε με 57% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα και 93% στις βολές, μα δεν είχε συμπαράσταση και η Βουλγαρία αποκλείστηκε στον πρώτο όμιλο. Δεν ήταν αμελητέα πάντως η έστω μία νίκη της.

Ο έτερος ψηλός του Ολυμπιακού, Μουσταφά Φαλ, ήταν ο τρίτος ιεραρχικά σέντερ της φιναλίστ Γαλλίας. Επανήλθε οριακά λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ, μια και λόγω τραυματισμού ουσιαστικά έχασε την προετοιμασία, και δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Βρήκε πάντως ένα δεκάλεπτο μέσης συμμετοχής (9,7’), διότι ο Βενσάν Κολέ χρησιμοποίησε αρκετά σχήμα «δίδυμων πύργων» με Ρούντι Γκομπέρ και Βενσάν Πουαριέ. Ο Φαλ είχε 3,1 πόντους και 2,6 ριμπάουντ. Στον ημιτελικό με την Πολωνία, μοναδική του εμφάνιση που βάρεσε 20λεπτο, ανταποκρίθηκε περίφημα με αντίστοιχο 6-10, αλλά και 5 ασίστ και 3 κοψίματα!

 

Στο ύψος τους Γκριγκόνις και Μάντσεν, πρόλαβε ο Φράνκε

Καταπληκτικά ως συνήθως ποσοστά και δη στις βολές, ως «δυάρι» όμως ο νέος Λιθουανός ηγέτης του «τριφυλλιού»…

Ομάδα με θέματα χημείας και κατανομής ρόλων, ειδικά στη φροντ λάιν η Λιθουανία του πρόωρου αποκλεισμού στους «16» (άλλωστε με το ζόρι πέρασε και από τον όμιλο), εντούτοις ο Μάριους Γκριγκόνις ήταν η σταθερά της περιφέρειας.

Ο προαλειφόμενος για νέος ηγέτης του Παναθηναϊκού κατέγραψε 14,5 πόντους, 3,8 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ σε 27 λεπτά, νούμερα που θα ήταν μεγαλύτερα αν δεν αποκόμιζε στο τέλος ένα πρόβλημα τραυματισμού (8 π. με 1/3 σουτ στον αποκλεισμό από την Ισπανία).

Είχε τρομερά ποσοστά της τάξης του 70% στα δίποντα, του 41% στα τρίποντα και του 95% στις βολές (20/21, δεύτερος ευστοχότερος του τουρνουά), χρησιμοποιήθηκε ωστόσο στη φυσική του θέση, το «2», κατεβάζοντας συχνά και την μπάλα. Στο «τριφύλλι» τον βλέπουν «τριάρι»…

Νέος σέντερ της ΑΕΚ, ο Φινλανδός Αλεξάντερ Μάντσεν είχε 6,6 πόντους και 3,4 ριμπάουντ σε 18 λεπτά. Επιβεβαίωσε ότι είναι «stretch-5» και σουτάρει πολύ από μακριά (6/14 τρίποντα, έναντι 11/17 διπόντων), άρχισε και τελείωσε τη διοργάνωση με εξαιρετικές εμφανίσεις και 13άρια στο σκοράρισμα απέναντι σε Ισραηλινούς και Ισπανούς.

Περίπτωση Φαλ και ο Γιανίκ Φράνκε, νέος σούτινγκ γκαρντ του ΠΑΟΚ. Αποσύρθηκε από την προετοιμασία της Ολλανδίας επειδή έσπασε δάχτυλο χεριού, αποθεραπεύτηκε όμως σε χρόνο-ρεκόρ και έδωσε το «παρών» σε τρεις αγώνες: 9 πόντοι σε 8 λεπτάκια με το Ισραήλ, 22 και 5 ασίστ (!) με την Τσεχία, 13 με την Πολωνία. Συνεπής σκόρερ, αν και ήταν άστοχος στα τρίποντα που ειδικεύεται (6/21).

Πέρι και «πρασίνων» αποκάλυψις, ο άγνωστος του Ιωνικού

Κοίταξε στα μάτια ολόκληρο Σρέντερ ο Πέρι, που βρήκε σε μια εθνική την ομάδα που τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη.

Από τους πρώην παίκτες ελληνικών συλλόγων, τη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε ο Κέντρικ Πέρι. Ο Αμερικανός που έφυγε μεσούσης της περασμένης σεζόν ως μία ακόμη αποτυχημένη επιλογή στο «1», οδήγησε το Μαυροβούνιο έως τους «16» και παραλίγο και σε τρελή ανατροπή εκεί με τη Γερμανία (από το -24 του ημιχρόνου, στο -3).

Με 7,2 ασίστ ήταν ο τέταρτος καλύτερος πασέρ του τουρνουά (αυτός που δεν έδινε τελική πάσα ούτε με αίτηση στο ΟΑΚΑ), με 15,2 πόντους και 2,2 κλεψίματα (κορυφαίος «κλέφτης» του Ευρωμπάσκετ σε μέσο όρο!) έφτασε το 19άρι στην αξιολόγηση. Μεγάλη υπόθεση να σε πιστεύει μια ομάδα…

Οι Πολωνοί τρύπωσαν στην τετράδα χάρη (στον Πονίτκα, αλλά και) σε έναν άλλον παλιό «πράσινο» (κόμπο) γκαρντ. Τον Εϊ Τζέι Σλότερ, παίκτη του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2014-15. Πάλιουρας αυτός ως νατουραλιζέ στην Πολωνία, είχε στα 35 του 13,8 πόντους και 3,8 ασίστ. Εριξε 23άρα στην Τσεχία, 24άρες σε Ισραήλ και Ουκρανία, εκτέλεσε μέχρι και τη Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς με 16-6-4.

Μια χαρά στον γνώριμο ρόλο του μπακ απ «άσου» που υπηρετεί σε ολόκληρη την καριέρα του ήταν και ο κοντούλης Λούκας Λεκαβίτσιους. Ο Λιθουανός είχε 7,7 πόντους και 2 τελικές πάσες, θα ήταν κι ο ήρωας της παρέας του αν απέκλειε την Ισπανία (ήττα στην παράταση…) με τους 15 πόντους του με 6/8 σουτ (3/5 τρ.).

«Αόρατος» αντιθέτως λόγω ενός ακόμα τραυματισμού ο Σέρβος Νεμάνια Νέντοβιτς, υποτονικό και το άλλο μεγάλο όνομα από το πρόσφατο παρελθόν του Παναθηναϊκού, ο Κροάτης Μάριο Χεζόνια (8,5 π. με 41% δίπ. και 31% τρ.).

Με τη Σερβία εμφανίστηκε και ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού, Νίκολα Μιλουτίνοφ. Αργησε όμως να φτάσει στην Πράγα λόγω μιας μυστήριας αρρώστιας, έχασε τέσσερις αγώνες, «μπήκε» εκκωφαντικά με 16άρα κόντρα στην Πολωνία – και «βγήκε» αθόρυβα, με δύο ποντάκια σε 11 λεπτά στον αποκλεισμό από την Ιταλία η ρεζέρβα του Νίκολα Γιόκιτς.

Γκαρντ με μεγάλες προοπτικές αποδεικνύεται ο Γεωργιανός Ράτι Αντρονικασβίλι, που δεν τον θυμούνται ούτε στη Νίκαια ότι τη σεζόν 2019-20 υπήρξε παίκτης του Ιωνικού. Εχοντας ξεπεράσει κι έναν σοβαρό τραυματισμό και παρά την αποτυχημένη παρουσία της ομάδας του Ηλία Ζούρου στην Τιφλίδα, ο 21χρονος είχε 8,8 πόντους, 2,4 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ ερχόμενος από τον πάγκο. Είχε εντυπωσιάσει και στο «Ακρόπολις». Αν φτιάξει και τρίποντο, θα κάνει καριέρα.

Στη Λιθουανία «επέπλευσε» και ο παλιός κόμπο φόργουορντ του Ολυμπιακού, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, των 10 πόντων με 50% στα τρίποντα! Εφερε από τον πάγκο 19 (πόντους) στην πρεμιέρα με τη Σλοβενία, 18 στον αποκλεισμό από την Ισπανία.

«Ρεθυμνιώτης» προ επταετίας, ο 32χρονος Ολλανδός κόμπο γκαρντ Σαρλόν Κλόοφ ήταν επίσης διψήφιος στο σκοράρισμα (10,8 π.), μοιράζοντας και 2,8 τελικές πάσες. Παραλίγο να νικήσει μόνος του την Πολωνία στο 75-69 της τελευταίας, με 26άρα και 4/7 τρίποντα παρακαλώ (αν και κακός σουτέρ).

Εύφημος μνεία στον σμολ φόργουορντ Σον Χαφ, που από τον Μάιο έχει πατήσει τα 38 και στο ξεκίνημα της καριέρας του έπαιξε ως κοινοτικός το 2008-09 στο Μαρούσι και την επόμενη σεζόν στην Καβάλα. Ο αμερικανικής καταγωγής Φινλανδός (γιος μπασκετμπολίστα που πήγε να παίξει στη Σκανδιναβία και στέριωσε κει) ξεκινούσε και σε 17 λεπτά βοηθούσε σημαντικά στην άμυνα, έχοντας και 4,9 πόντους με 2,3 ριμπάουντ. Κόντρα στην Ολλανδία κατέγραψε αντίστοιχο 14-4.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News